sunnuntai 25. tammikuuta 2015

EHDOTON EI asuntotuloverolleKauppalehdestä 14,1,2015 lainaus: "Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja, professori Mika Maliranta mainitsee asuntotuloveron tänään julkistetussa kirjassaan ".

Pitääkö kaikesta maksaa veroa? Omistusasuja maksaa sähköveroa, vesimaksua, kiinteistöveroa (tai asunto-osakeyhtiö maksaa, jos asutaan asunto-osakeyhtiössä), lämmitysöljyn hinnassakin on veroa!

Etlan tutkimuksessa Asunnot eläkkeiksi (Niku Määttänen ja Tarmo Valkonen)  luki jo 2013  "Suomalainen yhteiskunta kannustaa omistusasumiseen. Vuokra-asuntojen omistajilta peritään pääomatuloveroa, omistusasunnoista ei. Siksi omistusasuminen on verotuksellisesti vuokra-asumista edullisempaa. Lisäksi ensiasunnon ostamista on helpotettu esimerkiksi ASPlainoihin liittyvillä tuilla. Omistusasumisen suosiminen vuokra-asumiseen nähden on osaltaan johtanut siihen, että useimpien suomalaisten kotitalouksien varallisuudesta valtaosa on kiinni omassa asunnossa".

Tässä lainauksessa unohdetaan autuaasti se seikka, että vuokratalojen rakentamista voidaan tukea. Lisäksi vuokra-asujista olettaisin, että suurin osa saa asumistukea. Kela maksoi asumistukea vuonna 2013 yhteensä 1414 miljoonaa euroa eli siis 1,4 miljardia euroa. Kukahan saa vuokratulot?  Vuokra-asunnon omistaja tietenkin!

Minusta on lapsellista esittää, että vuokra-asuntojen omistajilta peritään pääomatuloveroa, omistusasunnoista ei  , sillä pääomatulo on vain murunen tulosta, sitäpaitsi vero.fi -sivuilla lukee esimerkiksi seuraavaa:

- " Asunnon vuokraukseen liittyvät kulut voi vähentää vuokratulosta. Tulonhankkimistarkoituksessa vuokratun asunnon kuluja ovat muun muassa hoitovastike, vuosikorjauskulut ja kiinteistövero. "
Vuokrattavaan asuntoon liittyvän velan korot voi vähentää pääomatuloista tulonhankkimisvelan korkoina. Myös lainaan liittyvät liitännäiskulut voi vähentää

Onko tässä tarkoituksellisuutta? Yritetäänkö tässä poistaa se ainoa porkkana, joka suomalaisella on: oma asunto. Suomalaista motivoi oma asunto, ja se selittää myös osan suomalaisen halusta tehdä työtä "hullun lailla" ja venyttää penniä ja kestää. Oma talo on omalla työllä maksettu, sitä ei saa verottaa. Oma asunto on monen ainoa varallisuus.

Ehdotuksella suositaan minusta ennestään rikkaita, joilla on kymmeniä asuntoja, joita he voivat vuokrata ja vähentää pääomatuloistaan kulut ja korot.

Kannattaisiko uudessa tilanteessa kaikkien perustaa yhtiö, joka omistaa asunnon, ja joka kerää vuokratulot ja jonka nimissä on myös asuntolaina? Kiinteistöveronkin saa siis vähentää vuokratulosta.


*****
Lainaus Etlan sivuilta täältä.

ETLAa ylläpitävän kannatusyhdistyksen jäseninä ovat:
Elinkeinoelämän keskusliitto r.y.
Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton (TT) -säätiö

Muita yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa eri ministeriöt, järjestöt ja säätiöt. Tutkimuksia rahoittaa myös EU. ETLA saa toimintaansa avustusta Opetusministeriön jakamista Veikkauksen ja raha-arpajaisten voittovaroista.


Minun mielestäni jokainen tulkoon toimeen omillaan, joten Veikkausvoittovaroille on parempiakin kohteita. Ihmettelen miksi niitä edes annetaan muulle kuin urheilulle. Toisekseen Opetusministeriön  nimi lienee Opetus- ja Kulttuuriministeriö (OKM).
En myöskään ymmärrä raha-arpajaisvoittojen ohjausta tällaiseen asenteelliseen tutkimukseen.  Jos veroja pitää saada lisää varallisuusvero voidaan palauttaa.

19.2.2015

Samassa sarjassa painii ehdotus korkojen verovähennysoikeuden poistosta, tai lähinnä sen perustelu " " Lähes 900 000 asuntokuntaa pystyy tekemään verotuksessa kyseisen vähennyksen. Yksi asuntokunta saa yhteiskunnalta tukea muutaman sata euroa vuodessa. Eniten tuesta hyötyvät isoja lainoja ottaneen hyvätuloiset." Lainaus Ilta-Sanomista täältä.

Todellisuudessa vuokra-asumista vasta tuetaankin, valtio maksaa asumistulea sekä asumistukijärjestelmän kautta että opintorahojen kautta, lisäksi vuokra-asuntojen omistajia tuetaan yllämainitun kaltaisesti eli vuokratulosta saa vähentää erilaisia eriä.

Tästä on tullut ehdotus, lisäksi yritetään vaikeuttaaensiasunnon ostamista, sillä nyt varainsirronveroa ei joudu maksamaan ensiasunnosta.

Kummallinen ehdotus, jota pidän täysin epäonnistuneena. Minusta ihmisillä on oikeus omistaa sekä auto että asunto, mutta molemmat tuntuvat olevan uhan alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)