sunnuntai 17. elokuuta 2014

Nylon BeatNylon Beat on tai oli omassa lajissaan suomalaisen kevyen musiikin merkkipaaluja. Jonna ja Erin tulivat pinnalle vuonna 1995 ja ensimmäinen levy nimellä Nylon Beat saatiin ulos vuonna 1996.
Levyn alkupuoli on mahtava Satelliitti irrallaan ja Teflonlove ovat varsin tunnettuja ja hyviä kappaleita, kuten albumin vitosraita Rakastuin mä Luuseriin, jonka Cheek esitti omalla tavallaan Vain Elämää -ohjelman ykköskaudella.
Sen sijaan kolmosraita on tuntemattomampi, mutta loistava Naparengas. Tässä kaksikko purkaa naparenkaan tarinaa, joka on ollut kuin kihlasormus ja ihoa on lävistetty. Nelosraita on minusta ehkä tahattomassa tai tahallisuudessaan todellinen helmi Valmis Oon Vaikka Armeijaan sisältää kaikki inttikliseet, sanakliseet, babbadabba duubiduut, mitä voi olla, mutta kaikesta tästä nostaisin sen koko Nylon Beatin tuotannon ykkösesitykseksi. Kertosäkeen joka toisen säkeistön välikarjahdukset, marssin "askeleet", lähitaistelu- ja kessu-jutut ovat varsin hauskoja. Sävellys on Risto Asikaisen ja sanat ovat Sipi Castrénin ja Kristiina Sydänmaan. Biisi ei kyllä aukene, jos ei ole inttiä käynyt tai ei ole ollut tyttöystävän ominaisuudessa sotkussa vierailulla. Tämä Nylon Beat -levy on omassa yksinkertaisuudessaan loistava.

Pääosin kappaleet olivat myöhemmin Risto Asikaisen ja Sipi Castrénin tekoa. Tällä levyllä biisin Oot Kuin Karkkia Mulle on sanoittanut Ilkka Vainio ja Risto Asikainen siis levynkin mukaan. Tunnettua on, että Sipi Castrén on Ilkka Vainion "salanimi", jonka salaniemen kaikki tietävät. Oot Kuin Karkkia Mulle lienee ollut Nylon Beatin ensimmäisiä kappaleita, minusta menee aika pahasti törkylinjalle. Överiksi minusta menee myös sanoiltaan biisi Hei - Me Tehdään Ydinkoe, menevä biisi sinällään.

Nämä levyt olen hankkinut myöhemmin hiljalleen, enkä ole fanittanut Nylon Beatia, enkä ole käynyt keikallakaan. Tyttöduo on silti ansainnut hieman blogistani palstatilaa.


Satasen laina -levy ilmestyi seuraavana vuonna 1997. Minulla on ollut ehkä CD, mutta en löytänyt sitä, lieneekö lainassa tai kateissa, mutta kasetti on ainakin ja siitä yläkuvassa päällikannet. Biisejä on A-puolella Orja, NYPD Blue, Huume, Sukelletaan, Kuumalle Hiekalle, Nylonkuu ja Satasen Laina. B-puolelta löytyvät biisit Veit Multa Frendin, Faija päivystää, Ne Selviytyy ja Senegalin Yöt sekä Satasen Laina kahdella muulla remixillä. Hyvä levy, mutta ei minusta yllä aivan ykköslevyn A-puolen tasolle, mutta tämä on vain makuasia, Satasen laina -biisi jäi kuitenkin elämään.Nylon Moon (1998) on englanninkielinen albumi, johon  kerättiin alkutuotannon helmiä ja käännetty tekstit englanniksi. Minusta Nylon Beat oli suomalainen bändi. Esimerkiksi inttijutut eivät toimi englanniksi, tosin biisiäkään ei ollut edes yritetty kääntää. Biisi Yo-Yo kääntyy luonnollisesti parhaiten. Tämä on hyvä albumi hyvin soitettu ja laulettu, mutta ei oma suosikkini.Valehtelija (1999), levy ilmestyi siis seuraavana vuonna. Levyllä on biisien biisi Viimeinen ja se latistaa kokonaistunnelmaa, sillä kaikki muut jäävät hieman sen varjoon. Tässä on kuitenkin monta hittiä kuten Seksi vie ja taksi tuo, Valehtelija ja Ainut jonka sain (avausraita), myös Jonain päivänä on myös hyvä biisi.Demo (2000) jatkaa perinnettä vuosi ja levy. Demo -levy sisältää monia hittejä kuten Demoja, Syytön, Viha ja Rakkaus, mutta levy on ehkä minusta paras kokonaisuus. Soitot, soundit sekä laulut ovat kohdillaan. Syntinen, Missä mennään, Venäjää sekä Syntinen ovat erittäin hyviä biisejä 

Extreme -levyä vuodelta 2001, minulla ei liene ole ollutkaan? Kuten ei myöskään duon englanninkielistä levyä Last in Line vuodelta 2002, Last in Line -biisin toki olen kuullut se on Viimeinen englanniksi, minusta ei toimi niin hyvin kuin suomeksi.

12 apinaa vuodelta 2003 jäi Nylon Beatin viimeiseksi albumiksi, nimiraita 12 apinaa on kakkosena, myös Psykedeliaa ja hitti Nukutaan on levyllä. Hyvä levy, mutta minusta jotain puuttuu, ehkä into oli lopussa niin tekijöillä kuin laulajilla. Hyviä biisejä kuten Psykedeliaa ja Nukutaan.
Come back, Neljäkymmentä hittiä.
Elämä ei olisi mitään ilman takaisin tulemista. Nylon Beatin levyura päättyy 40 hittiä comeback -julkaisu, uutena biisinä on Risto Asikaisen säveltämä sekä Sipi Castrénin ja Risto Asikaisen sanoittama Comeback, hyvä biisi, mutta minusta mitään sanomaton. Sen sijaan muut 39 biisiä ovat tuttua kauraa ja julkaisu päättyy loistavaan Nukutaan -biisiin, CD:llä on Toivo Kärjen ja Juha Watt Vainion biisi Jos vielä oot vapaa. Myös Musta Joulu on päässyt oikeutetusti mukaan.

Levyn omistamisen yhtenä tärkeänä etuna on se, että voi lukea Antti Eerolan kirjoittaman Nylon Beat -historia katsauksen. Siinä selviää, että kaksikko oli kaksi kertaa tyrkyllä Euroviisuihinkin 1997 Um-maa-maa:lla ja vuonna 2000 biisillä Viha ja Rakkaus. Antti Eerola on kirjoittanut Nylon Beatista kirjankin, joten sitä voi suositella faneille.


Nylon Beatin sinkkuja olen myöskin levylaareista kerännyt, mutta en kotoa löytänyt kuin tämän Guiltyn, joka on Syyllinen (ei  syytön) englanniksi. Nylon Beatin mukana historiaa on myös levykauppa Kane, joka pitkään Turussa myi levyjä.

Nylon Beat kehittyi uransa aikana ja taustanauhat vaihtuivat korkeatasoisiin soittajiin kuten rumpali Anssi Nykäseen, ja basisti Harri Rantaseen. Kitaroita ovat soittaneet ainakin Vesa Anttila, Varre Vartiainen, Marzi Nyman, Tuomas Wäinölä ja koskettimia Okke Komulainen. Taustalaulajana oli Stiina Jean, myös Risto Asikainen on mainittu levyillä soittaneeksi. Nylon Beatilla on omat www-sivut ja wikipediassa artikkeli täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)