keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Ruisrääkki 2017 ensimmäinen puolimaratonini


Juoksin Ruisrääkillä ensimmäisen puolimaratonin. Lähdössä oli Ville Viking kannustamassa, ja Suunto oli yksi sponsoreista juoksulle (ei tälle bloggarille, joka maksoi osallistumismaksun jo vuosi sitten). Harjoittelu on jäänyt töiden ja muiden asioiden vuoksi vähäiseksi. Pohdin matkan vaihtamista kympiksi, mutta olin yksin ilman kiirettä, niin ajattelin katsoa, mitä tapahtuu puolikkaan aikana.

Tavoitteeenani oli  vain juosta alusta alkaen 7 minuutin kilometrejä, lähteä viimeisestä rivistä ja juoda juoma-asemilla, joita oli neljä. Näin ollen bruttoloppuajaksi muodostuisi likipitäen 2:30.

Miten meni?
Lähdin viimeisten kanssa, lähtöpömpeliin meni noin minuutti, ja alkuun jouduin kävelemään ruuhkassa. Kilometrin kohdalla oli aika 7:45. Kaksi kilometriä taittui aikaan 14:25, olin saanut kaksi 2:30 jänistä kiinni. Heidän ympärillään oli porukkaa, joten jättäydyin taaemmaksi. Kolmannen kilometrin jälkeen aika oli 20:45, seuraavalla juoma-asemalla suoristin kengän kielen. Tämän jälkeen juoksin kaikki kilometrit alle 7 minuuttiin ja 2:30 -jänikset jäivät.  Puolen välin ruoka-aseman jälkeen jouduttiin pysähtymään vielä, kun ei opastettu oikeaan suuntaan, mutta kyse oli vain muutamista sekunneista.

Bruttoloppuaikani oli  2:21. Mitään simahdusta ei tapahtunut vaan olin hyvävoimainen, enkä ollut lainkaan edes hengästynyt. Välillä satoi, ainoa ongelma oli lätäköt ja liukkaat kohdat, missä oli mutaa tai lehtiä. Korjasin siis myös oikeaa kenkää ensimmäisellä juoma-asemalla, tuntui, että kengän kieli oli huonosti ja tuntui hiertymää jalkapöydässä.

Minulla oli huonon kunnon lisäksi vain kaksi ongelmaa:
-Ylipainoa on 10 kg, joka hidastaa vauhtia ja on reisilihaksille kovaa.

-Toinen oli se, että kesällä liian pienien nastarien takia kantapäästä kuoriutui iho suunnistaessa enkä voinut tulehduksen vuoksi juosta liki kuukauteen, ja sitten ensimmäisellä lenkillä pisti ampiainen sääreen, ja puremakohta on edelleen turvonnut ja ihottumalla. Pisin lenkki oli kesäkuussa kylläkin 13 km, ja 10,8  km  juoksin elokuun alun PNM-trailissa.

Etuna oli se, että ne harvat lenkit, joita ehdin juosta, olivat Hirvensalon mäkisessä maastossa joten Ruissalon pikkunousut olivat kevyempiä. Eikä ainakaan tullut ennakkoon mitään jalkavammoja. Jos lähtisin vielä puolikkaalle, harjoittelisin enemmän ja myös pidempiä lenkkejä, ja tavoite olisi alittaa 2 tuntia. Se tarkoittaisi ajasta pois 1 minuutti kilometriltä, joka vaatisi sen painonpudotuksen. Työ- ja elämätilanne vaikuttavat sellaisilta, että luultavasti painonpudotus ei tule onnistumaan, luulen että julkiset juoksut olivat nyt tässä. (alla syistä vielä enemmän).

Kokemuksia ja arviointia

Plussat


Parkkipaikka oli sorapohjainen ja toimi. Ruissalon sillan kupeesta oli bussikuljetus.
Järjestelyt ovat perusvarmat ja rutiinia on, eli kaikki peruutukset, numerolaput, ruoka- ja juomapisteet, ensiapu olivat kunnossa. Ruissalojuoksut  on hyvä massakisa.

Miinusta
Juoksin jälkijoukoissa, joten olivatko merkit tai opastajat lähteneet, mutta Kansanpuiston ruoka- ja juoma-aseman jälkeen oli hankaluuksia tietää minne oikein juostaan, muutama muu kohta olisi minusta vaatinut paremman merkkauksen, joko muovinauhalla tai ohjauksella.

Näin naisen yhden juoksevan yht' äkkiä ohi takki päällä ilman numerolappua, pian ohitin juoksijan ja takki oli poissa ja paidassa numerolappu, eli oliko kyse mahdollisesta oikaisusta? Reitillä ei ollut väliaikapisteitä. Numerolappu pitää olla koko ajan näkyvissä.

Kun laitoin tavarat ennen lähtöä vaatekarsinaan, ei ollut enää lainkaan muovikasseja jäljellä.

Kun tulin maaliin ja sain muovipussin johon laitettiin tomaatti, pari patukkaa, näkkilepää, juoma, sekä M&M- ja Viking Linen lahjakortti, kassissa oli sauma ratkennut ja tomaatti ja patukat putosivat.

Live-tuloksissa saa enimmillään vain 100 parasta. Jos etsii oman tuloksen, on ilmoitus, mikä oli sijoituksesi matkalla, sijoitus sukupuolen mukaan ja sijoitus sarjassa, olin oman sarjani viimeinen eli 21:s, eli ei kovin mairitteleva muistutus. Juoksin kilpaa oman keskinkertaisuuteni ja ylipainoni kanssa, en muita vastaan. Minä halusin testata, jaksanko juosta tässä kunnossa, en juossut, mutta hölköttelin.

Minusta juoksutapahtumissa on monenlaisia juoksijoita, mutta minusta loppujen lopuksi vain hyväkuntoisia arvostetaan. Tulin aika loppuvaiheissa maaliin, ja juhlat oli jo kauan sitten juhlittu. Ei ole kyse vain järjestäjistä, vaan muista osallistujista ja myös niistä, jotka vain katsovat tuloksia netistä. Olen saanut kuittailua huonoista tuloksistani jo aiemmin, nyt jo ennakkoon ja jälkikäteen. On kysytty, eikö kannattaisi laihduttaa. En aio laihduttaa, jos laihdun luontaisesti, se on hyvä, muuten olen tällainen.


Olen alkanut vältellä punkkien vuoksi Ruissalon saarta, olin pari kertaa ratamestarina kuntosuunnistuksissa siellä, ja oltiin monesti Ruissalossa suunnistamassa. Yhä enemmän alkoi tulla punkkeja matkaan, vaatteisiin, pesuhuoneeseen, nytkin yksi vipelsi lippiksessäni, ja oli sellainen pieni punainen, ei ruskea, mitä on myös paljon Ruissalossa.

Ruissalossa on karjaa ja paljon peuroja, minusta kantaa pitäisi pienentää, jotta punkkiongelmakin rauhottuisi. Asiasta en jaksa enempää murehtia, mutta kaiken saamani palautteen ja kannustuksen jälkeen, luulen että omat  juoksuni julkisesti on nyt juostu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)