keskiviikko 21. elokuuta 2013

Opettajien takavarikointioikeus puhuttaa

Ikiliikkuja on keksitty, ja se on vaatimukset opettajien oikeudesta takavarikoida oppilaiden omaisuutta

STT:n uutisesta ovat ainakin Kainuun Sanomat uutisoinut täällä, ja Turun Sanomat paperilehdessä 22.8.2013.

Kainuun Sanomien verkkosivun jutusta lainausta, (toimittajan kohdalle merkitty STT, ANNA LEPPÄVUORI)

Opettajat haluavat kouluille vallan päättää itse siitä, mitä koululaisilta saa takavarikoida. Nykyinen laki ei salli esimerkiksi energiajuoman takavarikoimista, vaikka se lieneekin käytäntö monissa kouluissa.
Deekoo: Ihme ja kumma, eikö parempi ole kirjata lakiin, asetukseen tai järjestyssääntöihin, mitä saa takavarikoida, tai mitä ei saa takavarikoida.
Tai sitten virkamiehen pitää käyttää harkintaa.

Meidän mielestämme olisi selkeämpää, että peruskoulujen järjestyssäännöissä voitaisiin päättää esineiden ja asioiden käytöstä ja säilytyksestä koulupäivän aikana, sanoo kehittämispäällikkö Nina Lahtinen Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:stä.
Deekoo: Järjestyssäännöissä mainitseminen on minusta asianmukaista.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan laki ei salli energiajuomien takavarikoimista oppilailta. Lupaa siihen ei ole tuomassa myöskään kesäkuussa julkistettu lakiesitys koulurauhan parantamiseksi, vaikka se salliikin häiriötä aiheuttavien esineiden takavarikoinnin. Energiajuomaa tuskin voi tulkita sellaiseksi, arvioi esitystä valmistellut hallitusneuvos Janne Öberg opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
Deekoo: Huhuja on kuulunut, että opettajat juovat luokassa kahvia, ja kahvinkeittimiä on luokassa, miten kahvi eroaa energiajuomasta. Voiko opiskelijan energiajuoman takavarikoida, jos opettaja juo itse kahvia.
Eikö parempi tie olisi seuraava:
Toimitaan lain ja järjestyssääntöjen ja terveen järjen mukaan. 

Jos opiskelijan käytös on ongelmallista, voidaan hänet poistaa luokasta, käsitellä oppilashuoltoryhmässä, toisen asteen koulutuksessa voidaan antaa varoitus tai erottaa, peruskoulussa voidaan antaa jälki-istuntoa.
Koululla on lain mukaan velvollisuus tehdä tietyissä tilanteissa "lastensuojeluilmoitus", ja antaa tietyt tukipalvelut. Koulupoliisi tai poliisi voidaan kutsua paikalle, poliisilla on oikeus takavarikoida jutuissa mainitut alkoholit. Päihteiden hallussapito voi ylittää kynnyksen ilmoittaa asia sosiaaliviranomaisille. Opettajat voivat laittaa wilmamerkinnät, toiset opettajat varsinkin ala-asteella merkitsevät unohduksia ja muita töppäilyjä ylös, ja monet unohdukset vaikuttavat joskus jopa numeroihin.
Jotenkin tässä heijastuu taas behaviorismi, eli kaikkien asioiden uskotaan ratkeavan takavarikointioikeuksia lisäämällä. Isot ongelmat eivät monestikaan ratkea heti, minusta prosessin oikeudenmukaisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Minusta opettajat voisivat keskittyä opettamiseen ja kasvattamiseen, eivätkä tavaroiden takavarikoimiseen.

***
Opettajalehti jatkaa aiheesta pääkirjoitussivulla 23.8.2013 otsikolla "Takavarikot maalaisjärjellä". "etteivät energiajuomat ... kuulu koulupäivään", minusta tuntuu omituiselta tällainen behavioristinen ajatus, opettajat juovat kahvia välitunneilla, joskus jopa luokassa, mikä ongelma on sitten oppilaan energiajuoma tai karkit. Jos se on järjestyssäännöissä kielletty, opiskelija voidaan poistaa energiajuoman kanssa luokasta, antaa joku muu laillinen seuraamus, eikö säännöt kannata sitä paitsi tehdä yhdessä.

Jutussa mainittu alkoholiasiaa myös  ihmettelen, jos opiskelijalla on alkoholia koulussa, siitä on seuraamukset olemassa, koulupoliisi takavarikoi alkoholin, lapsesta tehdään lastensuojeluilmoitus, jälki-istunto voi olla myös seuraamus, tai toisella asteella varoitus tai erotus ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)