lauantai 20. elokuuta 2016

Liikkuminen Tukholmassa ja Göteborgissa


Miten liikkua Tukholmassa suomalaisena? Katso tunnelbanan sivut koti-Suomessa ja reitit. Lataa google-kartat ennen matkaa, niitä voi katsoa offline tilassakin.

Kaikkein helpointa ja suositeltavinta on hankkia heti Tukholmassa 24-tunnin tai 72-tunnin metron matkakortti, jonka takapuoli on yläkuvan näköinen. 24-tunnin kortti maksaa vain 115 kruunua, ja kortti maksaa 20 kruunua.

Pantin voi saada takaisin, itse en saanut vaikka ponnekkaasti yritin.

Koska metrossa on portti, tarvitaan joku elektroninen lippu avaamaan se, matkakortilla se aukenee, muuten joutuu menemään lippuluukun kautta. Ruuhka-aikoina esim. tapahtumien  jälkeen jonot ovat todella pitkiä.Metron linjakartta on joka metrovaunussa, ja kuulutukset ja opastaulut ovat hyviä. Kortilla pääsee ilmaiseksi muuhunkin julkiseen liikenteeseen. Muuten joutuu ostamaan kertalipun, eli enkelbiljetin. Ostin 2017 sellaisen, ja episodi oli lähes mahdoton, seurassani oli 20-vuotias, joka joutui esittämään suomalsien henkilökortin, jossa lukee asiat suomeksi ja ruotsiksi. Kortti ei käynyt, vaan huutoa tuli. Jouduin maksamaan molemmat aikuisina, vaikka nuorison raja on peräti 26 vuotta. Lisäksi metrovirkailija ilmoitti, että kortti ei käy Ruotsissa. Olen tehnyt SL:lle virallisen reklamaation palvelusta, eli eikö ikäraja koske suomalaisia ja väitteet väärästä henkilökortista. Reklamaatioon ei ole vastattu. Lisäksi hinta oli liian suuri. Eli osta 24 h:n kortti, jos haluat matkustaa enemmän kuin kerran. Enkelbiljett on voimassa vain 75 minuuttia, ja meillä oikean metron löytäminen klo 16 ruuhkassa T-Centarissa kesti jonkin aikaa. Kävelimme takaisin tosin vain Medborgarplatsenilta Slussenille ja sieltä terminaaliin.
Metroasemat ovat maan alla, paitsi esimerkiksi Kista ja Gamla Stan, kuva on Kistasta, se on sinisen reitin Akallaan varrella. Sininen reitti on maan alla alin, ja metro linjan toinen pää on Kungträdgårdenilla.Taksit Tukholmassa ovat yksityisiä, ainakin Taxi-Stockholm on hyvä ja luotettava, tai omassa käytössäni oli. Matkan hintaa kannattaa tiedustella etukäteen ja pyytää kuitti.


Suosittelen siis Taxi StockholmiaTaksien valinnasta on ohjelappuja saatavilla, ja taksin ikkunassa on esimerkkihinta 10 km:n matkalle.


Taksissa pärjää parhaiten ruotsilla.Taxin kyltit katolla vaihtelevat, mutta oikeissa takseissa oli keltapohjainen rekisterikilpi ja T-kirjain lopussa takarekisterikilvessä.


Taxi 020-autot olivat keltaisia, nekin ovat luotettavia. Matkatoimistot kertovat kyllä, mihin voi luottaa.

Itse en luottaisi taksiin, jossa ei ole taksin rekisteriä, eikä ohjehintaa.


Göteborgiin pääsee Tukholmasta junalla ainakin  Svenska Järnvägenillä (SJ) ja MTRExpressillä. En onnistunut ostamaan Suomesta lippua SJ:lle, ei hyväksynyt syntymäaikaa, osoitetta tai puhelinnumeroa, eli matkustin MTRExpressillä, joka onnistui hyvin. Henkilökortti käy matkalipusta :)


Göteborgissa on julkista liikennettä, esimerkiksi raitiovaunuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)