tiistai 24. tammikuuta 2012

Otahuuto oli Teekkarikylän pää-äänenkannattaja



Yllä Otahuudon logo, kannessa oli Teekkarien autokoulun mainos, en tiedä onko laitos enää pystyssä, eivätkä varmasti puhelinnumerot ja tiedot stemmaa.

Lehden rahoitus tapahtui Teekkarikylän vuokrasta, mistä maksettiin myös radio eli OUBS ja liinavaatepalvelu ja siivous, kunnossapito ja muut. Kivitaloja oli Otakaari 20, Jämeräntaival 1,3,5,6 ja 7 ja Servin Maijantiellä perhekylätalot. Lehden levikki oli kyläsolut ja perheasunnot eli 1700, silloin kun itse toimin lehdessä, asukkaita kylässä oli tuhansia, saattoi olla, että HOASin taloihin lehti meni, ja sitä sai tilata ja ylioppilaskuntaan meni lehtiä, ja postitettiin kunniateekkareille, luultavasti. Lehti, vaikka ei nykyisin uskoisi, oli sekä sisällöltään että tekniikaltaan huippuluokkaa 26 numeroa ilmestyi viikottain lukukausien aikana.

Teekkarikylällä oli itsehallinto, eli Asukasneuvosto valitsi Kylähallituksen, joka hoiti asioita. Kylällä oli palkattua henkilökuntaa asuntotoimistossa, kiinteistöhuollossa, puhelikeskuksessa ja siistijöinä. Otahuudon päätoimittajan ja toimittajat valitsi asukasneuvoston valitsema kylähallitus tai se itse, yleensä toimittajat asuivat Teekkarikylässä, mutta eivät aina. Haku oli aina vuodeksi, mutta käytännössä lehden tekeminen päätoimittajalta oli päätoimista, ja lehden toimittajaltakin aikaa viepää, niin opiskeluiden linkitys ei ollut mahdollista ja kausi oli yleensä puoli vuotta. Toimitustyöstä maksettiin nimellinen korvaus saattoi olla esim. 100 markkaa toimittaja/ilmestysmiskuukausi ja päätoimittaja 300 markkaa, joskin luulen että palkat olivat huomattavasti pienemmät, joka tapauksessa palkka ei ollut verrannollinen työmäärään, korvasi ehkä kuluja ja hieman vapaa-ajan menetystä, mutta ei päässyt rikastumaan, eikä se hidastanut köyhtymistä. Mainoksista (ei vakio) sai muistaakseni 10%:n provision, ne olivat verotettavaa tuloa.

Hain lehteen ensin sekä päätoimittajaksi että toimittajaksi, ja valittiin toimittajaksi. Lehden teko oli helppoa, jutut kirjoitettiin aluksi puhtaaksi Otapainon latomossa, taitettiin taittopöydällä maanantaina ja tehtiin sivufilmit ja sitten lehti meni painoon, ja ilmestyi torstaina. Lehdessä oli neljällä jaollinen sivumäärä tai ainakin parillinen TKY:n Nyytiset jaettiin lehden välissä. Muutos tapahtui vuoden jälkeen. Toimitukselle ostettiin Applen Macintosh, ja itse jouduttiin kirjoittamaan jutut printtaamaan ja taittamaan, valokuvat kehitettiin Foto ykkösessä, ja ne rasteroitiin Otapainossa, jossa tehtiin sivufilmit, ja vietiin Karprintiin painettavaksi.

Oma ponnin hakea lehteen oli kiinnostus kirjoittamiseen, ja lehden linja, joka oli varsin korkeatasoinen ja minusta liian taiteellinen. Itse olin suorien kantaaottavien juttujen kannalla, ja niitä saatiinkin aluksi. Puolen vuoden päästä silloisen päätoimittajan opiskelut alkoivat painaa, joten astuin remmiin päätoimittajaksi. Puolen vuoden aikana opin toimittamisesta, lehdenteosta ja ylioppilaskuntapolitiikasta enemmän kuin koskaan ennen ja sen jälkeen, mutta koululla en ehtinyt edes käymään. Omat kiireet painoivat päälle (koululla piti taas käydä), ja olin seuraavan vuoden toimittajana, sitten olin Kylähallituksessa hoitamassa lehden tausta-asioita, ja kerran kävi vielä kutsu lehden remmiin. Tein kolme lehteä yksin toimittajahakujen ollessa päällä. Kuukausi oli viimeinen, kun asuin Otaniemessä, en ole Teekkarikylässä sittemmin käynytkään miltei 25 vuoteen, mutta kaikki kolmen vuoden lehdet ovat tallessa.

Ensimmäisen kuukauden harjoittelin toimitustyötä, kirjoitin urheilusarjoista, opiskelijaelämästä. Syksyllä päätoimittajuusaikaani sattui Vanhan Polin myynti ja monet muut isot asiat ylioppilaskunnassa, niistä kirjoitin paljon. Seuraavan vuoden olin toimittajana ja juttuja oli mm. Taneli Tietopään seikkailut jatkosarja, ajankohtaisia juttuja, sarjakuvia ja monenlaisia "tilattuja" juttuja tapahtumista, sitten Kylähallituksessa hoisin lehden sopimuksia ja asioita ja ura päätteeksi tein kolme aika mukiinmenevää lehteä yksin. Päätoimittajalla oli journalistisen vastuun lisäksi myös kaikki muut mahdolliset vastuut, joka lehden toimittamisesta seuraa, ei tosin taloudellista, mutta juridinen. Myös lehdet piti itse jakaa, jos lehti ei tullut ajoissa painosta, tai jakelu yleensä joku urheiluseura oli irtisanonut sopimuksen. Juridinen vastuu oli minusta olennainen, koska keskustelua lehdessä käytiin. Mielipidekirjoituksia kerättiin "lötteröihin" laatikoihin, joita oli taloissa, ja jotka tyhjennettiin viikonloppuna ja päätettiin, mitkä julkaistaan, joita sitten julkaistiin, ja 90 % nimimerkillä, sain joskus palautetta näistä, kuten omista jutuistanikin. Ihan aiheesta.


Tässä Bond-juttu, kuvan tilasin United Picteres Finland OY:ltä
Bond sarjan kirjoitin ollessani Kylähallituksessa, käsittelin filmit ja kirjat ja muut ajankohtaiset, myös Indiana Jonesista kirjoitin samanlaisen, silloin oli tullut kaksi leffaa. Kuva on tosiaan United Pictures Finland OY:n ollut silloin, ja se on tähän rasteroitu ja pienennetty, ja sitten skannattu ja pienennetty, eli tässä on kuva lehdestä, ei lehtikuva.

Olen miettinyt että etsisin Taneli Tietopään seikkailut ja laittaisi niistä jotain, luulen, että itse en ehkä pysty niitä edes lukemaan, silloin pystyin lukemaan ja kirjoittamaan. Selasin lehtiä ja siellä on monenlaista ilmoitusta ollut, mukavaa aikaa näin jälkeenpäin muistellessani. Tässä eräs raakavedos.
Tässä alkuperäinen raakavedos taittopöydältä, teksti ei ala alusta

Taneli Tietopään kertomus pallohukkaisesta fuksista oli jatkosarja, jossa oli piirroksia. Taneli hyvällä lukiotodistuksella ja sotilaspassilla saapuu uppo-outoon Otaniemeen ja pääsee opiskelija- ja soluelämän saloihin sisälle, Tanelille sattui kaikenlaista, eikä ainakaan kaikki mitään mukavaa, mutta Taneli skarppasi ja alkoi käydä punttisalilla ja ... ja hän asui lopulta muistaakseni perhekylässä kolmen pojan kanssa muistaakseni Teuvo ja Tahvo -kaksoset ja Taapero oli vauva, mutta paljon "hauskaa" tapahtui ennen tätä. Piirsin myös taiteellisesti ala-arvoista, mutta idealtaan hyvää Puunenät sarjaa.
Tässä yhden jutun kuva muistaakseni tässä ideakin on huono, mutta siinä näkyy Taneli ja lapset ja piirrostyyli :)



Alkuperäinen kuva
Kirjoitin joitain kirja-arvosteluja, Teekkarikylässä oli kirjasto, elokuva-arvosteluja tuli tehtyä, pakinoita, ja oli Täydeltä laidalta -palsta, jossa (liiankin) kärkevästi arvostelin päätöksiä, jos nyt olisin toimittaja, en ehkä niin kärkevä olisi, kun on nuori, luulee tietävänsä kaiken, vaikka oikeasti vaan luulee tietävänsä, tietenkin se koskee useimpia nuoria. Myöhemmin tietää, ettei tiedä.

Piirsin muutaman pilapiirroksen, tämä ei liene alkuperäinen, mutta liittyy 1988 presidentinvaaleihin, jossa Koivisto sai noin 50% äänistä, ja Harri Holkerin valitsijamiesten turvin hänet valittiin jo ensimmäisellä kierroksella, Paavo Väyrynen oli silloinkin ehdolla. Kuvaamataidossa en ole ollut erityisen hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)