sunnuntai 3. elokuuta 2014

Luca Caioli: MessiMessi, - The Inside Story of the Boy who Became a Legend.

Lionel Messi on maailman parhaimpia pelaajia, ehkä joinain vuosina paras. Hän on argentiinalainen ja pelaa Barcelonassa. Messi on syntynyt kesäkuussa 1987. Messi pelaa 10-paidalla ja on paukuttanut maaliennätyksiä rikki. Messillä on olympiakultaa Pekingistä 2008, MM-hopeaa 2014 Brasiliasta, Nuorten MM-kultaa 2005, lisäksi Barcelonan kanssa Messi on saavuttanut useita La Ligan ja Mestarien liigan voittoja.

Kirja perustuu pääosin muiden haastatteluihin, se on jaettu 40:een eri osaan, lisäksi on tilastoja ja lähdeteoksia. Kirja ei sisällä oikeastaan mitään, mitä en olisi tiennyt, olympiakulta oli uutta. Siinä ei ole myöskään oikeastaan mitään kritiikkiä, eikä Messin pelaamista aseteta mitenkään kielteiseen valoon, vaan suurin piirtein kaveri loistaa. Messi ja hänen isänsä ovat olleet oikeudessa kuva-oikeuksien myynnistä, täällä. Messit maksoivat verorästit pois, ja ilmeisesti syytteet jäävät nostamatta, täällä. Tästäkään asiasta en löytänyt selvitystä kirjassa. Yllättävää kirjassa sen sijaan on luonnehdinta vuoden 1978 tilanteesta ja Falklandin saarista, joista kohdista alla lainaukset. Messin nimi on ollut ilmeisesti vuonna 2016  Panama-papereissa.

Kirjassa on haastatteluita, ihmisten luonnehdintoja ja pelien selostusta. Alkuun kuitenkin pohjustetaan Messin lapsuutta ja muuttoa Espanjaan, joka on kaikkein kiinnostavin palanen. Messi sai kasvuhormonihoitoa Argentiinassa oltuaan 127 cm pitkä, hoitoa jatkettiin Barcelonassa, jonka kanssa Messi(t) solmivat sopimuksen. Koska Messi oli alaikäinen pelilisenssin kanssa oli vaikeuksia. Ylipäätään jokainen voi pohtia, minkälaisia valintoja Messit ovat tehneet - kovia uhrauksia unelmien toteuttamiseksi. Kaikki on ollut tulevan ja mahdollisen jalkapallouran varassa. Messillä oli yksi luunmurtumakin juniorina, josta on myös puhetta.

Kirja oli minusta muuten varsin tyhjänpäiväinen, siitä puuttui täysin henkilökohtainen ote, mikä oli Wayne Rooneyn teoksessa. Kovasti ihmetytti Argentiinan asioiden pöyhiminen 1970- ja 1980-luvun alussa, Messi syntyi 1987 ja muutti nuorena Espanjaan.

En myöskään lämmennyt Messin vertaamista Maradonaan, varsin erityyppisiä pelaajia. Maradona oli loistava, mutta varsin tuittupäinen ongelmapelaaja.

Teoksessa on puhetta 1978 MM-kisoista, jotka kisat itse katsoin. Argentiina voitti mestaruuden (voitti jatkoajan jälkeen Hollannin 3 - 1).

"kaduilla voi nähdä maalattuina sanat Immundo mundial - likainen maailmanmestaruuskilpailu - ja vuosiluvun 1978" s.15

edelleen lukee

"Nuoret, kokemattomat ja huonosti varustetut miehet nielivät hallinnon halpamaisen patrioottisen propangandan ja lähtivät valtaamaan Falklandin saaria takaisin briteiltä"  ... unelma Malvinas-saarten (Falklandin argentiinalainen nimi) saamiseksi takaisin jäi silti vaivaamaan rosariolaisia" ss. 15-16.

*****
Muistan Falklandin lyhyen sodan vuodelta 1982:

Se oli kyllä virallinen sotilashallinnon operaatio, ei siis joidenkin yksittäisten henkilöiden masinoimaa. Margaret Thatcher oli Britannian pääministeri ja hän oli hyvin päättäväinen ja sota loppui lyhyeen.

Saaret eivät ole kuuluneet koskaan Argentiinalle, joka itsenäistyi vuonna 1816. Argentiina on pitänyt jotain siirtokuntaa saarilla vain 1820-luvulla, mutta siteet katkesivat brittien toimesta 1833. Saaret "löydettiin" asumattomina vuonna 1592 (wikipedian tieto). Wsoyn Facta-tietosanakirjan mukaan vuonna 1990 "Argentiinan hallitus julisti 1990 Falklandin saaret osaksi Tierra de Fuegon maakuntaa". Kansanäänestyksen mukaan (ja aiempien tosiasioiden mukaan) saaret kuuluvat Britanniaan.

Epäselväksi jäi, miten tämä asia liittyy Lionel Messiin, joka on syntynyt 1987 tosin Argentiinassa ja muuttanut Espanjaan vuoden 2000 (siis 13-vuotiaana).  Jalkapalloon tämä Falkland-asia liittyi siten, että sodan jälkeen Meksikossa oli MM-kisat vuonna 1986, Argentiina voitti Englannin puolivälierissä 2-1 ja toinen Maradonan maaleista oli kädellä tehty. Argentiinalla on pahoja talousvaikeuksia jo maaliskuussa 2014 se pudotettiin roskalainaluokkaan (täällä), ylen sivuilla puhutaan jo maksukyvyttömyysvaarasta (täällä), Turun Sanomissa on asiaa on pöyhitty näin. Jalkapallolla Argentiinassa menee suhteellisen hyvin, Brasiliasta kannettiin hopeamitalit kotiin, Messi teki neljä maalia turnauksessa ja valittiin kisojen parhaaksi pelaajaksi.

Bloggaus perustuu (pääosin) teokseen Luca Caioli: Messi, Poika, josta tuli jalkapallolegenda. Minerva 2014.

Italialainen urheilutoimittaja ja kirjailija Luca Caioli (s. 1958)  on tehnyt teoksen myös portugalilaisesta Christiano Ronaldosta pelaa nyt Real Madridissa, ennen Manchester Unitedissa, joka on käännetty suomeksi. Wikipedian mukaan Caioli on tehnyt henkilökuvat myös ranskalaisesta Zinedine Zidanesta, brasilialaisesta Ronaldinhosta ja espanjalaisesta Fernando Torresista, joka on pelannut mm. Liverpoolissa ja Chelseassa., Torres on palannut Atletico Madridiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)