tiistai 8. syyskuuta 2015

Sipilän säästöehdotus: syvemmälle kylmään hankeen

8.9.2015

Edellisen hallituksen aikana eläkeikäni nousi kaksi vuotta 65:een vuoteen, mitään kompensaatiota ei kukaan saanut.

Nyt hallituksen lakiehdotuksen mukaan loma lyhenee 38 päivästä 30 päivään, palkka ei nouse.

Olen virkamies.

Voin kertoa kaikille blogiani lukeville viime kesästä ja niistä pitkistä lomapäivistä.

Viime kesänä olin virallisesti kolme viikkoa lomalla. Koska minun pitää hyväksyä eräitä laskuja, palkkoja ja tehdä eräitä lakisääteisiä päätöksiä, olin joka toinen arkipäivä työpaikalla hoitamassa näitä tehtäviä, aikaa kului joskus vain puolituntia, joskus pari tuntia. Muun aikaa teen 6 päivää töitä yleensä tulen seitsemän jälkeen töihin ja lähden puoli viiden tai kuuden aikaa kotiin, viikonloppuja en kokonaan, mutta lauantaisin kuntorastien jälkeen käyn hyväksymässä laskut sähköisesti ja hyväksyn eräät muut laskut eri järjestelmissä. Sunnuntai-iltana on pakko alustaa alkuviikko. Ilta-aikaa kuluu monesti päivän sähköposteja purkaessa ja rästitöitä tehden. Vapaapäivinä vastataan työpuheluihin ja hoidetaan sähköpostit. Työvuoden aikana on noin puolenkymmentä lauantaita pakko olla töissä, lisäksi vähintään joka toinen viikko  tai ainakin kerran kuussa on joku ilta pakko olla töissä, on joku tilaisuus sidosryhmille. Näistä ei saa lisää lomaa eikä palkkaa eikä päivärahaa. En ole johtava virkamies vaan ehkä neljännellä tai viidennellä tasolla. Teen mielestäni tärkeää työtä. Esimerkiksi työhön liittyviä sähköposteja, tiedusteluja ja muita viestejä on todella paljon, suureen osaan on pakko vastata virkavelvollisuuksien vuoksi. Kaikki tiedustelut, päätökset ja työt on tehtävä. Jos on oltava koulutuksessa arkipäivinä, työt tehdään koulutuksen jälkeen ja viikonloppuina. Neljännen tason tai viidennen luokan virkamiehelläkin on virkavelvvolisuudet ja määräajat.

Itse luulin, että Suomen ongelma olisivat olleet liian isot tulonsiirrot, jotka jaetaan automaattisesti kaikille, ei työtä tekevät ihmiset ja virkamiehet.

Valtion on annettu ylivelkaantua, velkaa ei saada lyhennettyä sillä tavalla että niiltä harvoilta jolla on enää työtä viedään lisät ja lomat pois. Minusta eduskunnalla on liian pitkät lomat ja huikean hulppeat edut, vanhoilla kansanedustajilla on sopeutumiseläke-edut. Eikö näistä voisi aloittaa? Lisäksi kansanedustajilla on avustajia. Virkamiehillä ei aina ole edes sihteereitä. Itse kirjoitan kaikki päätökseni ja pöytäkirjani itse. Tässä on kyse pelkästä virkamiesten kurittamisesta, yhtään työpaikkaa ei synny sillä tavalla, että hiostetaan pienpalkkaisia kunnan ja valtion naisia. Odotan toimia, että myös maanviljelijöiden tukia myös leikataan.

Kuntien rahat eivät riitä, koska niillä on liikaa tehtäviä, nämä ovat politikkojen keksimiä. Minusta vastuuta pitää siirtää ihmisille, monesta automaattisesta palvelusta tai tulonsiirrosta pitää luopua.

Minusta poliittisista virkanimityksistä olisi pitänyt aikoja sitten luopua.

Itse opiskelin opintolainalla. Minusta opintoraha on nykyisin hulppea etu, jos ei saa opintorahaa  -toisin kuin ennen - saa toimeentulotukea, ennen oli pakko ottaa opintolainaa. Itse maksoin oman opintolainani pois yhdessä asuntolainan kanssa, jota asuntolainaa on muuten jäljelläkin, tai on toinen asuntolaina. Asun varsin ahtaasti rivitalossa, ei ole kesämökkiä eikä kakkosautoa ykkösautokin on 14 vuotta vanha,  eikä ole kesämökkiä. Ihmettelen nykyisiä toimeentulotuen "kohtia", joku väitti, että maksetaan jopa kuukausittainen ravintola-ateria. Meidän perheessä ei ole ollut varaa edes vuosittaiseen ravintola-ateriaa, hiukset on leikattu koneilla tai omilla saksilla, vain sanomalehti on tilattu, ei käydä ravintoloissa, eikä juoda alkoholia tai tupakkaa, ei ole varaa. Nautintoaineita ei makseta toimeentulotuessakaan, mutta luultavasti lehtiä voi tilata yhteiskunnan kustannuksella. Miksi kirjastoihin tilataan lehtiä, eikö niitä voi käydä lukemassa?

En ymmärrä, mikseivät kotona olevat vanhemmat voi hoitaa ja kasvattaa kotona omia lapsiaan. Tähän toimintaan voidaan ohjata lastenkodinhoidon tukea, mutta vain pienille lapsille.

Toisaalta monessa työpaikassa henkilöstö ja työväki on höylätty niin ohueksi, että työssä suoriutuminen vaatii venymistä ja vapaa-ajan käyttämistä työntekoon. Myös vuorotteluvapaata ollaan poistamassa tai lyhentämässä. Minusta se on halpa tyky-järjestelmä, ja edistää työssä jaksamista, ja joku työtön saa työtä.

Tämä on siis minun subjektiivinen mielipide, joka toivoakseni nauttii perustuslain sananvapauden suojaa. Minusta hallitus on astunut heikoille hangille. Moni tarmokas työntekijä tai vireä virkamies ei enää halua venyä. Moni on hoitanut työnsä kunnolla vaikka sitten vapaa-aikana. Kun liiaksi venytetään, voi kuminauha poksahtaa poikki, silloin enää ei jousteta.

15.9-2015
Koskeeko Sipilän lakimuutokset vain työehtosopimuksia? Voiko edelleen työsopimuksessa saada "ylimääräisiä" etuja eli 38 lomapäivää, ylimääräisiä eläke-etuja ja mahdollisen kultaisen kädenpuristuksen työsuhteen päättyessä. Luulen, että työsopimusoikeuteen ei kajota, eli joku voi säilyttää sitten etunsa.

18.9-2015
Helsingissä on mielenilmaus luultavasti hallitusta vastaan. Minä olen silloin töissä, enkä muutenkaan ole koskaan osallistunut mielenilmaukseen, enkä aio.
Minusta valtiovalta kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Eduskunnalla on oikeus säätää lait. Kansalla on oikeus (mutta ei  pakkoa) äänestää eduskuntavaaleissa. Sitä saamme, mitä olemme tilanneet äänestämällä ja velkaantumalla.

Minusta yksi uusi piirre suomalaisessa kulttuurissa ovat kaikenlaiset turhat reaktiot useimmin ensin somessa ja sitten mediassa ja mielenilmauksissa. Totuus on kuitenkin, että sekä valtio ja kunnat ovat eläneet ja elävät velaksi. Jokaisen pitää ymmärtää että pitkällä tähtäimellä työaika voi vain kasvaa, palkka voi vain laskea ja kaikki turhat edut karsitaan. Ehkä parempi tie olisi poistaa arkipyhät, ja puolittaa lomaraha ja poistaa loman siirtämisen sairastapauksissa.

Kaikesta huolimatta olen sitä mieltä, että julkisten alojen lomaoikeuden leikkaus on lyhytnäköinen ja haitallinen toimi eikä säästä mitään.

Myös yötyöstä ja ylityöstä pitää maksaa kohtuullinen korvaus. Yöllä työskentely kuten ylityö on kuormitustekijä. Nämä iskevät epäoikeudenmukaisesti matalapalkka-aloille, ja aloille jotka ovat tärkeitä: palomiehet, poliisit ja erilaiset hoitajat.

Minusta asiassa olisi voitu edetä enemmän keskustellen. Kannatan  etujen kaventamista, mutta harkitun kokonaistarkastelun kautta. Leikkaukset ovat päällekkäisiä ja voi aiheuttaa joillekin todellisen ikuisen köyhyysloukon.

Olen kotisaarellani Hirvensalossa kävellyt ja pyöräillyt. Ihmettelen sitä vaurautta johon joillain on vielä varaa. Hulppeat kolmikerroksiset sadat ja sadat omakotitalot, piharakennuksineen, kolmekin autoa ja mopoauto pihalla.

Meidän perheellämme on ollut aina tiukkaa. Valmistuin työmarkkinoille juuri 90-luvun lamaksi, 1990-luku meni pätkätöissä, opintolainoja ja asuntolainoja maksettaessa. Meidän perheellä ei ole varaa lomailla eikä paikkaa lomailla. Asumme ahtaasti rivitalossa. En kadehdi ihmisiä, jotka ovat köyhiä. En myöskään kadehdi rikkaita. Rikkaat useinkaan eivät ymmärrä köyhiä. En tiedä ymmärtävätkö politikot oikeasti köyhyyttä, se ei ole kivaa. En väitä olevani köyhä, mutta taloutemme käytettävissä olevat tulot ovat tulolaskurien mukaan alimmassa viidenneksessä.

20.9.2015
Hallituksen tukkapölly työntekijöitä jatkuu ja jatkuu
Andiossidonnainen työttömyysraha joko puolittuu 250 päivään tai lyhenee sadalla päivällä. Vuorotteluvapaakin lyhenee ja ankaroituu, kun julkisen sektorin lomat lyhenevät niin minne työttömät menevät töihin, ei minnekään.
Arvattavaa on, että yritysten voitot kotiututeaan omalle pankkitilille joko ulkomaille tai kotimaahan.
Minusta vastuunkantajia voisi olla joku muukin kuin suomalainen työläinen, vaikkapa kansanedustaja, palkkaa leikataan neljäsosalla, luovutaan verottomista eduista, puolitetaan loma, ja avustajat pitää palkata omalla rahalla. Myös valtiosihteereistä pitää luopua.
Myös Keskusta ja Kokoomus voisivat käydä työnantajien ja maanviljelijöiden kukkarolla.

Tässä on talvi tulossa ja työläinen on jätetty aivan yksin hankeen värjöttelemään. Kun vain palkka ja etuudet laskevat niin ostovoima katoaa. Muistan ja tiedän omasta perheestä, kun raha on tiukalla, ei osteta eikä hankita, ei käydä parturissa, ei käydä lomilla, ei ravintoloissa ei tapahtumissa, ostetaan vain jos on pakko, mutta  vain ne tavarat joita tarvitaan.

6.11.2015
SIPILÄN HALLITUS TAAS KRIISISSÄ
SOTE jumittaa.
JOHTOPÄÄTÖS:SIPILÄ ON HUONO JOHTAJA (on minun mielipiteeni), sillä hän on ehdoton takarajoistaan, ei pidä niistä kiinni. Ei menneyt presidentin luokse, jota ainakin itse toivoinb, että olisi tehnyt johtopäätökset, että kaikki valuu hiekkaan, ja Suomi ei nouse.
Vaikka 7.11.2015 syntyi sotesopu, niin Sipilä ei minusta ymmärrä, että seuraava hallitus kyllä pystyy vähentämään sotealueiden määrää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)