maanantai 4. huhtikuuta 2022

Ylen sarja Transport

 


Ylellä pyörii keväällä 2022 kiinnostava sarja Transport ruokaväärennöksistä. Yläkuvassa on kuvan hevosen päästä, ja ykkösjakso alkaa siitä, kun päiväkodin ruuasta löytyy mikrosiru, jonka päiväkodin työntekijä vie nuorelle toimittajalle Johanna Vainikaiselle. Mikrosiru on peräisin ponista. Tästä lähtee juonikerä purkautumaan, ja naiset ovat sankareita, kannattaa katsoa.


Sarjan on käsikirjoittanut ja ohjannut Auli Mantila, ja pääosissa ovat Emmi Parviainen (toimittaja Johanna Vainikainen), Pirkko Hämäläinen (pankinjohtaja Marianne Rautianen), Maria Heiskanen (vakuutustarkastaja Inkeri Aho), Antti Virmavirta (lihayrittäjä Kari Hammaren) ja Ville Virtanen (hevosyrittäjä), Juha Laitala (rajaeläinlääkäri Erik Korvola), Santeri Kinnunen (Mariannen miesystävä Esko Ahvonen), Kaija Pakarinen (Erikin vaimo Anita), Arttu Kapulainen (Erikin poika Sami), Ulla Raitio (Erikin tytär Sini), Pertti Sveholm (lakimies Juhani Mäkelä), Pekka Strang (Soini) ja Nina Hukkinen (Annika Ahvonen). (Last edit 9.5.2022)

Jakso 1: Ulkonäkö pettää 26.3.2022
Päiväkodin työntekijä löytää mikrosirun lasten ruuasta, koska ruuassa on jo aiemmin ollut ongelmia, työntekijä toimittaa sirun nuorelle toimittajalle Johanna Vainikaiselle. Tutkimuksissa selviää, että siru on ponista. Johannalla on omat neuvottelut toimittajan pestin jatkosta kesken, mutta hän vie tutkimusta omatoimisesti eteenpäin.
Pankinjohtaja Marianne Rautiainen on torpannut hevosyrittäjän lainan, ja häntä painostetaan myöntämään sen.
Rajaeläinlääkäri Erik Korvola on kateissa. Hänen opettajavaimonsa on alkoholisoitunut. Korvolan poika hakee isän kuolleeksi julistamista. Vakuutusyhtiö Novitasista Inkeri Aho alkaa tutkia tapausta. Johanna menee ulkomaille, selviää, että ponia on lääkitty, eikä sitä olisi saanut käyttää ruuaksi.

Jakso 2: Matkailu avartaa 3.4.2022
Marianne jututtaa miesystäväänsä Esko Ahvosta, joka on tehnyt Hammarenin kanssa firmastaan SlopeTechin käteiskaupat. Miesystävän mielestä Hammaren on verkostoituja, jota ei kannata suututtaa. Marianne ostaa tai hakee jotain kuittauksia Annika Ahvoselta Hammarenin puolesta SlopeTechin osakkeista.  Korvolan "opettajaleski" on saanut potkut toikkaroituaan kännissä liian monta kertaa. Marianne menee mukaan Hammarenin hämäräbisneksiin. Johanna on hevosautojen perässä ulkomailla, hevoset viedään teuraaksi epämääräiseen teurastamoon. Inkeri Aho tutkii Korvolan katoamista, käy veneen haaksirikkopaikalla. Ennen isän katoamista Korvolan tytär Sini oli epäiltynä toisen tytön pahoinpitelystä. Irmelille asiaa selittää Soini, jolla on ollut yhteistä Inkerin kanssa? Lakimies Juhani Mäkelä oli saanut Sini Korvolan vapaaksi, uhri on nykyisin töissä Mäkelällä.

Jakso 3: Raha ratkaisee 10.4.2022
Korvolan leski toikkaroi humalassa ja joutuu sairaalaan, Juhani Mäkelä on "lähiomainen". Juhani Mäkelä lupaa 25 000 euron Korvolan pojalle, jos vetää hakemuksen pois.
Johannan isä (joka on toimituksen nokkamiehiä) hermostuu Johannan ulkomaanmatkasta. Johanna näyttää tutkimuksen tulokset. Hammaren rehvastelee Mariannelle lihabisneksiään. Pakastelihapaketista "löytyy" iso setelinippu.
Inkeri Aho soittaa Anita Korvolalle, ja Juhani Mäkelä vastaa hänen puhelimeensa, ja lupaa tavata Inkeri Ahoa.
Hammaren ja Marianne menevät uudestaan hevostilalle, ja lupaavat lainaa, mutta saavat käyttää tallia bisneksiinsä. Marianne ja Hammaren ovat neuvotteluissa, jossa Marianne haluaa alkaa kuljettaa hevosia sinne tänne (ja siruja vaihdellen).
Johanna menee päivällä päiväkotiin tekaistun syyn turvin, ja yöllä ilman tekosyytä nuuskimaan, josta jää kiinni, ja joutuu poliisiautoon.

Jakso 4: Vastuu painaa 17.4.2022
Johanna isä ei pidä Johannan "tempauksesta". Hammaren vie kaakkeja tallille, yrittäjä ihmettelee järjestelyjä. Hevosen sirut vaihdetaan. Juhani Mäkelä hakee Korvolan lesken sairaalasta, joka haluaisi kertoa kaiken. Inkeri haastattelee Sini Korvolan pahoinpitelemää Reija Mansneria, joka on nyt töissä Korvolalla johdon assistenttina ja sai Erik Korvolalta "vahingonkorvauksen". Inkeri menee tapaamaan Korvolan lapsia. Johanna selvittää päiväkodin lihaketjua.
Marianne vie eteenpäin hevoskauppoja pankissa ja pyytää mukaan Jouni Vehviläisen, jolta urkkii salasanan. Juhani Mäkelä aikoo myydä Korvolan talon. Juhani on vienyt lesken pois.
Johanna saa selvitetyksi, että "luomuruokapäiväkoti" Vauhtila ostaa ruuan lihafirmalta, joka tuo ruuan ulkomaalaisesta firmasta. Johanna kertoo tämän päätoimittajalle, joka raivostuu, ja siirtää Johanna sivuun. Vehviläinen haluaa Mariannelta enemmän, Marianne ei.
Juhani Mäkelä menee vakuutusyhtiöön kertomaan asuntokaupoista. Pomo topputtelee Inkeri Ahon tutkimuksia. Inkeri kuulee Korvolan kolaritutkimuksista.  Mariannen miesystävä  kelluu meressä.

Jakso 5: Kuin silloin ennen 24.4.2022
8 kuukautta aiemmin Sini yritti estää isäänsä tekemästä vahingonkorvaussopimusta.
Inkeri Aho saa pomoltaan toimeksiannon, tulipalo. Kohde on Slopetechin, yritys on vaihtanut omistajaa. Inkeri kysyy Annika Ahvoselta, kenelle siirsi osakkeet. Annika kertoo että Marianne Rautiainen Nylands Bankenilta hoiti kaupan. Firma oli Annikan mukaan Eskon, joka on siis Mariannen poikaystävä, ilmeisesti Annikan mies tai ex-mies, joka kellui ruumiina vedessä.
Marianne kutsuu aikuisen poikansa Jarkon Ruotsista apuun, ja haluaa kuusi ihmistä, jotka matkustavat Mariannen luo, ja kirjoittavat joitain papereita.
Johanna joutuu kuultavaksi. Päätoimittaja ei vakinaista Johannaa, vaan määräajan jälkeen hänen työsopimus päättyy, päätoimittajan mukaan Johanna on kuin yli-ikäinen neiti Etsivä. Johannalle soitetaan Belgiasta, missä hevoskaupat ovat tulleet julki.
Jarkko esiintyy päihdetyön tukihenkilönä, ja avaa tuomilleen "ruotsalaisille laitapuolen kulkijalle" tilin pankissa. Marianne ja Jarkko, äiti ja poika, ovat huonoissa väleissä.
Johanna haastattelee Hammarenia. Johanna näyttää kuvia. Hammaren näyttelee, että asia olisi yllätys. Ottaa kuvat ja häipyy. 
Inkeri haastattelee Annikaa, ja näkee kalastus/metsästykuvan, jossa ovat Esko, Juhani Mäkelä ja rajaeläinlääkäri Korvola ja pari muuta Inkero kyselee matkasta. Kyse oli metsästysmatkasta Venäjälle.  Inkero kysyy kuka on kuudes mies kuvassa, hän on Kari Hammaren.
Jarkko mankuu Mariannelta rahaa. Marianne kertoo, että Jarkko on vaarassa.

Jakso 6: Kuudes mies 1.5.2022
Inkeri lounastaa Juhani Mäkelän kanssa, mukana on myös kaksi kuvassa olevaa Aapo Haikko ja Jarl Noren, Ahvonen on kuollut ja Korvola on kadonnut. Inkeri kyselee kuudennesta miehestä. Jarkko vaatii 50 000 euroa, jonka Maria hakee Hammarenilta, joka verhoillusti uhkailee.
Heikki Hakanen KRP:stä soittaa ja haluaa puhua Esko Ahvosen asioista, paikalle tuodaan myös Johanna. KRP:n mies haluaa tietoja, mutta käskee pitämään tutkimuksissa paussia. Inkeri ja Johanna tutustuvat ja vaihtavat tietoja ja menevät käymään lihavalmisteiden rajatarkastuksessa. Korvolan leski haluaa kertoa "kaiken", Mäkelä ei halua, eikä anna lesken puhua. Sinillä on Roller Derbyn SM-finaali. Sini hermostuu, kun äiti, veli ja Juhani Mäkelä on katsomossa ja Sini jäähyilee.
Korvolan naiskollega kertoo, että kerran Korvola käski hänen laittaa epämääräisen lihalastin eteenpäin. Liha oli Hammarenin firma, ja myös kuviossa oli  Ahvosen firma SemiTech. Inkeri ja Johanna alkavat etsiä firmojen taustatietoja. Hammarenilla on paljon firmoja, jonka osoite on Euroopassa (tyhjä tontti vesijättömaalla).
Sini raivoaa veljelleen ja lyö tätä, ja sanoo tietävänsä jotain ja häipyy haastamaan riitaa kadulle, ja hakataan.
Vehviläinen kutsuu Mariannen ja kyselee Troy Enterprices firmasta. Vehviläinen tietää myöskin, että hevoskaupassa rahat menevät 16 eri tilille, ja 4 avattiin laitapuolen veijareille, Vehviläinen ehdottaa Mariannelle yhteistä Rukan reissua, jossa unohdettaisiin asioita, laskeltaisiin ja oltaisiin.
Putkayön jälkeen Sini Korvola menee veljensä luo Samin luo. Sini kertoo, että oli mennyt mökille, kun isä katosi, Sini oli nähnyt, että mökiltä tulevassa autossa oli äiti ja Juhani Mäkelä, hänellä on asiasta video.
Sitten on kuva koulusta, jossa lapset oksentavat.

Jakso 7: Ystävien kesken  TV1  8.5.2022
Johannan entinen lehti tarttuu ruokamyrkytyksiin, mutta Johanna oli tyhjentänyt tietokoneensa. Johanna kertoo päätoimittajalle, että UPT on Maltalla, Kyproksella ja Moldovassa ja kuvio on suuri. Johanna ei suostu tuhlaamaan juttuaan ruokamyrkytyksiin, vaikka päätoimittaja lupaa kymppitonnin ja kulut, ja toisaalta pelottelee lakituvalla.
Sini ja Sami haluavat selityksiä. Vehviläinen on saanut Mariannen laskettelumatkalle (palkinnoksi vaitiolostaan). Reija Mansner kertoo, että Korvola maksoi 70 000 euroa, maksajana ulkomainen firma. Juhani Mäkelä haluaa, että Korvolan leski lähtee asunnostaan. Korvolan puolesta korvaukset maksoi elintarvikefirma. Korvolaan oli törmätty ennen katoamista. Vehviläinen tulee hyväilemään Mariannen käsiä ja tunnustaa rakastavansa tätä.
Inkeri näkee Soinin vauvan ja on poissa tolaltaan. Inkeri ja Johanna menevät kertomaan KRP:lle havaintonsa. KRP:n Heikki Hakanen  selittää Inkerille (joka on entinen poliisi), että maahan tuodaan 500 euron seteleitä. Johanna on lähetetty odottamaan Inkerin autoon, jolla Johanna lähtee ajamaan yksin.
Sini ja Sami kertovat äidilleen, että Sini näki äidin ja Juhani Mäkelän isän katoamispäivänä. Juhani Mäkelä vie nyt äidin, ja käskee olemaan seuraamatta. Sami lähtee seuraamaan mukanaan Sini.
Johanna menee lihafirmaan nuuskimaan. Johanna löytää Jarkon sidottuna nippusiteillä kylmätiloista. Johanna vapauttaa Jarkon, ottaa mukaansa ja vie sairaalaan. Johannan käsi on loukkaantunut, hän hoidattaa sen.
Sini ja Sami saavat kiinni äitinsä ja Juhanin, mutta sisarukset joutuvat kuorma-auton lastitiloihin. Heidät viedään mökille.
Vehviläinen on vienyt Mariannen illalliselle, ja ottaa esiin sormuksen. Marianne haluaa lähteä kotiiin, ja kieltäytyy Vehviläisen vokotteluista. Vehviläinen kiristää poliisilla Mariannea, joka sanoo, että on hyväksynyt hevoskaupat Vehviläisen tunnuksilla, ja kaikki lemmenloman laskut, ja valvontakamerat näyttävät Vehviläisen veivailut.
Korvolan lapset viedään asuntoon, jossa on Korvolan isä.

Jakso 8: Yhtä suurta perhettä TV1 esityspäivä 15.5.2022
Hammaren tarvitsee 15 hevosta, eläinlääkäri soittaa, yksi sairas hevonen on laitettava karanteeniin. Hammaren ottaa tilalle Jutan  kenttäratsastushevosen, jotta hevosten lukumäärä täsmää, lupaa palauttaa sen.
Inkeri on raivoissaan Johannalle, joka jätti Inkerin koiran Pyryn yksin. Jarkko on lisäksi virtsannut autoon, Inkeri ei ilahdu siitäkään.  Lisäksi Johanna otti lihalaatikoita, ja vie ne ruokavirastoon.
Sami oireilee, mutta isä selittää, että järjestely on tehty "heitä" varten.
Inkerin auton perään ajetaan, auto suistuu, ja Inkeri menettää tajuntansa, iskulla haluttiin elimoida Johanna.
Vehviläinen menee poliisiasemalle kertomaan Nylandets bankin rahanpesusta. KRP tulee mukaan, ja on varovainen. Marianne vierittää syyn Vehviläiselle. Vehviläinen otetaan säilöön.
Soini puhuu Inkerille, joka on sairaalassa. Isku oli siis tarkoitettu Johannaa vastaan. Pyry-koira on pelastunut. Soini puhuu Johannan kanssa. Soini halusi perheen Inkeri ei, joten Soinilla on nyt nuori vaimo ja lapsi. Johanna menee sairaalaan katsomaan Jarkkoa, joka pyytää hakemaan äitinsä. Ruokavirastosta soitetaan: lihalaatikoista on löytynyt samaa bakteeria, mikä aiheutti ruokamyrkytyksen. Pakkausmerkinnät on väärennettyjä. Marianne tapaa Hammarenin lihafirmassa, ja kertoo, että Ruokavirasto on tulossa, ja että hänellä on toimittaja autossa. Marianne lähettää Jarkon Ruotsiin. Hammaren lupaa hoitaa muut hommat. 
Marianne siirtää ison summan Vehviläisen tunnuksilla Panamaan. Marianne vetoaa KRP:hen, että Hammaren pitää saada kiinni. Hammarenin vastoinkäymiset kasvavat, kun eläinkuljetusautokuski kertoo tiesulusta, ja lähtee käpälämäkeen. Hammaren yrittää piilottaa rahoja, jotka ovat lihapaketeissa kaivamalla ne maahan. Marianne tulee kertomaan Hammarenille, että tämä häviää. Poliisi hakee Hammarenin. Soini menee sairaalaan tapaamaan Inkeriä. Korvolat ovat tehneet sovinnon, isä tulee selvittämään asiansa?
Marianne suostuu Johannan lähteeksi. Hevosyrittäjä hakee hevosia hylätystä rekasta, Jutta saa kenttäratsunsa takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)