Raisa Cacciatore, Samuli Koiso-Anttila: Pelastakaa pojat, Minerva pokkarit 2011. sivumäärä 344.
Tämän 2008 kirjoitetun kirjan mottona on "pelastetaan pojat". Teos lisää ymmärrystä poikien maailmasta, yhteiskunta ei välttämättä tarjoa sellaista, jota pojat tarvitsevat.
Kirja alkaa napakasti kuvaamalla tutkimustuloksia ja faktoja
Myyttihän on sellainen, mies ei mitään tarvitse. Todellisuudessa suomalaisen pojan ja miehen itsetuntoon vaikuttaminen on vaativa tehtävä. Kuitenkin pojat tarvitsevat välineitä rakentaakseen itsetuntoaan ja itsehillintää. Pienet pojat ovat haavoittuvia, liika karaisu on haitaksi. Toisaalta nykyisin yhteiskunnassa kaikki "kokeilu" on kielletty, eli ennen pojat saivat touhuta vapaammin.
Miehellä on XY-kromosomit, naisella on XX-kromosomit, tämä on ainoa ero. Miehet ovat alttiimpia X- ja Y-kromosomien mukana tuleviin perinnöllisiin sairauksiin. Koulun aloittavaista pojista 8% on erityisen tuen tarpeessa, tytöistä vain 3%. Pojilla on huonompi työmuisti (keskimäärin, kirja korostaa, että ihminen on yksilö, toisaalta nämä ovat tilastotietoja). Pojilla oli siis keskimäärin huonompi työmuisti ja enemmän ADHD-oireilua. Psykiatriset vaikeudet kohtaavat useimmin nuorta poikaa tai murrosikäistä tyttöä. Puhe viivästyy useimmin pojilla. Viivästynyt puhe merkitsee usein tuen tarvetta koulussa. Teoksen mukaan (jota mieltä itsekin olen) erityisopetuksen lisääntyminen kertoo koululaitoksen kehittyneisyydestä kuin että koululaiset olisivat ratkaisevasti muuttuneet. Pojista 3-4% joutuu jossain vaiheessa psykiatriseen hoitoon. Kelkasta putoaminen maksaa yhteiskunnalle puoli miljoonaa euroa. Tytöistä kirjan mukaan kaksikolmasosaa menee lukioon, pojista puolet. Pojat keskeyttävät koulun toisella asteella useammin kuin tytöt. Sen sijaan nuorten miesten rikollisuus ei ole lisääntynyt, eräiden päihteiden käyttö luultavasti on. Neljäsosa pojista päätyy rikosrekisteriin.
Suurin osa huostaanotetuista lapsista on poikia, pojilla on enemmän ylipainoa kuin tytöillä, tytöillä masennus ja anoreksia ovat yleisempiä. Poikien kunto armeijan testien mukaan on laskenut tasaisesti, vaikka koko ikäluokka ei enää käy armeijassa. Nuoret miehet (18 - 24-vuotiaat) ajavat runsaasti kuolonkolareita. Poikien eliniänodote on noin kuusi vuotta alempi kuin tytöillä.
Tämän jälkeen on hyvinkin käytännönläheisiä kasvatusneuvoja ja huomioita poikien kasvattamisessa, kuten
Isän rooli synnytyksessä ja sen jälkeen on tärkeää.
Vauvat voivat paremmin, jos molemmat vanhemmat hoitavat lasta
Lapseen kannattaa tutustua heti
Kieltoja aletaan opetella vasta yli 1-vuotiaana.
Jos perheessä on mies, pojalla on parempi ennuste selvitä koulusta
Kirjan anti on erilainen eri ihmisille, mutta tässä on monta tasoa. Kasvatukseen kirja suosittaa pienille pojille läsnäoloa, kokeilua ja positiivista palautetta, mutta eikö tämä päde yhtä lailla vaikkapa työyhteisössä. Pojille pitää sanoa lyhyesti, perustella ja kiittää.
Kirjassa mainitaan, että tunteiden säätely on opittu taito. Puhutaan kielteisistä ihmisistä. "Kielteinen ihminen ei ole uhri eikä tarvitse toisten jatkuvaa lohduttamista. Minusta jokaisessa ryhmässä on aina yksi uhri jota muut alkavat paapoa.
Kirjassa on sivulla 104 tapaus "Ekaluokkalainen", joka ihmetteli ja ahdistui koulun säännöistä, joista ei pidetty kiinni eikä valvottu. Kun hän puuttui itse asiaan, hän joutui kiusaamisen kohteeksi "poliisin roolissa". Lapsi oli ärtynyt ja työsti asiaa kesällä ja toinen vuosi sujui paremmin.
Tämä esimerkki on minusta varsin totta muuallakin. Julistetaan, että on säännöt, todellisuudessa niitä ei noudateta, eikä niiden rikkomisesta seuraa mitään. Koulussa kiusataan yleisemmin tunnollisia oppilaita. Luulin, että keissi olisi päättynyt, että koulu olisi pitänyt säännöistä kiinni, tai luopunut siitä. Tapauksessa ekaluokkalainen oppi siis hyväksymään, että koulussa on säännöt, joita ei valvota, ja jotka eivät toimi.
Kirja piirtää myös kiusaajan muotokuvan. Kuvailun jälkeen on huomio (jonka itsekin olen huomannut), että moni kiusaaja voi hyvin ja pärjää elämässään, hän osaa manipuloida ja on häikäilemätön. Kirja mainitsee, että usein tyttömäinen poika voi joutua kiusaamisen kohteeksi. Teos painottaa, että nämä pojat ovat usein älykkäitä ja herkkiä, heillä on monia muita taitoja, joilla pärjäävät, kiusaamiseen pitää kuitenkin puuttua ja estää. Myös itse kannattaa opetella reagointikykyä ja sanavalmiutta.
Kirjassa kiinnitetään paljon painoa poikien murrosikään, mieheksi kasvamiseen ja miehenä olemiseen ja kaikkiin sen ulottuvuuksiin. Näitä en kommentoi, vanhempien, opettajien ja poikien sekä miesten kannattaa lukea osuus kirjasta itse.
Kirja on hyvä, ja korostaa kaikissa osissa keskusteluyhteyttä. Rutiinit ovat aina kasvatuksessa ja elämässä tärkeitä.
Raisa Cacciatoren ja Samuli Koiso-Anttilan kirja Pelastakaa pojat on minusta hyvä opaskirja koteihin ja ammattikasvattajille. Olen ollut eräässä tilaisuudessa, missä Cacciatore on luennoinut, lisäksi hän esiintyi taannoin paljon televisiossa. Hän on hyvin asiantunteva, asiallinen ja asialähtöinen ammattilainen.
31.8.2015 Hesarissa oli juttu, jossa todettiin, että tytöt ovat enemmistö kaikissa ykköslukioissa, joissain huippulukioissa on poikia vain joka viides. Tämä johtuu poikien huonosta peruskoulun keskiarvosta, ainakin osittain.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)