Ylen sarja Tukien varassa on kuusiosainen Olof Filmin ruotsinkielinen suomalaissarja. Jaksoja on siis kuusi, ja siinä pääosissa on ihmisiä, jotka saavat yhteiskunnan tukia.
Kristiina, jolla on ollut haasteita jo lapsuuden kodissa, ja edelleen, myös lapsille "on periytynyt" samoja taakkoja. Kristiina käy työharjoittelupaikoissa, mutta hän ei viihdy niissä. Kristiina tyttäret Nadja ja Nathalie ovat myöskin haastavassa tilanteessa. Heistä on ollut ennenkin ohjelma tai jakso sarjassa Taivaallista menoa.
Tomas on ollut töissä Norjassa, mutta ylivelkaantunut. Hän asuu koiransa kanssa, mutta löytää tyttöystävän, joka asuu yllättävän kaukana. Tomas pohtii velkajärjestelyyn pääsemistä ja lähettää rahaa ulkomaille.
Mikaelin vanhemmat ovat olleet pienviljelijöitä, Molemmat ovat kuolleet, ja poika Mikael hoitanut heitä omaishoitajana, nyt hän on työtön ja päässyt työkokeiluun. Mikael tekee sekalaisia muitakin töitä. Mikael myös kertoo, että häntä kiusattiin ala-asteella, ja haluaa elää siksikin yksin. On nyt viisikymppinen. Loppuosissa hän kuitenkin haaveilee myös matkustelusta.
Camilla kertoo että ei käy töissä, mutta olisi työkykyinen. Koulussa opettajat kiusasivat oppimisvaikeuksien vuoksi. Camillalla on kuitenkin tarjoilijan ja merkonomin tutkinnot. Hän on työkokeilussa.
Kaikki osallistujat tunnistavat ja tunnustavat ongelmansa. Tomas on hyvin analyyttinen, kun kertoo velkaantumisestaan. Hän on elänyt yli varojen. Huomasin, että hänellä on jäänyt varmastikin siitä ajasta Applen läppäri. Tomas käy myös ruokajonossa. Mikael, jolla on vanhempien talo, ja kuhmuinen auto, saa "käteen" 750 euroa. Hän käy myös ruokajonossa,
Kristiinalla on vanha auto, ja ilmeisesti myös ajokortti. Kristiina on vaikea asua yhdessä paikassa pitkään ja sitoutua pitkiin harjoitusjaksoihin. Paikat ja maisemat vaihtuvat helposti.
Sarjan kuluessa tilanteet muuttuvat. Osalla huonompaan ja osalla parempaan suuntaan. Tomas lopettaa kaukosuhteen. Kristiina muuttaa Ruotsiin.
Koskettavia tarinoita, ja siksikin, että sattumilla tai väärillä valinnoilla voi ajautua tukien varaan, usein se on että pompotellaan paikasta toiseen.
Lama 1990-luvulla on leimannut osan lapsuutta, ja pienelle paikkakunnalle jääminen voi olla työllistymisen kannalta riski. Isolla paikkakunnalla on töitä, mutta nykyään työpaikat vaativat oma-aloitteisuutta ja ripeyttä, joita ei monestikaan voi enää työpaikalla ruveta harjoittelemaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)