torstai 1. marraskuuta 2018

Varausmaksun poistaminen kirjastoissa aiheutti ongelmia






Varausmaksun poistaminen kirjaston kirjoista aiheutti ongelmia, eli Turussa uutuuskirjoja voi jonottaa yli tuhat asiakasta.

Kirjathan varataan Turussa internetin Vaskikirjaston kautta, ja kirja kuljetaan sinne kirjastoon minne asiakas haluaa.


Tämä kuljetus on hyvin epäekologista, aiheuttaa paljon hiilidioksidipäästöjä, muovilaatikoiden pakkaamista ja purkamista. Koska kaikki maksaa, on kuljetukset jostain muusta toiminnasta pois ellei budjettia kasvateta, eikä varmasti voida kasvattaa.

Kirjastoissa on nyt paljon enemmän (kuin ennen) lokerikoissa asiakkaiden tilaamia kirjoja, joita kuljetetaan siis kirjastojen välillä.

Uuden varauskäytännön vuoksi uutuuskirjoja on kuitenkin yhä vaikeampi saada lainattua.

Ehdottaisin edelleenkin Turun kaupungin kirjastolle seuraavia muutoksia uutuuskirjojen lainauskäytäntöihin. Uutuuskirjoihin (eli alle vuosi ilmestymispäivästä) tai osaan uutuuskirjoista mielestäni voisi asettaa kahden viikon lainausajan, jos kirjasta on muita varauksia. Jokerikirjoissakin on kahden viikon laina-aika, useimmille minusta riittäisi viikon laina-aika.

Uutuuskirjoihin voisi asettaa mielestäni muitakin rajoitteita. Varaus pitäisi minusta hakea samana päivänä tai kahtena seuraavana arkipäivänä, koska tilaaja voi itse määritellä, minne kirja tulee. Lisäksi kirjastoissa on itsepalvelukäyttöä viikonloppuisinkin. Jos asiakkaalla on erääntyneitä kirjoja, ei varausta voisi tehdä.

Tämä nopeuttaisi uutuuskirjojen kiertoa ja tehostaisi kirjaston toimintaa. Järjestelmä edistäisi myös yleistä lukemista ja olisi minusta tasa-arvoisempi, koska suuremmalla osalla käyttäjistä olisi mahdollista lainata tietty uutuuskirja.

Kirjailijoiden asema pitäisi turvata kehittämällä edelleen lainauskorvausjärjestelmää. Koska kirjakaupat pysyvät pystyssä vain myymällä kirjoja, eli pääosin uutuuskirjoja ja oppikirjoja, on kirjaston toiminnalla vaikutusta myös yksityiseen sektoriin.

Kirjaston ja yhteiskunnan tehtävä ei mielestäni ole tarjota rajattomasti käyttäjälle ilmaisia palveluita, vaan tarvitsemme myös kustantajia ja kirjakauppoja ja yksilön omaa myös taloudellista panosta.

Digiaikana voitaisiin kaikki uutuuskirjat lainata käyttäjille internetissä ilmaisesksi luettavaksi, se kaiketi ei olisi järkevää eli jonkunlainen sopimus tarvitaan? Tässä täytyy aika varovasti edetä, jotta kirjakaupat ja kustantamot säilyvät hengissä, eikä vääristetä markkinoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)