lauantai 17. elokuuta 2013

Vetämättömät, jälkiarvosteluVetämättömät oli Emma-teatterissa esitetty hupailu lännen henkeen. Lupasin kirjoittaa 17.8 oman näkemykseni näytelmästä. Näytännöt on pidetty, tällä arvostelulla ei ole enää merkitystä, luulen, että kesäteatterin ystävät ovat nauttineet reippaista esityksistä ja nauraneet vitseille. Vetämättömät täyttää kaikki hyvä kesäteatterin tarpeet: riittävän tuttu aihe, kliseitä, helppoja vitsejä, osa kaksmielisiä. Loistava kesähubailu?

Emmateatteri on Muumimaailman teatteri, jonne mahtuu useita satoja katsojia, laskin että Emmateatterissa on 831 paikkaa. Lipun hinnat olivat kesällä 29 euroa (erityisryhmät) ja aikuiset 31 euroa. Elokuvalippu on huomattavasti halvempi. Korkeaa hintaa voisi perustella, jos kyse olisi uniikkinäytöksestä, mutta näytöksiä on ennakon lisäksi 43. Laitosteatteritkin maksavat, joten kitinä ehkä on turhaa. Itse sain liput Turun Sanomien kestotilaajaetuna, ilmaiseksi siis tai ne tarvitsi jonottaa, jonoon mentiin 1,5 tuntia ennen avaamista arkiaamuna klo 6.30. Pienellä kertolaskulla -esimerkiksi 800 kertaa 30 = 24 000 euroa- saadaan käsitys bruttotuloista näytöstä kohti, jos liput saadaan myytyä. Kannatan teatteria, joka rahoittaa itse itsensä.

Lienen kyyninen, mutta minua ei naurattanut Vetämättömissä kuin kerran, ja se oli kun sheriffin viikset vahingossa irtosivat, ja se näyttelijöitäkin huvitti, mutta viiksien vetämättömyys oli ilmeisesti vahinko. Cancan-äänitehosteetkin olivat minusta hyvät, ja noin kahden tunnin esityksessä se on varsin vähän. Varsinkin puoliajan jälkeen jatkuvat vihkikaavan sopertelut olivat minulle tervan juontia. Itse en näe mitään nauramista juopuneessa papissa, puhevikaisessa pojassa, pieruhuumorikin oli toteutettu huonosti. Mutta kuten täällä kirjoitin, muut nauroivat, joten esitys oli varmaan sitten hyvä.

Olen ollut pienenä lännen elokuvien suuri ystävä. Elokuvateatterissakin olen katsonut John Fordin ohjaamia sekä John Waynen tähdittämiä filmejä,  Fred Zinnemanin Sheriffi on klassikko, Sam Peckinpahin Hurja Joukko on todella hyvä filmi, olen tutustusnut myös Clint Eastwoodin luomaan genreen sekä katsonut myös Sergio Leonen hengentuotteita. Olen selannut risaisiksi Lucky Luke sarjakuvat ja Tex Willer ja Morgan Kane ovat tuttuja "välituntilukemisena". Tiedän kuka on Ingallsin Laura. Pienessä talossa preerialla asuva Laura Ingalls mainitaan näytelmässä kerran, myös tunnusmelodiaa soitettiin hetkinen, kuten myös eräistä muista elokuvista (Pieni talo preerialla oli siis tv-sarja, joka perustuu löyhästi Laura Ingalls-Wilderin kirjoihin).

Vetämättömät oli osuva nimi, koska siitä puuttui veto, huumori, minusta myös tunne, olisin halunnut ainakin kunnon kapakkapianon jotain toimintaa. Esitteessä luvattiin puspus pampam, aika vähän ammuttiin, ja minusta ei taidettu juuri pussatakaan.

Vetämättömien mainoskuvassa on naisen korkokengät ja kannukset. Mksi? Sarina Röhrillä oli nahkasaappaat, mutta kenelläkään ei ollut kannuksia. Esitteessä luvataan myyttisiä lännen hahmoja, minulta ne menivät ohi, siellä oli minusta oli joitain kliseisiä hahmoja (Billy the Kid ja Zeronimo). Sen sijaan "ö'meerikan äk'sentillä vääntänyt" sheriffi oli sangen hauska hahmo, mutta koska sheriffin esittäjällä Karvosella oli monia muita hahmoja tämä jäi pelkäksi kuriosiiteetiksi. Sherifissä oli onnistunut ripaus Bondin J.W Pepperiä.

Odotin ennakkopuffien vuoksi Speden Hirttämättömien tapaista toimintaa, mutta Lammella ei ollut Speden, Simon tai Loirin karismaa, jotenkin Lampi oli liian iso näyttämöllä. Yhtä päämäärätöntä ja juonetonta meno kyllä oli, kuten Speden Hirttämättömissä.

Kritiikki osuu itseltäni harhaan, koska en käy teatterissa enkä kesäteatterissa. Kesäteatterin tarkoitus lienee  -Eppujen sanoin - murheen karkoitus. Murhe ehkä sitten karkoittui, puujalkavitsiä veistämällä, mutta minua ei alatyylin heitot, ja vähättelyt tai Varissuon ja nuorison mollaus sytytä kätenvetoineen.

Miksi ohjelmalehtisessä Miska Kaukonen ja  Santtu Karvonen ovat pienellä ja Sarina Röhr ja Jussi Lampi isolla? Karvonen ja Kaukonen veivät showta pitkälti eteenpäin, toki Röhr ja Lampi ovat "tuttuja TV:stä".

Käsikirjoitus oli Mikko Koivusalon. Se täytti varmastikin kesäteatterin tarkoituksen? Kirjaan juonta eli päättele itse.

KLO 19 Ohjelma on alkamassa.
Jussi Lampi hokee alussa, ettei kuulu tarinaan, ja hyppii pyssymiehen edessä takaperin, koska selkään ei saa lännessä ampua.

Seuraavaksi äiti (Karvonen) ja lapsia

Vankkureista myydään tulilientä intiaaneille

Saluuna ja piano, mutta piano ei liene oikea, eikä pianoa soiteta

Kultatyttö viety, kaapattu

Soitetaan kitaraa + huuliharppua, minusta ok, mutta jatkuva hoenta, etten kuulu tarinaan alkoi kyllästyttää.

Hevosen nimi on tam-poni (ei naurattanut minua yhtään muut "ymmärsivät" vitsin minua paremmin)

Maria Simberg siepattu, palkinto noin 10 000$ (jäi ihmettyttämään mitä noin tarkoitti, se oli ehkä vitsi)

Kaukosella hahmo Nobody, tästä revitään huumoria kerta toisensa jälkeen (tiedän, että Nobody tarkoittaa ei kukaan, luultavasti muutkin tiesivät).

Ammutaan lyijyä umpisuoleen, vai onko se umpisuoli poistettu (monesti toistuva vitsi, ei naurattanut minua, mutta joku nauroi, eli ilmeisesti vitsi oli hyvä ja toistolla vielä parempi).

Vekke Rämö - myy intiaaneille viinaa, purkaa rakennuksia,  ja omaa hyväveliverkostoja, (ei naurata minua, tätä toistettiin myös)

Huijari Nieminen? (Oltaisiin näytetty edes muutama korttitemppu)

Usain Colt lännen nopein mies (tämä oli ok-vitsi, ja minä  nauroin, tämä oli hyvin toteutettu)

Tauski mainitaan (miksi?)

Pieruhuumoria, (ei naurata, eikä edes haise, mutta joku vaihtaa silti housuja, ei naurata)

KLO 20 tauko

KLO 20.25 (en katsonut kelloa)
Alkaa interaktiivinen osuus, (olemme muistaakseni intiaaneja)

Yleisö saa huutaa, ja rummuttaa jaloillaan.

Ratsuväki tulee (tai yksi jolla siniset vaatteet)

Vankkuripappi ( lienee Ankkurinappin parodia) tätä pappijuttua pyöritetään miltei koko ajan, (minua ei naurata)

Vekke Rämö yrittää mennä naimisiin Maria Simbergin kanssa, (eikä koskaan onnistu, eikä minua naurata)

Meksikolaiset tulevat puhumaan prostitutos professonals (minua ei naurattanut tämäkään, ihme tosikko!)

Humalainen pappi (tätä väännetään ja väännetään, välillä kaveri oli sammunut, joten Kaukonen oli vapaa muuhun)

Zeronimo (Kaukonen oli Zeronimo) touhuilee

Intiaanit Varissuolle reservaattiin (ei naurattanut eikä mamu-jutut)

Intiaani+rakennusmies ja joku kolmas hemmo ovat Village people ja homma loppuu (melkein nauratti)

Katsojat taputtavat ja pitivät. Tämä on se oikea arviointi. Katsojat päättävät, onko esitys hyvä.

Lavastus: sininen taivas ja pilvet, olivat hyviä, muut olivat viime vuoden Muumit Villissä Lännessä ylijäämiä. Musiikki oli tavanomaista, juonta ei minusta ollut. Hidastuskohta, joita on myös joissain lännenfilmeissä (Hurja joukko) oli suhteellisen hyvin toteutettu, mutta luulen, että valtaosa ei tajunnut viitettä.

*************************
Arvostelu on päättynyt ja kausi on päättynyt, yleensä vuorovuosina on ollut hyvä pätkä, mutta Emmateatteri ei päästä enää Linnateatteria kesäksi Kailoon, siitä täällä.
Tämä oli viimeinen näytelmä näillä näkymin.
*************************

Pa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)