tiistai 1. heinäkuuta 2014

Tour de France 2014: Nibalin näytöstä

Tour de France 2014 -postaus on valmis. Alla etapit ja tapahtumat. Tour 2016 tulee TÄNNE ja 2015 tuli TÄNNE.

Kisa ajettiin 5.7. - 25.7.2014

Kisa kulki Astanan Vincenzo Nibalin nuotein. Petert Sagan voitti vihreän paidan. Ennakkosuosikeista keskeyttivät kaatumisten vuoksi SKY:n Chris Froome, käsi poikki ja Tinkoff-Saxon  Alberto Contador murtuma polven seutuvilla. Kiritykki Cavendish kaatui avajaispäivänä ja keskeytti. Nibali on voittanut jo Giron ja Vueltan ja nyt siis Tourin. Jos Le Tour 2014  oli Nibalin näytöstä, ja kun kirikilpailukin ratkesi alkuvaiheessa Saganin eduksi, niin vuoristopaidasta sen sijaan taisteltiin viimeisen vuoristoetapin maaliin saakka Rafal Majka oli lopulta vahvin vuorilla. Nuorista notkein ja sitkein oli Thibault Pinot.  Viimeisen kirin vei Marcel Kittel, Kittelille neljäs etappivoitto Tourilla, Nibalilla  oli myös neljä etappivoittoa.

Tour de France  eli pyöräilyn Ranskan ympäriajo on suurin etappikilpailu,  Eurosportilla oli suora lähetys joka päivä kilpailusta. minkä ruudusta rajattu kuva on ylhäällä.

Tähän keräsin ennakkotunnelmia 1.7.2014
Le Tourin viralliset sivut ovat täällä, mistä näitä tietoja olen poiminut kuten alan lehdestä. Sieltä näet esittelyt, tallit ja profiilit, lisäksi online -seuranta, tilastoja.

Britti ja SKY:n Chris Froome puolusti 2013 voittoa, mutta mursi kätensä ja keskeytti viidennellä etapilla, Bradley Wiggins Tourin voittaja 2012 ei osallistunut eikä Movistarin Nairo Quintana viime vuoden kakkonen, joka voitti Giron 2014. Vuoden 2011 voittaja Cadel Evans oli Girossa 2014 sangen jäykkä eikä myöskään osallistunut. Espanjan Alberto Contador voitti Tourin 2007 ja 2009 sekä Vueltan 2008 ja 2012, Contador keskeytti kaaduttuaan etapilla 10. Vincenzo Nibali on aina ennakkosuosikki, ja juuri Tourin voitto puuttui, Giron voitto oli vuodelta 2013 ja Vueltan voitto oli vuodelta 2010.
Kiritykki Mark Cavendish pyöräili Omega Pharma -tallissa, ja oli vihreänpaidan kilpailun yksi voittajasuosikeista. Cavendish  kaatui ja keskeytti heti ensimmäisellä etapilla. Peter Sagankin on mukana Cannondalessa ja voitti vihreän paidan ilman ensimmäistäkään etappivoittoa.

Talleissa on yhdeksän ajajaa. Kiinnostavin oli ehkä brittiläinen Team Sky, mutta myös amerikkalainen Garmin Sharp oli kiinnostava, sillä toinen ”managereista” on Charly Wegelius, jonka isä on suomalainen. Trek Factory Racing oli myös amerikkalainen. Ranskalaisia talleja olivat AG2R la Mondiale, Bretagne – Seche Environment, FDJ.fr, Cofidis, Solutions Credits sekä Team Europcar.  Astana on Kazakhstanista ja Australiasta on Orica Greenedge.  Hollannista oli kaksi tallia: BelkinPro Cycling Team sekä Team Giant-Shimano. Italiasta oli Cannondale sekä Lampre – Merida. Espanjalainen oli Movistar Team, sveitsiläinen oli Iam Cycling. Venäjältä oli kaksi tallia Katusha Team ja Tinkoff – Saxo samoin Belgista oli kaksi tallia: Lotto – Belisol ja Omega Pharma Quick Step Cycling Team. Saksalainen on Team Netapp – Endura. (Viralliset esittelyt  olivat Le Tourin -sivuilla linkki ylhäällä).

Tourin reitin kokonaispituus oli 3664 km 21 etappia, joista 6 oli raatelevaa vuorietappia, 5 oli mäkistä, ja yhdeksän tasamaaetappia vain yksi henkilökohtainen aika-ajo. Englannissa oli paikkakuntina mm. Leeds, York ja Sheffield. Reitti lähti Leedsistä etelään ja Ranskassa ajettiin itäosia kohti etelää. Tasamaaetapitkin olivat hankalia, ajettiin kapeilla teillä, pyörä- tai rengasrikko voi olla kohtalokas, sillä huoltoa ei ollut ehkä heti saatavilla.

Minulle Tour on se iso pyöräilykilpailu, jota olen seurannut 1990-luvun alusta saakka, en joka lähetystä enkä koko ajan, mutta joka vuosi olen jokaista etappia katsonut enemmän tai vähemmän.

ETAPIT, TAPAHTUMAT PÄIVITTÄIN
1. Lauantai 5.7.2014 Leeds - Harrogate 190,5 km, avausetappi
Etappivoittaja: Marcel Kittel, Saksa Giant-Shimano
Keltainen paita: Marcel Kittel,Saksa Giant-Shimano
Kiripaita: Kittel ja Sagan tasapistein, paita on kolmannella eli Bryan Coquardilla.
Vuoristo-paita: Jens Voigt
Valkoinen paita: Sagan
Tapahtumia: Prinssi William ja Kate käynnistävät kilpailun (tulevat olemaan maalissakin). Ensimmäinen irtiotto, Buttertubsin huipulla on ensimmäisenä Trekin Jens Voigt, hän saa pallopaidan. Yorkshiren maasto varsin mäkistä. Voigt ajettu kiinni, kun jäljellä on noin 60 km.
Loppukirissä Mark Cavendish nojaa ja kaatuu ja Tour jäänee kesken, solisluu poikki? Cancellaran aikainen loppuveto ei riitä ja Marcel Kittel voittaa ennen Peter Sagania. Loppuaika 4:44.

2. Sunnuntai 6.7.2014 York - Sheffield 201 km
Etappivoittaja: Vincenzo Nibali, Italia ja Astana
Keltainen paita: Vincenzo Nibali, Italia ja Astana
Kiripaita: Peter Sagan, Slovakia, Cannondale
Vuoristo-paita: Cyril Lemoine, Ranska Cofidis
Valkoinen paita: Sagan,Slovakia, Cannondale
Tapahtumia: Rauhallisesti ajetaan,seitsemän hengen  irtiotto Kadri vie välikirin, kolari tai joukkokaatuminen tapahtui. Lopussa huippumiehet irti ja Astanan italialainen Nibali voitti ja saa keltaisen paidan yli kilometrin loppukirillä. Kittelillä epäonnea, tulee jälkijoukoissa maaliin.

3. Maanantai 7.7.2014 Cambridge - Lontoo 155 km
Etappivoittaja: Marcel Kittel, Saksa ja Giant-Shimano
Keltainen paita: Vincenzo Nibali, Italia ja Astana
Kiripaita: Peter Sagan, Slovakia ja Cannondale
Vuoristo-paita: Cyril Lemoine, Ranska ja Cofidis
Valkoinen paita: Peter Sagan, Slovakia ja Cannondale
Tapahtumia: Irtiotto kun 64 km on jäljellä etua on 3:47 (Barta ja Bideau), eli luultavasti ajetaan kiinni. 30 km maalista Andy Schleck kaatuu (ei irtiotossa, jolla 2 minuutin kaula). Loppuetappi ajetaan Lontoossa, ja on saatu ihailla Big Beniä ja Cityä. Irtiottoa ollaan ajamassa kiinni 14,5 km jäljellä, alkaa sataa vettä. Marcel Kittel voitti suvereenisti kirin, toinen etappivoitto, Sagan toinen Renshaw kolmas. Noin kilometri ennen maalia joukko pyöräilijöitä kaatui, kaarteet ovat liukkaita sateen vuoksi.
Selostaja Peter Selin herkistyi (kuten minäkin) ensimmäinen Suomen lippu katsomossa.

4. Tiistai 8.7.2014 Le Touquet-Paris-Plage Lille Metropole 163,5 km
Etappivoittaja: Marcel Kittel,Saksa ja Giant-Shimano
Keltainen paita: Vincenzo Nibali
Kiripaita: 1. Peter Sagan 158 p, 2. Marcel Kittel 135 p
Vuoristo-paita: Lemoine 6 p, Kadri 5 p.
Valkoinen paita: Peter Sagan
Tapahtumia: Tour on siirtynyt Ranskaan. Andy Schleck on jättänyt Tourin kesken. Etapin alettua ja johtoauton lähdettyä numero 1 Christopher Froome kaatuu toisen ajajan horjahtaessa. Froomelle jää kaksi apuajajaa ja viiden hengen voimin kiskotaan eroa kiinni, onneksi noin 157 km:a on jäljellä. Froomen teryleenit ovat rikki kuten ihokin, jota paikkailtiin. Kahden miehen irtiotto, joista toinen on ranskalainen Europcarin Thomas Voeckler, "Thoma" on piristysruiske, joka vuosi kaveri on irtiotoissa mukana, toinen on Cofidiksesta eli espanjalainen Maté, kaverin intressinä voi olla napsia mäkipisteitä, jotta tiimikaveri Lemoine pitää pallopaitansa. Loppu  ajetaan kaupungissa, ja Kittel voittaa loppukirissä Kristoffin, Sagan on neljäs. Nibali jatkaa keltapaidassa.

5. Keskiviikko 9.7.2014 Ypres - Arenberg Porte du Hainaut 152, 5 km, mukulakiveä luvassa ja rengasrikkoja, lisäksi satoi reittiä oli lyhennetty, ilmoitettu pituus oli 155,5 km
Etappivoittaja: Lars Boom, Hollanti ja Belkin tallista
Keltainen paita: Vincenzo Nibali
Kiripaita: Peter Sagan
Vuoristo-paita: Cyril Lemoine
Valkoinen paita: Sagan johtaa, paita toisena olevalla Kwiatkowksilla
Tapahtumia: Heti alussa noin kymmenen ajajan irtiotto, missä mukana mm. Tony Martin ja Cofidiksen Rein Taaramäe. Sataa. Puolustava mestari Chris Frome kaatuu (taas) vetisissä olosuhteissa nyt oikealle puolelle. Rannekin on kipeä, joten mitä tästä nyt tulee, on runsaan minuutin pääjoukosta, SKY-tallin apuajajat tulevat "alas". C. Selin pelkää, että tämä vaikuttaa jo nukkumiseen, kun iho on asvaltti-ihottumalla. Dramatiikkaa Froome kaatuu myöhemmin, eikä jatka vaan keskeytti (ilmeni että ranne on murtunut ja käsi poikki).  Nibali pitää keltapaidan, Sagan vihreän paidan. Hollantilainen Lars Boom voitti. Kaveri oli varsin kurainen, mutta varmasti onnellinen maaliin tullessaan. Etappi oli minusta huono ja huonosti suunniteltu. Contador putosi muutamalla minuutilla (2,37)  Nibalista.

6. Torstai 10.7.2014 Arras - Reims 194 km
Etappivoittaja: Andrei Greipel, Saksa ja Lotto ja Pelisol.
Keltainen paita: Nibali
Kiripaita: Sagan
Vuoristo-paita: Lemoine
Valkoinen paita: Sagan
Tapahtumia: Sagan on kaatunut, mutta oli etapilla viides. Marcel Kittel hyytyi ennen loppukiriä, mutta saksalainen Andrei Greipel voitti, Kristoff oli toinen. Nibali ja Contador olivat kiriporukassa. Contador ohjeisti apu-ajajaansa kovassa tuulessa. Ennen loppua veto oli varsin kovaa. Nibalin apuajajalla Astanasta jollain oli pitkät ajohousut, en ole ennen nähnyt.

7. Perjantai 11.7.2014 Epernay - Nancy 234,5 km tasamaa-etappi, toiseksi pisin etappi
Etappivoittaja: Matteo Trentin, Italia ja Omega Pharma Quick Step.
Keltainen paita: Nibali
Kiripaita: Sagan
Vuoristo-paita: Lemoine
Valkoinen paita: Sagan
Tapahtumia: Irtiotto, josta ensin Edet ottaa irti, sitten  Elminger (joka oli nopein välikirissä) ja Huzarski, 37 km jäljellä joten irtiotto ajetaan kiinni. sillä jäljellä ovat  kaksi neloskategorian mäkeä ja mäkipisteet. Sagan oli lopussa irti, mutta hänet ja van Avermaet ajettiin kiinni. Sagan näytti ajavan voittoon, mutta Matteo Trentin voitti. Loppukirissä kaatuiltiin, kuten taas muutenkin. BMG:n Tejay van Gardenen  jäi lisää, koska  kaatui ja  ilmeisesti pyörä oli hajonnut. 

8. Lauantai 12.7.2014 Tomblaine - Gérardmer La Mauselaine 161 km, lopussa kolme mäkeä eli kategoriat 2,2 ja 3.
Etappivoittaja: Blel Kadri Ranska ja AG2R la Mondiale
Keltainen paita: Nibali
Kiripaita: Sagan
Vuoristo-paita: Blel Kadri
Valkoinen paita: Michal Kwiatkowski, Puola ja Omega Pharma Quick Step
Tapahtumia: Vajaat sata kilometriä jäljellä ja viiden hengen irtiottoporukka (Chavanel, Terpstra, Yates, Kadri ja Petit) johtaa yli kymmenellä minuutilla. Irtiotto kestää enää kolme mäkeä jäljellä, sataa vettä. Viimeinen seinä ja Kadri on yksin kärjessä, sitten on Chavanel ja Yates, ja pääjoukko on noin 4 minuutin päässä. Kadri saa mäkipaidan. Blel Kadri voittaa etapin, ensimmäinen ranskalais voittaja 2014 Tourilla. Contador oli toinen ennen Nibalia. Contador on yhteistilanteessa kuudes 2,34 jäljessä. Sagan putosi yhteiskilpailussa rajusti, Kwiatkowski saa valkoisen paidan. Sagan on etapilla vasta 138:s ja on yhteiskilpailussa vasta 38, toisaalta nyt kaveri voi keskittyä rauhassa vihreän paidan ja puuttuvan etappivoiton metsästykseen.

9. Sunnuntai 13.7.2014, Gerardmer - Mulhouse 170 km, Etapilla on nousuja ja laskuja
Etappivoittaja: Tony Martin 
Keltainen paita: Tony Gallopin Ranska ja Lotto Belisol
Kiripaita: Peter Sagan
Vuoristo-paita: Tony Martin Omega Pharma Quick Step
Valkoinen paita: Michal Kwiatkowski
Tapahtumia: Mäkinen etappi, ei sada. Noin 100 km maaliin ja kärjessä ovat De Marchi, joka voitti mäkikirin ja Tony Martin. Rolandin porukka on seuraavana, pääjoukko on noin 3 minuutin päässä. Etapinaikana alkoi sataa. Tony Martin yksin karkuteillä, pääjoukko  jäljessä 7 minuuttia ja Greipeliin jo 15 minuuttia. Tony Martin saa mäkipaidan. Lotto Belisolin Tony Gallopin on saamassa keltaisen paidan virtuaalissti johtaa 1,39 Nibalia. Tony Martin voittaa, Gallopin tulee noin kolme minuuttia jäljessä olevassa ryhmässä.

10. Maanantai 14.7.2014 Mulhouse - La Planche des Belles Filles 161,5 km, nousuja ja laskuja. Ranskan kansallispäivä.
Etappivoittaja: Vincenzo Nibali
Keltainen paita: Vincenzo Nibali
Kiripaita: Peter Sagan
Vuoristo-paita: Joaquim Rodriquez
Valkoinen paita: Romain Bardet AG2R la Mondiale
Tapahtumia:  Ranskan kansallispäivänä keltainen paita on ranskalainen Tony Gallopinilla. Etapin alussa sataa, Thomas Voecler ja Joaquim Rodriques ovat irti, toisessa porukassa on Tony Martin. Alberto Contador kaatuu alamäessä ja häntä hoidetaan tosi pitkään. Myös Tiago Machado oli tien sivussa eri kohdassa. Kwiatkowski, jolla on valkopaita on myös irtiottoporukassa, hänellä on virtuaalikeltapaita. Mäkipisteitä Rodriquez napsii taas 10, seuraavat 8 pistettä menevät taas Voecklerille ja seuraavat Tony Martinille. Contadorilla on pari apuajajaa hän on kärjestä 7 minuuttia ja pääjoukosta 3 minuuttia. Contador ajaa huoltoautolle ja keskeyttää. Mäkikirikilpailu etenee Joaquim Rodriquez on taas ykkönen ja saa 5 p lisää, Voeckler 3 p. Vaikka Martin saa 2 pistettä, on paita lähdössä, sillä Rodriquezilla on jo 39 pistettä, Voecklerillä 32 p, ja Martinilla "vain" 26 p, mutta kolme mäkeä jäljellä 3-,1- ja 1-kategoria, jonka huipulla on maali.  Ensin hyytyy Martin, sitten Voecler, Kwiatkowski, joka on ollut kärkikahinoissa menettää valkoisen paidan ja sitten Rodriques. Nibali iskee 2,6 km ennen maalia ja voittaa etapin sekä keltaisen paidan. Tony Martin palkittiin yritteliäimpänä pyöräilijänä veto tallikaveriaan Kwiatkowskia, tosin turhaan, mutta sisukkaasti.

Tiistai 15.7.2014 Vapaapäivä
Richie Porte SKY-tallista on toinen eli Bradley Wigginsin olisi ehkä kannattanut ajaa Tour. Valverde Movistarista on kolmantena. Contadorin sääriluu on ilmeisesti murtunut. Fabian Cancellara keskeyttää, nimi oli siis enne "cancel".

11. Keskiviikko 16.7.2014 Besancon - Oyonnax 187,5 km, kiharainen etappi, kolme 3-kategorian nousua ja yksi nelonen, maali alamäen jälkeen. Reitillä 300 metriä kokonaisnousua sillä lähtö on 230 m:ä ja maali 530 m:ä merenpinnasta, mutta ylös alas mennään.
Etappivoittaja: Tony Gallopin Ranska ja Lotto Belisol
Keltainen paita: Vincenzo Nibali
Kiripaita: Peter Sagan
Vuoristo-paita: Joaquim Rodriquez
Valkoinen paita: Romain Bardet AG2R la Mondiale
Tapahtumia: Ensimmäinen välikiri lähestyy ja kolmikko Elminger, Lemoine ja Delaplace ovat 4,26 karkumatakalla. Lemoinella oli alkuun vuoristopaita. Nyt Rodriguez johtaa 51 pisteellä ja seuraava Voeckler on 17pisteen päässä. Välikiristä Lemoine saa 20 p, Elminger 17 p, pääjoukosta ehtii ensimmäiseksi Greipel 13 p, Kittel 11 p, Sagan ei yritä kiriä ja saa vain 5 p. Viisitoista ensimmäistä saavat pisteitä. Menin itse urheilemaan, mutta Tony Gallopin voitti etapin uusintalähetyksestä selvisi, että Gallopin oli irti, ajettiin kiinni, ja lähti uudestaan irti ja irtosi vielä porukasta, missä oli Peter Sagankin. Sagan ei lähtenyt mukaan ja jäi yhdeksänneksi. Paitatilanne ei muuttunut.

12. Torstai 17.7.2014 Bourg en Bresse - Saint Etienne 185,5 km mäkinen etappi
Etappivoittaja: Kristoff
Keltainen paita: Nibali
Kiripaita: Sagan
Vuoristo-paita: Rodriquez
Valkoinen paita: Bardet
Tapahtumia: Irtiotto, joka vie ensimmäisen välikirin, Vachon saa 20 pistettä, pääjoukkotulee myöhemmin, Kittel saa 10 p, ja Sagan 5 p. Mäet vasta edessä, ja huomenna on raskas etappi. Kristoff voittaa etapin Sagan on toinen ja johtaa ylivoimaisesti vihreän paidan kilpailua. HC-mäelläkin Rodriquez on ensimmäinen (saa 5000 euroa?), nyt johtanee mäkikilpailua.

13. Perjantai 18.7.2014 Saint Etienne -  Champrousse 197,5 km, maali 1730 metrin korkeudessa maaliin nousua
Etappivoittaja: Nibali
Keltainen paita: Nibali
Kiripaita: Sagan
Vuoristo-paita: Rodriquez
Valkoinen paita: Bardet
Tapahtumia: Suunta on kohti Alppeja. Aluksi oli nyppylä, josta Visconti sai kaksi mäkipistettä, Kadri yhden. Hento irtiotto ajaa vajaan parin minuutin johdon turvin ohi kauniin auringonkukkapellon ja muhkean padon. Noin 60 km jäljellä ja ensin on jyrkkä ykköskategorian mäki, lasku, välikiri ja vielä pidempi jyrkkä seinä HC-kategorian mäki, jonka huipulla on maali. Viimeisessä nousussa Nibali siirtyy johtoon. Kärjessä olleet Majka ja König jaksavat maaliin asti, ja häviävät muutama sata metriä Nibalille, joka vahvisti  johtoa, Valverde nousi toiseksi. Nibali johtaa myös mäkikirikilpailua, paita pysyy Rodriquezilla, jolla on 53 pistettä. Nibalilla on 70 pistettä. Sagan johtaa kirikilpailua ylivoimaisesti. Bardet niukasti valkoista paitaa, Pinot on 16 sekuntia perässä.

14. Lauantai 19.7.2014 Grenoble - Risoul 177 km, kolme nousua
Etappivoittaja: Rafal Majka, Puola ja Tinkoff-Saxo
Keltainen paita: Vincenzo Nibali
Kiripaita: Peter Sagan
Vuoristo-paitaMajka ja Rodriquez tasapisteissä 88 p, Nibalilla 86 p.
Valkoinen paita: Romain Bardet
Tapahtumia: Rodriquez haluaa pilkkupaidan takaisin kerää mäkipisteitä, joita tänään jaossa mäkiä 1, HC ja 1 sekä välikiri. Monen ajajan irtiotto vajaan kolmen minuutin karussa, Rodriquez kyttää mäkipisteitä, on nyt johdossa pisteissä ennen viimeistä mäkeä. Viimeisessä mäessä Majka ja De Marchi johdossa, Rodriquez kolmantena, Nibali 47 sekuntia perässä, 6 km jäljellä. Majka yksin johdossa, Rodriquez sippaa, Nibali yrittää päästä kakkoseksi ja pääseekin, Tinkoff-Saxon Majka voittaa, ja saanee mäkipaidan, koska voitti etapin, on tasapisteissä Rodriquezin kanssa.

15. Sunnuntai 20.7.2014 Tallard - Nimes 222 km, helppo etappi, joskin pitkä laskuvoittoinen
Etappivoittaja:  Alexander Kristoff
Keltainen paita: Vincenzo Nibali
Kiripaita: Peter Sagan
Vuoristo-paita: Rodriquez merkitty ykköseksi, Majkalla myös 88 pistettä.
Valkoinen paita: Romain Bardet
Tapahtumia: Etapin alussa Elminger ja Jack Bauer ovat seitsemän ja puolen minuutin irtiotossa. Välikirin vie Elmiger. Vetohalut tai voimat  loppuivat ja traagisinta juuri ennen loppua alle 100 metriä maalista. Juna meni ohi ja Jack Bauer Uudesta Seelannista jäi sijalle kymmenen, Bauerin kilpailunumero on 93 ei 24. Elminger jäi vieläkin kauemmas, mutta valittiin yritteliäimmäksi pyöräilijäksi. Sagan tuli kolmanneksi, vihreä paita on hänen, jos Pariisiin asti selviää. Etapin voitti ja päivän sankari oli siis norjalainen Alexander Kristoff Team Katushasta.

Maanantai 21.7.2014 Vapaapäivä 2
Mukana kisassa on muuten kiinalainen pyöräilijä Ji Cheng, vuonna 1987 syntynyt reipas pyöräilijä kaveri on apuajajana tehnyt vetotyötä, sijaluku on 171. Suomen lippuja on ollut paljon, puuttuu vain suomalainen ajaja.


16. Tiistai 22.7.2014  Carcassone - Bagneres de Luchon, vaikka etappi on pitkä 237,5 km, kiivetään 1755 metrin korkeuteen.
Etappivoittaja: Michael Rogers, Australia ja Tinkoff-Saxo -talli
Keltainen paita: Vincenzo Nibali, Italia ja Astana-talli
Kiripaita: Peter Sagan, Slovakia ja  Cannondale-talli
Vuoristo-paita: Rafael Majka, Puola ja Tinkoff-Saxo -talli
Valkoinen paita: Thibaut Pinot, Ranska ja FDJ.FR-talli
Tapahtumia: Alkuvaiheessa isohko irtiotto yli yhdeksän minuutin päässä, irtiotto karisee, HC-mäen jälkeiseen laskuun lähtevät ensin Serpa, Voeckler ja Rogers, sitten on irtiotosta pudonneita ajajia noin 10 sekunnin päässä Gautier ja Kiryienka. Pääjoukko on 9 minuutin päässä vielä nousussa. Michael Rogers Tinkoff-Saxosta voittaa hurjan laskunsa ansiosta etapin, Voeckler kirii kakkoseksi. Valverde yrittää karistaa Nibalia, ei onnistu. Majka saa yhden pisteen turvin mäkipaidan. Valkoiseen paitaan pukeutuu Thibaut Pinot.

17. Keskiviikko 23.7.2014 Saint Gaudens - Saint Lary Pla d'Adet 124,5 km lyhin etappi, mutta sisältää neljä raatelevaa nousua
Etappivoittaja: Rafal Majka
Keltainen paita: Vincenzo Nibali
Kiripaita: Peter Sagan
Vuoristo-paita: Rafal Majka
Valkoinen paita: Thibaut Pinot
Tapahtumia: Välikiri on takana, ja hento irtiotto (52 sekuntia) , edessä on mäet 1,1,1 ja HC-kategorioin.  Irtiottoon menevät mukaan myös pallopaidan metsästäjät Majka ja Rodriquez.
Rodriquez valloittaa huipun ensimmäisenä ja saa 10 p ja "virtuaalisen mäkipaidan", mutta ei oikeaa, sillä Rafal Majka voittaa etapin ja suurimmat mäkipisteet ja kunnian toisesta etappivoitosta, ja on siis pallopaidan kilpailun kärjessä. Nibali kasvatti eroa Valverdeen pukeutuu keltaiseen. Tinkoff-Saxolla menee hyvin toinen etappi voitto peräkkäin.

18. Torstai 24.7.2014 Pau - Hautacam 145,5 km, nousua luvassa ensin noustaan  Col du Tournaletille 2115 metrin korkeuteen lasketaan alas ja maali 1520 metrin korkeudessa Hautacamilla.
Etappivoittaja: Vincenzo Nibali
Keltainen paita: Vincenzo Nibali
Kiripaita: Peter Sagan
Vuoristo-paita: Rafal Majka
Valkoinen paita: Thibaut Pinot
Tapahtumia: Iso irtiotto runsaan parin minuutin erolla. Välikirin (20 p) vei Coquard ja pienten nyppylien 2 p menivät Boomille ja Huzarskille, mutta isoimmat nousut ovat lopussa. Voeckler on taas irtiotossa. Tilanne kehittyy ensimmäisessä HC-mäessä Nieve ja Kadri on irti, Nieve tuntuu heistä vahvimmalta, sen jälkeen on seuraajia, pääjoukko on 4 minuutin päässä, Nieve teki työt Kadri vei mäkipisteet ja rahat, varsin tyypillistä pyöräilyssä. Alamäessä Nieve halkoo taas tuulta. Viimeisessä nousussa Nibali vastaa irtiottoon ja vetää miltei 10 km yksin ja voittaa. Pinot on kakkonen ja pallopaitakilpailun voittaja Majka kolmonen.

19. Perjantai 25.7.2014, Maubourguet Pays du Val d'Adour - Bergerac 208 km
Etappivoittaja: Ramunas  Navardauskas, Liettua ja Garmin-Sharp
Keltainen paita: Nibali
Kiripaita: Sagan
Vuoristo-paita: Majka
Valkoinen paita: T. Pinot
Tapahtumia: Irtiotto, jossa mm. Taaramae ja Elminger. Etapilla on välikiri ja neloskategorian nyppylä. Tuuli yltyy noin 5,5 m/s ilmeisesti sivumyötäinen? Alkaa sataa. Irtiotto sulaa, mutta Liettuan ja Garminin Navardauskas lähtee irti ja voittaa sateessa. Voitto oli ansaittu, mutta sitä edesauttoi pääjoukon kolari noin kolme kilometriä ennen maalia. Paitatilanne ei muuttunut. Minusta Navardauskasin tallikaveri Jack "ei-24 " Bauer, melkein etappivoittaja", yritti himmailla vauhtia pääjoukossa. Navardauskas on sijoittunut kolmesti kymmenen joukkoon, hän on kirimies, sillä sijoitus yleiskilpailussa on 144 ennen tätä etappia. Kirikilpailussa sijoitus on ollut 13:s, nyt 9:s.

20. Lauantai 26.7.2014, Bergerac -Périgueux 54 km:n henkilökohtainen aika-ajo, mäkinen korkein kohta tosin vain 212 m
Etappivoittaja: Tony Martin
Keltainen paita: Vincenzo Nibali
Kiripaita: Peter Sagan
Vuoristo-paita: Rafal Majka
Valkoinen paita: Thibaut Pinot
Tapahtumia: Aika-ajoilma on kaunis, tie on kuiva.
Tony Martin aika-ajon johdossa ajalla 1:06:21, Martin oli ennakkosuosikki. Ajajat ajavat käänteisessä paremmuusjärjestyksessä yhteiskilpailutilanteen mukaan. Nibali on 39 km:n kohdalla jäänyt Martinista 1,22 ja on neljäs kuten lopputuloksissakin miltei 2 minuuttia Martinista. Nibali kasvatti kuitenkin johtoaan. Saksalainen Martin voitti etapin. Ag2r-La Mondiale on voittamassa tallien kisan

21.7 Sunnuntai 27.7.2014 Évry - Paris Champs-Élysée 137,5 km.
Etappivoittaja: Marcel Kittel
Keltainen paita: Vincenzo Nibali
Kiripaita: Peter Sagan
Vuoristo-paita: Rafal Majka
Valkoinen paita: Thibaut Pinot
Tallikilpailu: Ag2r-La Mondiale
Tapahtumia: Etappi on edennyt Pariisin keskustaan ja alle 40 km ruutulippuun. Pieniä irtiottoja on ilmassa mutta kaikki jää loppukirin varaan, jossa Marcel Kittel on vahvin, toiseksi jää Kristoff.

Lopputulokset
1. Vincenzo Nibali, Italia, Astana: 89 h 59 min ja 06 s
2. Jean-Christophe Peraud, Ranska, Ag2r-La Mondiale + 7,37
3. Thibaut Pinot, Ranska, FDJ FR  + 8,15
Nibali pääsi alle 90 tunnin, muut eivät.

Vihreä paita
1. Peter Sagan, Slovakia, Cannondale 431 pistettä
2. Alexander Kristoff, Norja, Team Catusha 282 p
3. Bryan Coquard, Ranska, Europcar 271 p
Sagan oli ylivoimainen, mutta etappivoittoa ei tullut

Pallopaita
1. Rafal Majka, Puola, Tinkoff-Saxo 181 p
2. Vincenzo Nibali, Italia, Astana 168 p
3. Joaquim Rodriquez, Espanja, Team Katusha 121 p

Valkoinen paita alle 25-vuotiaat
1. Thibaut Pinot, Ranska, FDJ FR  90 h 7 min 21 s
2. Romain Bardet, Ranska, Ag2r-La Mondiale  + 3 11
3. Michal Kwiatkowski, Puola, Omega-Pharma 1 h 13 min 40 s
Pinot ja Bardet olivat ylivoimaisia

Tallikisa
1. Ag2r-La Mondiale 270 tuntia 27 minuuttia ja 2 sekuntia
2. Belkin Pro Cycle +34 min 46 s
3. Movistar + 1 h 6 min 10 s

Eurosportin suorat lähetykset olivat loistavia. Kiitos järjestäjät, tallit, ajajat, Eurosport ja selostajat Peter ja Christian Selin. Peter Selinin kielitaitoa myös ihailen hän simultaanikääntää italian, espanjan ja ranskan kielestä, englantia vähemmän, mutta sitä osaan itse enemmän.

Vueltaa 2014 on olen seurannut täällä.

Ranskan ympäriajoa
2019 LeTour näin
2018 LeTour näin.
2017 LeTour näin
2016 Letour näin
2015 Letour näin
2014 Letour näin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)