lauantai 9. huhtikuuta 2011

Hugo-peikko

Hugo peikko oli ensimmäisiä vuorovaikutteisia tv-pelejä Suomessa 1990-luvulla.

Juontajana toimi ensin Taru Valkeapää, ja sitten Marika Saukkonen.

Perheeseemme ostettiin PC:hen monta Hugo-peliä. Ensimmäinen oli korppuina ja peli vaati konventionaalista työmuistia yli 570 kiloa 640 kilosta, joka tarkoitti, että oma buuttilevy piti tehdä (autoexec.bat ja config.sys varsin niukkoja), eli PC:ssä oli amerikkalaiset näppäimet ym. Pelissä oli metsä, vuori ja resiina eli juna ja lentokone. Peli oli monella korpulla, joka asennettiin kovalevylle. Eli buuttilevy oli laitettava suoraan korppuasemaan ja sitten tietokone käynnistettiin ja yleensä homma toimi, itse asiassa minulla on kone, jolla olisi mahdollisuus vielä pelata, koska käyttöjärjestelmänä on Windows95 ja korppuasemassa löytyy.

Ostimme muitakin Hugopelejä, mutta romppuina, joissa oli jääluola, rullalauta, uinti, lumilauta, moottoripyörä. Kaivos- ja siltahugoa, jota tv:ssä pelattiin meillä ei ollut, eikä pelit toimikaan enää kuin windows 95:ssä, jossa koneessa ei ole romppuasemaa.
Sitten tuli niitä, mitä Suomen tv:ssä ei enää tullut eli vuori, tukkijoki, kaikki kivoja pelejä, mutta kalliita.

Nykynuoriso saa Angry Birdsin alle eurolla, mutta korppu-Hugo maksoi 249 mk, ja romppuhugot yli 200 markkaa, se oli iso raha silloin, mutta markkojensa arvoinen. Taikavuoristorata-Hugon ja Hugo ja meren eläimet ostimme tosin käytettynä tai vaihdoimme pelikaupassa.

TV-peli ja tietskapeli vaatisi kunnon arvokkaan postauksen, mutta asia tuli mieleen, kun muunsin eilen ensimmäisen VHS:n DVD:ksi, homma toimi. Eli laitoin joitain VHS:lle ottamiani Hugo-tv-jaksoja DVD:lle, sitä en kylläkään osaa, miten ne saa youtube-muotoon, mutta ehkä hyvä niin, koska luultavasti tekijänoikeudet kieltävät tämän tyyppiset klipit.

Hugo-pelit ovat ITE-median, ja se on tanskalainen idea, mutta sitä tuli varmaankin myös muissa maissa.

Palkinnot tv-pelaamisesta olivat hyviä esim. CDi-laite, jääviileä-kaappi, Super Nintendo, ja huonoimmillaan joko kuulokkeet tai Hugoreppu ja Hugo-karkkeja, joita myytiin kaupassakin. Hugosta oli oma lautapelikin, eli aikansa Angry-birds oli tämä mukava peikkometsän asukki, joka laittoi Tarastella noidan aisoihin ja pelasti Hugoliinan ja lapset.

Viimeisessä Taru Valkeapään juontamassa Hugossa pelattiin metsää ja vuorta, ja pääpalkinto voitettiin. Viimeinen Hugo ja myös Marika Saukkosen viimeinen Hugo huipentui kaivosräjähdykseen, eli pelaajalta loppui aika koska jäi pyörimään viimeiseen silmukkaan (pelit olivat kaivos ja silta). Hugopeli oli varmasti vaikea, koska sitä ohjattiin puhelimen kautta kotoa. Piti soittaa palvelunumeroon ennen lähetystä. Joskus kävi, että puhelin ei ollut oikeaa tyyppiä, piti olla näppäinpuhelin, EI pyöritettävä numeron valitsin. Yhdellä pikkupojalla, muistaakseni (Oskari?), meni kaikki Hugot, koska puhelin ei toiminut.
--PC-pelistä sai kuvia painamalla print screen näppäintä ja tuomalla se paintiin (parempia tapojakin lienee ollut jo silloin). Tässä kuvia, joita otin Hugo-pelistä.

Moottoripyörää ei pelattu Suomen TV:ssä, eikä tukkijokea.


Hugo tatuointikuva

Hugo ja hirvi
Tarastella raapii ikävästi lasia
Uintihetki takana
Ja lopuksi korppuhugon alkunäyttö, löysin sen disketiltä, Kiitos ITE-Media, ja etenkin Hugo

*** 13.12.13***
Levyjä oli 4 tämä on levy 2

Korppu-Hugo: Ykköspelinä joko Metsä tai Resiina ja kakkospelinä joko Vuori tai Lentokone
Loppukohtauksena Tarastellan häätä tai yhdessä tapauksessa Hugo lähtee vieterillä.  Pelissä kaksi tasoa helpompi tv-versio ja vaikeampi on pelisaliversio. Peli on neljällä disketillä ja asennetaan kovalevylle. Koska koventionaalista RAM muistia tarvitaan yli 570 kiloa 640 kB:sta pelöiin piti tehdä oma buuttauslevyke.
***2.9.12*** 
Hugo-CD: Hugo sukeltamassa, jääluolassa, rullalautailemassa ja tukkijoella
Hugo-CD: Lumilauta, moottoripyörä, maan alla (ei siis kaivos), ja kuumailmapallo
Hugo Taikavuoristorata
Hugo ja meren eläimet
Hugo: Taikatammi


***
Korppu-Hugossa oli siis:joko Metsä tai Resiina ensimmäisenä seikkailuna ja toisena joko Vuori tai Lento, ja pelin tasoja kaksi pelisali oli vaikeampi. Ääni tuli vain soundblasterin kanssa ja oli ajoittain kovalla, jolloin ehkä naapurikin kuuli :)
***
20.10.2012
iPhonelle ja iPodille saa AppStoresta Hugo Troll Race -nimisen pelin, jossa alkukenttä on ns. "resiinataso", muut ovat erilaisia, valikoimassa on ilmeisesti myös kaivos-Hugo. Minulla ei ole kyseisiä laitteita eikä peliä, mutta minulle näytettiin ne :)

27.12.12
Katsoin www-sivua ja Hugo retromania peli maksaa 0,89 e, tosin pitää olla itse alusta, siinä iPhonea kallistetaan niin  resiinaa vaihtaa raidetta. Mukavia pelejä, mutta ne ovat vain retroja ei alkuperäisiä

24.8.13 Kuvaukset epäonnistuivat
Viisi kuukautta jouluun. Laitoin tietokoneen kuntoon, ja pelattiin Hugoa, kun seuraavana päivänä piti kuvata, ääni ei toiminut, äänikortti oli irronnut. Avasin koneen ja poimin Sound blasterin ja laitoin paikalleen ja imuroin sisuksen, seuraavaksi ei toiminut ei näppäimistö eikä hiiri. Seuraavaksi yritän saada hommaa kuntoon, hommasin paikalle toisen koneen, toisessa on windows_95 ja toisessa Windows_98 käyttis.

26.12.13 Pari kuvaa

Enää on edessä pahin!
*****
Joka on pelien toimivuus, sain vihdoin viimein alkuperäisen Huugon toimimaan-

Aloitus

Hugo-peikko metsätaso
Vuori
Tarastella mäkeen
Juna ja lentokone
Tässä on uusin juttu


Hugo-keksit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)