sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Karppi 1 - 3 kaudetKarppi on Ylen laadukas rikossarja, jota tehtiin kolme kautta. Sarjan pääpoliisipari on juuri leskeytynyt nuorehko Sofia Karppi, ja hänen parikseen talousrikospuolelta tuleva nuori Sakari Nurmi (Last edit 20.12.2021)Karppia näyttelee Pihla Viitala, ja Sakari Nurmea Lauri Tilkanen. Sarjaa tehtiin kolme kautta, ja se nähtiin Yle TV1:ltä.
Sofia Karppi eli poliisien kesken Karppi on jäänyt leskeksi Hampurissa ja hänellä on alakoulua käyvä poika Emil, ja hänen miehensä lapsi Henna Honkasuo, joka ottaa yhteen äitipuolensa kanssa, ja haluaa takaisin Hampuriin. Henna joutuu huijatuksi, kun "mukava" poika saa hänet sänkyynsä, ja kuvaa kaiken. Henna masentuu tästä. Äiti on työnarkomaani, ja on paljon poissa kotoa.
Sakari Nurmi on poikamies, jonka luona ensimmäisellä kaudella piipahti kokaiinia nuuskiva ex-tyttöystävä Laura. Pari viihtyi lakanoissa, mutta Nurmi katkaisee suhteen lämmittelyn, koska tyttö nuuskii kokaiinia ja välittää, kokaiini-kimulin on vaikea pysyä totuudessa. Nurmen intohimo on Italia.

Sarjan pääparin jännite on yksi sarjan suola. Karppi alkuun inhoaa nuorta ja komeaa Nurmea, ja aliarvioi tätä. Karppi on oman tiensä kulkija, eikä kuuntele muita, mutta alkaa arvostaa Nurmea.

Sarjan ovat käsikirjoittaneet ohjaaja Rike Jokela, Jari Olavi Ranta ja Kirsi Porkka.

Ykköskausi
Ensimmäisellä kaudella Karppi ja Nurmi selvittävät Verkkosaaren rannan murhan. Rannasta löytyy  ensin veriset naisten vaatteet ja sitten haudattuna naisen ruumis kukat sylissä. Vainaja tunnistetaan Anna Bergdahliksi. Murhasta epäillään eri tahoja, milloin sosiaali-asiakasta, aviomiestä  Uskoa (Jani Volanen), milloin Tuulipuistoa rakennuttavan Tempo yhtiön johtajaa Alex Hoikkalaa (Tommi Korpela), jonka kanssa Annalla oli suhde tai Alexin veljeä Roopea (Riku Niemistä).
Karppi ja Nurmi penkovat Annan menneisyyttä myös Porin lähellä, missä Anna oli varttunut ja harrastanut uintia, ja seurassa on pyörinyt dopingia. Lisäksi kotikylässä on ollut uskonnollinen liike, jonka jäseniä on epäilty tyttöjen hyväksikäytöstä ja Annan ystävä on tehnyt itsemurhan. Saksasta tulee mies uhkailemaan Tempon johtajaa Hoikkalaa, se taas johdattaa Saksaan ja  Nurmen luolasukellukseen radioaktiivisten lähteiden lähelle.

Lopulta murhaaja selviää ja löytyy yllättävän läheltä Annaa. Yllättävä päätös, ja kausi sisälsi 12 osaa.

Kakkoskausi on kahdeksan osainen
Käsikirjoittajatiimiin on tullut mukaan Harri Virtanen.
Karpin kakkoskaudella keskiössä on Helsingin ja Tallinnan tunnelityömaa, jonka molemmista päistä löytyy murhattuna merimies. Tapausta alkavat tutkia Karppi ja Nurmi. Poliisipäällikkö Koskimäki jää eläkkeelle, ja hänet tapetaan, kuten myös hänen tyttärensä. Kuollessaan Koskimäki kirjoittaa verellä JIM.

Karppi löytää  Jimi Ahon haudan, jonka kuolintodistuksen poliisipäällikkö Koskimäki on allekirjoittanut. Jimi Aho oli sekaantunut ehkä huumeisiin ja oli samalla Meelika-laivalla töissä kun aiemmin murhatut. Myös ruumiin tunnistanut lääkäri tapetaan.

Karpin tytärpuoli Henna sekaantuu Subutexeihin löytämällä diilerin kätkön ja bunkkaa entisen narkkarin kanssa.

Asiaan sekaantuu Helsingin pormestari Sara Tulisuo (Leena Pöysti), joka on uudessa Muutosliikkeessä. Avustaja tuntuisi vuotavan tietoja muille, Henri Kuusinen (Olavi Uusivirta) kärkkyy Tulisuon Muutosliikkeen puheenjohtajan pallia, naisavustajaa Mikaela Lundia (Malla Malmivaara) kiristetään...

Karpilla on vaikeuksia myös nuoremman lapsensa Emilin kanssa, joka on on hakannut ystäväänsä Mattia. Karppi ei juuri kotona ehdi olemaan.

Henna joutuu vaikeuksiin diileri Sashan (Reino Nordinin) kanssa. Hänen pitää tuoda maahan Subutexiä Virosta. Asiat kärjistyvät takaisintulolaivamatkalla, jolloin Sasha heiluu pyssyn kanssa ja Henna stiletin kanssa. Henna puukottaa Sashaa ja kippaa  Sashan ruumiin mereen ja heittää stiletin mereen.

Karppi joutuu Jimi Ahon biologisen äidin Routan (Minna Haapkylän)  ampumaksi, luoti vain hipaisee. Karppi sanoo äidille että Jimi ei ollut ruumis. Jimillä oli tatuointi, ruumiilla ei. Tulisuo on kaapattu ja haudattu mutta Routa lähettää gps-paikan ja Tulisuo palaa kaupunginjohtajaksi. Tulisuota epäillään lahjoman vastaanotosta. Joku on peukaloinut sähköposteja, luultavasti Mikaela, jolla on ollut äärioikeistotausta, ja sillä häntä kiristetään. Yllätys kyse onkin varapuheenjohtajasta.

Karppi ja Nurmi keksivät että joku tappaa nuoria diilereitä. He kuuntelevat Koskimäen puhelinvastaaja tallenteita.

Henna etsii poikaystäväänsä ja vetää viinaa ja subuatexiä js joutuu sairaalaan. Henba soitti Nurmelle jota hiillosti kokkelia nuuskinut ex tyttöystävä Laura joka toi näytille pikku-Leon jota väittää Nurmen lapseksi.
Routa kaappaa Karpin joka selittää että Jimillä oli tatuointi eikä ollut hdudattu ruumis. Routa ampuu itsensä.
Vain Karppi uskoo että osa murhista on selvittämättä. Hennan poikaystävä Jere Skog löytyy murhattuna kaivosta. Karppi ja Nurmi menevät tutkimaan Viroon Kerttu Ryyttelin eli Koskimäen tyttären asioita. Takaisin tullessa Karppi ja Nurmi joutuvat taistelemaan hengestään, ja pakenevat helikopterilla, joka putoaa. Kaksikko pelastuu nipin napin helikopterista, ja selviytyy hypotermiastakin.
Teoria nuorten diilerien tappajasta tarkentuu, mutta tekijää ei tiedetä.
Tunneli ei toteudu, mutta pormestari Tulisuo saa Muutosliikkeen voimia taakse.
Lopulta murhatut löydetään ja selviää kuka tai mikä on JIM.
Hyvä sarja.


Kolmoskausi on tullut areenaan ja alkaa 31.10.2021, jaksolla Häkki, missä korvauslääketutkija Tuuli Sirenin ruumis  löytyy häkistä. Nurmi on töissä ja hakee hyllytetyn Karpin tutkintaan. Karppi asuu maalla, Eemilistä huolta pitää isoisä Karpin kuolleen miehen isä. Henna on päässyt vankilasta, mutta joutuu poliisin vasikaksi ja pahoihin piireihin.
Nurmen rappiotyttöystävä Laura, on vankina, ja Leo-lapsi on myös. Laura pääsee pakoon, mutta Leo-poika jää konnan hoteisiin. ...
Karppi saa puhelun Saksasta, jossa saa lisävalaistusta auto-onnettomuudesta.
Pormestari Sara Tulisuo on ollut tukemassa kliniikkaa, mutta Tulisuo joutuu poliisitutkintaan.
Kirjoitan jaksoista, kun on ollut ensi esityksenä tv:ssä

Jakso 1: Häkki ensi esitys TV1 31.10.2021
Tuuli Siren huumevieroituslääkefirman Memfin tutkijan ruumis löytyy häkistä entisestä eläinsairaalasta. Poliisipomo Silja Routamaa lähettää Nurmen hakemaan Karpin töihin. Karppi on ollut määräaikaisesti erotettuna. Karpin ja Nurmen välit on Hennan pidätyksen vuoksi kireät. Karppi huomaa kuvion uhrin selässä.
Tuuli Sirenin poika 28-vuotias Ossi Siren on aggressiivinen huumehörhö. Sanna Siren on kemistinä Memfissä.
Ossi Siren ampuu poliiseja. 
Huumekyttä taivuttelee  Hennasta vasikan.
Lääkäri Olavi Schulz löytyy kuristettuna, maassa murhaajan merkki.

Jakso 2: Takahuone ensi esitys TV1 7.11.2021
Olavi Schulz huumehoitolääkärin murhaa tutkitaan. Sanna Siren yrittää puhua järkeä Ossi Sirenille, joka menee Lukas Roihan ja pöllii tämän veneen.
Laura (Nurmen entinen tyttöystävä) karkaa pois rakennuksesta heitettyään kiehuvaa vettä Memfin  Krister Merihaaran päälle. Laura pyytää Nurmelta apua, mutta sitä ei heru.
Krister vaahtoaa Rehaxin-projektista.
Karppi saa puhelun Saksasta. Diplomaatin vaimo ajanut Karpin miehen päälle. Karppi soittaa Puolan Saksan suurlähettilään vaimolle, ja tämä sanoo, että miestä on lyöty.
Venni värvää Hennan autokuskiksi. Venni potkii Hennan pomoa.
Ossi Siren tapetaan. Lukas Roiha on sidottu ja kuolee.

Jakso 3: Kontti ensi esitys TV1 14.11.2021
Viemäristä löytyy kalloja. Hampaista päätellen ovat olleet korvaushoidokkeja. Karppi ja JP tutkivat. Onko Memfin kuolleita lääketestattavia?
Laura Salo on saanut muistinmenestyksen ja muistaa vain Sakari Nurmen. Krister Merihaara soittaa "veljenä" Lauran perään.
Sakari etsii Leo-poikaa. On myyty, mutta löytyy kontista.
Karpin ppika on määrätty väliaikaisesti isoisän huostaan.
Henna on värvätty kuskiksi.
Karppi tutkii mieheensä yliajoa.

Jakso 4 Kos ensi esitys TV1 21.11.2021
Hannaa yritetään tappaa sairaalassa, mutta miessiivooja estää murhan, hän tunnistaa Karpin kuvasta Krister Merihaaran, joka laitetaan hakuun. Lopulta Krister löytyy murhattuna, murhaajan merkki on paikalla. Vainajan suussa on mikrofilmi, jossa lääkärin vala. Laura on kuollut sairaalassa.
Henna mukana lääkeauton ryöstössä. Venni tappaa kuljettajan. Henna tekstaa poliisille ja kertoo Venni, Santtu.
Karppi ja Nurmi löytävät hallin, jonka on vuokrannut Korento.
Ossin kuvia selataan. Kos-saarelta on kuvia, jossaa on Sanna Siren ja joku tuntematon nainen jolla koru jossa on murhaajan käyttämä symboli.

Jakso 5 Kansas ensi esitys 28.11.2021
Ossin valokuvan tyttö tunnistetaan Nea Paarmaksi, jonka etäisä on Australiassa, äiti kuollut, lisäksi eno on kuollut auto-onnettomuudessa.
Nurmi tunnustaa että tyttö oli 18-vuotispäivän aattona hänen luonaan. Nea Paarma kuoli samana yönä, virallinen syy heroiinilla tehty itsemurha. Nea ei ollut narkkari.
Karppi saa käsiinsä Saksassa miehen kuolinpaikan ohi ajaneen rekan kojelauta nauhoitteen, jota ei aaa itse auki.
Sara Tulisuo pidätetään kuolemantuottamuksesta, tönäisi uimataidottoman  avustajansa Henri Kuusisen  veteen kakkoskaudella.
Venni ja Henna ovat Kansas-ravintolassa, jonne tulee myös Karppi puhuttamaan henkilökuntaa.
Karpin appi on saanut sydänoireita.
Nurmi katsoo Saksan videon, jossa näkyy pitkähiuksinen nainen.

Jakso 6 Tie, ensi esitys 5.12.2021
Nurmi näyttää pomolleen Routamaalle videon. Karppi hyllytetään ja yritetään ottaa kiinni. Nurmi varoittaa. Karppi tutkii tapausta yksinään. Nean eno Jouni Paarma oli ollut psykiatrisessa hoidossa, ja kuollut siirrossa ja palanut autoon. Karppi etsii hoitaneen lääkärin Olavi Borgin, joka on henkitoreissaan, paikalla on murhaajan merkki. Murhaaja yrittää tappaa Karpin, ja pakenee. Uhri Olavi Borg jää henkiin.
Henna jää kiinni, ja Vennin pitää tappaa Henna, mutta päästää Hennan menemään. Henna kertoo tietonsa poliisille. Henna varoittaa Venniä, joka ei pääse lähtemään ja kuolee poliisin rynnäkössä.
Nurmi ja Karppi katsovat kojelautavideota. Jakson nimi Tie tulee tästä. Tönäisijä-nainen näyttää Karpilta. Karppi kertoo riidoista Jussin kanssa, hetken meni hyvin. Karppi väittää olleensa toisella puolen tietä, ja nauha varmistaa sen. Kuka on nainen?

Jakso 7 Muistitikku, ensi esitys 12.12.2021
Tutkimukset etenevät. Onko Jouni Paarma kuollut? Ollut psykiatrisella,
Stella Merihaara tapaa Karpin ja puhuu tämän miehestä. Jussi Honkasuo, Karpin kuollut mies, oli töissä EU:n kemikaalivirasto, joka on tärkeä lääkkeiden kehitystyössä, myös Rehaxinin. Mikä on ollut Jussin rooli? Saiko rahaa Tuuli Sireniltä luvasta? Memfin toimari rouva Merihaara kertoo, että hän li Hampurin siirron takana ja haluaa, että Karppi selvittää syyllisen murhiin.
Nea Paarman jäämistöstä löytyy muistitikku, jossa Nealla oli livesession, ja sen jälkeen Krister Merihaara puhui puhelimeen myrkystä. Krister uhkaili Neeaa.

Tutkinnasta on poliisilaitoksella taulu, johon merkitään havaittuja yhteyksiä Paarmoihin.
Raisa huomaa, että osa murhamerkeistä tehty oikealla osa vasemmalle kädellä. Onko kaksi murhaajaa? Kristerin tappanut vasenkätinen, Sanna Siren?  Karppi ja Nurmi tonkivat Sanna Sirenin laboratoriota, mutta heidät yritetään tappaa, jättämällä lukittuun labraan, ja joka palaa. Myöhemmin Sanna Siren löytyy sidottuna.
Nea oli tilannut sudenkrento-tatuoinnin, joka piti hakata nahkaan syntymäpäivänä. Takaumassa näytetään, kun Nea kiristää Krister Merihaaraa, joka menettää malttinsa, ja pahoinpitelee Neeaa. Lopulta Sanna Siren ja Krister tappavat Neean heroiinilla (jonka Nea oli ottanut Nurmen luota). Näytetään myös, kun Sanna tappaa Kristerin.
Karppi saa raportin, mitä Jouni Paarmalle on tapahtunut. Ollut psykiatrisen sairaalan siirtoajossa, kun oli tullut kolari. Jouni Paarma käytti tilaisuuttaan, ja lavasti kuolemansa. Ossi Siren tunsi Jouni Paarman, ja siksi tapettiin. Karppi ottaa Nurmen asunnolleen yöksi, hän on vaarassa. Nurmen asunto räjähtää.

Jakso 8 Rauniot, ensi esitys 19.12.2021
Räjäytyspanos oli Nurmen jääkaapissa, jonka siivooja avasi, ja asunto räjähti, siivooja kuoli.
Saksan tönäisijällä on kuvassa syntymämerkki tai tatuointi niskassa?
Karppi  tietää syyllisen? Jouni Paarma. Jukka Paarma on ollut vuokrafirmassa töissä nimellä Joona Korento, mies oli Lauran ollessa sairaalassa siivoajana sairaalassa.
Nurmi ja Karppi löytävät luostarin rauniot, jossa Paarma oleilee, mies lähtee käpälämäkeen, mutta kidnappaa Emilin Karpin pojan, ja saa Karpin liikkeelle, kun tämä soittaa. Nurmi tulee mukaan entiselle kalkkitehtaalle. Karppi ampuu Nurmea rintaan. Jouni Paarma kertoo, ettö Emil on kuollut, ja on ampumassa Karppia. Nurmi, jolla oli luotiliivit, ampuu Paarman. Emil on elossa. Leo ei ole Nurmen biologinen poika, mutta Nurmi pohtii huoltajuuden hakemista
Poliisilaitoksen ampumaradalla Karppi näkee Raisa Peltolan niskassa syntymämerkin. Naiset käyvät keskustelun Jussista.

Sarja päättyy, arvoitukset on ratkaistu. JP soittaa uuden tehtävän Nurmelle ja Karpille, taas uusi ruumis.

Hyviä näyttelijäsuorituksia JP (Ville Myllyrinne), Raisa Peltola (Vera Kiiskinen) tarinan takana ainakin  Rike Jokela, Kirsi Porkka, Jari Olavi Rantala.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)