torstai 28. joulukuuta 2023

TV-sarja Taelgia kuvaa Ronnan lähiön elämää?

 

Taelgia on SVT:n uusi sarja, joka tapahtuu Ruotsin Södertäljessä, ja polttopiste on lähiöperheissä, rikollisuudessa ja poliisin työssä. 

Taelgia-sarja alkaa kun syyrialaistaustainen Isaac (Fikret Cesmeli) häviää korttipelissä asuntonsa ja hänen perheensä muuttaa Södertäljen Ronna-lähiöön. Perheen 16-vuotias poika Gabriel (John Hanna) opiskelee amiksessa automekaanikoksi ja tapaa pikkurikollisen Markon (Jonay Pineda Skallak), he alkavat hengata keskenään. Markolla on säilytyksessä rikollisten Kalasnikov, jonka sai Baloolta (Tanki Mosa). Marko houkuttelee Gabrielin mukaan kuskiksi ja he ampuvat hiekkakuopalla.

Perheen tytär Magdalena eli Magda (Ranja Jan Barvary) pelaa koripalloa ja on pääsemässä Taelghian edustusjoukkueeseen takamieheksi. Europeleihinkin on mahdollisuus. Perheessä on nuorempi poika Daniel.

Syyrialaistaustainen Sibel (Sara Shirpey) on valmistunut poliisiksi ja hänen saa parikseen Johanin (Kalled Mustosen). Sibel on nainen ja saa paljon tappouhkauksia. Johan on aiemmin työskennellyt miespoliisin kanssa. Kalled Mustonen puhuu sujuvaa suomea, joskaan ei sarjassa.

Taelgia on kuusiosainen ja sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Jens Österberg. Minulle tuli mieleen Malmön katuja kuvaava sarja  Ohuella langalla, paitsi siinä näkökulma oli poliisin tässä perheen ja lähiön. Kalifat niminen sarja kertoi ruotsalaisista, jotka lähtivät Isisin kalifaattiin, sarjaa ei ole näytetty ainakaan YLE:n kanavilla. 

Sarjan keskushahmo on minusta Sibel,vaikka päähahmoja on useita.


Sarja on jo kokonaan Yle-areenassa. Laitan jaksoihin jotain tekstä.


Osa 1 Pelinavaus
Yllä paljon jaksosta 1. Ronnassa syttyy välienselvittely nuorison ja poliisin kesken, kun Rut poliisi yrittää ottaa kiinni nuorta (Ramin pikkuveljeä). Marko, joka tulee hiekkakummulta ampumasta Gabrielin kanssa, ampuu poliisiasemaa Kalasnikovilla.
Gabriel polttaa moponsa, koska oli kuskina.

Osa 2 Jälkimaininkeja
Poliisitalon tulitusta käsitellään niin poliisin kuin rikollisten kesken. Rikollisetkaan eivät pidä hyökkäyksestä, koska he menettävät rahaa, kun poliisi on läsnä enemmän. Jackie (Nurbo Bozan) ja Baloo mankeloivat Markoa, joka tunnustaa ampuneensa, ja että Gabriel on ollut kuskina.
Sibel on poliisina, ja saa huonoa palautetta lähiössä. Netissä uhotaan kovaa. Sibelin vanhemmatkaan tuskin pitävät uravalintaa onnistuneena, isä katseli nettiklippiä. Rami kyselee pikkuveljensä Aramin pahoinpitelijästä,
Marko on Gabrielin ja kaverien kanssa ajelulla ja sytyttävät yksittäisen henkilöauton palamaan. Marko tarjoaa Gabrielille hasis-sätkiä. Gabriel ei ole kiinnostunut enää amiksesta, eikä ole juurikaan kotona.
Baloo käy Jackien kimppuun baarissa, Jackie vannoo kostoa.
Baloo suunnittelee jotain baarissa, tapaa Janon (Simon Mezher). Jano on pelastanut Sibelin hengen, kun Sibel oli 8-vuotias. Sibel lukee säilyttämäänsä sanomallehtileikettä asiasta. Jano ja Baloo ovat poliisin mapissa epäiltyinä rikollisina.  
Viranomaisten kannalta ongelma on, että rikosten silminnäkijät eivät todista. Amiksen opettajakin Pawel yrittää vedota nuoriin. Hän puhuu jopa Björn Borgista, joka asui  nuorena Södertäljessä, mutta nuoria ei kiinnosta.

Alla olevat jaksot ovat yle-areenassa ...

Osa 3 Lojaliteetteja Yle Teema/Fem 8.1.24 klo 22
Baloo odottelee jotain ja pukee luotiliivit. Baloo valmistelee Markoa tehtävään, koska Marko tyri Kalasnikovin kanssa. 
Poliisista pomoportaan Viveka haluaa tietää Sibelin ajatuksista, miten pitäisi edetä lähiöyhteenotossa, paikalla on myös Johan ja Urban (Jimmy Lindström). Mäkelä Jackien kaveri on vapautunut vankilasta. 
Marko ja Gabriel vetävät huumeita ja tanssivat Markon asunnossa. Gabriel tulee vasta aamulla kotiin, ei siis mene kouluun. Mutta koulusta on tullut kutsu rehtorin juttusille.
Magda pärjää paremmin korisharjoituksissa.
Sibel joutuu sisäisen tarkastuksen kuultavaksi Rut-poliisin toiminnasta tai välikohtauksesta, mihin hän tuli ensimmäisenä parinsa Johanin kanssa.
Magdan (valkoinen) joukkuekaveri Lilly puhuu sopupeleistä. Höpisee 300 000 kruunusta.
Sibel näkee, että siskonsa Jaklin (Laura Majid) on ottanut irtoripset, Sibel on ostanut sinisen mekon, Jaklinin häät ovat pian.
Baloo tulee Isacin ovelle, Magda ei päästä Isacia Baloon matkaan. Isac on pelannut taas ja on 180 000 kruunua velkaa.
Gabriel on koululla äitinsä Lucian (Oldoz Javidi) kanssa, koulun puolelta on paikalla äidinkielen opettaja Johanna, luokanvalvoja Pawel (Jurek Sawka) ja rehtori Anders Pålsson (Fredrik Lykke). Gabriel erotetaan kahdeksi viikoksi, koska oli läpsäissyt opettajaa. Gabriel ei puhu äitinsä kanssa, joka menee kirkkoon, on ilmeisesti ortodoksi ja hänkin Syyriasta, puhuu hyvin ruotsia, eli kieliongelmaa ei lähiössä ole.
Sibel menee siskonsa Jaklinin ja Christianin häihin, missä on myös Lucia, Gabriel, Baloo ja monta muuta tuttua hahmoa.
Marko on Baloon määräyksestä kuskina tappokeikalla, pyssymies ei ole paikallisia, vaan "junantuoma Örebrosta, Baloo on häissä, missä Lucia haukkuu häntä. Marko saa ohjeita seurata autoa, ja  auto pysähtyy yllättäen häätalon ulkopuolelle, ja alkaa ammunta, vieraita on pihalla. Sibel menee hoivaamaan uhria, joka on Milan. Jaklin itkee, häät ovat pilalla. Sibel on saanut viestin sinä olet Juudaksemme, mitä viestejä oli tullut netistäkin.

Osa 4 Sopupeliä Yle Teema/Fem 15.1.24 klo 22
Milan Vladici (Cedomir Djordjevic) on sairaalassa (Teholla?). Hän on myös Taelghian joukkueen päävalmentaja. Baloo kysyy Markolta, miksei tappoa hoidettu ostarilla? Tappaja oli Örebrosta, eikä hermo pitänyt. Baloo hyväksyy selitykset ja antaa Markolle aseen ja ammuksia.
Poliisijohdosta Tora kyselee Sibeliltä häistä epävirallisesti. Kyselee kenen sukulainen Baloo on (oli sulhasen pikkuserkku?). Sibeliltä kysytään, onko hän puolueeton ja voiko toimia poliisina Södertäljessä?
Milanin ampuminen hämmentää koripallojoukkueessa. Joukkueen hyökkääjä Lilly (Nora Eriksson) houkuttelee Magdaa  sopupeliin, Magdan pitää syöttää Lillylle, Magda saisi 200 000 kruunua, jolla voisi kuitata isän velan. Lilly on Jackien tyttöystävä.
Sibelin isä Gorkis (Isa Aouifia) ruikuttaa, että menettää asiakkaita Sibelin takia. Isän mielestä Sibel ei saisi olla poliisi Södertäljessä. Äiti arvostelee ruotsalaista poliisia. 
Poliisilaitoksellakin on vaikeaa. Sibelille tulee puhelu, onko Janon leivissä.
Lucia vie Gabrielin papin puheille. Gabriel yrittää parannusta ja leikkii Danielin kanssa legoilla. Magda huomaa isän sormuksen "hävinneen". Europeli Mersiniä alkaa, Milan vetoaa sairasvuoteelta, olemme sotureita. Lilly heittelee ohi Magdan ollessa vaihdossa ja kun on kentällä. Vedonlyönti "onnistuu". Magda menee korttipelipaikalle, ja kysyy, miten saa velan maksettua ja sormuksen takaisin. Baloo antaa puhelinnumeron, johon pitää soittaa.
Sibel puhuu töissä, että Lilly heitti liikaa ohi ja poikaystävää Jackie Dogania hymyilytti.
Baloo Magdan pyynnöstä höykyttää Isacia, joka saa sormuksen takaisin ja puhelinnumeron, josta voi kysyä töitä.
Gabriel on Markon bileissä mutta ei vedä huumeita.


Osa 5 Tulilinjalla Yle Teema/Fem 22.1.24 klo 22
Milan jäi vahingossa tulilinjalle, todelliset kohteet olivat Jackie Dogan ja Roland Mäkelä.
Marko on huumeiden vetämisen jälkeen eloton, koulusta erotetttu Gabriel käy asunnossa ja soittaa Baloolle. Baloo sanoo, että Gabilla on hyvä perhe, lopeta tällainen.
Sibelillä on vaikeaa, kaikkialta tulee huonoa palautetta. Hän tapaa jenginuori Adam Shabon (Jason Iskander), joka haluaa pois rikollisten joukosta. Sibel toivoo yhteistyötä. Sibel parinsa kanssa näkee Adamin myöhemmin, Adam kiroaa Sibeliä.
Isac lupaa parantua, hän menee Scanialle töihin ajamaan trukkia, ja palkka menee vaimon tilille.
Gabi ja Marko ovat tekemässä Baloolle palvelusta, kun parkkipaikalla alkaa ampuminen ja Baloo haavoittuu kaulaan. Baloo viedään sairaalaan, mutta hän kuolee. Urban ja Sibel kuulustelevat Gabrielia ja Markoa, kumpikaan ei kommentoi mitään. Sibel jututtaa Gabrielin äitiä, joka sanoo "Sibel Hanna, kukaan ei voi puhua". Lucian mukaan Gabriel ei voi puhua, koska poliisit eivät voi suojata puhujia. Adamin tapauksessa Urhan sanoi Sibelille, että soittaa johonkin palvelevaan numeroon. Urban saa raivokohtauksen, kun kukaan ei puhu, hänen 10 vuoden pehmittelynsä ei tuo tuloksia. Danielilla syntymäpäivä ja sitten on Baloon hautajaiset. Marko uhoaa kostoa, aikoo tappaa koko suvun.
Jano ja Sibel tapaavat. Jano sanoo Sibelille, että hän voi auttaa, jos saa esimerkiksi tietoa poliisin operaatiosta.

Osa 6 Loppuselvittely Yle Teema/Fem 29.1.24 klo 22
Gabrielin amis jatkuu, opettaja haluaa hommata Gabrielille hyvän työssä oppimispaikan. Sibel puhuu sopupeliteorioista. Korisharjoituksissa Lilly tuntee olonsa sairaaksi, poikakaveri Jackie odottelee tappajia. Sibel puhuu Magdan kanssa Taelghan ja Mersinin välisestä euro-ottelusta. Magda sanoo, että hänellä ei ollut vaihtoehtoja, isä olisi tapettu velkojen takia. Sibel kieltäytyy olemasta Janon poliisi ja syyttää tätä lasten kuten Gabrielin ja Magdan heittämisestä leijonille. Gabrielin koulu jatkuu ja Isac yrittää olla isä. Marko pyytää Gabrielia kuskiksi tappokeikalle. Marko käy ylikierroksilla ja hakkaa täysin syyttä Ramin. Gabrielilla on tyttöystävä, hän haukkuu Markoa ja Gabrielia väkivallasta ja häipyy.
Sibel on saanut Adamin "kuiville", kun hänen tavaroitaan on toistuvasti tarkastettu, hän ei saa huumeita välitettäväksi.
Marko saa aseen kostoiskuun. Magda näkee kotonaa rynnäkkökiväärin kaaviokuvan, soittaa Sibelille ja yrittää soittaa Gabille, joka ei vastaa.
Milan Vladic, ampumavälikohtauksen uhri ja päävalmentaja saapuu hallille rullatuolissa.
Isku. Marko hyökkää Jackien kimppuun, häneltä on jäänyt lipas moottoripyörälle. Gabi tuo lippaan, ja joutuu ampumaan Jackieta. Marko ampuu lopulta Jackien, kostoksi Baloosta ja Lillyn, joka näkee murhan. Urban ja Sibel tulevat hälytyksen jälkeen ampumapaikalla. Gabriel ja Marko ovat jo rannalla hävittämässä tavaroita Södertäljen lähelläon vesistöä).
Taelghia voittaa ottelunsa 80-62, Magda pelasi hienosti, Lilly ei tietenkään ole kokoonpanossa.
TV:stä tulee ammuskelusta uutinen, kun Gabi tulee kotiin,äiti onhuolissaan jahuojentunut. Gabi sanoo, että on eronnut tyttöystävästä ja siksi myöhään ulkona. Ampuminen vaati kaksi uhria (Jackie, Lilly).
Lopussa Sibel sanoo Rutille, että Aramin pahoinpitelyä tutkitaan. 
Marko ja Gabi syövät ravintolassa. 
Sarjan ensimmäinen kausi päättyy. SVT ei ole tehnyt päätöstä, näyttääkö se kakkosskautta, jos sekakkos kausi tehtäisiin. Ruotsissa on kuitenkin kaiketi muitakin tv-kanavia. Sarja on herättänyt kansainvälisesti huomiota ja näytetäänhän se Ylelläkin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)