perjantai 30. elokuuta 2013

Oppivelvollisuuden nousu nostaa myös koulujen kustannuksia

Laskin pitää lukiolaisella olla


Valtion budjettiriihessä elokuussa 2013 on päätetty nostaa oppivelvollisuutta 17-vuotiaseen asti. 

Ylen uutisten mukaan tämä tarkoittaa, että oppimateriaalit pitää hankkia näillekin oppivelvollisille. 

Lukiossa tämä tarkoittaa, että opiskelija ei joutuisi ostamaan ykkösvuoden kirjoja, mutta tarkoittaako tämä sitä, että lukio käyttää kierrätyskirjoja ja lukiolaiset saavat käytettyjä kirjoja, vai käytetäänkö uudistuksen tullen jo sähköisiä kirjoja. Ensimmäiseksi vuodeksi kannattaa ottaa silloin mahdollisimman paljon kursseja ja kursseja, joissa nyt on maksuja. Koulu joutuu tällä logiikalla ostamaan symbolilaskimet, ja tietokoneen ja taulukkokirjat, jos se käyttää sähköisiä kirjoja. Maksaako koulu vielä oppivelvollisen laajakaistayhteyden, eihän ilman sitä tietokone ja e-materiaali toimi. Myös ohjelmalisenssit maksavat. Kuka korjaa tietokoneen, jos se hajoaa?

Koska myös ammattikoulussa luetaan kirjoja, ja tarvitaan suojavaatteita ja työkaluja. Matematiikan, äidinkielen, fysiikan ja kemian, englannnin ja ruotsin kirjat varmasti pitää ostaa, niitä yleensä luetaan ykkösvuonna "amiksessa" ja ovat pakollisa aineita Työsaleihin tarvitaan turvakengät ja haalarit, ehkä työkalupakki. Keittiöön keittiöjalkineet, työvaatteet, hattu ja näiden pesetys sekä veitset joko koululle, nyt ovat ostaneet itse vaatteet, myös tarjoilijan asun ja veitset ja ovat voineet käyttää vaatetusta kesätöissä ja koulun jälkeen, parturikampaajaopiskelijoilla omat sakset ja kammat ja "harjoituspäät". Pitääkö kaiken olla oppivelvollisuudessa maksutonta, näin on peruskoulun luokkaretkistä päätetty. Enää lukiolaiset eivät käy "pakollisissa" teatterikäynneissä, eivätkä maksa kuvaamataidon materiaalimaksuja...

Uudistus kuullostaa hyvin kalliilta, jos olisi 60 000 toisen asteen alle 17-vuotiasta oppilasta, ja vähintään 500 euron kustannukset oppilasta kohti tarkoittaa yli 30 miljoonaa euroa, kun jo nykytilanteessa valtion kestävyysvaje on 10 miljardia euroa, saavatko koulut rahaa kohonneisiin kustannuksiin vai leikataanko opetuksesta.

Miten menetellään oppilaan iän kanssa? Ikäluokasta on syntynyt aina 1.1 ja joku 31.12, ja muut sillä välillä? Tämä riippuu lain muotoilusta, jos oppivelvollisuus jatkuu 17-vuotiaaksi, tällöin siihen asti opiskelukustannukset maksetaan tai ehkä vain peruskoulun jälkeinen vuosi. Suljetaanko siinä tapauksessa kymppiluokan tai ammattistartin käyneet pois toisen asteen ykkösvuonna "ilmaisvälineistä"?

Nämäkin ovat lukiokirjoja
Lukiokirjojen hinnoista tarkemmin täällä

***
19.10.2013

Ilmeisesti hallituksen kokoomusministerit ovat alkaneet laskea, mitä uudistus merkitsee, ja tälle oppivelvollisuuden nostolle ollaan lyömässä kapulaa rattaaseen.

Minusta on parempi malli, että oppivelvollisuus määäriteltäisiin entiseen tapaan joko peruskoulu tai 17-vuotta tai kymmenen vuotta koulun aloittamisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)