maanantai 13. tammikuuta 2014

Tami jaksaa



Tami eli Juhani Tamminen on henkilö, jonka edesottamuksia olen seurannut miltei koko ikäni, mutta jonka kanssa en ole koskaan puhunut, nähnyt toki monestikin  kaupassa, sillä Tami on turkulainen. Yläkuva on otettu Myllyn Suomalaisessa kirjakaupassa joulukuussa 2013, herra signeeraa uutta kirjaansa.

Olen lukenut Tammisen kirjallisesta tuotannosta ensimmäisen eli vuonna 2000 julkaistun teoksen Aurinkokuningas – Menesty omassa joukkueessasi.  Sekä alempana esittelemääni Teamwork -teoksen.

Juhani Tamminen oli valokuvana kaikissa jääkiekkoalbumeissa, mitä keräsin pikkupoikana 1970-luvun alussa. Keräilyalbumeissa olleet henkilöt olivat meidän pihapelien ja merenjääpelien innoittajia.

Tami on voittanut jääkiekossa SM-kultaa HIFK:ssa keväällä 1974, jona kautena syntyivät tilastot 36 ottelua 21+ 26= 47 jäähyminuutteja 29, josta voi päätellä, että yksi olisi ainakin viiden minuutin jäähy.  Hän oli alkuun TPS:n peluri, eli pelasi juniorina jalkapalloa ja jääkiekkoa, kuten Timo Nummelininkin. Tami pelasi TPS:ssa jääkiekkoa vuosina 1966–1970, 1977–1979 ja 1980–1982, HJK:ssa 1970–1972, HIFK:ssä 1972–1975. Tamilla on otteluita pääsarjassa 380 ja runkosarjan tehot ovat 199 +214  = 413, jäähyjä vain 239 minuuttia.

Tami oli ensimmäisiä suomalaisia Kanada-ammattilaisia, hän pelasi WHA:ssa, joka liiga pyöri NHL:n rinnalla, kunnes sulautui siihen. Tami pelasi Cleveland Crusadersisa kauden  1975–1976 ja Phoenix Roadrunnersissa 1976–1977, muistaakseni Lauri Mononen saattoi olla samassa joukkueessa.
Tami pelasi 130 ottelua tehoin 17+43 =60. Matti "Hakki" Hagman oli ensimmäinen suomalainen NHL-peluri ellei lasketa kanadalaista Albert Pudasta (tai joku sen niminen korjaan tiedon, jos löydän).

Seuraavaksi Tami matkasi Japaniin Kokudo Keikakuun, jossa hän pelasi 1979–1980 ja 1982–1984, muistaakseni TPS:ssäkin pelannut Seppo Repo oli mukana.  Tami on ollut ehdolla Etelä-Korean valmentajaksi. Lisäksi Tami on pelannut EHC Vispissä Sveitsin II-divisioonassa kaudella 1984–1985.

Juhani Tamminen oli  Leijonien lätkämaajoukkueessa varsin pitkään, tilastoin  227 maaottelua tehoin 58+ 47 = 105,  10 MM-kisat  Sapporon olympialaiset. Tami oli mukana Suomen voittaessa ensimmäisen kerran Neuvostoliittoa 17.12.1971. Suomi voitti Izvestija turnauksessa NL:n 4-2 ja Tami teki kaksi maalia. Hän pelasi samassa ketjussa Vellu Ketolan ja Esa Peltosen kanssa tästä ottelusta en tiedä. Tami pelasi Kanada cupissa 1976. Hän oli myös maajoukkueen kapteenina. Leijonat hävisivät MM-kisoissa  14.3.70 NL:lle vain 2-1 ja toisella kertaa 22.3.70 samoissa kisoissa 16 - 1. Joten Nl:n kaato oli harvinaista.
Tami alkoi valmentaa TPS.ää pian pelaajauran loputtua. TPS:ssä kului vuodet 1985-1988, mutta TPS ei saavuttanut mitaleja. Tämän jälkeen Tami siirtyi Sveitsiin seurajoukkuetasolle, ja kaudella 1990-1991 toimi Sveitsin A-maajoukkueen valmentajana. Hän on toiminut myös  Ranskan A-maajoukkueen valmentajana kausina 1994-1997. Suomessa hän valmentanut SM-liigassa myös Ässiä.

Minusta  Tamin yksi suuri valmennusrajapyykki oli Kärppien nostaminen SM-liigaan keväällä 2000. Sportissa sama ihme ei toteutunut, ja Tamminen on valmentanut vielä Tutoakin divarissa.

Tammista luonnehdittiin jääkiekon keräilykirjoissa hanakasti laukovaksi hyökkääjäksi. Nykyisinkin Tamminen tv:ssä kommentoidessaan laukoo hanakasti varsin paljon kommentteja ja osumatarkkuus on varsin hyvä. Muistelisin, että Tami laukoi monesti jo punaviivan jälkeen, mutta muistikuva saattaa pettää. Tamminen jäsentää tilanteet ja kiteyttää, hänellä on omat suosikki sanat, nyt esimerkiksi veli.

Tamminen on tiettävästi siviiliammatiltaan voimistelun opettaja, ja hän on kirjoittanut ylioppilaaksi, eli hoiti koulun ja opiskelut peliuran yhteydessä.

Tami valittiin taannoin vuoden turkulaiseksi, joten kansansuosiossa löytyy. Erotuomarien kanssa ei ole aina sujunut lehtitietojen mukaan yhtä hyvin.

Teamwork kirjan mottona on, meillä on unelma - Sport liigaan. Kirja on julkaistu 2005 Ajatuskirjana

Kirjassa Tami kertoo pelikokemuksensa koostuneen pitkälti pihapeleistä. Tami aloitti jalkapallolla, mutta alkoi pelata myös jääkiekkoa. TPS:ään tullut Juuso Wahlsten oli yksi Tamin esikuvista. Tami olikin pian oikeana laitahyökkääjänä. Tami toteaa pelanneensa Kanadassa ja valmentaneensa Japanissa. Sportin hän aikoi nostaa SM-liigaan, muttei onnistunut.
Kirjassa on Ilkka Kanervan saatesanat. Kirjassa esitetään neljätoista askelta teamworkin. Kirjassa on kiteytyksiä ja ajatuksia.
Listaan tähän muutamia, mutta yhdistän niitä:
Joukkue koostuu yksilöistä, joka joukkueessa on kovakalloja.
Ihminen on laumasielu, ja tarvitaan valmentajaa.
Unelmista, positiivisista ajatuksista ja yhteen hiileen puhaltamisesta Tami toistuvasti kirjoittaa.
Tami toteaa, että urheilussa on pelisäännöt. Se on totta. Urheilussa on sääntöjen lisäksi aina tuomarit, jotka tulkitsevat sääntöjä.
Olen huomannut, että juuri erotuomareiden vuoksi elämä urheilukentällä on erilaista kuin kentän ulkopuolella. Erotuomarin sana on laki. Yleensä valitusoikeutta ei ole. Jos pituushyppy liputetaan yliastutuksi, ei käräjöintimahdollisuutta ole.
Oikeassa elämässä on laki, ja tuomareita tarvitaan vasta, jos asia etenee esitutkinnasta oikeuteen
Jos urheilussa olisi vastaava systeemi, lajit muuttuisivat ja hypyt ja pelit voisivat jäädä suorittamatta. Itse asiassa kaikenlainen videotuomarointi ja jälkikäräjöinti on tätä "erotuomarin sana on laki" periaatetta  vastaan.

Hyvä Tami, jaksa jatkossakin!

20.10.2018, Tami on ollut otsikoissa saatuaan ylinopeussakkoja, ja menetettyään joksikin aikaa ajo-oikeuden ja rikkoessaan sitä. Huomiota on tullut siitä, että hän olisi ilmeisesti halunnut audienssin sisäministerin luo, ja Turun poliisilaitokselle.


______
Lähteet: Jääkiekon vuosikirjat, ja keräilykirjat, Juhani Tammisen kirjat ja Wikipedia_Juhani_Tamminen
Virheelliset tiedot ovat omia väärinymmärryksiä tai väärin tulkintoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)