Edit 4.9.2015
Vuorotteluvapaa on minusta hyvä järjestelmä, joka on maksanut Hallituksen esityksen 36/2014 mukaan bruttomenoina noin 150 miljoonaa euroa vuonna 2012. Näin Stubbin hallituksen aikana. Nyt Sipilän hallitus uhkaa taas kiristää ja nipistää ja saada 50 miljoonaan säästöt. Todelliasuudessa panostukset vuorotteluvapaaseen, säästetään sijaisen työttömyyskorvausten poistumisessa, sairaslomien vähenemisessä ja siitä, että henkilö jaksa pakertaa eläkeikään asti. Sipilän hallitus on minusta "aikoo leikata" -hallitus. Minusta puheista tekoihin ja vaaleissa 2019 katsotaan, kuin on mennyt. Vuorotteluvapaan alas ajaminen on virhe. Minusta hallituksen kaikki toimet kohdistuvat palkkatyöläisiin, ja eläkeläisiin ja päiväkotia käyttäviin, miksei maataousyrittäjiltä, ja yrittäjiltä poisteta kaikenlaisia tukia ja verohelpotuksia?
Vuorotteluvapaan nettomenoina pitää siis huomioida sijaisten palkkaaminen, näiden verot ja poistuvat työttömyyspäivärahat, sekä vuorottelijan eläkealenema.
Jos vuorotteluvapaa auttaa pidentämään työuraa, niin yhteiskunnalta tai työnantajalta säästyvät sairas- tai varhaiseläkemaksut.
Itse en ole ollut koskaan vuorotteluvapaalla, lähinnä siksi, että ei ole ollut tarvetta eikä varaa, minusta järjestelmä voisi jäädä olemaan, mutta työhistoria pitäisi olla riittävän pitkä, ja kestosta varmasti voidaan sopia, samoin kuin "maksumiehistä".
Vuorotteluvapaakorvausta ylläolevan lähteen mukaan sai noin 20 000 henkeä vuonna 2012. Minusta vuorottelemassa olevat ihmiset ovat jaksaneet "sapatin" jälkeen työpaikalla hyvin vuorottelun jälkeen. Monesti pitkä sairaslomakin voi olla jaksamistapauksessa pidempi kuin lyhyt vuorotteluvapaa, joka on nyt minimissään 100 päivää.
Hallituksen esityksessä on varsin hyvin perusteltu järjestelmän etuja ja haittoja. Minusta se on hyvä järjestelmä pitkän työuran omaaville ja auttaa jaksamaan, suomalainen ei turhaa "makaa kotona" vaan vuorottelulle on omat syynsä.
Mistään mansikoiden poimimisesta ei ole minusta kysymys, sillä vuorottelukorvaus on 70 - 80 % työttömyyspäivärahasta eli tällä rahalla ei kukaan pysty rikastumaan.
Uusin ehdotus syksyllä 2015 on se, että vaaditaan 20 vuoden työhistoria ja taso olisi 70%, enintään 180 päivää, sekä yhtäjaksoisesti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)