sunnuntai 23. elokuuta 2015

Pyöräilyn Espanjan ympäriajo La Vuelta ajetttiin 22.8 - 13.9.2015: Aru voitti
Pyöräilyn Espanjan ympäriajo La Vuelta 2015 ajettiin 22.8 -13.9.2015. Matkaa kertyi 3357,1 km ja kisassa oli 21 etappia. Vuelta  alkoi 80 vuotta sitten 1935, kisa oli kuitenkin järjestyksessään 70:s, alkuun ei ajettu joka vuosi (Espanjan sisällissota oli 1936 - 1939 ja sitten oli toinen maailmansota, johon Espanja ei suoraan kylläkään "osallistunut"). Postauksen lopussa historiaa.

Päivittyvä bloggaus LAST EDIT 14.9.2015.
Kiitos Eurosportille näyttämisestä ja Selineille selostuksesta, olen seurannut kilpailua virallisella Vueltan applikaatiolla ja Eurosportilla. (ei sponsoroitu bloggaus, maksan Eurosportin katselusta, applikaatio ilmainen kaikkien ladattavissa oleva)

Lopputulokset 13.9 etapin 21/21 lopussa 
Punainen paita  Astanan italialainen Fabio Aru, toisena Joaquin Rodriguez +0:57 ja kolmas Rafal Majka +1:09 ja neljäs Nairo Quintana +1:42 , Chaves jäi 3:10, Dumoulin 3:46, Valverde +6:47 ja paras SKY-tallista Nieve jäi lopulta +7:06. Punaisesta paidasta kamppaailtiin toiseksi viimeisenä päivänä lauantaina raivoisasti

Vihreä paita  Movistarin espanjalainen Valverde voitti 118 pisteellä ennen Katushan espanjalainen Joaquin Rodriguezia 116 p, Chaves 108 p, Dumoulin 105 p. Valverde ohitti Rodriguezin vasta päätösetapin välikirissä.

Mäkipaita Caja Ruralin espanjalainen Omar Freile 82 pistettä, toisena Ruben Plaza 63 pistettä, mäkikilpailu ratkesi ensiksi.

Valkoinen yhdistelmäpaita Katushan Joaquin Rodriguez.

Joukkue  Movistar voitti  ennen SKY:tä. SKY johti alkuun, mutta Froomen kaatumisen jälkeen "talli suli", mutta yksittäiset pyöräilijät saivat enemmän "vapauksia".


Viime vuonna Vueltan 2014 voitti Alberto Contador, joka ei osallistunut tänän vuonna.

Talleja on 22, Tinkoff-Saxon ykkösajaja on Rafal MajkaPeter Sagan on myös mukana, BMC;n ykkösajaja on Samuel Sanchez, myös Tejay van Gardenen on mukana,  Movistar ykkösajajana Alejandro Valverde, mutta Nairo Quintana oli parempi, Team SKY:lla ajoi Vueltan viime vuoden kakkonen ja tämän vuoden Tourin voittaja Chris Froome. Astanassa ajavat sekä Vincenzo Nibali että Fabio Aru. FDJ. fr:ssa ajaa Suomen Jussi Veikkanen. Alempaa näkyy, että Nibali hylättiin, Sagan, Froome ja Veikkanen keskeyttivät.

Talleja osallistuio siis 22, tuttuja kuten; Lampre, AG2R, Astana, BMC, Cannondale, Cofidis, Europcar, FDJ.fr, Garmin Sharp, Giant-Shimano, Iam Cycling, Katusha, Lotto Belisol, Movistar, Omega Pharma Quickstep, Orica Greenedge, Sky, Tinkoff-Saxo,  MTN Qhubeka ja Caja Rural Seguros RGA sekä Colombia.


Tulokset
Etappi 1, la 22.8.15:Puerto Banus-  Marbella, joukkueaika-ajo 7,4 km 
Nopein oli BMC, johtajan punaisen paidan pukee ylleen tallin Peter Velits.

Etappi 2 su 23.8.15: Alhaurín de la Torre - Caminito del Rey, 158,7 km
Peter Velitsillä on johtajan punainen paita. Kuuden miehen irtiotto porukka, joka ajettiin kiinni. Etappi päättyy mäkeen, joka olikin jännittävä. Esteban Chavez Orica Greenedgestä voitti etapin ennen Tom Dumoulinia ja SKY:n Nicolas Rochea, Rodriguez oli viides yhdessä Nairo Quintanan kanssa, Froome jäi Nairosta 4 sekuntia, sitten seurasivat Valverde ja Aru oli kymmenes, Nibali jäi Arustakin. Jussi Veikkanen oli sijalla 121 jäätyään 11:40 kärjestä, yhteistilanteessa hän on samalla sijalla.
Punaisen paidan saa Orican Johan Esteban Chaves, Dumoulin on 5 sekunnin päässä ja  Roche 15 sekuntia jäljessä. Chaves johtaa myös pistekilpailua.
Ainakin kolme kilpailijaa keskeytti joukkokolarin takia, joka tapahtui 129 km:n kohdalla, Nibali putosi, mutta pystyi pääsemään pääjoukkoon, joskin lopussa hyytyi, ja YLE:n mukaan hylättiin, koska piti autosta liian kauan kiinni. IAM Cyclingin Matteo Pelucchi ainakin keskeytti.

Etappi 3 ma 24.8.15:  Mijas - Malaga, 158,4 km.
Ensin kolmoskategorian nousu ja sitten ykkösen, loppu tasaista. Ykköskategorian nousussa 8 ajajan irtiotto mm. Sylvain Chavanel ja Martin Velits, mutta Berhane on kärjestä 3:02 hän on parhaiten sijoittunut. Aurinko paistaa ja luultavasti on kuumaa yli 30 astetta, sillä ollaan menossa Malagaan. Ison mäen yllä oli ensin  Omar Fraile Caja Rural-Seguros RGA -tallista ennen Natnael Berhane, joka polkee MTN-Qhubeka -tallissa, alamäeesä kuusi on vielä irti, mutta vain minuutin etumatkalla, eli hatka saadaan kiinni.
Loppukirissä suhteellisen pitkällä kirillä ykkönen oli Slovakian ja Tinkoff-Saxon Peter Sagan (vihdoinkin :) ennen Cofidiksen Bouhannia ja Giant-Alpecinin Degenkolbia. Sagan on ollut usein kirissä juuri kakkonen tai kolmonen, mutta nyt hienosti voitti.
Kärkipää kokonaistilanteessa on ennallaan eli kolumbialainen Johan Esteban  Chaves Rubio  Orica Greenedgestä jatkaa punaisessa. Jussi Veikkanen on kokonaistilanteessa sijalla 114, ja jäänyt kärjestä 13:55. Etapilla hän oli 158:s jääden 2:15  Maaliin polki 191 pyöräilijää. Veikkasen FDJ-tallista Kenny Elissonde on 30:s ja Olivier Le Gac on 31:s, he ovat jääneet 2:01 ja 2:07, tallilla on vielä mukana 9 ajajaa, Murilo Fischer Brasiliasta on sijalla 188 ja jäänyt miltei 37 minuuttia. Tämä voi olla myös huonoa tuuria, sillä kolareita oli tänäänkin. Cancellara keskeytti ja myös Astanan Tiralongo, Astanan Nibalihan hylättiin jo aiemmin

Etappi 4 ti 25.8: Estebone - Vejer de la Frontera, 209,8 km, 
Tasamaa etappi, josta nyt ajettu kaksi tuntia, kuuden miehen irtiotto yhdeksän minuutin karkumatkalla, Irtiotossa on mukana Veikkasen tallista FDJ:stä Mickael Delagé, muita ovat Bert Jan Lindeman, Nikolas Maes, Jimmy Engoulvent, Kristijan Durasek sekä Markel Irizar Trekin ajaja, joka on joukosta parhaiten sijoittunut noin 7 minuuttia kärjestä. Ei sanottavasti mäki, mutta lopussa on rankkaa nousua ennen maalia. 39 km ajettu Tinkoff-Saxo on vetänyt  välimatkan irtiottoon melkein kiinni välikiriin 23 km ja eroa 3:52. Kuitenkin Delage oli nopein ennen Duracekia välikirissä.
Loppunousussa nopein ja oikea-aikaisin oli Movistarin kapteeni Alejandro Valverde, joka voitti, Peter Sagan oli kakkonen, Dani Moreno oli kolmas ja SKY:n Nicolas Roche oli neljäs. Quintana, Chaves ja Froome jäivät kolme sekuntia. Chaves jatkaa punaisessa johtajan paidassa. Sagan johtaa kirikilpailua. Jussi Veikkasen sijoitus oli etapilla 169 ja yhteistilantessa 128 on jäänyt 20:22.

Etappi 5 ke 26.8. Rota - Alcalá de Guadaíra, 167,3 km
Tasamaa etappi, ennen maalia hienoinen nousu. Startissa Lampren Grmay kirmaa minuutin karkumatkalle, ajettu on vasta 10 km. Noin puolet on ajettu ja Grmay on saanut irtioottoon mukaan Duchesnen ja Keissen, etumatkaa on viitisen minuuttia. Keise vei välikirin, mutta irtiotto ajettiin kiinni. Loppukirin vei Australian ja Orica Greenedgen  Caleb Ewan, toisena John Degengolb ja kolmas Peter Sagan, joka johtaa kirikisaa 61 pisteellään, Degengolb on toisena pisteitä 36.
Punaisen paidan sai yhdellä sekunnilla Tom Dumoulin Giant Alpecinista. Chavez on kakkosena ja Roche kolmantena,  Dumoulin oli etapilla 15:stoista ja Chaves 21:nen, mutta välissä oli "reikä". Jussi Veikkanen on 138:s 23 minuuttia ja 22 perässä, tänään hän oli 174:s runsaat kolme minuuttia kärjestä.

Etappi 6 to 27.8. Córdoba - Sierra de Cazorla, 200,3 km
Etappi päättyy kolmoskategorian nousuun ja tulee olemaan paljon rankempi kuin alkuetapit.
Etapista on  jäljellä 80 km ja irtiotossa on kuusi ajajaa parhaana Europcarin ranskalainen Cyril Gautier, joka on 3 minuuttia kärjestä, kolmoskategorian mäet on vielä kipuamatta, ja eroa pääjoukkoon on vain 4 minuuttia, ensimmäinen mäki on ajettu ja ero on kutistunut puoleen. Cyril Gautier oli ensimmäinen mäkikirimaalissa. Irtiotto ja sen rippeet ajettiin kiinni.
Punaisen paidan menettänyt Chaves ampaisi irti ja voitti, Dumoulin yritti vastata, mutta jäi kolmanneksi. Dan Martin oli toinen. Tähdet jäivät 11 sekuntia. Jussi Veikkanen oli  etapilla 179:s jäätyään 12:20 ja yhteistilanteessa 151:s jäätyään 35:51. Eurosportilla selostaneen Selinin mukaan oli erityisen kuuma ilmeisesti liki 40 astetta.
Chaves on siis päivän tauon jälkeen punaisessa.

Etappi 7 pe 28.8.  Jódar - La Alpujarra, 191,1 km
Etappi päättyy ykköskategorian  nousuun, etappi on juuri käynnistynyt, viisi  ajajaa otti  irti, eli Txurruka, Quintero, Koshevov, Cousin ja Lindeman, kun 64 km/191 on ajettu on eroa 9 minuuttia. Paljon hikeä valutetaan ennen kuin ollaan maalissa. Txurruka oli nopein ensimmäisessä nousussa, eroa on nyt 9 minuuttia, joka voidaan vielä ajaa kiinni, sillä loppu on rankkaa. Irtiotosta tuli kovan kamppailun jälkeen kaksi nopeinta hollantilainen Bert Jan Lindeman voitti Lotto Jumbo tallista ja Ilja Koshevoy Lampresta taipui toiseksi, tähtien ryhmästä Astanan italialainen Fabio Aru rynnisti kolmanneksi. Froome simahti lopussa ja jäi muista tähdistä, oli maalissa runsaat minuutin kärjestä sijalla 17, eikä ole enää kymmenen parhaan joukossa on kahdestoista. Chavez jatkaa punaisessa ja hänellä on pisteitäkin eniten Sagan on kakkosena. Talleista SKY on ykkönen. Fraile johtaa pallopaitaa, tosin nyt oli vasta ensimmäinen raskas etappi.
Veikkanen oli maalissa 159:s 23:05 kärjestä, silloin tuli varsin paljon pyöräilijöitä. Yhteistilanteessa hän on 155:s kärjestä 58:20.

Etappi 8 la 29.8 Puebla de Don Fadrique -  Murcia 182,5 km,
Laskuvoittoinen etappi, alkuu irtiotto jossa mukava taas Ivo Keisse, joka muuten oli eilen Veikkasen jälkeen yhteistuloksissa. Edelleen Iljo Keisse Etixx Quick Stepistä ja viisi muuta ovat irtiotossa ero pääjoukkoon on minuutin, punapaita on jäänyt 33 sekuntia (syytä en tiedä esim. kaatuminen tai rengasrikko). Lopussa ajettiin kapeaa tietä jyrkkää rinnettä ylös ja alas kahdesti. Laskussa oli pyöräilijöitä nurin ja näytettiin kuvaa, jossa Carlos Sastre oli nurin 2001 ainakin kaksi kertaa. Joka tapauksessa nyt kaikki ovat yhdessä mutta ei joukkuejonoissa ja ruutulipulle matkaa 17 km. Tämänkin jälkeen sattui ja tapahtui, mutta liki viisikymmentä sai maalissa saman ajan. Jasper Stuyven Trekin belgialainen voitti. Yhteistilanne ei muuttunut. Veikkanen on sijalle 153, oli etapilla sijalla 169 jääden 13:43, hän on kokonaistilanteessa tunnin ja kaksitoista minuuttia perässä, mutta Iljo Keisse on muutaman sekunnin Veikkasen takana. Katsoin koostelähetyksen. Sagan oli hyvin aktiivinen, mutta meni nurin ja kävi todella kuumana. Selostaja Christian Selin epäili, että olisiko tullut moottoripyörän tai auton töytäisemäksi, tilannetta ei näytetty, mutta Sagan heitti pyöränsä, kieltäytyi hoidosta ja alkoi ajaa porukkaa kiinni. Vaatteet olivat riekaileina. Veikkasen tallikaveri Elissonde oli lopussa irti kahden muun pyöräilijän kanssa. Myös Adam Hansen spurttaili. Lähtö kiriin oli outo, sillä joukkueiden ajajat olivat sikin sokin. Stuyven oli kaatunut etapilla, veneluu murtui.

Etappi 9 su 30.8  Torrevieja - Cumbre del Sol. Benitatxell 168,3 km

Etappi päättyy ykköskategorian nousuun, myös kakkoskategorian nousu on reitin loppuosassa.
Vueltan sivujen mukaan Sagan ei starttaa, eilisellä kaatumisella lienee osuutta asiaan, myös Jasper Stuyven ei ehkä starttaa. Omar Freile ja kymmenkunta muuta ajajaa ovat irti. Saganilla "puuttuu ihoa", tiedotteesta päättelin että moottoripyörä joko suoraan tai välillisesti aiheutti kolarin. Sagan kävi tv-kuvan mukaan tosi kuumana. Ilmeisesti moottoripyörät vedetään pois tai vähennetään. Sagan siis keskeytti.
Irtiotto, jossa siis Freile ja myös SKY:n Gerraint Thomas, on viiden minuutin karkumatkalla. Ratkaisut ovat vasta edessä, irtiotto ajettiinkin  kiinni. Tom Dumoulin voitti etapin ja lunasti itselleen punaisen paidan, Christopher Froome oli toinen Joaquin Rodriguez oli kolmas, Aru jäi 16 sekuntia,  Quintana jäi 20 sekuntia  ja samoin Valverde. Yhteistilannetta johtaa Dumoulin,  Rodriguez on toinen, Chavez putosi kolmanneksi.  Froome nousi kahdeksanneksi. Vihreä paita jäi Chavezille, yhdistelmäkilpailun kärjessä on Dumoulin ja paras kiipijä on Omar Fraile.
Tinkoffin sivuilta päättelin, että ohittava moottoripyörä oli kaatanut Saganin.
Jussi Veikkanen jäi 20 minuuttia lisää, ja oli etapilla 171:s, kokonaistilanteessa hän on sijalla 160.

Etappi 10 ma 31.8 Valencia - Castellon 146.6. km
Etapilla kolmoskategorian nousu ja kakkoskategorian. Tätä etappia en nähnyt suorana vaan olen netin ja koosteen  varassa. Iso irtiotto (37 ajajaa). Bilbao vei ensimmäisen mäen, Erviti välikirin.


Etapin voitti Kristian Sbaragli, MTN Qhubekasta ennen John Degengolbia. FDJ:n Elissonde oli etapilla sangen aktiivinen ja oli hetken irtikin.
Yhteistilanne ei muuttunut Tom Dumoulin johtaa,  58 miestä tuli samalla ajalla maaliin kaikki kärkimiehet,  Jussi Veikkanen oli 172:s, kun 180 ajoi maaliin. Veikkanen on 162:s yhteistilanteessa ja jäänyt 1 h, 42 minuuttia ja55 sekuntia.
Vihreää paitaa johtaa Chaves, yhdistelmäkilapilua Dumoulin, Fraile mäkikilapilua, ja talleja SKY, Veikkasen talli FDJ on viimeisenä eli 22, mikä ei tarkoita huonoutta, vaan että kilpailu on kovaa. Keskeyttäneitä on paljon viimeisimmät Tejay van Gardenen, Nacer Bouhanni, Daniel Martin ja Caleb Ewan.


Huomenna on vapaapäivä. Luultavasti vapaapäivän jälkeinen ylösalas etappi on suuntaa antava, lisäksi pitkä aika-ajo ratkaisee. Kuten viimekin vuonna Etelä-Espanjassa on kuuma. Ylhäällä on Vuelta linkki sieltä pääse kisasivuille, kielen voi valita myös englanniksi. Vuelta 2015 on ollut hyvä kisa.

Ensimmäinen vapaapäivä 1.9

Etappi 11 ke 2.9 Andorra la Vella - Cortals d´Encamp 138 km
Kuva imuroitu Vueltan sivuilta

Raateleva vuorietappi Andorrassa, kuusi nousua, viisi laskua ja maali nousun päällä yli 2000 metrin korkeudessa, sekin vaikuttaa hapen saantiin. Tämä voi olla käänteentekevä etappi.
Chris Froome kaatui etapin alkuvaiheilla kaiteeseen ja Astana veti irti. Froome on noussut pääjoukkoon. Runsas irtiottoporukka on saalistellut mäkipisteitä. Mäkipaitaa pitävä Omar Freile on saanut kahdet ykköspisteet ja kahdet kakkospisteet. Kukaan yhteiskilpailun kärkimiehistä ei ole irtiottajien joukossa.

Astanan Mikel Landa Meana yrittää irtiottoa, iso irtiottoryhmä on hajoamassa, 43 km on jäljellä ja rajuista rajuin loppunousu on vielä kaukainen kangastus ja tuleva kauhistus.

Omar Freile on ykkönen mäkikirimaalissa. Punapaita Tom Dumoulinin porukka on jänyt nelisen minuuttia. Froome on jänyt 6 minuuttia. Froome on nyt huoltoautossa ja voi keskeyttää. Jussi Veikkanen on selostuksen mukaan keskeyttänyt.

Kaksi mäkeä ja 24 km jäljellä, porukka tiivistyy ja harventuu. Irtiottajista putoaa Omar Freile, Tom Dumoulin on seuraavassa ryhmässä vaikeuksissa ja Froome sinnittelee omaa tuskien tietä.

Vain viimeinen lasku ja nousu edessä. Froome on jäänyt 7 minuuttia ja Nairosta sekä Valverdestä sekä Dumoulinista 5 minuuttia.

Tinkoffin Paulinho joutui moottopyörän töytäisemöksi ja on sairaalassa tikattavana. Lopettaako koko talli kisan, kuten eräs tviitti "uhkaa"?

Mikel Landa yrittää irti viimeisessä mäessä. Dumoulin yrittää pitää punaista paitaa, Rodriguez ja Valverde sekä Quintana ovat vahvoja, mutta Aru spurttaa Landan perään. Muut taipuvat.

Astanan Mikel Landa voitti ja Fabio  Aru oli toinen. Astanan italialainen  Fabio Aru sai punaisen paidan. Joaquin Rodriguez on yhteistilanteessa toinen, ennen Tom Dumoulinia, joka  on kolmas ennen Tinkoffin Rafal Majkaa, eli jatkaako Tinkoff kisaa? Kärkikolmikko on 30 sekunnin sisällä ja Majkakin 1,5 minuttin päässä.

Päivän etapilla Skyn Ian Bosvell oli kolmas. Valverde  jäi 3:04, Quintana 4:19 ja Froome 8:41.

Erittäin jännittävä etappi.


Etappi 12 to 3.9  Escaldes-Engordany. Andorra - Lleida 173 km
Kakkoskategorian nousu, mutta myös paljon laskua.
Etappi käynnistyi ilman Chris Froomea, jolla lienee ongelmia jalassa ja keskeytti. Sen sijaan Tinkoff talli ajaa. Jussi Veikkanen keskeytti jo eilen.
Irtiotto ensimmäisessä rinteessä, jossa viisi ajajaa Bert Jan Lindeman, Jaco Venter, Miguel Angel Rubiano, Alexis Gougeard ja Maxime Bouet, juuri ennen kakkoskategorian mäkimaalia ero on 4:40.
Bouet voitti mäkikirin ennen Lindemania.
Päivän välikiri on loppupuolella ja maali on  myötäleen jälkeen. Nopein välikirissä oli Miguel Angel Rubiano, ennen Maxime Bouetia ja Jaco Venteriä. Jäljellä on 29 km, ja eroa on 2:20, luulen, että hatka saadaan kiinni ja saatiin aivan lopussa. Etappivoittaja oli Trekin Danny van Poppel. Van Poppel kärsi rengasrikon vain 12 km ennen maalia. Daryl Impey jäi toiseksi.
Paitatilanne ei muuttunut.

Etappi 13 pe 4.9  Calatayud - Tarazona 178 km
Nousut 3 heti perään 1 ja  vielä 3, lopussa alamäkeä, maaliin hienoinen nousu.
Etapilla on 23 ajajan irtiotto, noin nelisen minuuttia, parhaina yhteiskilpailussa Sicard (Europcar) ja Brambilla (Etixx Quick Step), jotkla ovat vain 6:41 ja 6:42 kärjestä, eli pääjoukko ehkä ajaa kiinni, mutta 23 ajajaa on paljon irtiotossa.

Lisäksi ylempänä oleva kuva kertoo seuraavien kolmen etapin profiilin. Voimiakin olisi säästettävä. Pawel Poljanski yrittää irti. Vain 32 kilometriä on jäljellä ja loppu on laskua.
Etappi päättyyi ja sen vei hieman irti ollut Lampren portugalilainen Nelson Oliveira, minuutin hänelle jäivät Cofidiksen ranskalainen Julien Simon, SKY:n irlantilanen Nicolas Roche. Tähdet tulivat maaliin 4:48 perässä.
Arulla on edelleen punainen paita, kärkipään tilanne on ennallaan, mutta irtioton Brambilla nousi yhdeksänneksi ja Sicard sijalle kymmenen.

Etappi 14 la 5.9 Vitoria - Alto Campoo. Fuente del Chivo 215 km
Loppu pääosin nousua varsinkin viimeiset kilometrit.
Etappi on käynnistynyt, ja tunti on ajettu ja viisi ajajaa, jotka ovat yli tunnin kärjestä, heistä parhaana Mikael Cherel, ranskalainen 185 cm ja 65 kg, ajaa A2GR La Mondiale tallissa. Kolmosrinnettä mennään ylös ja irtiottajat ovat repineet noin viiden minuutin kaulan, joka on kasvanut 8,5 minuuttiin, kun 3-mäki on takana. Irtiotto ei voi kestää, sillä viimeinen Alto Campo -nousu on ESP-kategorian nousu. No mitä vielä nousua poljetaan ja irtiotto pitää 9 minuutin verran, katsotaan miten käy. Mikel Cherel sai isot mäkipisteet eli ensin 3 p ja sitten 10 p, Quintero vei välikirin-. Viimeinen nousu oli sumun peittämä ja paljon irtiottoyrityksiä oli. DeMarchi ja Puccio näyttävät jaksavan, pääjoukko on viiden minuutin päässä. DeMarchi luultavasti voittaa ja pääjoukon vahvimmat ovat Aru ja Quintana.
BMC:n italialainen Alessandro DeMarchi voittaa etapin! SKY:n italialainen Salvatore Puccio on toinen jääden 21 sekuntia.
Tähdistä on paras Quintana jääden 3:32, Rodriguez 3:38, Chaves ja Aru jäävät 3:38 Majka 3:43 ja Dumoulin 3:58. Aru jatkaa punaisessa ja Rodriguez on toinen ja jäänyt vaivaiset 26 sekuntia. Mikel Landa veti Arulle, ja Aru minusta ja varsinkin Christian Selinin mukaan lähti liian aikaisi. Minusta Landa oli ollut valmis vetämään vielä paljon pitempään. Tämän jälkeen on vielä kaksi vuorietappia ennen välipäivää.


Etappi 15 su 6.9  Comillas - Sotres. Cabrales 175,8 km
Maali rankan ykköskategorian nousun päällä. Etapista on ajettu 80 km ja 1 h 47 minuuttia ja 9 ajajan irtiotto on kahden minuutin karkumatkalla, paras ajaja yhteistilanteessa on Zubeldia 33 minuuttia Arusta. Kakkoskategorian nousussa irtiotto jakaa pisteet, muut ovat kolmen minuutin päässä.

Tilanne on jännittävä Joaquin Rodriguez iski 800 metriä ennen maalia nousussa, ja voitti etapin ja on vain vaivaisen sekunnin päässä punapaita Fabio Arusta. Rafal Majka on jo kolmas, Dumoulin on neljäs sekunnin Majkasta. Voiko tiukempaa enää olla? Huominen ja pitkä aika-ajo ovat isossa roolissa.

Etappi 16 ma 7.9 Luarca - Ermita de Alba. Quirós 185 km
Mäkinen etappi  ja maali nousun päällä, yhteensä seitsemän mäkeä 3,2,3,2,2,1 ja ESP-kategorian nousut. Vasta ensimmäinen mäki takana ja 12 minuutin irtiotto, jossa kymmenen ajajaa, myös mäkikiripaitaa pitävä Omar Freile, joka napsi isoimmat pisteet eli 3 pistettä kolmoskategorian mäestä, nyt noustaan kakkoskategorian rinnettä, josta Freile kuittaa täydet pisteet ja nyt 63 pisteessä, seuraavalla 27 pistettä. Ja meni jatkuu seuraavissakin mäissä eli 3 ja 5 pistettä lisää eli kasassa on jo 71 pistettä. Pierre Roland on ollut joka mäessä kakkospisteillä, jäljellä on mäet kakkonen, ykkönen ja ESP, pääjoukko on 19 minuutin päässä. Irtiottoporukassa on (entinen) huippuajaja Trekin luxenburgilainen Frank Schleck, joka on 40 minuuttia kärjestä. Kolmanneksi viimeinen mäki ja Omar Freile saa taas isoimmat pisteet.
Ykköskategorian mäessä Frank Schleck ja Columbian Rodolfo Torres nykäisevät ja he saavat isoimmat mäkipisteet, Omar Freile saa kolmospisteet.
Viimeinen seinäjyrkkä alkaa ja Schleck ja Torres ovat yhdessä. Pääjoukko on 10 minuutin päässä. Astana vetää, Aru, Rodriguez, Majka, Dumoulin, Valverde ja Quintana ovat yhdessä.
Frank Schleck iskee 3 km ennen maalia, Torres on vaikeuksessa. Aru putoaa pääjoukon kärjestä puoliväliin.
Frank Schleck voittaa, Torres tulee toiseksi ja Moreno Moser kolmanneksi.
Aru on taistelemassa paidastaan, mutta Burrito Rodriguez yrittää irti. Tulevat peräkkäin maaliin, mutta paita vaihtoi omistajaa sekunin turvin. Tilanne siis ykkösenä ja punaisessa Rodriguez, sitten sekunnin päässä Aru, Majka 1:35 ja Dumoulin neljäntenä 1:51 jääneenä. Dumoulin voi yllättää aika-ajossa

Toinen vapaapäivä tiistaina 8.9
Huomenna ja lauantaina peli ratkeaa.
Tilanne 16/21
1. Joaquin Rodriguez, Espanja, Team Katusha 67 h 52 min 44 s
2. Fabio Aru, Italia, Astana +0.01
3. Rafal Majka, Puola Tinkoff-Saxo +1.35
4. Tom Dumoulin, Hollanti Giant-Alpecin +1.51
5. Mikel Nieve, Espanja SKY +2.32


Etappi 17 ke 9.9 Henkilökohtainen aika-ajo Burgosissa 38,7 km
Etapin profiili on tasainen. Neljä parasta on ennen aika-ajoa kahden minuutin sisällä, eli mikä panos on Majkalla ja Dumoulinilla, onko Burrito nopeampi Arua?
Aika-ajo on alkanut ja 64 ajajaa on maalissa, nopein on Tinkoff-Saxon puolalainen Maciej Podnar 47 minuuttia 5 sekuntia.Punapaita Rodriguez starttaa 16:49, ilmeisesti Suomen aikaa 17:49.

13,5 km:n kohdalla 
1. Tom Dumoulin siisjohtaa 17,44
7. Bodnar +0,26
21 Fabio Aru +0,44
32. Rafal Majka +1.00
41. Joaquin Rodriguez +1.11

Maali
1. Tom Dumoulin 46.01
2. Maciej Bodnar +1:04
3. Alejandro Valverde 1:08

10 Fabio Aru +1:53
17. Rafal Majka +2:38
30. Joaquin Rodriguez 3:06

Tom Dumoulin nousi kärkeen.
Yhteistilanne
1. Tom Dumoulin 68 h 40 min 36 s
2. Fabio Aru +0:03
3. Joaquin Rodriquez +1:15
4. Rafal Majka +2:22
5. Nairo Quintana +2:53
6. Alejandro Valverde +3:15
7. Esteban Chaves +3:30

Etappi 18 to 10.9 Roa - Riaza 204 km
Nousuja kolme eli 3,3, ja ykköskategorian nousu, maaliin alamäkeä
Jännittävä ennakkoasetelma, yllä olevasta seitsikosta luulisi löytyvän voittajan..
Etapista on ajettu 42/204 km ja joukko ajaa yhdessä.
Kolmoskategorian mäessä on 25 ajajaa irti, mäen päällä oli ensin Angel Madrazo, joka oli ykkönen toisessakin mäessä. Ero pääjoukkoon on nyt 6 minuuttia, maaliin on 98 km.
Viimeinen nousu ja Nicolas Roche on ykkönen. Tähtien ryhmässä Aru on yritteliäin. Dumoulin joutuu pärjäämään ilman apuajajia.

SKY:n irlantilainen Nicolas Roche voitti, hän kukisti loppukirissä Zubeldian, Concalves jäi 18 sekuntia, tähdet tulivat maaliin yhtenä joukkona Valverden johdolla. Paitatilanne on ennallaan.

Etappi 19 pe 11.9 Medina del Campo - Ávila 185,8 km
Kaksi nousua 3 ja 2 maaliin nousua. Tässä voi tulla muutaman sekunnin eroja.
Etapi on käynnistynyt 31 kilometriä ajettu ja irti 26 miestä, joista paras on sijalla 19, SKY:stä on mukana Christian Kness.. Kymmenen minuuttia on eroa. 155 km:ä jäljellä. Irtiotto on yli 15 minuutin karkumatkalla ja vain 20 km on jäljellä. Gougeard yrittää irtiottajista irti ja onnistuu, sillä ero on kasvanut 39 sekuntiin ja 500 m on jäljellä. Tähdet taistelevat 16 minuutin päässä.
AG2R La Mondialen ranskalainen Alexis Gougegard voitti, 40 sekuntia  jäi Lampren portugalilainen Nelson Oliveira.
Tähdet tulevat Valverden vanavedessä, mutta Dumoulin iskee ja saa muutaman sekunnin eroa lisää Fabio Aruun.


Etappi 20 la 12.9 San Lorenzo de El Escorial - Cercedilla 175.8 km
Neljä vuorta kaikki ykköskategoriaa, maali alamäen jälkeen lievään ylämäkeen.
Jännittävä etappi tiedossa, josta ensimmäistä ykköskategorian mäkeä ajetaan, irtiotossa 11, joita jahtaa 29 ajajaa pääjoukko viiden minuutin päässä. Irtiotossa ajajat ovat yli tunnin jäljessä kärkeä, mutta pääjoukkoa 4 minuuttia edellä olevassa ryhmäss on Arroyo, Elissonde ja Sicard, jotka ovat kärjestä vain 14 minuuttia ja 19 ja 19 minuuttia.
Ensimmäinen mäki selätetty ja ykkönen siellä oli José Gonçalves.
Toisen "rinteen" ykkönen oli karkumatkalle lähtenyt Lampren Ruben Plaza.
Plaza on parin minuutin verran irti, kolmetusinaa miestä on kahden minuutin päässä, tähdet ovat 12 minuutin päässä. Kaksi nousua ja kaksi laskua jäljellä.
Viimeisessä nousussa on ratkaisun makua Aru johtaa Dumoulinia minuutilla.
Dumoulinin peli on pelattu. Majka ja Quintana lähtevät irti Arusta ja hänen kahdesta apuajajastaan sekä Rodriguezista. Majka on peräss 2:31 ja Quintana 3:02, heillä on 40 sekuntia johtoa, ja molemmilla yksi apuajaja. Dumoulin tippuu kuin kivi.
Ruben Plaza ajaa etappivoitosta, Aru koko kilpailun voitosta, Loppuosa etapista on alamäkeä tai tasaista.
Ruben Plaza voittaa etapin ja Astanan italialainen Fabio Aru voittaa vuonna 2015 Vueltan, Girossa 2015  hän oli toinen.

Etappi 21 su 13.9.15 Alcala de  Henares - Madrid, 98,8 km
Luultavasti enää vain ajelua paitsi välikiri ja kiri, sillä Valverde, Chaves ja jopa Dumolin voivat ohittaa Rodriguezin Vihreän paidan kilpailussa. Ajettu on 33 ja jäljellä on 65,8 ja porukka on yhdessä.
Ainoassa välikirissä Movistarin espanjalainen Alejandro Valverde sai 4 pistettä ja siirtyi kärkeen vihreänpaidan kilpailussa, seuraavat pisteet meni Movistarin apuajaille. Rodriguezin mahdollisuus on loppukirissä. Rodriguez vaihtaa takapyörän.
Etapin massakirissä voittaa John Degengolb, ennen Danny van Poppelia.
Aru voittaa Vueltan, Valverde vihreän paidan, Omar Freile pallopaidan, ja yhdistelmäkilpailun Rodriguez. Tallikilpailun voitti Movistar.

Vuelta 2015 oli erittäin jännittävä kilpailu

Kaudesta on jäljellä vielä MM-kisat.
***
Ranskan ympäriajosta 2015  bloggasin näin ja 2014 näin.
Italian ympäriajosta 2015 bloggasin näin.

Vueltan 2000-luvun voittajat (lähde englanninkielinen wikipedia)
2015 Fabio Aru
2014 Alberto Contador
2013 Chris Horner
2012 Alberto Contador
2011 Juan Jose Cobo
2010 Vincenzo Nibali
2009 Alejandro Valverde
2008  Alberto Contador
2007 Denis Mentsov
2006 Aleksandre Vinokurov
2005 Denis Mentsov
2004 Roberto Heras
2003 Roberto Heras
2002 Ángel Casero
2001 Aitor González
2000 Roberto Heras

Sveitsin Tony Rominger on voittanut Vueltan kolmesti peräkkäin (1992-1994)
Espanjan Roberto Heras on voittanut virallisen nykyisen kirjanpidon mukaan kolmesti (2000 ja 2003-2004)
Espanjan Alberto Contador on voittanut myös kolmesti (2008, 2012 ja 2014) 

Vuelta ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 1935, voittaja oli belgialainen Gustaaf Deloor, joka voitti myös vuonna 1936. Vuosina 1941 ja 1942 ajettiin ja voittaja oli espanjalainen Julian Berrendero.  Kisa ajettiin vuonna 1945 ja voittaja oli espanjalainen Delio Rodriguez, Kisa poljettiin vuosina 1946-49, mutta ei ajettu vuonna 1949 ja 1950 voitti espanjalainen Emilio Rodriguez. Kisa oli tauolla vuoteen 1955 asti, jolloin voitti Jean Dotto. Sen jälkeen kisa on ajettu, ja suurpyöräilijä Eddy Merckx voitti 1973, Bernard Hinault voitti kahdesti 1978 ja 1983, Joop Zoetemelk voitti 1979, Sean Kelly voitti 1988, Alex Zulle on voittanut myös kahdesti kuten Jose Manuel Fuentekin, ketään voittajaa väheksymättä.
*****
Bloggauksia
Espanjan ympäriajoa
2022 Vuelta näin
2021 Vuelta näin
2020 Vuelta näin
2019 Vuelta näin
2018 Vuelta näin
2017 Vuelta näin
2016 Vuelta näin
2015 Vuelta näin
2014 Vuelta näin

Ranskan ympäriajoa
2022 Le Tour näin
2021 Le Tour näin
2020 Le Tour näin
2019 Le Tour näin 
2018 Le Tour näin
2017 Le Tour näin
2016 Le Tour näin
2015 Le Tour näin
2014 Le Tour näin

Italian ympäriajoa
2023 Giro näin
2022 Giro näin
2021 Giro näin
2020 Giro näin
2019 Giro näin
2018 Giro näin
2017 Giro näin
2016 Giro näin
2015 Giro näin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)