torstai 24. marraskuuta 2011

EU-perusteoksia

Marko Ruonalan upouutta EU-perusteosta ja hieman vanhempaa Reijo Kemppisen Suomi Euroopan unionissa jaetaan Eurooppa tiedotuksessa ilmaiseksi. Kirjat löytynevät eurroopatiedotuksen nettisivuiltakin.

Kirjoissa esitetään miksi EEC, EY ja EU ovat olemassa. Toisen maailman sodan jälkeisiä historiallisia näkökohtia, käydään läpi EU:n historiaa, kriittisiä kohtia, päätöksentekoa, ja perussopimuksia selvitetään, ja Ruonalan teoksessa on sivulla s.168 Timo Soininkin mielipide, EU on edennyt liian pitkälle., on myös Satu Hassin ja Erkki Tuomiojan muutaman mainitakseni.

Eurokriisin ja EU:n laajenemisen aikana suositan molempia teoksia sekä asian vastustajille että kannattajille.

Tosi on, että EU on liian laaja, hajanainen, monimutkainen ja kallis, mutta toiminnan lähtökohta, rauha, vapaakauppa ja valuutan vaihtokustannusten - ja riskien minimointi, on oikea.

EU:sta puuttuvat Sveitsi, Norja ja Islanti. Norjalla on öljyä, Islannilla maalämpöä ja kalaa, sekä Sveitsillä muita vahvuuksia esim. finanssisektori.

Olisiko integraatiolle Suomessa vaihtoehtoja? Minusta ei olisi ollut, mutta se EU, johon me liityimme on tyystin erilainen, kuin nykyinen.

Eurolle olisi ollut vaihtoehto, koska Ruotsilla ja Tanskalla on kruununsa!

Mentiinkö eurohuumassa liian pitkälle?
Laajeniko EU liian nopeasti?

Missä on yhteisvastuu, kun joku maa  on vaikeuksissa?
Miksi epäkohtiin budjettivajeissa ei puututtu eikä niistä piitattu?
Luultiinko, että talouskasvu kuittaa velat, eikä vaaraa velkaantumiselle nähty?
Nähdäänkö ongelmana, että pian vain Kiinalla on valuttaa, mitä lainata?
Autetaanko Suomea, jos olemme vaikeuksissa?

EU:n keskuspaikoista toinen on Belgian pääkaupunki. Belgia on maa, jossa on ollut vaalit, mutta poliittista hallitusta ei ole saatu kokoon. Eli ongelmia on vanhoissakin jäsenmaissa. Kreikkakin liittyi jäseneksi ennen Suomea jo vuonna 1981, Italia on ollut perustajajäsen 1957 kuten Rooman sopimuksesta voi päätellä, mutta Italia ja Belgia olivat jo mukana 1951 hiili- ja teräsunionissa. Espanja ja Portugali tulivat jäseneksi 1986.

Kaikki nämä faktat ja paljon muuta selviävät EU-perusteoksista, mutta kysymyksiin, meidän pitää löytää vastaukset :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)