lauantai 16. heinäkuuta 2022

Kupittaan siirtolapuutarha

 


Turussa Kupittaan siirtolapuutarha-alue kamppailee olemassaolostaan. 

Puutarhassa on opaskartan mukaan 66 palstaa ja keskusmökki, alue on perustettu vuonna 1934. Ongelma on, että yhdistys ei omista maata, eikä viljelijät, vaan maa on kaupungin. Vuokra-aikaa ripotellaan muutamia vuosia kerrallaan.



Alueen "ongelma" on se, että Uudenmaantie, Kunnallissairaalantie, City Market ja City Marketin parkkialue rajoittavat aluetta. Karttapala on Googlesta, mutta rajasin karttaan vihreällä siirtolapuutarha-alueen.

Alue on mainittu  Turun yleiskaavaehdotuksessa 2029. Aluetta uhkaa rakentaminen ja mahdollinen siirto Koroisiin, joka on Maarian kirkon lähellä.

Palstat on hienoja, ja ihmiset hoitavat niitä.

Se ei ole helppoa jatkuvan lopetusuhan alla.


Missä marjoja, niin siellä rastaita.

Tässä kuva Uudenmaantien "rajasta"

Tässä kuva City-Marketin suuntaan.

Minusta alueen voisi säilyttää, en näe kerrostalojen vaativan juuri tuota tonttia. Turussa on paljon "tyhjää" Maarian Paattisen suuntaan lähdettäessä.



Kaavaluonnos uhkaa alueen ainutlaatuisuutta. Kuva on Turun Sanomista, jonka lähde Arkkitehtitoimisto Anttika & Rusanen.

Vuonna 2024 tilanne on se, että Turun kaupunki haluaa kehittää aluetta, ja kaupunginhallitus hyväksyi esityksen, jonka mukaan halutaan: (Lainausta kaupungin hallituksen sivuilta).
Lisätä siirtolapuutarhan toiminnallisuutta, avoimuutta ja yleistä virkistyskäyttöä, mutta viljely on pääasiallinen käyttötarkoitus.
"Siirtolapuutarhan avoimuus tarkoittaa sitä, että vaikka alueella on edelleen vuokrattuja viljelypalstoja, kaupunkilaisilla on monenlaisia mahdollisuuksia toimia ja virkistäytyä alueella ja he tuntevat sen 
*Tehdään vuokrasopimus ryhmäpuutarhayhdistyksen kanssa. Nykyisten maanvuokrasopimusten umpeuduttua siirrytään malliin, jossa siirtolapuutarha-alue, ml. yhteiskäyttöalueet, palstojen väliset käytävät ja keskusaukio, vuokrataan yhtenä kokonaisuutena Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry:lle. Vuokra-ajan on tarkoitus olla 20 vuotta.
Mahdollistetaan palstojen käyttö entistä useammille. Tulevassa vuokrausmallissa Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys vastaa palstojen vuokraamisesta viljelijöille. Palstanvuokraajana voisi toimia myös esimerkiksi päiväkoti, koulu tai yhteisö. Ryhmäpuutarhayhdistys voisi halutessaan vuokrata palstoja myös lyhytaikaisesti.
Mahdollistetaan mökkien käyttö entistä useammille. Siirtolapuutarhamökkien vuokraaminen huoneenvuokrasopimuksella on tarkoitus sallia.
Osoitetaan yhteiskäyttöalueiden hallinta​ ja​ kunnossapitovastuu ryhmäpuutarhayhdistykselle. Ryhmäpuutarhayhdistys sitoutuu pitämään niitä yleisölle avoimina. Jos tulevaisuudessa kaupunki toteuttaa yhteiskäyttöalueille yleistä virkistystä palvelevia rakenteita tms., niiden kunnossapidosta sovitaan tapauskohtaisesti.
Osoitetaan keskusaukion hallinta ja​ kunnossapitovastuu​ ryhmäpuutarhayhdistykselle. Edistetään keskusaukion monikäyttöä esim. tapahtumiin.
Siirretään yhteiskäyttörakennukset ryhmäpuutarhayhdistyksen omistukseen. Omistajanvaihdokseen asti tavoitteena on, että rakennusten vuokrausta ryhmäpuutarhayhdistykselle jatketaan huoneenvuokrasopimuksella, jossa rakennusten kunnossapitovastuu on osoitettu ryhmäpuutarhayhdistykselle.
Mahdollistetaan keskusmajan nykyistä monipuolisempi käyttö. Yhdistyksellä on oikeus hankkia varoja vuokraamalla keskusmajaa edelleen esimerkiksi kahvila-, tapahtuma- ja juhlakäyttöön. Tilojen vuokrausmahdollisuus lisäisi siirtolapuutarhan toiminnallisuutta ja avoimuutta.
Ohjataan siirtolapuutarhan erityisten arvojen säilymistä. Kirjataan maanvuokrasopimukseen erityisten arvojen säilyttämistä ja rakentamistapaa koskevia ehtoja.
Varmistetaan alueen viihtyisyys ja turvallisuus. Siirtolapuutarha-alueen valvontavastuu ja sanktiointioikeus osoitetaan ryhmäpuutarhayhdistykselle.

Lisäksi kaupunginhallitus haluaa:
Ohjata alueen rakennuskannan korjaamista ja uusimista sekä muita palstojen ilmeeseen olennaisesti vaikuttavia asioita.
Parantaa alueen saavutettavuutta ja yhteyksiä ympäröiville alueille. Keinoja voivat olla esimerkiksi nykyistä sujuvampi kulku alueiden välillä, opasteet, viestintä, valaistus tai näköyhteys siirtolapuutarhan sisälle. Arvioidaan, onko uusille sisäänkäynneille tarvetta ja millaisia vaikutuksia alueen luonteeseen ja käyttöön niillä olisi.
Edistetää alueen ympärivuotista käyttöä.

Ryhmäpuutarhayhdistykselle varattiin mahdollisuus antaa lausunto kehittämissuunnitelman alustavista tavoitteista ennen tavoitteiden tuomista kaupunginhallituksen käsittelyyn. Lausunto on Turun kaupungin hallituksen sivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)