tiistai 3. toukokuuta 2016

Vincenzo Nibali voitti pyöräilyn Italian ympäriajon 2016Pyöräilyn Italian ympäriajo eli Giro d'Italia 2016 ajettiin toukokuun kuudennesta päivästä alkaen, kisa päättyi sunnuntaina 29.5.2016.

29.5.2016: Vincenzo Nibali voitti kisan. Voittoon hän nousi vasta toiseksi viimeisen osuuden jälkeen. Pistekilpailun voitti Giacomo Nizzolo, vuoripaidan Mikel Nieve, nuorissa paras oli Bob Jungels, Astana voitti joukkuekilpailun.

Tämä oli päivittyvä postaus.

Etapilla 19 kisaa johtanut Kruijswijk kaatui ja lensi lumihankeen, ja jäi Chavezista ja Nibalista. Nibali voitti etapin mutta Chavez sai roosapaidan. Kruijswijk on kolmas. Kruijswijk olisi ansainnut voiton, mutta ajoi lumihankeen hyhmäisessä sumussa. Tänään lauantaina 28.5.2016 oli ratkaisuetappi. Nibali  veti lopussa irti ja sai roosapaidan.

Lopputulokset 21/21 (29.5.2016)
1.  Vincenzo Nibali, Italia, Astana 86 h 32' 49"
2. Esteban Chaves, Kolumbia, Orica Greenedge +0' 52"
3. Alejandro Valverde, Espanja, Movistar, +1' 17"
4. Steven Kruijswijk, Hollanti, Lotto-Jumbo +1' 50"


Alla enemmän etapeista.

Kisa alkoi Hollannista. Viime vuonna 2015 Giron voitti Espanjan ja Tinkoff-Saxon Alberto Contador ennen Italian ja Astanan Fabio Arua. Kumpikaan ei ole mukana.

Giron 2016 reitti sisältää
3 henkilökohtaista aika-ajoa
7 "tasamaaetappia"
7 keskivaikeaa vuorietappia, kaksi näistä päättyy nousuun
4 raskasta vuorietappia, jotka päättyä nousuun

Astanan Vincenzo Nibali starttasi, myös Rafa Majka. Mikel Landa Meana, Rigoberto Uran ja Alejandro Valverde olivat lähtöviivalla ja jokainen taistelee roosapaidasta. Etappivoitoista taistelee kiritykki Andrei Greipel. Fabian Cancellara starttasi vasatautisena, mutta on mukana. Italialaiset hehkuttavat ennakkoon Nibalia. Valverdellä olisi iso halu voittaa Giro edes kerran. Hyvityssekunnit ovat käytössä.

Päivittelen huippujen ja etappien tilanteen päivittäin  eli postaus päivittyy.

TV-lähetys alkaa yleensä klo 15:45:n aikaan Eurosportilta ja Selinit selostavat.

Pyöräilijöitä lähti matkaan 198.

Etapit
1. Perjantaina 6.5:  Apeldoorn 9,7 km, Henkilökohtainen aika-ajo
Aika-ajo on alkanut, johtoaika on 11:17 Matthias Brandlella, Ryder Hesjedal tykitti 11:36 ja Andrei Greipel 11:37. Ruotsin Tobias Ludvigsson siirtyi kärkeen 11:11.  sitten kärkeen siityy Slovakian Roglic, jonka ajan alittaa niukasti vain Hollannin Tom Dumoulin.Tom Dumoulin Giant Alpecin tallista pukeutuu vaaleanpunaiseen. Ennakkosuosikit kärkkyvät ensimmäisiä vuorietappeja,
Tilanne
1. Tom Dumoulin, Giant - Alpecin, 11' 03''
2. Primož Roglic. Lotto Jumbo, 11' 03''
3. Andrey Amador Movistar 11’ 09”
4. Tobias Ludvigsson, Giant - Alpecin 11’ 11”

2   Lauantaina 7,5: Arnehemistä Nijmegeniin 190 km, tasaamaaetappi

Etapilla oli irti kolme miestä  Omar Fraile (Dimensio Data) minuutin ja kaksi sekuntia kärjestä, Marten Tjallingii (Lotto Jumbo) jäljessä 34 sekuntia sekä Giacomo Berlato (Nippo) 59 sekuntia kärjestä, he  on viiden ja puolen minuutin irtiotossa. Irtiotto ajettiin kiinni, kun 20 km oli jäljellä, mutta silloin Giacomo Berlato otti hatkat, hänet saavutettiin 10 km ennen maalia.


Loppu oli huikea,  Etixx Quickstep hoisi Marcel Kittelille loistoasemat ja Kittel oli ylivoimainen ja voitti, FDJ:n Arnaud Demare oli toinen.
Omar Freile sai sinisen mäkipaidan (voitti mäkikilpilun viime vuoden Vueltalla), Berlato oli yritteliäin. 


Tom Dumoulin jatkaa roosassa, samalla ajalla  Primoz Roglic on toinen, Kittel on jäänyt sekunnin ja on kolmas.

3. Sunnuntaina 8.5  Nijmegenustä Arnehemiin 189 km, tasaamaaetappi
Etapista ajamatta 100 km ja neljän ajajan irtiotto, eiliset irtiottajat Berlato ja Tjallingii ovat irti neljän ajajan irtiotossa, jossa myös van Zyl ja Amezqueta, ero pääjoukkoon on viitisen minuuttia. Van Zyl ajettiin kiinni 1,6 km ennen maalia, Etixin juna veti Kittelin loppusuoralle, ja Kittel oli aivan omaa luokkaansa.
Kittel saa hyvityssekuntien turvin myös roosapaidan (ja kiripaidan) ja Tjallingii  saa mäkipaidan.

Siirtymä Italiaan

4. Tiistaina 10.5 Catanzarosta Praia A Mareen, Italian eteläosan "saappaan kärjessä" 191 km, keskivaikea vuorietappi.
Etappia jäljellä 70 km ja neljä miestä irti, ei ennakkosuosikkeja. Ratkaisut ovat vasta edessä päin.


Lopussa Lampre Meridan italialainen Diego Ulissi nykäisi ja voitti. Tom Dumoulin oli toinen ja hän palaa pinkkiin. Huipuista Valverde ja Nibali jäivät kärjestä 6 sekuntia.   Yhteistilanteessa Tom Dumoulinin jälkeen toinen on Bob Jungels, sitten Diego Ulissi, Nibali on kuudes ja Valverde seitsemäs.

Yleistilanne 4/21
 1. Tom Dumoulin Giant - Alpecin, 14h 00' 09''
2. Bob Jungels Etixx - Quick-Step.  +20''
3, Diego Ulissi Lampre Merida        +20''
Joukkueet
1. Giant - Alpecin, 27h 40' 21''
2. LOTTO NL JUMBO, +15''

Nuoria johtanee Jungels, aiemmin johti Ruotsin Ludvigsson.

5. Keskiviikkona 11.5 Praia A Maresta Beneventoon, 233 km tasamaata
Tuttu käsikirjoitus, jäljellä noin 75 km ja neljä ajajaa on irti neljän minuutin turvin, mutta ajetaan kiinni ennen maalia. Maalikaupungin kadut ovat liukkaita, mutta Lotto Soudalin Andrei Greipel pysyy pystyssä ja voittaa kirin. Tom Dumoulin jatkaa pinkissä paidassaan ja Jungels on toinen. Mäkipaita on Gunegolla, pistekilpailupaita on Kittelillä ja nuorten paita on Jungelsilla

6. Torstaina 12.5  Pontesta - Roccarasoon (Aremognaan), 165 km raskas vuorietappi
Jäljellä on 42 km, ja viisi miestä on irti, ero on miltei 7 minuuttia. Raskasta tulee olemaan, ja voittokamppailu huipentuu viimeiseen mäkeen. Irtiotto on hajonnut. Tim Wellens Lotto  Soudal tallin belgialainen on kärjessä. Huipuista Astanan tanskalainen Fuglsang on 4,25 kärjestä ja pääjoukko viitisen minuuttia. 2 km jäljellä ja Nibali lähtee pääjoukosta, Tom Dumoulin vastaa.


Tim Wellens voittaa etapin. Fuglsang on toinen, Tom Dumoulin oli neljäs, Nibali simahti ja jäi lisää.
Tom Dumoulin johtaa, Fuglsang on toinen 26 sekuntia jäljessä, Ilnur Zakarin on kolmas 28 sekuntia, Nibali on yhdeksäs 47 sekuntia kärjestä. Mäkipaita on Cunegolla, ja Wellens on toinen.

7. Perjantai 13.5 Sulmonasta Folignoon 210 km Tasamaaetappi
Stefan Kung johtaa, kun 23 km on jäljellä, mutta pääjoukko on pelottavan lähellä 40 sekunnin päässä. Stefan Kung ajoi nurin avauspäivän aika-ajossa, oli väliajoissa vain sekunnin sen voittaneesta Tom Dumoulinista.
Kungin voittohaaveet jäivät haaveiksi nytkin, massakirin nopein oli Lotto Soudalin saksalainen Andrei Greipel, toinen etappivoitto hänelle. Kahden etapin voittaja Etixin saksalaisen Marcel Kittelin pyörä joutui vaihtoon viitisen kilometriä ennen maalia ja Greipel ohitti hänet myös pistekilpailussa.
Yhteistilanne ei muuttunut, roosamies on Tom Dumoulin. Mäkipaidan sai pisteen turvin Tim Wellens, jolla on 21 pistettä.

8. Lauantai 14.5 Folignosta Arezzoon 169 km
Voi olla paha etappi, vaikka maaliin lasketaan on sitä ennen jyrkkä nousu, lisäksi joku on kylvänyt nauloja reitille.
Joka tapauksessa 13 ajajaa on irti jäljellä on 76 km ja ero on vajaat viitisen minuuttia. Porukka hajosi, kun Montaguti ja Berlato iskivät 26 km maalista, mutta lopulta Etixxin italialainen Gianluca Brambilla oli nopein, ja Matteo Montaguti oli toinen, kolmaskin oli italialainen  Moreno Moser. Tämän jälkeen tuli kapteenien ryhmä. Tom Dumoulin jäi tästäkin ryhmästä. Brambilla sai roosapaidan, Zakarin on toinen ja Kruijswijk on kolmas, Valverde on jo neljäs ja Nibali on viides, Mikel Landa kymmenes. Dumoulin kohentelee asemiaan huomisessa pitkässä aika-ajossa, mutta putosi tänään kymmenen kärjestä ja on yhdestoista.

9. Sunnuntaina 15.5  Radda in Chiantista Greve in Chiantiin, 40,4 km henkilökohtainen aika-ajo.
Alkuun oli kuiva keli, mutta  sitten satoi rankasti.  Kuivan kelin hyödyntänyt slovenialainen Primoz Roglic voitti, aika oli 51:45, tosin Roglic oli samalla ajalla kun Dumoulin lyhyen aika-ajon nopein. Ilnur Zakarin pilasi kaatuilullaan aika-ajonsa. Gianluca Brambilla ajoi 52:43 ja piti pinkkipaidan sekunnin turvin, Bob Jungels on toinen. Etixxillä on kaksoisjohto. Andrey Amador on kolmas. Kruijswik on neljäs, Nibali viides ja Valverde on kuudes, eli voittaja selviää vasta vuorilla, siellä on ylämäkiaika-ajokin viikon päästä. Greipelilla on pistepaita.

Maanantai 16.5 lepopäivä
Tilanne on siis seuraava, näistä varmaan kokonaisvoittaja löytyy:
1. Gianluca Brambilla, Italia, Etixx - Quick-Step, 34h 33' 04''
2. Bob Jungels. Luxemburg, Etixx - Quick-Step, +1''
3. Andrey Amador, Costa Rica, Movistar +32”
4. Steven Kruijswijk, Hollanti, Lotto-Jumbo, +51”
5. Vincenzo Nibali, Italia, Astana +53”
6. Alejandro Valverde, Espanja, Movistar, +55”
7. Tom Dumoulin, Hollanti Giant - Alpecin, +58''
8. Mikel Landa, Espanja, Team Sky, +1' 18''
9. Rafal Majka, Puola, Tinkoff, +1’45”
10. Jakob Fuglsang, Tanska, Astana, +1' 51''

10. Tiistaina 17.5 Campi Bisenziosta Sestolaan 216 km, raskas ja pitkä vuorietappi
Miten hyvin on selvitty aika-ajosta ja lepopäivästä? Tom Dumoulin keikkuu pääjoukon häntäpäässä. 20 km jäljellä ja Georg Preidler on ykkösenä häntä jahtaa isompi ryhmä, jossa mm. Damiano Cunego ja pääjoukko on alkanut kiristää vauhtia myöskin.
Lopussa etappivoittoon ajoi selvästi Giulio Ciccone ennen Ivan Rovnyä ja Darwin Atapunaa. Andrey Amador yritti roosapaitaa, mutta liian aikainen irtiotto huipuista jäi lopulta maalissa vain sekuntiin.
Bob Jungels sai roosapaidan, ja Brambilla on kuudes. Amador nousi toiseksi Valverde kolmanneksi. Mäkipaidan päälleen puki Nippo-tallin italialainen Damiano Cunego.


11. Keskiviikko 18.5 Modenasta Asoloon 227 km
Lopussa on mäkiä, noin viisi kilometriä ennen on viimeinen nousu 6%, tämän jälkeen laskua maaliin, lskuissa on omat ongelmansa. Ja etapilla oli joukkokolarikin.
Diego Ulissi oli etapilla lopulta kolmen kirissä nopein, Andrey Amador toinen, ja Bob Jungels kolmas samalla ajalla, he saivat myös hyvityssekunnit. Amador sai siten Jungelsia vain kaksi sekuntia kiinni. Bob Jungels jatkaa vaaleanpunaisessa paidassa.

12. Torstaina 19.5  Noalesta Bibioneen, 182 km tasamaaetappi
Sataa ja tie on märkä, 80 km maaliin ja hento kahden miehen ja kahden minuutin irtiotto, kun jäljellä on 34 km on kahden italialaisen Bardianin Mirco Maestrin ja BMC:n Daniel Ossin irtiotto enää puolen minuutin luokkaa ja 24 km niin joukko on taas yhtenäinen. Luultavasti loppukiriratkaisu odotettavissa, lopussa sade oli tauonnut. Andrei Greipelin Lotto Soudal petasi hyvät asemat, ja itse Greipel oli loppukirissä täysin ylivoimainen. Bob Jungels jatkaa vaaleanpunaisessa paidassa.


13. Perjantai 20.5 Palmanovasta Cividale del Friuliin, 170 km vuorietappi


Kuiva keli aurinko paistaa 92 km jäljellä ja IAM Cyclingin itävaltalainen Stefan Denifi johtaa, mutta vain hetken, alkuperäinen irtiottoporukka oli 25 ajajan kokoinen. Cunego ja Visconti taistelevat mäkipisteistä, Visconti meni nurin mutta ei anna periksi. Ulissi janoaa välikirejä ja hyvityssekunteja. Seuraava, joka yrittää irti on Mikel Nieve ja hän voittikin etapin, Visconti oli toinen, Movistarin costaricalainen Andrey Amador sai roosapaidan, Jungels on vielä kakkonen, mutta etapilla kolmanneksi ajanut Astanan italialainen Vincenzo Nibali on jo kolmas. Valverde on neljäs yhdessä Krujswikin kanssa

KOKONAISTILANNE
1. Andrey Amador, Costa Rica, Movistar 54h 05' 50''
2. Bob Jungels. Luxemburg, Etixx - Quick-Step, +26”
3. Vincenzo Nibali, Italia, Astana +41"
4. Alejandro Valverde, Espanja, Movistar, +43”
5. Steven Kruijswijk, Hollanti, Lotto-Jumbo, +43"

Mäkipaita
1. Damiano Cunego, Italia, Nippo 85 pistettä
2. Giovanni Visconti, Italia, Movistar 67 pistettä
3.  Stefan Denifi, Itävalta, IAM Cycling 54 pistettä
4. Mikel Nieve, Espanja, SKY 50 pistettä

Punainen kiripaita on Giacomo Nizzololla, nuorten paita on Bob Jungelsilla,

14. Lauantai 21.5 Alpagosta Corvaraan, 210 km rankka vuorietappi

Profiili on jo varsin hurja ja etappi, jota jäljellä 48 km, ja Plaza Molina johtaa, häntä jahtaavat Atapuma, Siutsou, Defifl, Georg Breidler, Nicolas Roche ja 25 hengen pääjoukko, jossa on huiput ja roosapaita on 8:30 perässä, mutta Plaza  Molina ajetaan kiinni ja Atapuma ja Siutsou johtavat, toiseksi viimeinen mäki on lopuillaan, kaikki huipentuu viimeisessä nousussa, jonka jälkeen on laskua ja nopussa ehkä hienoista nousua.
BMC:n kolumbialainen Darwin Atapuma ajetaan kiinni 2 km ennen maalia ja Esteban Chavez voittaa etapin ja Lotto-Jumbon hollantilainen Steven Kruijswijk on toinen ja saa roosapaidan, Nibali jää yli puoli minuuttia eli 36 sekuntia, Amadorilla on vielä vaikeampaa, eikä Valverdekään ole ihan kärjessä (joutuiko auttamaan Amadoria?). Jännittävä ja hyvä etappi.
Tilanne
1. Steven Kruijswijk, Hollanti, Lotto-Jumbo, 60 h 24' 43"
2. Vincenzo Nibali, Italia, Astana +41"
3. Esteban Chaves, Kolumbia, Orica Greenedge +1' 32"
4. Alejandro Valverde, Espanja, Movistar, +3' 06”
5. Andrey Amador, Costa Rica, Movistar +3' 15”

15. Sunnuntaina 22.5 Castelrotosta Alpe di Siusiin, 10,8 km henkilökohtainen aika-ajo vuoren rinteeseen, jonka keskijyrkkyys on 8,3% maksimi 11%

Profiili on yllä olevan kaltainen, eroja ja ehkä ratkaisukin syntyy
Viitisentoista miestä on ajanut ja johtoaika on Artem Ovechinin 31:36, eli huiput ajavat alle puolen tunnin, SKY:n Ian Boswell ajoi 30:04. Sitten tuli Alexander Foliforov ja tykitti 28:39 aika kesti loppuun asti. Pinkkipaitainen Steven Kruijswijk pääsi samaan aikaan ja oli kakkonen. Nibali romahti aikaan 30:49 eli jäi 2:10 lisää. Valverde paranteli asemiaan ja oli kolmas ja jäi kärjestä 23 sekuntia.  Kruijswijk saa jatkaa pinkissä.


Maanantai 23.5 lepopäivä

16. Tiistaina 24.5 Bressanonesta Andaloon, 132 km, raskas  vuorietappi
Noin puolet on ajettu ja ensimmäinen vuori on kiivetty. Valverde, Nibali ja Kruijswijk ovat "aktiivisia", mutta kun viimeistä rinnettä kiivetään Nibali simahtaa. Maaliin tullaan järjestyksessä Valverde, Kruijswijk ja Zakarin, Nibali jää lopulta yli minuutin eli 1:48 ja on etapilla yhdestoista, eli Kruijswijk jatkaa pinkissä paidassaan.
Tilanne
Tilanne 16/21 (24.5.2016)
1. Steven Kruijswijk, Hollanti, Lotto-Jumbo, 63 h 40' 10"
2. Esteban Chaves, Kolumbia, Orica Greenedge +3' 00"
3. Alejandro Valverde, Espanja, Movistar, +3' 23”
4. Vincenzo Nibali, Italia, Astana +4' 43"
5. Ilnur Zakarin, Venäjä, Katusha Venäjä +4' 50"
6. Rafal Majka, Puola, Tinkoff  +5' 34”

17. Keskiviikko 25.5 Molvenosta Cassano D'Addaan 196 km, tasamaaetappi, loppu on myötämäkeä, alkupuolella pari ylämäkeä.
Etapin voitti IAM Cyclingin saksalainen Roger Kluge ennen Giacomo Nizzoloa. Irtiotto ajettiin kiinni.
Kruijswik jatkaa roosassa ja Damiano Cunego johtaa vuoripaitaa.

18. Torstaina 26.5  Muggiosta Pineroloon, 240 km vuorietappi, aivan loppu laskua, mutta sitten ennen on jyrkkä vuori.
Etapin nopeimmat tulleet maaliin ja tähtiryhmä on jäänyt 12 minuuttia. Etapin loppu oli huikea ja yllättävä jännitysnäytelmä, ja etapin voitti Matteo Trentin ennen Moreno Moseria ja Gianluca Brambillaa. Kaikki Italiasta, mutta Trentin ja Brambilla samasta Etixx-tallista. Brambilla antoi Moserin vetää, kun Trentin rynnisti takaa yllättäen voittotaisteluun ja yllätti kaikki, varmaan itsensäkin.
Roosapaidan tilanne ei muuttunut eli Kruijswik jatkaa roosassa kolmen turvaminuutin erolla ja Damiano Cunego johtaa vuoripaitaa. Giacomo Nizzolo johtaa pistepaitaa.

19. Perjantai 27.5 Pinerolosta Risouliin, 162 km raskas vuorietappi,  ensin iso vuori Colle Dell'Angelo, sitten vaikeaa laskua, ja lopussa noustaan Risouliin
Etappi on käynnissä ja vuoren rinteitä kiivetään, ja ohueesa ilmassa Scarponi on irti, häntä jahtaa Ulissi. Tähdet ovat noin viiden minuutin päässä, Kruijswijk ajaa Chavesin takarenkaan vieressä ja hänen varjonaan on Valverde, Nibalilla on välillä vaikeampaa, maaliin on vielä 50 km ja nyt Nibali isekee tähtien ryhmässä Kruijswijk jaksaa vielä jännitystä on ilmassa, siinä ohuessa.

Dramatiikkaa; Kruijswijk kaatui ja lensi lumihankeen niskalleen ja yli, hän vaihtoi pyörän ja polkee alamäkeä...Chavez saanut jo 1,5 minuuttia kiinni eroa yhteiskilpailussa ... Nibali on Chavezin kanssa ja karkaavat...  Nibali voitti etapin ja ennen Nieveä ja  Chavezia, joka sai roosapaidan. Kruijswijk on kolmas ja kylkiluu on murtunut.


20. Lauantaina 28.5 Guillestresta Sant'Anna di Vinadioon. 134 km rankka vuoristoetappi, kolme vuorta ylös ja alas, lopussa 2 km 11%:a rinnettä ylös.
Ensimmäinen mäki on kiivetty, irtiotto on viiden minuutin luokkaa. Tähdet ovat nipussa pääjoukossa. Toisessa mäessä hatkaporukka on hajallaan Nievellä yli minuutin johto. Nieve on antanut hieman periksi, kun 20 km maaliin pääjoukko on yhdessä ja 10 minuuttia jäljessä.
Ratkaisuhetket, Nibali lähti tähtien ryhmästä, Kangert veti hetken Nibalia, hän on nyt yksin, Chavezia vetää eri tallin Uran, joka on kolumbialainen. Nibali on saanut jo eroa 36 sekuntia, mutta se ei vielä riitä.
Katushan Taaramäe voittaa etapin ajalla 4:22, seuraavana 10 minuuttina selviää voittaako Chaves vai Nibali, Nibali jää Taaramäestä  6:43 ja Chavez on vielä matkalla ja jä yli minuutin Nibali voittaa Giron. Voitto on hänelle toinen ja minusta yllättävä.

21. Sunnuntaina 29.5 Cuneosta Torinoon, 150 km Tasamaata Cuneosta Torinoon, jossa kahdeksan kierrosta ja kaikki päättyy luultavasti massakiriin.
Etappi on alkanut yhdessä ajellaan, Torinossa kilpaillaan voitosta, Nizzolo ylittää ensimmäisenä maalilinjan, mutta hän esteli Sacha Modoloa, ja tuloksissa Niklas Arndt on etappivoittaja. Astanan italialainen (Sisiliasta) Vincenzo Nibali voitti toistamiseen Giron.

Vueltan 2015 bloggaus täällä, Fabio Aru voitti
Tourin 2015 bloggaus täällä. Chris Froome voitti, ja paita oli keltainen, mutta törkeää oli että katsojat heittelivät virtsaa.
Giro 2017 TÄÄLLÄ
Giron voittajia
2016  Vincenzo Nibali
2015 Alberto Contador
2014 Nairo Quintana
2013 Vincenzo Nibali
2012 Ryder Hesjedal
2011 Michele Scarponi
2010 Ivan Basso
2009 Dennis Menchov
2008 Alberto Contador

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)