tiistai 22. helmikuuta 2011

Filosofin tehtävä on esittää hankalia kysymyksiä

Tämän päivän Turun Sanomissa oli Olli-Jukka Jokisaaren kirjoitus veroprogressiosta ja tulonjaosta mielipiteet palstalla.

Filosofi Jokisaari kirjoittelee aika ajoin lehtiin mm. Jokelan tapausten jälkeen Hesariin muistaakseni otsikolla "Hyytävä viha heikkoutta kohtaan".

Kaveri on julkaissut aforismikokoelman ja omistanee bloginkin.

Filosofien tehtävä on minusta aukilukea maailmaa, mutta myös esittää kysymyksiä ja väittämiä, joihin on vaikea vastata, mutta joihin olisi hyvä vastata. Filosofin kysymykset kumpuavat älystä ja ajattelusta ei yleisestä eikä yksityisestä mielipiteestä

Koulussa luetaan historiaa.

Minusta siellä pitäisi käsitellä myös yritysten historiaa, eikä "hegeliläistä" kansallisvaltioiden historiaa. Toki kansallisvaltiot ovat tärkeitä, mutta miten öljy-yhtiöt, tietotekniikkayhtiöt, suuret monikansalliset yhtiöt vaikuttavat maailman talouksiin ja politiikkaan siirtämällä tuotantoaan eri paikkoihin ja ostaen ja syöden toisiaan pois vapaasti kilpaillen, vai voiko kilpailla vapaasti?

Yhdysvaltojen autokaupunkien talous on vaikeuksissa autoteollisuuden vuoksi, Nokian älypulmat heijastuvat Saloon, Ouluun ja Tampereelle, ja koko Suomeen. Öljy-yhtiöt etsivät uusia öljykohteita ja yritykset siirtävät tuotantoa maasta toiseen. Lääketehtaiden lisensseistä on puhuttu, ja rokotuksista kuten myös pandemioista.

Filosofit voisivat jäsentää näitäkin aluetta, ja ovat jäsentäneetkin. Loppujen lopuksi valtioiden mahdollisuus tehdä omaa politiikkaa on sidottu sen kansalaisten veronmaksukykyyn, investointeihin, viennin ja tuonnin tasapainoon ...

En tiedä, mikä on maailman hankalin kysymys. Erään nuoremman mielestä, se on juuri tuo kysymys itsessään :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)