perjantai 1. heinäkuuta 2016

Britti Chris Froome voitti Ranskan ympäriajon 2016Lopputulokset 24.7.2016


Päivän voittaja: Andrei Greipel, Saksa, Lotto-Soudal
Keltainen paita: Chris Froome, Britannia, SKY
Vihreä paita: Peter Sagan, Slovakia, Tinkoff
Pallopaita:  Rafal Majka, Puola, Tinkoff
Valkoinen paita: Adam Yates, Britannia, Orica
Tiimit: MovistarEnnakko
Ranskan ympäriajo Tour de France alkaa huomenna lauantaina  2.7.2016. Ympäriajosta tulee ennakkoon kaksintaistelu Chris Froomen ja Alberto Contadorin välille, mutta pitkän etappiajon voi voittaa kuka tahansa, kuten Movistarin kolumbialainen Nairo Quintana, myös Richie Porte on mainittu ennakkokaavailuissa, mutta minä en näe häntä etukäteen voittajana. Astanassa kapteenina on 2015 Vueltan voittanut Fabio Aru ja Nibali ajaa myös.

Tour 2015 
Tourin 2015 voitti SKY-tallin britti Christopher Froome ennen Movistarin kolumbialaista Nairo Quintanaa, joka voitti nuorten kilpailun. Kirikilpailun voitti Tinkoff-Saxon slovakialainen Peter Sagan. Mäkikirikilpailussa paras oli Froome ennen Quintanaa. Neljään etappivoittoon ylsi Lotto-Soudalin saksalainen Andre Greipel.

2016 reitillä on 21 etappia, joista 9 on tasamaaetpapia, 1 mäkinen, 9 vuorietappia ja kaksi henkilökohtaista aika-ajoa, jotka voivat näytellä isoa osaa, jälkimmäinen aika-ajo ajetaan ylämäkeen. Veri punnitaan ensimmäisen kerran vuorilla etapeissa 7, 8 ,9 ja 12 ja lopullisesti etapista 17 alkaen, viimeinen etappi on pelkkää ajelua.

2016 Ranskan ympäriajon etapit
1. Lauantaina 2.7: Mont-Saint-Michel - Utah Beach Ste-Marie-du-Mont tasamaata 188 km.
Ajoa on ajettu vasta parikymmentä minuuttia ja 16 km, kun kolmikko Jan Barta, Leigh Howard sekä Paul Voss yrittävät irti. Etappi on varmasti irtiootoinen, ja päättynee tasamaaetappien mukaisesti massakiriin. Etapin alussa on kaksi neloskategorian mäkeä, joten myös mäkikirikilpailuun saadaan "johtaja". Voss on yksin irti kohta alkaa mäki.


Seuraan tätä kun ei tvs:tä tule letourin pikkuruudusta. Josta kuvakaappaus.
Paul Voss saksalainen Bora-Argon 18 -tallista vei molemmat 4-kategorian mäet ja hän pukee päälleen mäkikirikilpailun ensimmäisen paidan. Nyt irtiotossa on taas viisi ajajaa....
Noin 60 km ennen maalia, näytettiin Alberto Contadoria, jota hoivailtiin, oli kaatunut, Kenkä lähtenyt ja haava olkapäässä.
Kaatumisia tuli loppukiriä valmisteltaessa, mutta se ei aivan terävimpään kärkeen vaikuttanut.


Mark Cavendish voitti, Marce. Kittel oli toinen ja aikaisin kirin avannut Peter Sagan oli kolmas.
Koska hyvityssekunteja annetaan Cavendishilla on keltapaita. Kittel on neljän sekunnin päässä, ja Sagan kuuden, neljäntenä on Greipel. Myöhemmin nähdään tasataanko kaatumisen vuoksi aikoja Froome on jäänyt 33 sekuntia ja Aru ja Nibali 42 sekuntia.

2. Sunnuntaina 3.7: Saint-Lô - Cherbourg-Octeville, tasamaata 182 km
Etapin vei nimiinsä Peter Sagan ja hän siirtyi keltapaidan haltijaksi,

3. Maanantaina 4.7: Granville - Angers, tasamaata 222 km.
Cavendish voitti taas loppukirin ja Greipel oli toinen. Hienoa, että Cavendish on kunnossa. Peter Sagan johtaa yhteispisteissä. Cavendish johtaa pistekilpailua, Jasper Stuyven johtaa mäkikirikilpailua (vain neljä pistettä!), ja nuorissa on ykkönen on Julian Alaphilippe.

4. Tiistaina 5.7: Saumur - Limoges tasamaata 232 km
Kolmasosa etapista on ajettu neljän hengen viiden minuutin irtiotto, joka ajettiin lopussa kiinni. Ennen loppukiriä Cavendish jäi pussiin, ja jäi kahdeksanneksi. Loppukirissä Etixxin juna puksutti parhaiten ja Marcel Kittel voitti ennen Direct Energien:n Bryan Coquardia, Tinkoffin slovakki Peter Sagan oli kolmas ja kantaa ylpeänä keltaista paitaa ja johtaa myös kirikipailua ennen Direct Datan Mark Cavendishiä. Tinkoff-Saxon Contadorilla on ollut kaatumisten takia hankalaa, ja se on vienyt apuajajia. Nytkin Tinkoffin Contadorin "juna" yski liikenneympyrän kohdalla muutama kilometriä ennen maalia. Contador on jäänyt minuutin ja 6 sekuntia ja on vasta 54:s.

5. Keskiviikkona 6.7  Limoges - Le Lioran mäkistä 216 km
Mäkinen maasto on ollut liikaa yllättäen keltapaita Saganille ja Giron voittajalle ja puolustavalle mestarille Vincenzo Nibalille. Sen sijaan  BMC:n belgialainen Greg van Avermaet on ollut liekeissä on irti ja on napsinut välikiri ja mäkipisteitä  ja hän voittaa etapin ja saa sekä keltapaidan ennen nuorten kilpailun johtajaa Julian Alaphilippeä. Thomas van Gendt oli etapilla toinen mutta saa pallopaidan.

6. Torstaina 7.7: Arpajon-sur-Cère - Montauban tasamaata 187 km
BMC:n belgialainen Greg van Avermaet on keltaisessa peräti viiden minuutin ja 11 sekunnin turvin. Lähtöhetkellä on 24 astetta, aurinko paistaa ja on miltei tyyntä. Jan Barta ja Yukija Arashiro ovat irti noin viiden minuutin turvin, pian ensimmäinen 50 km on takana. Barta vei välikirin ennen Arashiroa, pääjoukosta Coquard oli oli kolmas. Hatka ajettiin kiinni, joten Avermaet jatkaa keltaisessa, etappi ratkaistaan kirimiesten kesken ja Mark Cavedish voittaa kolmannen etapin tämän vuoden Tourilla! Cavendish siirtyy pistekilpailun kärkeen.

7. Perjantaina 8.7:   L’Isle-Jourdain - Lac de Payolle vuorietappi 162 km
Etapin alku on helppo, loppupuolella on 4-kategorian mäki, välikiri ja sitten ykköskategorian rinne, maaliin on laskua.
Etapin alussa ei irtiottoa, mutta 30 km ennen on.Kärki vaihtelee, mutta sekä keltapaita Avermaet ja viime vuoden voittaja Nibali ovat kärkijoukoissa. mutta viimeinen ykköskategorian mäki punnitsee veren.
Stephen Cummings DDD-tallin britti ajaa voittoon. Navarro ja Impey ajavat häntä takaa.  Piristynyt Nibali ja keltapaita van Avermaet ovat seuraavina.
Cummings siis voittaa van Avermaet jatkaa keltaisessa 6.36 on eroa seuraaviin.

Kilometri ennen maalia pääjoukon matkaa hidasti "täytettävä" kilometrin merkki, joka oli rojahtanut kolarin vuoksi maahan.


8. Lauantaina 9.7  Pau - Bagnères-de-Luchon vuorietappi 183 km

Ensimmäinen mäki on heti HC, ja irti on Rafal Majka, Thibault Pinot ja yllättäen Tony Martin.
Tämän jälkeen on ykköskategorian mäkiä jäljellä, joten mikään ei ole vielä ratkennut.
Nyt  on pari nousua jäljellä. Majka on pudonnut, samoin van Avermaet, mutta Froome, Dan Martin, Nairo Quintana ja Valverde nykivät vuorollaan ylämäessä.


Mutta alamäkeen ryntää ykkösenä SKY:n britti Chris Froome, jka rohkealla laskullaan voitaa etapin ja saalistaa keltapaidan. Dan Martin on toinen ja Joaquim Rodriquez on etapilla kolmas. Huikea loppua-

9. Sunnuntaina 10.7: Vielha Val d’Aran - Andorra Arcalis vuorietappi 184 km
Viisi rinnettä on kavuttu, ja 1,5 niistä on takana. Irtiotossa kaksikymmentä miestä mm. Winner Anacona, Luis Leon Sanchez, Rafal Majka, Peter Sagan, Tom Dumoulin, Thibaut Pinot tarkoituksena on varmasti napsia mäkipisteitä, pallopaitakilpailussa johtaa Thibault Pinot (40 p) ja Rafal Majka (37 p) on hänestä vain kolmen pisteen päässä.
Viimeisessä mäessä Tom Dumoulin on irti, ja takaa ajaa mm. Costa ja Pinot, huiput ovat 10 minuutin takaamatkalla. Alkaa sataa...
Tom Dumoulin voittaa etapin, tähdistä ykkönen on Adam Yates, perässään Chris Froome ja Nairo Quintana.
Kokonaiskilpailua Froome johtaa 16 sekunnilla ennen Yatesia, Dan Martin on 19 sekuntia ja Quintana 23 sekuntia perässä. Contador keskeytti, Valverde ja Aru sippasivat, Valverde  on perässä minuutin ja sekunnin ja Aru 1 minuuttia ja 23 sekuntia.
Thibault Pinot johtaa mäkikirikilpailua 80 pisteellään, Majka on toinen 77 pisteellä.


Maanantaina 11.7 Lepopäivä

10. Tiistaina 12.7: Escaldes-Engordany - Revel alkuun 1-kategorian nousu, loppu "helppoa" 198 km
Ajamatta 51 km, ja irtiotto, jossa mm. Peter Sagan (voitti välikirin), Mikel Landa, Vincenzo Nibali, Rui Costa, van Avermaet, ...
Eroa pääjoukkoonon  noin viisi minuuttia,  voittajaksi nousi loppukirissä Michael Matthews ennen Peter Sagania. Chris Froome jatkaa keltaisessa, Peter Saganilla on vihreä paita, mäkipaita on Thibaut Pinot'lla, nuorten kilpailun valkoinen paita on yhteiskilpailun kakkosella Adam Yatesilla, tallikilpailua johtaa BMC.


11. Keskiviikkona 13.7: Carcassonne - Montpellier tasamaata 164 km, tai on kaksi neloskategorian mäkeä ja välikiri.
Tuulee kovin ja apuajajat joutuvat suojaamaan tähtiä, mutta moni kaatuu esimerkiksi Thibaut Pinot, irtiotto, jossa olivat FDJ:n Arthur Vichot ja IAM Cyclingin Leigh Howard on ajettu kiinni,:Välikirin vei Kittel, seuraavana Sagan ja kolmas oli Cavendish.
Loppu oli huikea 11 km:n jälkeen irtiotto, joka päättyi lopulta Peter Saganin voittoon, mutta Chris Froome kirmasi toiseksi. Saganin tallikaveri Bodnar oli kolmas. Froomen johto vahvistui noin 15 sekunnilla.

12. Torstaina 14.7: Montpellier - Mont Ventoux vuorietappi 185 km

Profiili on ylhäällä, kovan tuulen vuoksi loppunousua on lyhennetty viisi kilometriä, eli se on 10 km.
Etappi on alkanut, ja irtiotto on kymmenen minuutin luokkaa, huiput säästävät voimia  loppuun.


Loppunousun ja viimeinen kilometri on alkamassa. keltapaita Froome menetti pyöränsä ja keltaisen paidan, juoksi hetken, mutta sai neutraalipyörän, jolla ei pystynyt ajamaan, hän jäi todella paljon. Jos tuloksia ei muuteta Adam Yates on keltaisessa. Tilanne syntyi, kun Froome nykäisi huippujen ryhmässä, Richie Porte ja Bauke Mollema seurasivat. Johto oli aikamoinen, kun Richie Porte törmäsi moottoripyörään, joka joutui jarruttamaan edessä "riehuvan" katsojan vuoksi. Froomen pyörä hajosi, ja muut takana olevat menivät ohi ja Froome ajoi uudella pyörällä maaliin.


Froome oli hetken jalkamiehenä.
Etapin voitti belgialainen Thomas de Gendt Lotto-Soudalista ja toiseksi tuli belgialainen Serge Pauwels Dimension Datasta, Navarro oli kolmas, Bauke Mollema oli kymmenes jäätyään 5:05.
Froome pitää keltaisen paidan, saivat Porten kanssa saman ajan kuin Bauke Mollema. Tämä tuntuu oikealta, sillä tämä oli sen seurausta, että etappia lyhennettiin ja katsojia oli ajoradalla, lisäksi oltiin etapin loppuvaiheessa.Etapilla ennen Froomen iskua, Froome on kahden SKY:n apuajajan suojaama.

13. Perjantaina 15.7: henkilökohtainen aika-ajo 37 km Bourg-Saint-Andéol - La Caverne du Pont-d'Arc

Nelson Oliveira johti pitkään  ajalla 51.56, ja oli lopulta kolmas. Tom Dumoulin voitti aika-ajolla 50:15 ja voitti yli minuutilla toiseksi tulleen Chris Froomen, joka lisäsi johtoaan.


14. Lauantaina 16.7  Montélimar - Villars-les-Dombes Parc des Oiseaux tasamaata 208 km
Neljä miestä on irtiotossa, IAM Cyclingistä  Martin Elmiger  FDJ:stä Jérémy Roy CDT:stä Alex Howes ja ,  BOA:sta Cesare Benedetti. Irtiotto on ajettu kiinni, ja kaikki jää loppukirin varaan.

Loppukirissä voittajaksi nousi Mark Cavendish, vaiika tässä Etixxin asemat ovat hyvät, Alexander Kristoff oli toinen ja Peter Sagan kolmas, neljäs oli John Degenkolb, ja viidenneksi jäi Etixxin Marcel Kittel, joka nosti käden ylös, koki, että  Cavendish heilui kirissä. Synttärisankari Greipel jäi kuudenneksi. Froome jatkaa yhteiskilpailun johdossa ja Sagan vihreässä paidassa.

15. Sunnuntaina 17.7: Bourg-en-Bresse - Culoz vuorista 160 km
Etapilla mäet 1, 2, 3, 3 HC ja 1, mutta etappi päättyy laskuun. Irtiotossa 30 ajajaa Nibali ja Kangert Astanasta sekä Cofidiksesta Navarro, toista mäkeä poljetaan ylös. Viiden minuutin päässä tulee SKY:n johtama pääjoukko.
Tinkoffin puolalainen Rafal Majka on yksin irti, hän on nousemassa mäkikirikilpailun kärkeen, joskin Majka ajautui alamäessä ruoholle.
Pääjoukossa Bardet yrittää irti viimeisessä nousussa.
Lopussa IAM Cyclingin kolumbialainen Jarlinson Pantano ajoi Majkan kiinni ja oli voimakkaampi kirissä, IAM Cyclingille ensimmäinen voitto 2016 Tourille, kuten J.Pantanolle. Tallipäällikkö suomalainen Kjell Carlström oli Eurosoprtin haastattelussa. Froome keltaisessa, Sagan vihreässä ja Majka pallopaidassa. Valkoisessa paidassa ajaa Britannian Adam Yates, ja tallikisaa johtaa Movistar.

16. Maanantaina 18.7: Moirans-en-Montagne - Bern tasamaata (yksi 4-kategorian nousu) 206 km
Viiden minuutin irtiotto ... joka ajettii kiinni.


Loppukiri Bernissä oli huippujen kesken niukasti Peter Sagan(vihreä paita) voitti, ennen Katushan norjalaista Kristoffia (punainen paita), joka luuli ehkä jopa voittaneensa. Paitatilanne on ennallaan. Froome on keltaisessa ja Sagan vihreässä.

Tiistaina 19.7 Lepopäivä

17. Keskiviikkona 20.7 Bern - Finhaut-Emosson vuorietappi 184 km

Profiili kuvassa, nyt kivutaan jälkimmäistä 3-mäistä, ja irtiotossa Sagan ja Majka Tinkofista, Majkalla on pallopaita ja Saganilla on kiripaita, eli väli kiri on ennen toiseksi viimeistä nousua, välissä on vielä yksi porukka, ja pääjoukko on yhdeksän minuutin päässä. Sagan himmaa voitettuaan välikirin ja alkaa loppunousut, joissa vahvin on Katushan venäläinen Ilnur Zakarin, joka voitti etapin, toiseksi tulee IAM Cyclingin Jarlinson Pantano ja kolmas on Tinkoffin puolalainen Rafal Majka.
Kapteenien ja huippujen taistelussa Valverde iski, mutta simahti. Porte nykäisi ja ainoa, joka pystyi seuraamaan oli yllättäen Chris Froome (oli parin apukuskin peesissä pitkään, tuntuiväsyneeltä). Quintanakin hyytyi. Porten ja Froomen jälkeen huipuista tuli maaliin Adam Yates, joka johtaa nuorten kilpailua. Bauke Mollema hyytyi myös HC-mäessä.
SKY:n britti Chris Froome johtaa, toinen on Bauke Mollema jäänyt 2 minuuttia 27 sekuntia ja kolmas on Adam Yates joka on jäänyt 2 minuuttia 53 sekuntia.
Vihreän paidan kilpailua johtaa Peter Sagan ylivoimaisesti (Cavendish keskeyttänyt, keskittyy olympiakisoihin), mäkipaita on Rafal Majkalla melko ylivoimasesti.

18. Torstaina 21.7: Henkilökohtainen aikajo 17 km ylämäkeen , Sallanches - Megève
Eiliseen Eurosportin katsojakysymykseen koska oli ensimmäinen aika-ajo ylämäkeen vastasin A eli 1939, tiedon olin löytävinäni englanninkielisestä wikipediasta.
Aika-ajo on alkanut (ja vasta alussa) ja johdossa on Cofidis-tallin ranskalainen Nicolas Edet ajalla 32:37, johtoaika on nyt Thomas de Gentillä 31:45, mutta Tom Dumoulin on ajamassa kärkeen, yhteiskilpailun huiput ovat vielä lähtemättä. Tom Dumoulinin ajan alle ajoi vain Chris Froome, Britannia ja SKY ajalla 30:43 ja voittomarginaali oli 21 sekuntia. Froome on muuten syntynyt Keniassa 1985 ja asunut Keniassa ja käynyt koulut loppuun Etelä-Afrikassa, missä luki taloustieteitäkin.

Froome sai lisää eroa yhteiskilpailussa Mollema on 3:52 jäljessä ja Yates on 4:16 jäljessä.

19. Perjantaina 22.7: Albertville - Saint-Gervais Mont Blanc vuorietappi 146 km
Etappi on käynnissä ja välikiri on heti alkuun, ilmeisesti kirimiehistä vain Matthews joka veikin kirin, irtiotossa mukana oleva Rafal Majka haluaa varmistaa mäkipaitaansa. Päivän mäet ovat 1,2 ja HC, ja lopuksi 1, sillä maalikin Mont Blanc on nousun päällä.
Lasku ja viimeinen nousu. Sataa ja Richie Porte kaatui ja ajaa takaa pääjoukkoa, josta Yates ilmeisesti putosi, mutta ajaa kiinni. Irtiotto on hajalla ja Rui Costa johtaa. Majka on himmannut otti 25 pistettä mäestä ja sitä ennen 3, joten pitää pallopaidan, sillä de Gendt sai näistä yhteensä vain 15 pistettä, joten Majka johtaa häntä 209 - 105 eli 104 pisteellä.
Sataa ja ensin kaatuu Tom Dumoulin ja viedään sairaalaan, sitten kaatuu Navarro ja keskeyttää.

Sitten Froome kaatuu märkään valkoiseen tieratamaalaukseen ja pyörä on päreinä (Nibali joutui kaatamaan itsensä). Viimeiseen nousuun Froome lähtee apuajajan eli Gerraint Thomaksen lainapyörällä. Bardet nykäisee ja saa Rui Costan kiinni, he ratkaisevat voiton. Verinen Chris Froome sinnittelee lainapyörällä. Mollemakin on pudonnut, on kaatunut ja ajaa ilman apuajajia.
Bardet on yhteiskilpailussa vajaa viisi minuuttia Froomesta ja Bardet voittaa etapin. Froome jää vain 36 sekuntia ja iso kiitos kuuluu vahvalle apuajajalle hollantilaiselle  Wouter Poulsille, tosin muukin tiimi auttoi mm.  Mikel Landa, Mikel Nieve, Gerraint Thomas, Sergio Henao ja Vasili Kiriyenka sekä Ian Stannard ja Luke Rowe. Chris Froome ajoi verisenä lainapyörällä, jonka sai Gerraint Thomakselta, joka tuli maaliin noin kuusi minuuttia Froomen jälkeen. Bauke Mollema, joka myös kaatui, jäi nelisen minuuttia ja putosi kokonaistilanteessa kymmenenneksi jäänyt 7 minuuttia 42 sekuntia, Adam Yates jäi  hieman lisää 20 sekuntia Froomesta ja putosi yhteistilanteessa neljänneksi, mutta ajaa valkoisessa paidassa. Ranskalainen AG2R-la Mondiale tallin ranskalainen Romain Bardet nousi jo toiseksi.. Froome jatkaa keltaisessa, toisena on Bardet 4 minuuttia 11 sekuntia perässä, ja kolmantena on Nairo Quintana, 4 minuuttia 27 sekuntia perässä.

20. Lauantaina 23.7: Megève - Morzine vuoristossa 146 km

Mäet ovat 2,1,1 ja HC, loppuun laskua. Mitä vaan voi vielä tapahtua, koska myös alamäissä sattuu kaatumisia, ja Froome oli verillä ja haavoilla eilisen jälkeen.

50 km jäljellä ja Thomas de Gendt johtaa. Pääjoukko on noin viisi minuuttia jäljessä. Sataa, joten viimeinen lasku on vaikea. Viimeisessä nousussa Nibali on ykkönen. Huiput taivaltavat vielä yhdessä.
Nibali hiipui kolmanneksi, Pantano oli toinen ja voittoon kiri  Movistarin espanjalainen Izaguirre Insausti eli lyhyemmin Ion Izagirre.
Froome hävisi nelisen minuuttia  ja lähtee johdossa viimeiseen päivään.

21. Sunnuntaina 24.7: Chantilly - Paris Champs-Élysées tasamaata 113 km
Etappi on ollut perinteisesti löysää ajelua Pariisin asti, jossa ajetaan "katurataa" ja lopulta kaikki ratkeaa massakirissä. Nyt ajellaan hiljaksiin kauniissa säässä Pariisiin.
Viimeisen kirin voitti Lotto-Soudalin Andrei Greipel, ennen Sagania, Kristoffia ja Matthewsia.
Vahva SKY-tiimi tuli yhdessä maaliin.
Tour on paketissa

Aiemmin olen seurannut blogissani

Ranskan ympäriajoa
2019 LeTour näin
2018 LeTour näin.
2017 LeTour näin
2016 Letour näin
2015 Letour näin
2014 Letour näin

Italian ympäriajoa
2015 Giro näin
2016 Giro näin

Espanjan ympäriajoa
2014 Vuelta näin
2015 Vuelta näin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)