keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Bloggarit verolle

Sateenkaaren alla on tavaroista bloggaavien pata täynnä luontaisetuja

Yle uutisten (8.5.2014) mukaan verottaja on antanut ohjeistusta bloggauksen avulla saaduista tavaroista tai niiden verottamisesta. Bloggarin pitäisi ilmoittaa rahanarvoiset tavarat ja palvelut verottajalle.

Itse olen tiennyt koko ajan, että kyse voi olla verotettavasta edusta. Koska en saa enkä ota mitään vastaan, asia ei koske minua.

Verohallinnon sivuilla lukee jo aiemmin seuraavaa: (uutta ohjetta en löytänyt)
"Ansiotulot ovat veroilmoituksella yleensä esitäytettyinä. Puuttuvat ansiotulot on ilmoitettava:
*Rahapalkat päätoimesta, sivutoimesta ja tilapäisestä työstä
Rahapalkan määrä ilmenee työnantajan antamasta tositteesta tai palkkalaskelmasta. Vertaa tositteen tietoja veroilmoituksen esitäytettyihin tietoihin. Tositetta ei tarvitse liittää veroilmoitukseen. Jos esitäytetyt tiedot ovat oikein, ei palkkatositetta tarvitse säilyttää verotusta varten.
*Autoetu ja muut luontoisedut
Luontoisetuja ovat esim. puhelin-, asunto- ravinto- ja autoetu ja autotalli, työnantajan kustantamat edut kuten autotalli, vapaa-ajan asunto, moottorivene sekä loma- tai palkkiomatka, palkaksi katsottu henkilökuntalainan korko ja palkkana pidetyt vakuutusmaksut ja etu työsuhdeoptiosta.

Verohallitus vahvistaa tavallisimpien luontoisetujen raha-arvot. Henkilökuntalainan korkoedusta ja työnantajan maksamista vakuutusmaksueduista on säädetty tuloverolaissa. Moottoriveneen, loma- tai palkkiomatkan sekä muun sellaisen edun arvona, jota ei ole vahvistettu, pidetään käypää arvoa
".


TV-uutisissa haastateltiin ylitarkastaja Petri Mannista, kuva otettu Yle-uutisten kuvasta, ja nimi rajattu.

Kyseinen kannanotto on täällä.

Kannanotossa lukee mm:
"Bloggaajan veronalaista ansiotuloa ovat palkan ohella siten mm. kirjoittamisen tai tuotteen myynnin perusteella saadut rahakorvaukset, erilaiset tavarat ja etuudet, alennukset, lahjakortit, matkat sekä tapahtumakutsut. Muuna kuin rahana maksetut korvaukset arvostetaan niiden käypään arvoon. Bloggaajan toiminta voidaan katsoa myös ammatin- tai liikkeenharjoittamiseksi, jos elinkeinotoiminnan tunnusmerkit täyttyvät.

Bloggaajan saama tulo on luonteeltaan ennakkoperintälain 25 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettua työkorvausta, jos se maksetaan bloggaajalle tämän tekemän työn, tehtävän tai palveluksen perusteella. Tekijänoikeuslain 1 §:n mukainen tekijänoikeuden tuottavan teoksen määritelmä on laaja, eikä laissa ole suljettua listaa tekijänoikeuden tuottavista kirjallisista teoksista. Myös blogikirjoitus voi olla sellainen teos, että sen kirjoittajalle syntyy tekijänoikeus kirjoitukseen
."

Tavalliselle bloggarille tulee asiasta ilmoittamisen vaiva, jos kuvatunlainen toiminta on kyseessä ja muutaman satasen verot. Verottajalla ei minusta ole mitään mahdollisuutta kontrolloida kaikkia bloggareita, vaan tilanne tapahtuu oman ilmoituksen tai "jonkun muun ystävän" ilmoituksen pohjalta eri asia on ns. tunnetut kärkiblogit, joiden saamat edut voivat olla huomattavia. Minulle tämä oli ilman lisäohjeistustakin selvää verottomia "lounaita" ei ole, mutta terve järki sanelee myös pelisääntöjä.

Opiskelijalle, asumistuen saajalle tai toimeentuloasiakkaalle verotettavalla tulolla voi olla merkitystä.

Palkkioksi saadut tietokoneet, viihde-elektroniikka, puhelimet, verkkoliittymät ja elektroniset kirjapalvelut, matkat, kosmetiikka, meikit ja kalliit vaatteet, kengät, lasten vaatteet sekä uutuuskirjat voivat olla hyvinkin arvokkaita palkkioita jutuista. Vuosittainen arvo voi olla huomattava.

Minusta ohjeistus on selkeä ja oikeudenmukainen.

Enemmän minua on kuitenkin huolestuttanut blogeissa olevat piilomainokset, jotka vaikuttavat ostopäätöksiin. Myös journalistin ohjeita, alaikäisiä ja henkilötietojen levittämistä olen pohtinut täällä.

Tekijänoikeuksia voidaan myös rikkoa blogeissa. Valokuvissa on eritasoisia suojia, jotka ovat voimassa pitkään. Yläkuva on itse ottamani, editoinnilla joka on huonontanut kuvaa, olen korostanut sateenkaarta, ikäänkuin levittänyt sitä, kuten verohallinto levittää tietoa ohjeista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)