torstai 4. elokuuta 2011

USA:n velkakello tikittää, ja Suomen

Vellikello tikitti pienenä mummoni tykönä ja soi kun puuro tai kananmunat olivat valmiita.

USA:ssa on laskuri, joka tikittää ylöspäin liittovaltion velkaa. Ongelman ratkaisuksi tarjotaan lisää velanottoa. olisiko ollut järkevä verotuksella puuttua esimerkiksi suuriin palkkioihin, palkkoihin niin kuin Euroopassa tehdään? Ylen mukaan velkakellosta tosin loppui numerot ja juttu ja kuva siitä on täällä. Suomen velkakello löytyy TÄÄLTÄ.

Ymmärrän, että amerikkalaiset ovat ylpeä kansa ja yrittämisestä pitää saada hedelmiä, mutta olisiko velkaongelman ratkaisua voitu tältä pohjalta miettiä. Lisää verotuloja, tuloerojen kasvua verottamalla upporikkaita.

Tai energiavero bensiinille Suomen tapaan, saisi autoilijat takajaloilleen, tai nelipyörilleen. Muutama centti gallonalta lisää toisi jo rahaa kassaan.

Tai joukkojen vetäminen nopeammin kriisimaista ja vastuun antaminen paikallisille voimille.

Joka maalla on omat painolastinsa, mutta minusta velkaongelma on ratkaistava, maailmantaloudessa velat nousevat ja maksavia on, mutta ne ovat pian huonosti jaksavia, kun velkapommi räjähtää, ja lainananto tyrehtyy ...

Suomikin seilaa perässä. Kun USA:n valtion velka on noin BKT:n luokkaa on Suomella pian velkaa puolet BKT:sta ja noin 73 miljardia euroa, eli velkaa on enemmän kuin on vuotuinen valtion budjetti eli koko luokat on valtion budjetti on 50 miljardia euroa ja velka noin 70 miljardia, eli Sixpack leikkauksia ja verotuloja ja nopeasti kiitos, koska myös nuppikohtainen velka joka kansalaista kohden on suuri ja työikäistä vielä suurempi! Suomi maksoi 300 miljooonan dollarin sotakorvaukset Neuvostoliitolle, eli nyt maksetaan siitä, että pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on pidetty pystyssä.

Monta verohanaa ollaan laitettu lopullisesti kiinni: varallisuusvero esimerkiksi, mutta lasten säästötilienkin koroista menee lähdevero. Nyt pitää löytää muitakin veronkorotuksia kuin bensavero, oikeasti tarvitaan rahaa velkojen maksuun ja tietyistä ilmaispalveluista eroon, parempi että itse teemme leikkaukset eikä kansainvälinen valuttarahasto, niin kuin Kreikassa ja Italiassa Montin hallitus, Unkarissa IMF :)

Lainaus valtioneuvoston www-sivuilta:
"

Valtiovarainministeriön ehdotus valtion vuoden 2010 talousarvioksi julkistettiin perjantaina 31. heinäkuuta 2009. Valtio ottaa ensi vuonna velkaa 13 miljardia euroa. Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen budjettiehdotuksen loppusumma on 49,9 miljardia euroa ja se on 12,9 miljardia euroa alijäämäinen. Valtion rahoitusasema, joka vielä viime vuonna oli yhden prosentin ylijäämäinen suhteessa kokonaistuotantoon, heikkenee tuntuvasti sekä tänä että ensi vuonna.


Ei voi odottaa, että tulee paremmat ajat, on odotettavissa velkaloukun laukeaminen ja uusi finanssikriisi, eli nopeita toimia Sixpack ! Niitä ei tullut vaan lama, valtion velka on pian 100 miljardia.

--
Jotkut ovat esittäneet setelirahoitusta, eli ilmeisesti painetaan rahaa lisää, joka nostaa inflaatiota. Vanha keino, ja ennen oli inflaatio jopa 20% Suomessakin vuodessa. Tällöin oli säännellyt rahamarkkinat ja rajoitettu ulkomaankauppa ja peruskorko sekä omat valuutat, joita sitten yleensä devalvoitiin, en tiedä miten homma toimii avoimessa taloudessa, varmasti joku osaa kertoa ainakin jälkeen päin, miten rahaa painetaan järkevästi, tai ei tarvitse enää painaa, kun rahan muotoja on nykyään jo muitakin. Tätähän koko ajan halutaan, kun EKP:tä apuun huudetaan, ja eurobondeja vaaditaan.

***
30.12.12
Yhdysvaltain velassa on katto edessä. Jos neuvottelut eivät ratkaise ongelmaa, niin velka jää tasolle
16,4 biljoonaa dollaria (12,8 biljoonaa euroa).
Luultavasti katto puhkaistaan, jos oma ennustukseni on oikea.
***
22.5.2013
Usan velkakatto on nyt 16 394 miljardia dollaria, ja velka on ylittänyt katon noin 400 miljardilla, joten velkakaton alaista velkaa on 16 791 miljardia dollaria. Velkaa on 16 289 miljardia dollaria, mutta siis pieni rippu ei ole velkakaton alla.

Suomeen on tehty lisäbudjetti, vuonna 2013 otettaneen lainaa noin 7,8 riljardia euroa, ja pian valtion velka on yli 90 miljardia ja lähestyy sataa miljardia euroa.
***
11.10.13
Usa:ssa on osa liittovaltion porukasta lomautettu, ja hallintoa siis lamautettu, kun republikaanit kampeavat. Suomessa velkaa otetaan 10 mrd euroa vuodessa. Tätä menoa olemme liemessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)