torstai 12. lokakuuta 2017

Pakanamaan kartta Yle-areenassa



Loistava kuusiosainen sarja Pakanamaan kartta on nyt kokonaisuudessa Yle-areenassa TÄÄLLÄ.

Ensimmäisessä osassa Time code  tv-työläinen Tapani Helander (Vesa Vierikko) katselee virolaisyhtyeen musiikkivideon kuvauksia, jossa Helena Koskinen (Mari Rantasila) soittaa saksofonia kylpyammeessa, ja joku kaataa valaisimen siihen. Helena ei kuole, mutta lähimuisti menee.

Sarjan muissa osissa palataan ensin taakse päin mistä kaikki alkoi, ja sitten eteenpäin, mihin kaikki johtaa. Sarja oli mullistava Suomessa aikatasojen limitysten vuoksi. Leikkauksella on saatu aivan uudenlainen tunnelma. Sarja on vuodelta 1991, ja sarjan tapahtuu myös vuonna 1991.

Pakanamaan kartta -sarjan idea on se, että Helena, nuori naiivi kuvaussihteeri saa pikaherätyksen ekoasioissa Englantiin suuntautuneella kuvausmatkalla. Hän on ekoterroristien toimeenpanevia voimia, jotka aikovat ottaa hallintaansa Tampereen ekokonferenssin ICE:n tv-lähetyksen ja esittää vaatimuksiaan. Helena kuuluu verkostoon, jota ohjailee Will (Pirkka-Pekka Petelius). Pimeisiin voimiin, mutta toiseen porukkaan, kuuluu näyttelijä Risto Kareinen (Ilkka Merivaara), hänen tyttöystävänsä Anu (Ulla Uotinen) ja nationalistinen virolainen rokkiyhtye sekaantuu myös kuvioon. Yhtyeessä ovat Ismo Alanko, Jukka Orma, Jouko Hohko sekä Ari Siitonen. Konferenssin tv-ohjaaja on  Pepe, jota näyttelee Kari Sorvali. Helenan verkostot turvautuvat Tapaniin, jotta pääsevät tuotantoon. Tapani ei tiedä olevansa pelkkä pelinappula. Tapanilla on vaimo Kaisa ja kaksi lasta ja Helenan muistiongelmat tekevät Tapanista tärkeän ja hän alkaa päästä Helenan tarkoitusperistä selville....

Sarja minusta osoittaa sen, mihin eri ideologiat voivat johtaa, jos eivät arvot ole hillitsemässä käytöstä. Toisaalta usein kaikkein ovelimmat henkilöt saavat muut toteuttamaan sairaita suunnitelmiaan ja itse seuraavat toisaalla tapahtumia.

 Sarjan muut jaksot ovat Time code, Freeze, Rewind, Playback, Stand by, ja Live.

Sarjan käsikirjoitti nerokkaasti Neil Hardwick ja myös ohjasi ja leikkasi sen. Leikkauskin oli todella uutta.

Sarja on Yle-areenassa vuoden ajan. Myös tv-sarja Raid on laitettu Yle-areenaan. Olen blogannut siitä täällä.

Jaksot

1. Time code
Helenan onnettomuus tapahtuu tv-studiolla. Useimmat päähenkilöt esitellään. TV-nauhoja onnettomuudesta pyöritetään. Osa jakson vihjeistä on myös vääriä, joihin ei enää palata.


2. Freeze
Tapani on poliisikuulusteluissa. Kuka kompastui lampun johtoon? Virolaisbändistäkö Kalev Käärik? Ministeri Nekemte käy Suomessa, koska hän on ICE:n puheenjohtaja.
Tapani on tapaamassa Helenaa sairaalassa. Helena jäi henkiin, mutta Helenan lähimuisti on puolen minuutin luokkaa. Helena kyselee saksofoniaan.
Takaumassa muistellaan kuvausmatkaa Englantiin, jossa Helena tapaa ensimmäistä kertaa Willin. Takaisintulomatkaa, milloin Helena aloittaa laskelmoidun suhteen Tapanin kanssa.
Nykyhetkessä Tapani riitelee vaimonsa kanssa ja menee asumaan Helenan asuntoon. Helanderin puhelin ei toimi normaalisti.
Tamperetalon harjakaisia muuten vietetään, talo valmistui vuonna 1990. Tapani heittää nuken katolta, ja on mustasukkainen Risto Kareiselle, jonka luulee olleen Helenan kanssa. Risto Kareisella on tietokoneohjelma, joka tekee "napalankoverkostojaan".
Sarjaan tulee guatemalalainen nainen 'Carmen', jota näyttelee Marietta Chela. Risto Kareinen joutuu "onnettomuuteen".



3. Rewind
Tapani herää Riston asunnossa, ja ihmettelee "C-kasetille nauhoittavaa salakuuntelulaitetta". Tapani pakkaa c-kasetteja matkalaukkuun, ja poistuu asunnosta kasettien kanssa, ennen kuin sinne tulevat tappajat ja poliisit. Ripan asunnossa salakuuntelulaitteisto räjähtää. Risto tuntee naisen, 'Carmen' on ollut maksullinen nainen Englannissa, minkä Tapani on hankkinut 'keltaisilta sivuilta'.
Will manipuloi Helenaa, Willin mukaan kamera on terroristin paras ystävä. Tämä oli ennen internettiä. Tässä sarjassa on normaalit lankapuhelimet, mutta niitä kuunnellaan, ja puhutaan "ilmaiseksi" äänitaajuuksien avulla. Helena ohjaa puhelinta saksofonin avulla...


4. Playback
Risto on halvautuneena sairaalassa. Poliisi on kuollut Riston asunnon räjähdyksessä. Risto väittää olevansa sisäasianministeriön palkkaama vakoilija. Jaksossa saadaan paljon lisävalaistusta jo esitettyihin tapahtumiin. Kareinen on saanut tehtäväksi seurata ja kuunnella  Helanderia.
Helena pääsee kotiin sairaalasta kokeilujaksolle. Helena tekee päätöksen ottaa Tapanin mukaan suunnitelmaan. Tapani saa tietää Willistä. Talonmies Säkkinen putoaa katolta. Tamperetalon katoltakin putoaa talonmies, Karhunen -nimeltään.
Virolaisbändin yhteydessä tuodaan esille Viron tilannetta 1990-luvun alussa.
Helena pääsee Tapanista eroon, ja ottaa yhteyttä Williin, hän kertoo, että 'Hamlet' etenee. Tapanin tullessa asuntoon, siellä on Helena ja 'Yellow pages' eli Carmen.



5. Stand by
Jakso alkaa taas kylpyammekohtauksesta. Sarjassa aikajana on pilkottu, samoja kohtauksia nähdään yhä uudestaan eri kuvakulmasta tai niin että uutta tietoa asioista on. Lisäksi lausahdukset saavat uuden merkityksen, esim. "tehdään se ihan ihan hiljaa, ettei synny yhtään ääntä".
Helenan ja Willin tapaaminen Middlesbroughissa näytetään. Carmen tuo Helenalle aseita ja rahaa. Puhelimen ja lähettimen avulla Will pystyy kuuntelemaan Helenaa, Helena tulee puhdistamaan Tapanin asuntoa ja  Tapanin poika Jyri on kotona, ja Helena ottaa hänet mukaansa. Tapanin vaimo tuo toisenkin lapsen ja hyppää Tammerkoskeen. Kareinen tapetaan sairaalassa...



6. Live.
Tässä jaksossa kaikki sitten tapahtuu, mutta ei aivan suunnitelmien mukaan ... Helena on valinnut väärät virolaiset. Raakaa touhua kerrakseen.



Icen konferenssi pidettiin (fiktiossa) 6 - 9.8.1991.

Sarjan viimeinen kohtaus oli myös jotain aivan uutta Suomen tv:ssä.

Näyttelijöitä
Sarjassa on pääosissa, mutta myös sivuosissa todella ammattitaitoisia näyttelijöitä, edellä mainittujen lisäksi tv-työläisenä Pekka Huotari, Miitta Sorvali poliisilaitoksella. Mari Rantasila, Ilkka Merivaara, Sorvalit ja Huotari olivat näyttelijöinä myös Raidissa noin vuosikymmenen päästä. Sivuosissa esiintyvät Antti Litja poliisina, Ulla-Maija Siikavire Tapani Helanderin vaimona, Erkki Saarela toimittaja Peräsalona, Jukka-Pekka Palo lääkärinä, ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)