tiistai 27. toukokuuta 2014

Emma teatteri: Suomi Hulluu touhuu



Emma teatteri: Suomi Hulluu touhuu, Naantalin ensi-ilta 28.5.2014, ennakkonäytös 27.5.2014 klo 19.

Näyttelijä Markku Toikka astelee näyttämölle ja toivottaa soronoo Nokialle!

Alkuun tulee läppää myös twiittauksista ja facebookeista, otetaan yleisöstä kuva Emma teatterin Facebookiin. Sitten päästään klo 19.10 letkiksen tahdissa eri osiin Suomea, perheidylliin ja lavatansseille ja sivutaan monia ajankohtaisia asioita, arkojakin. Väliaika alkaa klo 19.50.

Esitys jatkuu klo 20.15. Toikka astelee päässään etnoperuukki ja show jatkuu klo 20.55 asti.

Avaan tarinan näytäntökauden jälkeen, en ennen.

Viime vuonna kirjoitin näytäntökauden jälkeen näin kirpeästi. Minusta tämä oli parempi näytelmä.
*****
Suomi Hulluu touhuu -näytelmässä pääosissa ovat Markku Toikka, Miia Nuutila, Ushma Olava ja Konsta Tanner. Lisäksi lavalla on pari mukavaa "muovilehmää" ja utelias orava palloili lavan vieressä. Pyörivää lavaa ei esityksessä käytetty hyväksi. Nelikko oli lavalla koko ajan. Kaksoisrooleja ei ollut, joskin henkilö saattoi muuntautua toiseksi hahmoksi. Lavan näyttötaulua käytettiin muutamassa kohdin oivallisesti.

Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaavat Tapio Kankaanpää ja Kaj Tanner. Käsikirjoituksessa oli käytetty paljon tuttuja sketsityyppejä, hoono soomi -mongerrusta, kebab-juttuja, nunnukka-nunnukka-loikhaa-loikhaa -joikhua, manne-maneereja sekä NÄÄS-NÄÄS-murretta,. Lisäksi oli vanha MADE IN FINLAND -laulu, jokunen alapää-sketsikin oli, eli tyypillinen kesäteatteriesitys. Lisäksi oli Ahvenanmaalla kaveri, joka puhui veneen "zöölistä", johon plottipää silakka törmää. Tämän olen saanut joskus sähköpostiini. Lottokeskustelu toi mieleen legendaarisen Vesa-Matti Loiri ja Marjatta Raita -sketsin Spede showsta ja Uuno leffasta, tirolilaisesta matikkakoirasta ei kylläkään puhuttu.

Näyttelijöistä Ushma oli yllättävän pirteä, mutta minä pidin eniten Markku Toikan roolityöstä. Kaveri heitti pari täsmäläppääkin, joskin pari kertaa meni ehkä sovinnaisuuden rajoilla. Tekstissä oli englantilaisuutta esiintuova "indeed"-vitsi, joka oli varsin hauska, mutta itseäni ja vierustoveriani lukuunottamatta yleisö ei hiiskahtanutkaan.

Käsikirjoitus oli minusta hieman hento ja esitys oli paljolti näyttelijöiden varassa. Kohtausten nivellys ei oikein toiminut. Pyörivällä lavalla ja kulissien muutoksella olisi ongelmaa voitu ratkaista. Lavastus oli sinivalkoinen. Suomen kartassa luki luonnehdintoja eri osista maata. Lisäksi kulisseihin oli maalattu "liikennemerkkejä".

Kesällä  on nelisenkymmentä näytöstä. Yksittäiset liput maksavat 34,50 ja 32,50 euroa. Itse jonotimme liput Turun Sanomien kestotilaajina.

Toikan loppulaulu oli hellyyttävä. Palaan  juonen pariin elokuussa tähän alle samaan postaukseen.
*****

Turun Sanomissa 30.5 Irmeli Haapanen oli nuiva esitykselle. Juttukin oli otsikoitu Kliseiden kavalkadi, mikä minusta pitää paikkaansa. Olen Haapasen kanssa eri mieltä siitä, että vitsi ei ole ratkaiseva, vaan miten se kerrotaan. Tämä kliseesoppa oli minusta parempi kuin Haapanen arvioi ja se oli näyttelijöiden ansiota. Kesäteatteriin ihmiset menevät katsomaan hauskaa kliseesoppaa ei ehkä hamletilaista hurmeilua.
Esityksen Indeed-huumori näyttää vaativan jo erilaisen yleisön, vain minulla oli hauskaa. Vaimoni oli tosin pohtinut, olinko huomannut sanan ja totta vie olin. Olen kuivan brittihuumorin ystävä. Indeed, Splendeed indeed ja teen juonnissa nyrpeä ilme ja pikkusormi oikeassa asennossa. Mitä kuivempi brittihumoristi sen parempia lohkaisuja saadaan aikaan, jopa Mr Bean omassa erinomaisuudessaan käyttää brittiläistä jäykkyyttä huumorissaan hyväksi, vaikka hänen bravuurinsa on muualla.


Kaupunkiuutisten Janica Vilen on haastatellut tekijöitä 28.5.2014.

Turun Sanomissa kerrottiin 2.8.2014, että kävijämäärä jää "reiluun 10000:een", tämän olin arvannut. Emma-teatterin Facebook -sivuilla ei ollut enää katsomoista kuvia, huomasin vajaat katsomot FB-sivun kautta jo alkukesällä, mutta en viitsinyt "julkaista havaintoani". Osa syy minusta on yritysmyynnin hiipuminen. Kun yrityksillä menee huonosti ei kesäteatterilippujakaan osteta. Toinen syy voi olla muiden kesäteatterien tarjonta, Linnateatterin esitykset ovat vetäneet kesällä hyvin. Oletan, että Emmateatteri tekee jotain johtopäätösksiä. Esitys oli varmasti vähän "aneeminen".

8.1.15 ninkuin tekikin ensi vuonna on Hockey Night näytös yhdessä Turun kaupunginteatterin kanssa, lisää täällä.

*****
Lisäys 17.8.2014

Emmateatterin Facebook-sivuilla oli alkuun valokuvia joka näytöksestä, sieltä voi laskea katsojat, alkuun oli varsin vähän katsojia ja kuvia ei ilmestynyt enää lisää?

Ihmisen muisti on huono ja epätarkka, virhettä muistoissa saattaa olla, vaikka kirjoitinkin alla olevan jo samana iltana, niin uudelleen luettuna tuntuu tosiaan vähän tylsältä, mutta näyttelijät onnistuivat paremmin kuin käsikirjoitus.

Seuraavista aineksista on kesäteatteri 2014 tehty, ilmestyy 17.8.2014 klo 19:01.
Suomi Hulluu touhuu alkaa 27.5 ja Markku Toikka tulee kirves kädessä vouhottamaan kännyköistä soronoo Nokia, isku leimaus ja pamaus. Näytelmä on alkanut.
Alkuun tylsää puhetta
Näytelmää leimaa puhe. Osin näyttelijät esittävät vain itseään, puhuvat Makesta ja Miiasta. Nuutila mainitsee mainostavansa ulkomaista maitoa. Rooliasujakaan ei juuri vaihdeta eikä näyttämön pyörivyyttä ja muuntuvuutta hyödynnetä.

Puhutaan Suomineidosta 2014 ja twiittauksesta ja Facebook-huumorista, yleisöä huudatetaan. Stubb mainitaan muutaman kerran (nyt jo pääministeri). Lisäksi mainitaan, että Suomen valtion velka on 100 miljardia euroa ja Emma-teatteri 10 vuotta toiminut näyttämönä (aiemmin oli pienempi teatteri, joka purettiin). Emma-teatteri on myös Facebookissa ja otetaan kuva. Seuraavaksi kehotetaan antamaan "muisku vierustoverille", jokunen aviopari muiskauttaa, useimmat eivät.

klo 19.10 Letkajenkka alkaa soida ja aletaan käydä läpi Suomen eri osia

Lapista revitään Nunnukkanunnukka loikhaa loikhaa -laulua (vertaa Pulttibois ja Hymyhuulet ja roolihahmot: Naima-Aslak ja Soikhiapiä), Petteri punakuono -huumoria ja puhutaan englantia "nice time in Lappland"

Rollarit soivat taustalla, kun siirrytään Pohojolaiseen sielunmaisemaan ja Toikka terottelee viikatetta ja antaa pojalleen opetuksia, jotka useimmat liittyvät naisiin tai lapsen tekoon. Ohjeet loppuvat tylystii "tapa itsees. Hirttämällä". (Onko hauskaa?)

Seuraavaksi viännettään tai lauletaan Hectorin biisi
"Muanantai ei mittää, tiistai ei mittää ..." itäsuomalainen sielunmaisemasta ei jäänyt paljon käsiteltävää. Koska siirrytään ny Tampereelle Nääs nääs -huumoria (vertaa taas Pulttibois ja sen Heikki ja Kaija -sketsit).

Tamperellta päästäänkin Stadiiin, jossa irvaillaan holhousyhteiskunnan kasvateista.
Naisilla on kolme loppututkintoa ja sterilisaatio (mikä ei muuten välttämättä pidä edes paikkaansa, sillä tutkimuksen mukaan koulutetut naiset saavat enemmän lapsia kuin kouluttamattomat, mutta myöhemmin)

Sketsikavalkaadissa purjehditaan Ahvenanmaalle, teemalla tää on minun vene, jossa on  zööli (köli) ja tulee plottipää silakka...

Saavutaan Naantaliin, jossa todetaan, että mopoauto oli ennen vanhuksilla ja vammaisilla. ja revitään huumoria nuorukaisten kerhosta "MC Faija maksaa"

Sitten käydään läpi vironmatkaa, ruotsin laivan buffet pöytää, Miia Nuutila vaimona raivoaa, viinan juontia, sen jälkeen lainataan Veikko Lavia "Jokainen ihminen on laulun arvoinen", lavatansseissa ollaan ja kuullaan Baddingin musiikkia, iskurepliikki taisi olla: "kaunis mekko, saanko ottaa pois"

Taisi tulla biisi JUMP, sitten käytiin läpi homoliitot, adoptio, venäläinen nainen ....

Onneksi tuli tauko
---19.50 tauko---

Taululla on suomalaisia ilmiöitä  ykkösenä Kaljakellunta

Tauko loppuu
Toikka on lavalla afrossa, sitten alkaa tämä maneerimössö:  "sähläm ...", näitä jo  Pizza Enricon "laulamia" karvajuttuja, minusta todella rimanalitus ja ennakkoluuloja ylläpitävää. Asia kuitenkin viedään pidemmälle kyseinen turkkilainen on ollut ja töissä 25 vuotta Suomessa enemmän kuin nuoret suomalaiset, eli saadaan positiivinen ja suvaitsevainen loppu.

Sitten on loruja kuten sanoi Tauno Palo, kun Tauno Palon talo palo pitää, sanoa tämä, eikä esityksessä unohdeta Mattia eikä Teppoa.

Ushma on espanjalaisessa päiväkodissa ja on mykkä mustalaisten löytölapsi, minusta mautonta ja epäasiallista, eikä ole huumoria. Sen sijaan lottovoitto-huumoria esitetään, mutta ei  niin hyvin kuin Uuno Turhapuro.

Julkisuuttakin käsitellään ja suomalaista ulkomailla.
Simo Salmisenkin esittämää Made in Finland -laulua ja sen perään  äitiyspaketti-juttua kelalta kondomi, minusta mautonta.

Suomi KP:kin mainitaan

Hieno lauluesitys eli "Yli kaiken sua mä rakastaisin", ilmeisesti Leif Wagerin tunnetuksi tekemä Romanssi.

Ihmettelen, että eivät lopettaneet tähän, mutta jatkuu suomalaisuuslässytyksellä, jolloin porukkaa alkoi valua ulos.

Keskustelin ensi vuodesta tuttuni kanssa ja kuulin häneltä veikkauksen, ettei samalla konseptilla jatketa. Kysymys on arvauksesta, ainakin käsikirjoituksen on jäntevöidyttävä ja lavaa pitää hyödyntää paremmin.
*****

9.1.2015 Emma-teatterin ensi vuosi menee Hockey Nightin tahtiin. Mertarannalla on rooli. Siitä lisää TÄÄLLÄ. Turun kaupungin teatteri tuottaa palvelun Emma-teatterille. Turun kaupungin "tykyrannekkeella" voi maksaa pääsymaksuja, joten tasosta riippumatta Hockey Night tulee olemaan menestys, itse jään pois, mikä ei ole menetys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)