torstai 4. syyskuuta 2014

Yrittäjyyden oranssi kirja: Taivas + Helvetti



Yrittäjyyden oranssi kirja: Taivas + Helvetti, 21 alastonta tarinaa yrittäjyydestä, tekijät Terho Puustinen & Mika Mäkeläinen, One on One, hieman yli 300 sivua, lopussa on tilaa vielä omille muistiinpanoille.

Kirja sisältää kaksikymmentäyksi tositarinaa yrittäjyydestä, sen iloista ja suruista.

Aloitustarina on Rovion Niklas Hedistä, jolle äiti oli monesti sanonut, että "koska lopetat typerän pelaamisen". Niklas Hed on minusta varsin tyypillinen it-yrittäjä. Hän on tekniikan ylioppilas ja osallistunut pelikilpailuun, josta pikku hiljaa siirtyi yrittäjäksi. Heti ei ollut kuin yrittäjän liekki, ei Roviota. Rahoitusta nimeenomaan peliyrityksen alussa tarvitaan, sillä mobiilipelin kehitys on pitkäjänteistä toimintaa. Rovio haluaa viimeistellä pelinsä, mitään keskinkertaista eikä keskeneräistä ei päästetä markkinoille. Roviolle Apple oli onnenpotku, sillä operaattoreiden hinnoittelukaava oli peliyritykselle hankalampi. Hedin kohdalla tuodaan esiin Nummelassa ollut määrätietoinen uintiharrastus. Tavoitteellisesta ja määrätietoisesta toiminnassa on yrittäjänäkin hyötyä.

Applen entinen nokkamies Steve Jobs ja Microsoftin Bill Gates aloittivat ohjelmoinnilla, kuvainnollisesti nyrkkipajasta. Gates basic-juttujen jälkeen kaupallisti DOS-järjestelmän. Applen Macintosh uhkasi PC-maailmaa Applen Macintosh oli Steve Jobsin ideoima. Kun Windows pääsi kunnolla Dossin korvaajaksi, Applen graafinen etu alkoi horjua. Samoihin aikoihin Jobs lähti Applesta ja luulin sen olevan Applen loppu. Älykännykät, kosketusnäyttö, ipod ja ipad nostivat Appleen palanneen Jobsin ja Applen uudelleen huipulle. Sekä Jobs että Gates eivät tiettävästi ole suorittaneet yliopistotutkintoa loppuun, ei ole tarvinnut, eivätkä ehtineet.

Seuraava kirjan tarina kertoo puusepästä, joka perusti yrityksensä 57 neliömetrin vuokratiloihin ja osti poistokoneet, ja nykyisin tekee massiivisia laatuhuonekaluja isommissa tiloissa. Wooden Oy:n tulos ja liikevaihto eivät ole Rovioon verrattuna isoja, mutta pärjätään kuten yrityskin. Vaikeaa välillä on ollut. Yrittäjä on yksin. Markkinataloudessa jokaisesta tilauksesta pitää kilpailla, tarjouskilpailut ovat arkipäivää.

Entisiä Nokian työntekijöitä on kirjassa. Graafinen suunnittelija, jonka yritys ei ole perustunut onneen vaan siihen, että hän on tehnyt "helvetisti" töitä. Perheessä sattunut tragedia oli tämän innovatiivisen naisen uran eräs vedenjakaja. T:mi Satukala Graphic Designin omistajan mukaan entisen työpaikan palavereista 90% oli turhia. Samaa on mieltä DI-mies. Hänkin  oli Nokialla töissä ja huomasi yrityksen raskaan palaverikulttuurin. Nyt hänellä on konepajayritys tai yrityksiä eli Tampereen Konepajat Oy. Kaverilla on terveitä mottoja, kuten asiakkaita ei kannata "ryöstää", ja hän arvostelee laiskaa työkulttuuria, myöskin entisten johtajien istumisen entisten yritystensä johtoelimissä. Se johtaa helposti peruutuspeilin katsomiseen ja pysähtymiseen.

AY-liikkeen tiettyjä asenteita analysoi myös mies Tammimetsän takaa. Pekka Siivonen-Uotila on ollut perustamassa mm Laitilan Wirvoitusjuomatehdasta ja muita yrityksiä. Tammimetsässä on puhuri puhaltanut, sen osaomistama Rocca (ravintola Turussa) meni nurin.

Kävin Förin vieressä olleessa Roccassa (vaihtoi toisella konseptilla Kirjaston lähelle, jossa en käynyt) muutaman kerran. Palaute oli "Rocca ykkösessä" seurueellemme tyly. Ruuan suolaisuus oli toisella kerralla mielestämme liiallista ja asiasta reklamoitiin. Asiaa ei hyvitelty vaan palaute oli varsin nuiva. Itse valitsinkin jatkossa minulle sopivimpia paikkoja. Rocca ykkönen oli muutenkin minulle liian hieno ja kallis paikka, kuten tosin useimmat ravintolat, mutta Mamia Turussa voin suositella on hyvä ruoka ja palvelu.

Seuraavan tarinan sankari on varasanomalehdenjakaja. Sellaisena toimii Kamerunista kotoisin oleva T:mi Muuttopalvelu Njilan omistaja. Reipas kaveri onkin! Itse en ole öisin jakanut lehtiä, mutta olin päätoimittajana Otahuudossa, jos sen jakelu petti tai sopimusta ei ollut, päätoimittaja jakoi Otaniemeen kaikki lehdet, kovaa puuhaa, tämä tuli joitain kertoja tehtyä. Njilan muuttopalvelu toimii pakettiauton ja yrittäjän voimin sitten muina aikoina, toivon paljon muuttoja ja myötätuulta yritykselle. Kaveri mainitsee asuvansa Vantaan Hakunilassa, jossa olin hetken aikaan opettajan viransijaisena.

Eräs naisyrittäjä koki kotoisen ankkalammikkonsa ahdistavaksi. Ahdistuksesta voi nousta yrittäjyyden avulla. Vaihekkaiden käänteiden jälkeen kuullaan lastenvaatteita myyvän Beibaboom oy:n tarina. Idea oli syntynyt synnytyssalikokemusten jälkeen.

Erittäin koskettava on myös seuraava tarina, siinä sokea diplomi-insinööri olisi voinut jäädä sairaseläkkeelle, mutta on nyt menestyvä valaistusalan yrittäjä Innojokin omistaja ja tekniikan tohtori. Asennetta joiltain todella löytyy.

Joukon nuorin yrittäjä on Rekolan Kukkatalo oy:n pyörittäjä, eli 1994 syntynyt mieshenkilö (ilmeisesti Vantaalta, asuin joskus Rekolan aseman lähellä). Kaveri on kerännyt kymmenvuotiaana mönkijärahat pullojen keräyksellä ja nurmikonleikkaamisella. Nyt pojalla on viheralan yritys.

Stylehunter Oy:n yrittäjä on Jyväskylän tiimiakatemian kasvatteja. Tiimiakatemian ideoihin olen joskus itsekin työssäni välillisesti tutustunut. Innovatiivista porukkaa. Health Puzzle Oy:n yrittäjä toimii terveysalalla.

Motomer Oy:n alkukipinä on ehkä syntynyt, kun yrittäjän isällä on ollut autotalli, jossa on opit ja kipinä autonkorjaukseen saatu, nyt on oma korjauspaja Autoasi -ketjun yhdessä liikkeessä Espoossa. Kilpailustrategioita voi olla erilaisia. T:mi Kauneushuone on satsannut laitteisiin esimerkiksi laseriin, jolla annetaan erilaisia hoitoja. Laadulla kannattaa kilpailla. Kuumakuivattu puu on esitellyllä yrittäjällä oikein käsitelty. Yritys on pysynyt pinnalla, vaikka on tapahtunut traagisia elämänvaiheita, ja alalla on ollut yrittäjiä, joiden kuivaus ei ole ollut laadukasta. Toisen huonolaatu voi hankaloittaa korkean laadun yrittäjää. Eräs kaveri on perustanut menestyvän tapahtumajärjestely-yrityksen Management event Oy:n. Adrenaliini on myös yksi yrittämisen palkinnoista.

Kirjassa kerrotaan vielä, miten kahden konkurssin kautta kolmas kertaa varmasti toden sanoo. Yrittäjän päivä -säätiön tulisieluinen jäsen saa puheenvuoron ja kertoo miten Aatos Erkko saatiin mukaan patsas-hankkeeseen, patsas paljastettiin 5.9.2006.

Mikko Kodisoja Supercell oy:n tarina kerrotaan myös kirjassa. Kodisojan suvussahan on yrittäjätaustaa, Kallun grilli eräs toimipiste on Hirvensalossakin. Kodisojalla oli ennen Supercelliä ollut monia yrityksiä ja yrittäjämäistä asennetta. Tarinan voi lukea itse kirjasta. Huomattavaa on, että sekä Rovion että Supercellin tarinat sivuavat myös Applea. Apple ostaa hyviä pelejä alustalleen. Kun itse käytin Applen Macintoshia 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa juuri sovellusten puuttuminen haittasi, eli Applen uusi nousu on myös sovelluslähtöistä. Laitetta, jossa ei ole mitään ohjelmia tai sovelluksia ei kukaan käytä. Eräässä tarinassa viitataan Applen aiheuttamaan muutokseen, jossa taitto ja kuvan käsittely tapahtuu asiakkaalla, ei enää painotalossa. Taitto-ohjelmat muuten "keksittiin" jo 1980-luvulla (viimeistään), itsekin siirryttiin Otahuudon tekemisessä itse latomiseen Macintoshilla, ennen jutut kirjoitettiin käsin ja ladottiin painossa, seuraava askel oli taitto, sitten kuvan käsittely.

Jari Sarasvuo on myös mukana yrityksellään Trainershouse.
Jari Sarasvuo on ainoa näistä yrittäjistä, jonka olen kahdesti tavannutkin vuonna 1987. Sarasvuon lehtijuttuja luin 1980-luvulla ensin Länsiväylästä, sitten City-lehdestä ja Contactorista. Jari on ollut laajasti lehdissä, oli MTV:lla toimittajana, oma show Hyvät, pahat ja rumat ja jo varhain Jari Sarasvuo perusti yrityksensä. Kaikkea hyvää Jarille ja perheelle. Jari on tulisielu, joka on kirjoittanut paljon kirjoja sisäisistäsankareista ja muista. En tässä tukeudu lainkaan kirjaan, vaan puhun omista häilyvistä muistoista. Jari on itse tehnt uransa ja määritietoisella intensiivisella otteella rakentanut Sarasvuo-brändin. Kaikki sympatiat Jarille ja yrityksille, Jari on syntynyt yrittäjäksi. Itse teksti Jarin lahjat tuntien on parempi ja traagisempi taustaltaan, Jari ei ole syntynyt kultalusikka suussa, eikä hänelläkään liene loppututkintoa. Kuitenkin hän on yrittäjä ja työllistäjä.

Paljon on tarinoita osin traagisiakin, kun yrittäjä on vakavasti sairastunut tai oma läheinen menetetään. Aina on kuitenkin noustu, vaikka joskus kanssaihmisetkin koittavat kampittaa. Työntekijän asenne punnitaan irtisanomisissa ja konkursseissa, kuka painaa täysillä loppuun.

Yrityksiä on siis myös Pilvon Oy, Entsiöinti Pulla Oy ja Lunawood Oy.

Kirjan päättää Mika Mäkeläisen (lienee toinen kirjoittajista) tarina, joka kokoaa tavallaan tarinat siinä on traagisuutta ja ensin laskua ja kovaa työtä ennen vakaata tuloksentekoa. Mäkeläisen yritys on GTW group Oy

*****
Kirja kannustaa yrittäjyyteen. Itse en ole yrittäjä, suurin ongelma on oman työni hinnoittelu ja myynti. Tämäkin bloggaus on lukijalle ilmainen.

Tänä vuonna  5.9 eli Yrittäjän päivä kirjasta tulee toinen osa, 21 uutta tarinaa eräs on tunnettu turkulainen yrittäjä Hesburgerin perustaja ja omistaja Heikki Salmela.

Itse vierastan hieman jo kirjan nimeä, sekä sanaa alaston. Olen myös konservatiivi. Mutta yrittäjyys on asia, joka muuttaa yrittäjän elämän ja saa yhteiskunnan pyörimään. Minusta yrittäjän riski on sitä, että jos menee hyvin, olet rikas, hyvin toimeentuleva ja kiireinen, jos menee huonosti, olet varsin yksin, ehkä vähemmän kiireinen ja stressaantunut. Luultavasti jokaisella yrityksellä menee joskus hyvin huonosti, silloin vaaditaan "suo, kuokka ja Jussi" -asennetta. Kannattaa tosin olla pilaamasta selkäänsä kuten Jussi. Varsinkin yrityksen aloitus on hankalaa, myös kilpailutilanteen muuttuminen, yrityksen laajentuminen ja muut äkilliset seikat voivat olla hyvinkin käänteentekeviä, silloin on edessä nousu ylös tai kuilu alas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)