maanantai 23. tammikuuta 2012

Vanha Poli ja Dipoli, muistelua

TKY eli Teknillisen Korkeakoulun ylioppilakunta möi vuonna 1986 Vanhan Polin silloiselle SKOP-pankille, kuvan otin muutaman vuosi myöhemmin rakennuksen korjauksen aikaan. Myyntihinta oli miljoonia markkoja, onhan talo isokin. Talossa tai talon lähellä Helsingin Lönnrotinkadulla toimi silloin ainakin Teekkarien autokoulu.

Talon myynti oli teekkareille vaikeaa, silloin TKY:n hallituksen puheenjohtaja oli muistini mukaan Anders Hagström ja pääsihteerinä Kari Järvinen.TKY:n edustajisto pitkien puheiden ja monien kokousten jälkeen myöntyi kauppaan. Toisaalla oli kehno rahatilanne ja taloudelliset realiteetit toisaalla taas isot tunnearvot.

Eräs argumentti oli teekkaritoiminnan siirtäminen Otaniemeen, jonne Teekkarikylä oli valmistunut oli jo 1950-luvulla ja koulutalo 1960-luvulla muuttanut. Itse kävin joitain kertoja Vanhalla Polilla killan pikkujouluissa ja muissa tilaisuuksissa, hieno talo, hienoja juhlia.

Talossa on varmaankin nyt ravintola ja hotelli, kuva otettu heinäkuussa 2015.

Osakuntatalo Dipolin rakennusta Espoon Otaniemessä silloin 1980-luvulla  jo ruodittiin, hieno talo sinäänsä, mutta varsin laaja. Dipolissa toimi TKY:n sihteeristö, "Keltsu" eli Kaljakellari, tai Cantina millä nimellä se milloinkin oli, sitten oli vähän parempi ruokapaikka, Kino Dipoli, ja sitten oli muuta tilaa jota vuokrailtiin tilaisuuksiiin.
Kuva otettu noin vuonna 1985Talon ulkonäöstä oli silloin jo arkkitehti Pietilän kommentointia, jota ainakin itse kommentoin Hesarin yleisön osastolla. Talolla on arkkitehdille taiteellista arvoa, mutta teekkareille myös tunnearvoa eri näkökulmasta, mutta muistaakseni myös kirjoituksessa käsittelin taloudellisia näkökohtia.

Otaniemen rannassa Otahallin vieressä Hotelli Dipolin kiinteistö oli vuokralla ja siinä toimi siis hotelli. Kiinteistön luultavasti omisti vakuutusyhtiö.

Ruotsinkielisellä ylioppilaskunnalla oli TF:n rakennus. Betonista tehty. Siellä järjestettiin joskus jotain diskoja, mutta yleisempää oli päivittäinen ruokailu.

TKY omisti lisäksi Jämeräntaipaleen alkupään talot ja osan Servinmaijantien taloista, jotka olivat opiskelija-asuntoina. Kylällä oli autonomia, ja oli edustajisto ja hallitus, jossa itsekin olin jäsenenä yhtenä vuotena.
Teekkarikylän taloista Jämeräntaival ykkösessä oli puhelinkeskus ja OUBS, ja kesäisin tunteita herättänyt kesähotelli, kuten peruskorjauksen jälkeen välillä Jämeräntaival 3:ssa, jossa oli Otahuudon tilana pieni huone. Otahuuto oli kylässä ilmestynyt lehti. Lehteä tehtiin esim. 1987 MAC tietokoneella, ja kivaa oli. Lupaan blogata lehden asioista kevään kuluessa, jos joku haluaa. Itse pyörin miltei kolme vuotta kuvioissa, välillä päätoimittajana ja välillä toimittajana. Korvaus menetetystä vapaa-ajasta oli mitätön, mutta kokemus oli aivan mahtava, sellaista oppia en ole mistään muusta toiminnasta ole saanut kuin ylioppilaskuntatoimista Kylähallituksessa ja Otahuudosta, vaikka toimin linnanisäntänä, liikuntajaoksessa sekä tempauksissa peruskorjauksen rahoittamiseksi, kerran meni liikennelaskennassa rekkaparkkipaikalla silmälasitkin rikki, piti väistää rekkaa, massan hitauden mukaan silmälasit eivät reagoineet liikkeeseen.


ps. Kirjoituksen ponnin on nettitieto eli:

Vanhan Polin myynti tapahtui ja toiminta keskittyi Otaniemeen 1980-luvun lopussa. Dipoli-osakuntatalo on nettitietojen mukaan ollut 2000-luvulla myyntispekulaatioiden kohteena. Talo on arkkitehtoonisesti komea, mutta ilmeisesti osakuntakäyttöön varsin hintava, jota jo miltei alusta saakka ounasteltiin, myös 1980-luvulla.

5.2.2012
Iltasanomissa luki: "GLO Hotels Oy avaa ensi maanantaina persoonallisen lifestyle –hotellin GLO Hotel Artin Linna-hotellin eli entisen Vanhan Polin tiloissa".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)