torstai 28. heinäkuuta 2016

Nairo Quintana voitti pyöräilyn Espanjan ympäriajon 201611.9.2016
Nairo Quintana voitti Vueltan 2016, hän voitti Giron 2014. Chris Froome haki voittoa, mutta jäi toiseksi. Nairo Quintana ja Movistar dominoivat. SKY:n joukkue ei ollut niin hyvä kuin Ranskan ympäriajossa ja toisekseen Froomekaan ei ollut terävimmillään, mutta ajoi maaliin toki toisena. Nairo jyräsi voittoon. SKY nukkui yhdellä etapilla tai oli huono onni. Kisa päätty1 Madridiin ja Nairon juhliin. (Kuva otettu Eurosportin tv-lähetyksestä, kolmospallin Chaves oli kääntynyt ja hänen edessään oli kukkien jakaja, joten jouduin rajaamaan hänet pois, samoin Eurosportin logon paikka on "väärä")


Tulokset 11.9.2016
Etappivoittaja, Magnus Cort Nielsen, Tanska, Orica.

Punainen paita  Kisan voittaja Nairo Quintana, Kolumbia, Movistar. (ero Froomeen oli 1:23)

Vihreä paita  Kirikisan johtaja, Fabio Felline, Italia, Trek. 100 p (Quintanalla 97 p)

Mäkipaita: Omar Freile, Espanja. toiseksi jäi Kenny Elissonde, Ranska, FDJ  Fraile voitti pisteellä 58 - 57. 


Vueltan 2015 voitti Fabio Aru

Vueltan 2014 voitti Alberto Contador


Pyöräilyn Espanjan ympäriajo La Vuelta 2016 ajetaan 20.8 -11.9.2016.
Ranskan ympäriajon kolme kertaa voittanut Chris Froome hakee ensimmäistä Vueltan voittoa. Froome oli vuonna 2014 toinen. Haastetta tuo Tinkoffin Alberto Contador, joka on voittanut Espanjan ympäriajossa Froomen 2014, vieden mestaruuden, ja aina kovat Valverde ja Quintana.

Matkaa Vueltassa 2016 kertyy 3277,3 km ja kisassa oli 21 etappia. Vuelta  alkoi 81 vuotta sitten 1935, kisa on kuitenkin järjestyksessään 71:s, alkuun ei ajettu joka vuosi (Espanjan sisällissota oli 1936 - 1939 ja sitten oli toinen maailmansota, johon Espanja ei suoraan kylläkään "osallistunut"). Postauksen lopussa historiaa.

Tähän tulee aikanaan päivittyvä postaus Vueltasta, mutta odotan innolla kisaa, vaikka olympialaisetkin tulee varmasti katsottua.

Etapit
7 tasamaan etappia (Espanjassa on yleensä kuuma, joten nämäkään eivät ole helppoja)
12 mäkistä tai vuorietappia
1 henkilökohtainen aika-ajo
1 joukkueaika-ajo

Talleja osallistuu siis 22:  AG2R, Astana,  Bora-Argon, BMC, Caja Rural Seguros, Cannondale, Cofidis, Dimension Data, Direct Energie, Etixx-Quickstep, FDJ.fr, Giant-Alpecin, Iam Cycling, Katusha, Lampre Merida, Lotto-Soudal, Lotto NL -Jumbo,  Movistar, Orica Greenedge, Sky, Tinkoff, ja Trek Segafredo.


Tulokset
Etappi 1, la 20.8.16: Ourense, Laias Health Resort- P. N. Castrelo de Miño 29,4 km 

Joukkueaika-ajo, tasaista tietä, joukkueista nopein oli Team Sky ja punaiseen paitaan pukeutuu Skyn britti Peter Kennaugh. Movistar oli samalla ajalla toinen. Astanalla oli epäonnea, mutta tällä ei lopputilanteessa ole suurta merkitystä, sillä ratkaisut odottavat vuorilla.
Skylla ajavat Kennaughin lisäksi, Kwiatkowski, Puccio, König, Biswel, Golas, Lopez Garcia, Knees  ja tietenkin Froome. Vaikea sanoa, miten menee, aivan eri porukka kuin Ranskassa.

Etappi 2 su 21.8.16: Ourense Thermal Capital - Baiona, 159 km, tasamaata
Irtiotossa on vielä neljä ajajaa Gilbert, Pichon, Benedetti ja Naulleau, 27 km maaliin.

Irtiotto ajettiin kiinni, massakiri, jossa kaatumisilta ei vältytty. Etixin belgialainen Gianni Meersman voitti. Yhteiskilpailussa moni on samalla ajalla, Kwiatkowski SKY:sta pukeutuu punaiseen.

Etappi 3 ma 22.8.15:  Marín - Dumbría. Ezaro, 170 km, mäkistä.
Irtiotossa kolme ajajaa IAM Cyclingin sveitsiläinen Simon Pellaud, Alexander Geniez FDJ:stä sekä Pieter Serry Etixistä, hatka voi kestää? Loppunousussa kesti vain Geniez, joka voitti etapin. Movistarin Quintana tuntui vahvalta, mutta saman tallin Ruben Fernandes Andujar rynni toiseksi ja sai punaisen paidan. Froome oli putoamassa, mutta piristyi ja oli etapilla neljäs samalla ajalla kuin kolmanneksi pinnistänyt  Valverde. Quintana jäi heistä 6 sekuntia ja Contador 28 sekuntia.


Etappi 4 ti 23.8:Betanzos - San Andrés de Teixido, 161 km, mäkistä
Loppunousua poljetaan, ja pääjoukko on jäänyt yllättävän kauas. Etapin kärjessä keikkuu Lilian Calmejane, mutta häntä jahtaa vielä moni "irtiottaja". Movistar hoitaa vetohommia pääjoukossa.
Direct Energien ranskalainen Lilian Calmejane kesti ja voitti, BMC:n Darwin Atapuma tuli toiseksi ja saanee punaisen paidan.
.
Etappi 5 ke 24.8. Rota - Alcalá de Guadaíra, 167,3 km, tasaista
Valverde pukeutuu etapin jälkeen johtajan punaiseen paitaan. Etixin belgialainen Gianni Meersman voitti jo toisen etapin. Froome jäi Valverdestä 5 sekuntia lisää, ja on yhteistilanteessa toisena 9 sekuntia jääneenä, Quintana on kolmantena

Etappi 6 to 25.8. Monforte de Lemos - Luintra. Ribera Sacra, 163 km, mäkistä
Etapin voitti australialainen Orican Simon Yates, joka iski oikea-aikaisesti. Darwin Atapuma jatkaa punaisessa repi lisää eroa Valverdeen ja Froomeen.

Etappi 7 pe 26.8. Maceda - Puebla de Sanabria, 158 km
Etappi käynnissä ja irtiotossa kuusi miestä, ja eroa on kaksi ja puoli minuuttia. Lopussa kaikki olivat yhdessä ja puoli kilometriä maalista rytisi, ja Contador kaatui, ja tuli verisenä maaliin. Kirikamppailu päättyi Jonas Van Genechten voittoon, hän ajaa IAM Cyclingin väreissä. Valverde pinnisti kolmanneksi. Luultavasti Atapuma pitää punaisen paidan, sillä kaatumisen vuoksi pääjoukko saanee saman ajan, eikä Valverdrn bonussekunnit riitä kärkeen.

Etappi 8 la 27.8 Villalpando - La Camperona. Valle de Sabero, 177 km, tasainen paitsi loppunousu
Loppunousua ennen on nippu miehiä irti. Katushan Lagutin on jyrkän mäen päällä maalissa ensin. Huippujen tilanne muuttui monesti, mutta Nairo Quintana oli lopulta selvästi nopein,  Contador oli seuraavana, sitten tulivat liian aikaisin lähteneet Froome ja Valverde. Nairo Quintana pukeutuu punaiseen. Erittäin jännittävä loppu.

Etappi 9 su 28.8  Cistierna . Oviedo. Alto del Naranco 165 km
David De La Cruz Etix-tallin espanjalainen voitti etapin, ja Valverden vetämä huippujen joukko hävisi miltei kolme minuuttia.David De La Cruz pukeutuu punaiseen paitaan.

Etappi 10 ma 29.8  Lugones - Lagos de Covadonga 186.6 km, vuorietappi
Profiili on haastaava, ja nopein oli kolumbialainen ihmemies Nairo Quintana, joka voitti etapin ja pukeutuu punaiseen. NL Jumbon Gesing jäi etapilla 23 sekuntia ja haavereissa ollut Froome 25 sekuntia. Quintana johtaa Valverdeä 57 sekuntia, ja kolmantena olevaa Froomea 58 sekuntia.

Ensimmäinen vapaapäivä 30.8

Etappi 11 ke 31.8 Colunga. Jurassic Museum - Peña Cabarga 169 km

Etappi päättyy jyrkkään nousuun ja Chavez lähtee irti, mutta Nairo Quintana ja Chris Froome saavat hänet kiinni. Lopussa Froome kirii ensimmäisenä maaliviivan yli. Froome vei etapin, mutta Nairo jatkaa kisan johdossa.

Etappi 12 to 1.9 Los Corrales de Buelna - Bilbao 193 mäkinen
Etappi on käynnissä ja irtiotto on parin minuutin luokkaa,kun 60 km on ajamatta. Irtiotto ajetaan kiinni, ja hieman erikoisen massakirin voittaa belgialainen Orican Jens Keukeleire. Yhteistilanne ei muutu.

Etappi 13 pe 2.9  Bilbao - Urdax-Dantxarinea 213 km, mäkinen
Mäkinen etappi, josta kaksi mäkeä jäljellä, isoskon irtiottoporukan etu pääjoukkoon on yli 20 minuuttia. Kukaan irtiotosta ei uhkaa kärkeä. Pääjoukossa huiput joko keräävät voimia huomiseen tahi yrittävägt lopussa saada eroa toisiin huippuihin.
Irtiottoporukasta ovelin ja oikea-aikaisin oli Lampre-Meridan italialainen Valerio Conti, joka sooloili voittoon. Yhtiestilanne ei muuttunut, eli Quintana johtaa vajaalla minuutilla Froomea, ja yli minuutilla Valverdeä, jolla on vihreä paita.

Etappi 14 la 3.9 Urdax-Dantxarinea - Aubisque - Gourette 196 km, vuorietappi
Etappi huipentuu valtavaan mäkeen. Irti on joukko, josta varsinkin Dimension Datan espanjalainen Omar Freile napsii mäkipisteitä. Viimeinen rankka nousu alkaa alamäen jälkeen, Gesing ja Bakelants  johtavat, mutta jahtaajia on. Huipuista Simon Yates on yksi heistä ja Valverde on simahtanut. Nyt Quintana iskee, mutta Froome pääsee kyytiin. Lotto Jumbon hollantilainen Robert Gesing voittaa. Ranskan FDJ:n Kenny Elissonde tulee kakkoseksi. Yhteistilanteessa Quintana johtaa miltei minuutilla Froomea ja kolmantena on Chaves. Valverde romahti kärjestä, on kymmenen minuuttia, mutta hän johtaa kirikilpailua.

Etappi 15 su 4.9  Sabiñánigo - Sallent de Gállego. Aramón Formigal 120 km, vuori
Ratkaisuetappi ehkä, sillä Nairo lähti Contadorin iskuun, Froome ei ja punainen paita Nairo Quintanan päällä on miltei neljän minuutin erolla. Froome ei tästä nouse, ellei Nairolle satu mitään. Nairo oli etapilla toinen italialainen Etixin Gianluca Brambilla voitti etapin. Nairon tarkka johto on 3:37.

Etappi 16 ma 5.9 Alcañiz - Peñíscola 158 km, tasainen
56 km jäljellä neljällä miehellä on parin minuuin irtiotto. Etapin voittaa Jean Pierre Drucker, BMC-tallin hollantilainen. Yhteistilanne ei muuttunut.

Toinen vapaapäivä tiistaina 6.9

Etappi 17 ke 7.9 Castellón - Llucena. Camins del Penyagolosa 173,3 km, vuorietappi
Etappi käynnissä ja iso irtiottoporukka, joista parhaiten ovat sijoittuneet on SKY:n tsekki Leopold König ja Trekin espanjalainen Haimar Zubeldia. Ei ehkä raskas etappi, mutta päättyy nousuun, jonka vuoksi lopussa voi tulla eroja. Irtiottajilla etua 7' 39". Viimeistä 10 km:a viedään ja 28 irtiottajaa on pääjoukosta irti ja kaksi miestä Frank ja Cataldo ovat 35 sekuntia irti. IAM Cyclingin Matthias Frank jaksaa rajun rinteen loppuun. SKY:n  tsekki Leopold König kirii toiseksi. Huipuista Chaves, Contador, Quintana sekä lopussa kirinyt Froome tulevat maaliin samalla ajalla, Valverde jäi taas lisää. Quintana jatkaa reilussa johdossa.

Etappi 18 to 8.9 Requena - Gandía 204 km
Profiililtaan helppo etappi, mutta tuuli uhkaa hajottaa pääjoukon. Irtiotto on viiden ja puolen minuutin karkumatkalla, ja siinä ajavat karkuun: Fumiyuki Beppu, Quentin Jauregui, Louis Vervaeke, aina aktiivinen Pierre Rolland sekä Mattia Cattaneo. Kaikki on nyt yhdessä, ja tulee massakiri. Tanskalainen Magnus Cort Nielsen Oricasta vei kirin. Paitatilanne ei muutu.

Etappi 19 pe 9.9 Xabia - Calp 39 km, henkilökohtainen aika-ajo
Profiilin mukaan pieni nousu ja lasku muuten tasaista. Aika-ajo on alkanut, ja johtoaika on nyt  47:17 Castroviejolla, joka johti väliajoissakin, mutta huiput on vielä tulematta, loppu on aika teknistä. Castroviejon ajan löi vain Chris Froome. Quintanalle jäi vielä yli minuutin johto. Contador on kolmas.

Etappi 20 la 10.9 Benidorm / Alto de Aitana. Air Force Squadron 184 km, vuoriProfiili on haastava ja viimeistä rinnettä mennään ylös. Etapin  voitosta kamppailevat Latour, Atapuma ja Frank. Koko kilpailu on menossa Quintanalle, sillä Froome ei saa häntä karistetuksi.
Ranskalainen Pierre-Roger Latour voittaa etapin BMC:n Darwin Atapuma jää toiseksi. Fabio Felline jää kolmanneksi, mutta nousee kirikilpailun kärkeen. Nairo Quintana voittaa Vueltan, Froome tulee toiseksi. Omille teilleen lähtenyt Orican kolumbialainen Esteban Chaves on kolmas ennen Tinkoffin Alberto Contadoria.


Etappi 21 su 11.9.15 Las Rozas - Madrid, 102,5 km, tasamaa
Viimeinen etappi, jossa välikiri ja loppukiri.  Etapin voitti Tanskan ja Orican Magnus Cort Nielsen. Vihreä paita jäi Fabio Fellinille. Nairo Quintana voitti kisan ennen Chris Froomea ja Esteban Chavezia.
***

Hieman historiaaVueltan 2000-luvun voittajat (lähde englanninkielinen wikipedia)
2016 Nairo Quintana
2015 Fabio Aru
2014 Alberto Contador
2013 Chris Horner
2012 Alberto Contador
2011 Juan Jose Cobo
2010 Vincenzo Nibali
2009 Alejandro Valverde
2008  Alberto Contador
2007 Denis Mentsov
2006 Aleksandre Vinokurov
2005 Denis Mentsov
2004 Roberto Heras
2003 Roberto Heras
2002 Ángel Casero
2001 Aitor González
2000 Roberto Heras

Sveitsin Tony Rominger on voittanut Vueltan kolmesti peräkkäin (1992-1994)
Espanjan Roberto Heras on voittanut virallisen nykyisen kirjanpidon mukaan kolmesti (2000 ja 2003-2004)
Espanjan Alberto Contador on voittanut myös kolmesti (2008, 2012 ja 2014) 

Vuelta ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 1935, voittaja oli belgialainen Gustaaf Deloor, joka voitti myös vuonna 1936. 

Vuosina 1941 ja 1942 ajettiin ja voittaja oli espanjalainen Julian Berrendero

Kisa ajettiin vuonna 1945 ja voittaja oli espanjalainen Delio Rodriguez

Kisa poljettiin vuosina 1946-48, mutta ei ajettu vuonna 1949 ja 1950 voitti espanjalainen Emilio Rodriguez. Kisa oli tauolla vuoteen 1955 asti, jolloin voitti ranskalainen Jean Dotto

Sen jälkeen kisa on ajettu vuosittain, ja suurpyöräilijä Eddy Merckx voitti 1973, Bernard Hinault voitti kahdesti 1978 ja 1983, Joop Zoetemelk voitti 1979, Sean Kelly voitti 1988, Alex Zulle on voittanut myös kahdesti kuten Jose Manuel Fuentekin. 
*****
Espanjan ympäriajoa
2022 Vuelta näin
2021 Vuelta näin
2020 Vuelta näin
2019 Vuelta näin
2018 Vuelta näin
2017 Vuelta näin
2016 Vuelta näin
2015 Vuelta näin
2014 Vuelta näin

Ranskan ympäriajoa
2022 Le Tour näin
2021 Le Tour näin
2020 Le Tour näin
2019 Le Tour näin 
2018 Le Tour näin
2017 Le Tour näin
2016 Le Tour näin
2015 Le Tour näin
2014 Le Tour näin

Italian ympäriajoa
2023 Giro näin
2022 Giro näin
2021 Giro näin
2020 Giro näin
2019 Giro näin
2018 Giro näin
2017 Giro näin
2016 Giro näin
2015 Giro näin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)