perjantai 8. toukokuuta 2015

Pyöräilyn Italian ympäriajo 9.5 - 31.5.2015, Contador polkemassa voittoon

Contadorin tanssi oli Astanalle liian nopeaa

Girolla poljettiin Alberto Contadorin komennossa, hän voitti, Astana tallinna oli paras, ja Astanan Fabio Aru voitti nuorten kilpailun ja oli yhteiskilvassa toinen ja Astanan Mikel Landa kolmas. Pistekilpailun voitti Giacomo Nizzolo ja mäkikirikilpailun Giovanni Visconti.

Eurosport näytti kisaa päivittäin ja loistavat Selinit selostivat suomeksi.

Giron 2015 suurin ennakkosuosikki oli Alberto Contador, joka on voittanut kaikki ympäriajot ja on Vueltan hallitseva mestari. Rigoberto Uran oli ollut kaksi kertaa toinen, eikä voittanut nytkään. Nairo Quintana viime vuoden voittaja ei ollut mukana, suomalainen Jussi Veikkanen oli. Poissa oli myös Vincezo Nibali, joka voitti Ranskan ympäriajon 2014 täällä.

Giro d'Italia 2015:n  21:n etapin kokonaismitta ooli 3486 km. Aika-ajoja oli kaksi tiimi- ja yksilöaika-ajo, seitsemän kirimiehille sopivaa etappia, ja kaksitoista mäkistä tai vuorietappia.

Orica Greenedge voitti joukkueaika,ajon, Kuva otettu Eurosportin lähetyksestä.
Ajetut etapit, tulokset, selitykset
1. Lauantaina 9.5.2015 aloitettiin  joukkueaika-ajolla San Lorenzo al Maresta San Remoon, matka oli 17,6 km. Etapin voitti Orica Greenedge -talli  ja pinkkipaitaan pukeutuu Simon Gerrans. Talleista Tinkoff-Saxo oli toinen ja Astana kolmas. Veikkasen talli FDJ.fr jäi 26 sekuntia ja oli kahdeksas talleja 22, Jussi Veikkanen on sijalla 168 jäänyt 1;48 ajanut maaliin yhdessä kahden tallikaverinsa Cedric Pineaun ja Arnaud Courteillen kanssa, 197 nimeä oli tulosliuskassa.
Saxo teki töitä, Contadorkin oli kuvissa

2. Sunnuntaina 10.5.2015 oli  tasamaaetappi Albengasta Genovaan 177 km. 45 km ennen maalia on runsaan kolmen minuutin irtiotto, jossa viitisen ajajaa, mutta joka ajettiin kiinni. Massakirin voitti SKY:n Elia Viviani ennen Moreno Hoflandia, Andrei Greipel avasi liian aikaisin ja jäi kolmanneksi. Kokonaiskilpailun kärjessä on Orica-miehiä, Rosapaita on Michael Matthewsilla. Pistekilpailua johtaa Viviani ja mäkikirikilpailua Bertjan Lindeman Lotto-tallista. Jussi Veikkasen sijoitus oli etapilla 187:s 11:41 kärjestä yhdeksänneksi viimeinen, toisaalta en tiedä onko ollut vetotöissä tai kaatunut.

Matthews haastattelussa 10.5.2015 Eurosportilla, paita  on vielä valkoinen

3. Maanantaina 11.5.2015 kolmas etappi oli keskivaikea vuorietappi, mittaa 136 km Rapallosta Sestri Levanteen, loppukilometrit olivat alamäki voittoista ja tasaisia, mutta tv-kuvasta katsottuna minusta loppu lievään ylämäkeen. Aikaa etapilla kului noin 3:33, keskinopeus oli 38,15 km/h, eilen yli 40 km/h. Massakirin voitti yllättäen kuvassa oleva rosapaidan haltija eli Michael Matthews, joka omin ansioin tykitti ykköseksi ennen Fabio Fellineä ja Philippe Gilbertiä. Pinkkipaita luonnollisesti on edelleen Matthewsilla kuuden sekunnin turvin, parhaille jaetaan kireistä hyvityssekunteja. Kirikilpaa johtaa Elia Viviani. Jussi Veikkanen oli etapilla sijalla 163 jäi lisää 22:12 minuuttia ja on sijalla 187 ja 35:51 kärjestä.

4. Tiistain 12.5.2015  vuorietappi 150 km Chiavarista La Speziaan päättyi Cannondalen Davide Formolon juhliin, hän voitti. Hän sai myös viimeiset isoimmat mäkipisteet, sillä oli viimeisellä huipulla ensimmäisenä, sitten oli hieman laskua. Rosa-paidan sai Orica Greenedgen Simon Clarke, joka ehkä luuli voittaneensa kisan (nosti kädet ylös), mutta saa sentään pinkkipaidan. Clarke jaksoi runtata loppuun asti. Contadorilta ja muilta tähdiltä odotin vielä vahvempaa panosta, vaikka tulivat maaliin Clarken kanssa 22 sekuntia kärjestä.
Kokonaiskilpailussa ennakkosuosikeista Kreuziker ja Contador ovat jääneet kärjestä vain 17 sekuntia ja Aru 22 sekuntia. Richie Porte on jäänyt 37 sekuntia ja Rigoberto Uran 1:11, Veikkanen on jäänyt 56:44 ja on seitsemänneksi viimeinen.
Mäkikirikilpailun johtaja on Pavel Kochetkov ja Davide Formolo on toinen.

Polanc maalissa, tähdet selvittelevät välejään, valokuvat otettu Eurosportin lähetyksestä

5. Keskiviikkona 13.5.2015 152 km:n matkan La Speziasta Abetoneen nopein oli Lampre Meridan slovenialainen Jan Polanc, jonka johto kesti tähtien rynnistyksen. Tinkoff Saxon Ivan Basso veti apuajajana kärkeä kiinni, mutta sitten Saxon Alberto Contador hyökkäsi 4,5 km ennen maalia. Richie Porte ja Fabio Aru ajoivat Contadorin kiinni ja vielä Arun apuajaja espanjalainen Mikel Landa Meana. Maalin tuli toisena ranskalainen Sylvain Chavanel ja sitten heti perässä Fabio Aru, Contador ja Porte. Contador saa pinkkipaidan eli hän johtaa ennen Arua ja Portea. Uran jäi lisää. Myös rosapaidassa pyöräillyt Simon Clarke hiipui viimeisessä mäessä, vaaleanpunainen unelma jäi päivän mittaiseksi. Jan Polanc sai mäkipaidan on tasapisteissä Kochetkovin kanssa.
Jussi Veikkanen jäi 17:51  oli 121:s ja nousi yhteiskilpailussa sijalle 183 on jäänyt tunnin ja kaksitoista minuuttia 190 pyöräilijää vielä mukana.

---
Kalifornian ympäriajossa 10 - 17.5.2015  ottavat yhteen Peter Sagan ja Mark Cavendish. Sagan voitti etapin 4, Cavendish etapit 1 ja 2. Suomen Joonas Henttala on kokonaiskilpailussa sijalla 81, ajajia mukana vielä 134, Latvian Toms Skujins johtaa yhteiskilpailua.
---
6. Torstaina 14.5 poljettiin Montecatini Termestä - Castiglione della Pescaiaan 183 km:n mittainen tasamaaetappi. Pitkään on ollut irti viiden miehen porukka (Bandiero, Rutkiewicz, Malagutti, Grosu ja Marangoni), kun 30 km on ruutulipulle niin ero on kolmisen minuuttia. Pääjoukko tulee kovaa, eli veikkaan että ajaa kiinni. Lotto teki töitä ja hatka ajettiin kiinni, Loton Andrei Greipel oli vahvin loppukirissä ennen Matteo Pelucchia. Greipel oli siis voittaja ja siirtyi kirikilpailun kärkeen. Loppusuoralla oli valitettavasti joukkokolari joka alkoi katsojan käden osuttua oranssipaitaiseen pyöräilijään, joka meni nurin. Käsi vääntyi todella pahaan asentoon kilpailija vietiin ambulanssilla pois. Myös Contador kaatui, muttei ilmeisesti loukkaantunut. Contador siis jatkaa vaaleanpunaisessa unelmassaan. Veikkanen oli 148:s ja jäi 1:18 kärjestä. Hän on yhteiskilpailussa 183:s jäänyt kärjestä tunnin ja kaksitoista minuuttia.
Lisäys: Giron uutisten mukaan Contador olisi käynyt röntgenissä. Vasen olkapää on ainakin kipeä. Huomenna varmasti tiedetään enemmän. Myös Danielle Colli Nippo-Vini Montani -tallista oli tutkimuksissa ja päättelen, että keskeytys on edessä oli varmaankin pyöräilijä joka kaatui ensin. Veikkaselle oli merkitty sama aika kuin voittajalle, yhteistuloksissa jäänyt 1:12:47.

7. Perjantaina 15.5 ajetaan Grosseto - Fiuggi 263 km:n mittainen tasamaaetappi, Giron pisin etappi. Pitkään oli neljän polkijan irtiotto, Bandiera, de Negri, Boem ja Mihaylev, se ajettiin kiinni, Veikkanen tippui pääjoukosta tämän jälkeen noin 20 km ennen maalia.
Alberto Contador lähti urhoollisesti etapille, Saxo on ollut pääjoukon kärkipäässä ja apuajajat suojaavat Contadoria tuulelta. Loppunousussa Saxo on kärjessä ja Contador ja Astanan Aru ovat kärkikahinoissa. Joukko pysyy kasassa ja massakirin voitti yllättäen Lampren Diego Ulissi ennen Juan Jose Lobatoa ja Simon Gerransia. Contador jatkaa vaaleanpunaisessa, Elia Viviani sai punaisen paidan, Jan Polanc on mäkipaidassa, ja Aru nuorten kilpailun kärjesää ja 2 sekuntia jäljessä Contadoria. Veikkanen jäi lopulta 15:54 kärjestä, eli miltei minuutin kilometrilla ja oli 165:s, kokonaiskilpailussa on tullut takkiin 1.28.38 ja sija on 181, kilpailijoita mukana vielä 189.

8. Lauantaina 16.5 Fiuggi - Campitello Matese 188 km, vuoristossa, rankka etappi, jonka viimeiset kilometrit olivat nousua 16 km ja 13 km siitä on  varsin jyrkkää.
Etappia johtaa miltei kahdeksalla minuutilla hollantilainen Steven Kruijswijk, joitain ajajia on välissä  Tinkoff Saxolla on homma hallinnassa pääjoukossa, Noin 100 km jäljellä ja 80 ajettu, joten ratkaisut ovat vielä edessä päin. Betancur Gomez, Pelizotti, Vandewalle ja ajavat Kruijswijkin kanssa, heitä jahtaa 8 pyöräilijää ja pääjoukko on noin 9 minuuttia takana. Pelizotti on pudonnut taaempaan ryhmään. 30 km jäljellä ja pääjoukko on 8 minuutin päässä. Loppujyrkkä oli jännittävää.
Ensin simahti Kruijswijk, sitten muut jahtaajat paitsi Benet Intxausti Movistarista. Pääjoukosta lähtenyt Landa Meana tuli kakkoseksi jahtaajista Reichenbach kolmanneksi, tähtikaartissa Aru yritti ratkaisua, mutta tuli neljänneksi samalla ajalla kuin Contador, jolle jäi vaaleanpunainen paita 4 sekunnin johdolla. Rigoberto Uran tuli samassa joukossa ja Richie Porte. Jännittävä etappi. Jussi Veikkanen tippui pääjoukosta 20 km ennen maalia, mutta on mukana ja jäi 19:48 ja oli sijalla 135, yhteiskilpailussa hän nousi sijalle 174 on jäänyt 1 h 47 minuuttia. Mäkipaidan sai Benet Intxausti on 39 pistettä Mikel Landa Meanalla on 19 pistettä ja kolmanneksi nousi Kruijswijk pisteitä 15.

9.  Sunnuntaina  17.5 Benevento - San Giorgio del Sannio 224 km, pitkä mäkietappi, keskikohdalla isoimmat nyppylät, varsin mäkinen ja pitkä päivä tulossa.
Astanan italialainen veteraani Paolo Tiralongo voitti. Eilenkin pirteä Kruijswijk oli nipin napin toinen ja tänään mäkipaidan itselleen saanut Simon Geschke oli kolmas. Tähtikaartista Aru, Contador, Porte ja Landa Meana tulivat samaan aikaan maaliin. Veikkanen oli 172:s jääden 23:42, kokonaistilanteessa hän on sijalla 174 ja on jäljessä 2 tuntia ja 10 minuuttia.

Maanantaina 18.5 ensimmäinen vapaapäivä

Seuraavien pituuksia olen korjannut Giron virallisten sivujen mukaan, katsotaan lähetyksistä olisiko alkuperäiset olleet oikeita

10. Tiistaina 19.5 Civitanova Marche - Forli 200 km tasamaaetappi. Jäljellä on 77 km ja viiden miehen irtiotto Gatto, Malagutti, Boem, Busato, Marangoni (nimet ruudusta napattauna) johto noin kolme ja puoli minuuttia. Luultavasti irtiotto ajetaan kiinni, koska ero supistuu ...
Lopulta Nicole Boem voittaa ennen Matteo Busatoa ja Malagutia, Marangoni oli neljäs ja Gatto oli lopulta sijalla 186, Jussi Veikkanen oli sijalla 170 jääden 4:23, yhteistilanteessa Veikkanen on sijalla 173 jäänyt 2 tuntia ja 14 minuuttia, Contador johtaa Arua edelleen kolmella sekunnilla. Kilpailun jälkeen SKY:n Richie Portelle lätkäistiin 2 minuutin aikasakko renkaanvaihdon vuoksi, oli saanut apua Ylen teksti-tv:n mukaan maanmieheltään Orican Simon Clarkelta ja eri tallin ajajan auttaminen on kiellettyä. Kisan jännittävyyden aikasakko on kannalta huono asia, sillä Porte voi olla pitkässä aika-ajossa hyvä. Turha puhua mistään urheiluhengestä tämän jälkeen. Yleensä on voitu odottaa toisen vaikeuksien turvin omaa irtiottoa, nyt kannattaa siis polkea karkuun, jos toisella on haaveri. Matkaa maaliin oli Giron sivujen mukaan 10 km:a, eli Portella on ollut tosi tukala paikka. Boem on siirtynyt pistekilpailun kärkeen ja Geschke johtaa edelleen mäkipaitaa. Nuorissa on ykkönen Fabio Aru.
Zakarin lähtee ja lopussa on jo varaa katsella, kuvat otettu tv:stä Eurosportin lähetyksestä

11. Keskiviikkona 20.5. Forli - Imola 153 km, mäkinen etappi
Harmittaa vielä reilun pelin puute, ja Porten takaisku, mutta Giro jatkuu ...etappi on käynnistynyt ja ensimmäisen välikirin vei Nizzolo, ennen Viviania ja eilistä sankaria Boemia. Ensimmäinen irtiotto, jossa 13 ajajaa, joista osa on varsin tuttuja kuten Intxausti  ja Kruijswijk. Intxausti kyttää mäkipisteitä, kun runsaat 20 km on jäljellä on etu runsaat minuutin verran, samaa "reittiä" Imolan moottoriradan liepeillä ja välillä radalla poljetaan, kärkiryhmässä on vielä seitsemisen ajajaa, josta päivän voittajan venäläinen Katusha-tallin Ilja Zakarin repi miltei miinuutin eron ja voitti sateisessa säässä ajetun etapin. Seuraavaksi tuki maaliin irtiottoporukan riekaleista Betancur Gomez, Pellizzotti, Intxausti, Rosa ja Krujswijk sekä Hesjedal, ennen tähtien ryhmää, jossa Contador nykäisi noin 7,5 km ennen maalia. Contador on voimissaan vienee Giron. Rigoberto Uran kaatui, mutta jatkaa. Benet Intxausti  sai mäkipaidan haltuunsa. Veikkanen oli 159:s jääden 19:05 kärkeen, ja yhteistilanteessa hän on jäänyt 2 tuntia 32 minuuttia ja on 173:s, mukana on vielä 187 pyöräilijää.

12. Torstaina 21.5. Imola - Vicenza 190 km, mäkinen etappi
Etappia poljetaan ja ensimmäinen irtiottoyritys on tosiasia: Gretsch, Appollonio, Barbin, Elissonde ja Van der Lijke ovat irti. Jäljellä 70 km ja ero on alle minuutti, on satanut. Enää Gretch on irti neloskategorian nousussa. Lopussa vesisateessa, jossa muuten kaatui Simon Gerrans, oli pikku irtiottoja, lopulta BMC:n Philippe Gilbert oli vahvin. Contador järjesti paukun ja oli toinen ja saalisti hyvityssekunteja ja repi muutaman sekunnin eron seuraaviin, ja Aru on nyt 17 sekunnin päässä. Diego Ulissi oli kolmas. Astanan taktiikka ihmetyttää, nytkin Kangert taisteli voitosta viimeiselle kilometrille asti oli nimittäin irti, Pellizottin kanssa, mutta lopulta BMC ja Contador saivat makupalat.  Veikkasen sijoitusta en veikkaa, mutta en nähnyt kärkijoukoissa. Oli 150:s +17:21 jäljessä ja yhteiskilpailussa sijalla 171 jäänyt 2:50:10, mukana 184 kilpailijaa.

13. Perjantaina 22.5 Montecchio Maggiore - Jesolo 147 km, etapista jäljellä noin 80 km ja kolmen hengen irtiotto: Frapporti, Zabel (junior :) ja Jerome Pineau polkevat hieman yli minuutin karkumatkalla, kosteaa, sillä sataa. Hatkatrio ajettiin kiinni 18 km jäljellä.
Kuva otettu Eurosportin lähetyksestä, helikopterikuvan vuoksi puu peittää näkyvyyttä, tie todella märkä

Etapin lopussa oli joukkokolari noin 3,2 km ennen maalia ja Contador jäi kasaan  ja menetti aikaa ja sai tallikaverin pyörän. Minusta Tinkoff-Saxo oli väärin sijoittunut, liian takana. Lampre veti kovaa ja kirin voitti Lampren Sacha Modolo ennen Nizzoloa, jota hieman skriinasi, kolmas oli Viviani, joka saanee kiripaidan. Fabio Aru sai rosapaidan, Contador on toisena ja Landa Meana sekä Kreutziger saivat eroa kiinni ja ovat kolmantena ja neljäntenä ja Cataldo on viidentenä. Richie Porte jäi taas sumppuun ja jäi lisää. Veikkanen jäi 2:47 ja oli 153:s ja kokonaistilanteessa sijalla 171 tappiota 2:52:36. Numero 13 oli epäonnen etappi monelle. Ennakkosuosikki Richie Porte on jäänyt jo 5:05 ja on varmasti todella pettynyt.

14. Lauantaina 23.5 Treviso - Valdobbiadene 59,4 km, henkilökohtainen aika-ajo, tämä voi olla yksi ratkaiseva käänne.
Huiput lähtevät, alkupää on jo maalissa ja alle 1:20 ajetaan. Portella ei taaskaan kulje. Tie on märkä ja klo 18 nähdään kuka kantaa roosaa. Porte ja Uran ovat vaisuja (odotuksiin nähden), väliajoista päätelleen Contador ottaa omansa rosansa, Aru on toinen noin parin minuutin päässä.
Aika-ajon voitti SKY:n valkovenäläinen Vasil Kiryienka ajalla 1:17:52, ja Contador oli kolmas, ja ottaa vaaleanpunaisen paidan yli kahdella minuutilla. Kolmanneksi kokonaistilanteessa nousi Andrey Amador ja neljänneksi Rigoberto Uran Uran, joka on jäänyt jo 4:14. Jussi Veikkanen oli etapilla hienosti 107:s jääden 7:06 ja on kokonaistilanteessa 167:s jäätyään miltei kolme tuntia.

15. Sunnuntaina 24.5 Marostica - Madonna di Campiglio, 165 km vuorietappi.
Tänään nähdään kuinka hyvin huiput ovat palautuneet eilisestä aika-ajosta. Etappi päättyy jyrkkään mäkeen, jota ennen ajattiin kiinni irtiotto, jossa viimeksi irti oli Hubert Dupont. Astana tekee työtä. Loppumäessä porukka harveni. Astana meinasi lahjoittaa etappivoiton Trofimoville, joka oli toinen. Astanan Mikel Landa voitti. Contador oli kolmas ennen Fabio Arua, joka jäi siis taas lisää, sillä ei saanut tarjolla olleita hyvityssekunteja. Contadorin voitto on enää sinettiä vailla, vain epäonni voi sen häneltä viedä. Veikkanen oli 157:s jääden 31:38 ja yhteiskilpailussa sijalla 163, kun mukana on vielä 174 pyöräilijää. Contadorin yhteisaika on hieman yli 60 tuntia, ja Veikkanen on perässä 3,5 tuntia.

Maanantaina 25.5 on toinen ja viimeinen lepopäivä. Porte on keskeyttänyt ei aja enää tiistaina.

16. Tiistaina 26.5 poljetttiin Pinzolosta Apricaan 174 km, joka on vuorietappi
Kun 43 km oli jäljellä, Tinkoff Saxo jäi ennen Passo del Mortielia kärkijoukosta. Contadorilla oli ollut rengasrikko.  Astana vetää ja Contadorin on pakko vetää yksin ero kiinni. Nousussa (9%)  ero oli 30 sekuntia. Huipulle mentäessä Aru sippaa ja Contador ei. Huipulla ensin trio Kruijswijk, Landa ja Contador, Krujswijk kuittaa isoimmat mäkipisteet, mutta pitkään laskuun hyökkää Contador ykkösenä. Kruijwik vetää alkaa viimeinen nousu. Aru ajoi yhdessä Amadirin kanssa, mutta kärsi rengasrikon ja joutuu ajamaan yksin. Mikel Landa nykäisee noin 4 km ennen maalia ja voittaa hieman yli puolella minuutilla Kruijswijkin, joka sai niukasti mäkipaidan ja Contadorin, jolla vaaleanpunainen piinttyy jo ihoon asti. Trofimov ja Amador jäävät hieman yli 2 minuuttia ja Aru jää Contadorista yli 2 minuuttia. Hesjedal oli ennen Arua maalissa kuudentena. Contador on jyräämässä voittoon, Voittajan aika oli  5.02.53, raskas etappi. Jussi Veikkanen oli 103:s jääden 31 minuuttia, kokonaistilanteessa hän on sijalla 155 etapilta maaliin polki 170 pyöräilijää. Veikkanen on jäänyt 4:01:51, Contadorista, jonka aika on 65 tuntia ja 4 minuuttia 59 sekuntia. Toiseksi nousi Mikel Landa Meana, jäänyt 4:02, Fabio Aru on kolmantena jäänyt 4:52, neljäntenä on Andrey Amador 5:48 jääneenä, Juri (Yury), Trofimov on jäänyt jo 8:27.

17.  Keskiviikkona 27.5 Tirano - Lugano 134 km.
Alun rankka nousu on "takana" ja kolmikko Bandiera, Keisse ja Berlato ovat irti, heillä on pääjoukkoon noin parin minuutin ero ja Luca Chiricoon noin 1:20. Alun nousun jälkeen on laskua ja sen jälkeen etappi on suhteellisen "helppo". Irtiotot ajettiin kiinni, viimeksi Adam Hansen oli hetken irti. Loppukirissä Lampre ajoi hyvin ja Sacha Modolo voitti ennen Nizzoloa. Rosa pukee Contadoria, punainen paita vaihtoi omistajaa, Giacomo Nizzolo kantaa punaista pistein 159 ennen Modoloa ja Viviania. Veikkanen oli sijalla 128  jäätyään 3:54, minusta Veikkanen oli pääjoukossa aika pitkään, järkevää himmailla lopussa. Yhteistilanteessa hän on sijalla 155 jäätyään 4:05:45. Hyvä Veikkanen, tämä on hyvä sijoitus riviajajalle.


18. Torstain 28.5. etappi on Melide -Verbania, 170 km, jossa loppuosassa on iso kipuaminen Monte Olognolle, aivan loppu on jyrkkää laskua, kun lähdetään korkeudella 276, niin korkein kohta on 1234 m.
Etapista ajettu 101 km ja irtiotto on 12 minuutin luokkaa, karkumatkalla ovat Haga, Villella, Busato, Weening, Chavanel, De La Cruz, Philippe Gilbert, Moinard, Nocentini, Belkov, Siutsou ja Bongiorno, koska pian alkaa jyrkkä nousu, joka päättyy 1168 metriin tuskin irtiotto sanoo arrivedersi. Tähtien joukosta Contador lähti yksin jahtaamaan kärkeä, joka kärkiporukka hajosi huipulle tuli ensin Bongiorno ja toisena Siutsou, kolmantena De La Cruz, ja samassa porukassa vielä Moinard hieman heistä jääneenä ovat Philippe Gilbert, Nocentini ja  Chavanel. Landa Meana on jäänyt Contadorista hieman runsaan minuutin. Hesjedal ajaa Contadorin kanssa, mukana on Hesjedalin tallikaveri Villella Contador roikkuu peesissä. Philippe Gilbert tekee kovan iskun ja voittaa Francesco Bongiorno on toinen.  Contador ja Hesjedal jäivät yi kuusi minuuttia (olivat sijoilla 11 ja  12) ja Landan ja Arun ryhmä jäi yli 7 minuuttia. Onko Contador todella näin ylivoimainen, että iso porukka ei saa häntä kiinni tai ei edes yritä? Ovatko muut jo luovuttaneet? Landa Meana on jäänyt 5:15 ja Aru 6:05. Jussi Veikkanen oli 126:s jääden 21:57. Yhteistilanteessa Veikkanen on 151:s ja on jäänyt 4:21:37, mukana on vielä 165 pyöräilijää. Paitatilanne ei muuttunut.

19. Perjantaina 29.5 Gravellona Toce - Cervinia 236 km, lienee yksi ratkaisupäivistä, lopussa kolme rinnettä noustaan yli 1600 metrin. Maali nousun päällä.
Isot mäet ovat edessä tai ensimmäistä kiivetään, mutta ratkaisut ovat vasta edessä 158 km "vasta" ajettu. Toisessa mäessä johdossa on Movistarin Giovanni Visconti, minuutin perässä on Kochetkov ja pääjoukko runsaan 2 minuutin päässä. Astana tekee töitä seitsemällä miehellä. Contadorin suojana on kaksi apuajajaa. Ivan Basso on yksi Contadorin apuajajista. Visconti on Col Saint Pantaleonin päällä. Hän on ykkönen mäkikirikilpailussa. Matkaa on noin 17 kilometria ja etu on enää vajaat kaksi minuuttia, eli huiput ajannevat Viscontin kiinni, mutta Visconti on lähellä mäkititteliä. Visconti ajettiin kiinni 10 km ennen maalia. Etapin voitti (minusta yllättäen) Fabio Aru, ennen Hesjedalia ja Rigoberto Urania. Mäkikirikilpaa johtaa Visconti ennen viidenneksi polkenutta Kruijswijkiä. Aru nousi uudestaan toiseksi, mutta ero johtavaan Contadoriin on masentavat 4:37. Veikkanen oli 109:s 44:47 minuuttia kärjestä, ja yhteensä 5:05:06 kärjestä ja sijalla 147.

20. Lauantaina 30.5 Saint-Vincent - Sestriere 196 km, ehkä kaiken ratkaiseva vuorietappi, ensin noustaan 1400 metristä 2178 metriin Colle delle Finesterelle ja sitten pikku lasku ja loppunousu Sestriereen 2035 metriin.
Etappi on käynnissä, ja irtiottoja on yritelty, ratkaisut ovat vielä edessä. Viimeisessä nousussa Aru on vahvin ja tulee ykkösenä maaliin, sitten Hesjedal ja Uran, sitten Landa Meana ja Krujsvik. Contador jäi noin 2,26 kärjestä, mutta pari minuuttia jäi vielä Aruun eroa. Astanan Kangert ajoi Contadorin takapyörässä kiinni, mutta ei vahingossakaan vetänyt, mutta antoi Cpntadorin tulla rauhassa maaliin. Visconti voitti mäkikilpailun, ja Aru nuorten. Astana oli tallina vahva, mutta Contador oli ajajista paras, vaikka lopussa muutkin piristyivät. Hienoa, että Jussi Veikkanen on vielä mukana, tänään hän oli 148:s jääden 43:34 ja yhteensä hän sijalla 142 ja on jäänyt 5:45:15.

21. Sunnuntaina 31.5 kisan viimeinen etappi 185 km:n mittainen helppo tasamaaetappi Torinosta Milanoon.
Kaupunkikierroksia ajetaan 27 kilometria ruutulipulle, ja pikku irtiottoyritykset alkavat. Iljo Keisse voittaa yllättäen viimeisen etapin, voitti kahden miehen loppukirissä Luke Durbridgen. Contador voitti kokonaiskilpailun, ennen Arua, joka voitti nuorten kilpailun. Kirikilpailun voitti Giacomo Nizzolo ja mäkikilpailun Giovanni Visconti. Jussi Veikkanen ajoi hienosti maaliin ja oli 153:s jääden 2:44 ja yhteensä hän oli 147:s jääden 5:48:41, tämän päivän voittaja Iljo Keisse oli 146:s Veikkasta yhteensä vain 2:37 edellä, eli Veikkanen oli siis ennen etappia häntä edellä, eli näin pienet marginaalit voi olla, vaikka erot tuntuvatkin valtavilta.

Vuoden 2015 Giro d'Italian voittaja on siis Alberto Contador!

****
Aiempia voittajia nykytiedoin
2014 Nairo Quintana
2013 Vincenzo Nibali
2012 Ryder Hesjedal
2011 Michele Scarponi
2010 Ivan Basso
2009 Dennis Menchov
2008 Alberto Contador

2017 Giro täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)