lauantai 24. elokuuta 2013

Aki Sirkesalon musiikki elää

Minulla on Aki Sirkesalon useimmat levyt ja kuvan mukainen Aki Sirkesalon halutuimmat nuottihistoriikki, missä on tarinaa Akin levyistä, kappaleista, soolouran alusta. Kirjassa on 117 A4-kokoista sivua, ja kirja on Liken kustantama vuodelta 2002. Kirja on julkaistu luultavasti Halutuimmat kokoelman jälkeen. Kirjassa on nuotit ja sanat kaikkiin levyn biiseihin, ja tarinat, joita en tässä referoi.

Aki Sirkesalon muistan yhtenä Rockradion toimittajista, yhtyeitä Akilla oli Giddyups, joka lauloi englanniksi.

Veeti&Velvets -kvartetti, jossa oli myös Veeti Kallio, Sasu Moilanen, ja Sami Saari, tai kun Veeti oli nimihenkilö, niin Aki kuului trioon (toinen vasemmalta). Pojat laulavat hienosti.

Lemmenjättiläiset oli Akin keikkabändinä. Hieno bändi.
Tunnustan, että alkuun vierastin Akin musiikkia, ja en pitänyt ensimmäisistä soolosinkuista, vaikka nykyisin pidän niistä kovin. Kiinnostus ja pitäminen Akin musiikkin kasvoi pikku hiljaa, ja on ollut erittäin vahvaa, juuri kuuntelin taas kerran kaikki hänen levytyksensä. Aki on nykyisin eräs kestosuosikkejani.

Olen ollut Akin keikalla ja omistanut Akin levyjä jo 2000-luvun alussa. Akin traagisen poismenon jälkeen oli monta vuotta, että en kuunnellut Akin levyjä, ja vaikka olin ostanut Akin kuoleman jälkeisen Sanasta miestä -levyn, en voinut kuunnella sitä. Radiossa uusittiin Akin haastattelu, jonka nauhoitin C-kasetille ja kuuntelin, samalla aloin kuunnella myös Akin levyjä uudestaan, ja myös Sanasta miestä -levyä. Olen vielä ostanut Akin ystävien muistokonsertin levyn.

Akin kaikki levyt ovat loistavia kokonaisuuksia, jotka ovat enemmän kuin biisiensä summa.


Mielenrauhaa on Akin ensimmäinen soolo-CD vuodelta 1995. Itse olen ostanut tämän kuten kaikki muutkin Akin äänitteet vasta 2000-luvulla. Levyllä on monta hittiä ja hienoa kappaletta, biisit kannattaa todella kuunnella. Jostain syystä en erityisemmin pidä kappalaeesta Vieläkö sun omenapuusi kasvaa, muut ovat minusta kuunneltavia, ja Mielenrauhaa, Naispaholainen, Miehen täytyy, Marvin Gaye, Mustankipee ovat erittäin hyviä biisejä.

Koti-ikävä, Hikinen iltapäivä, Kun musiikki soi, Sä jaksat tanssii ja Sileää pintaa ovat muut biisit.

Aika -levy on vuodelta 1996. Nimi kappale Aika on hyvä biisi, kuten myös Seksuaalista häirintää, Leijaillen, ja Toulambe laulaa. Erittäin mahtavia ovat Suuri sydän ja käärmeen kieli sekä Mikään ei muutu, CD:n muut biisit ovat Kiire, Missä betoni kasvaa, Lemmen jättiläinen, Heitätkö avaimen, Se oikea sekä Tämä kaupunki.


Kissanelämää on minusta Akin levyistä kokonaisuudessaan paras, se on vuodelta 1998. Biisit ovat mahtavia, eniten pidän päätösraidasta Pikkuihminen. Punatukkainen on mahtava käännösbiisi. Biisilista: Sanat, Mä tuun kotiin, Punatukkainen, Kissanainen, Minerva, Äiti, Halu hyvään, Kun nainen haluaa, Mykkäkoulu, Eksyin suudelmaan ja Pikkuihminen.


Enkeleitä onko heitä -levyn nimibiisistä biisistä tykkään ehkä eniten Akin kaikista biiseistä, CD ei ole kokonaisuudessaan niin hyvä kuin Kissanelämää, CD on vuodelta 2001. 
Biisilista: Senat Sakaisin, Enkeleitä Onko Heitä, Helena, Tule Mun Luo, Hehkuvaa Laavaa, Kitara, Jouten, Sikamakee, Talismaani, Laihat Lauseet, Suu Selittää, sekä Enkeleitä... toiseen kertaan eri miksauksella.


Halutuimmat on kokoelma Akin "parhaita" biisejä vuodelta 2002. Päätösbiisi on Hotelli Soinnussa tehty Toijalan takana -biisi, pidän siitä paljon.

Biisilista: Melkein onnellinen, Naispaholainen, Punatukkainen, Kissanainen, Tule mun luo, Enkeleitä onko heitä, Mustankipee, Marvin Gaye, Mykkäkoulu, Helena, Pelkkää kuvitelmaa, Seksuaalista häirintää, Hikinen iltapäivä, Mä tuun kotiin, Mielenrauhaa, Mikään ei muutu, Aika, sekä Toijalan takana.

Toijalan takana on tehty siis tv-ohjelmas Hotelli Soinnussa, ja siihen piti sisällyttää lause "Toijalan takana ei ole paljon mitään". Aikaa tekoon annetiin neljä tuntia. Katsoin lähetyksen, ja biisi on minusta erittäin hyvä hyvä. Aki on kotoisin Toijalasta, ja biisi kertoo ainakin julkkiksista aikakausilehdissä. Pelkkää kuvitelmaa on käännösbiisi, sävellys on Norman Whitfieldin, sanat ovat Akin, biisin nimi alunperin on Just my imagination. Punatukkainen on Van Morrisonin biisi Brown Eyed Girl. Muut biisit ovat Akin sävellyksiä ja sanoituksia, mutta Hector on ollut mukana Hikinen iltapäivä -biisin sanoittajana.


Sanasta miestä julkaistiin Akin kuoleman jälkeen vuonna 2005. Minusta tämä on hyvä albumi, mutta minulle tulee jotenkin apea olo kuuntelusta.

Biisilista: Parempaa aikaa, Mullonikäväsua, Turistit, Hiljennä, Siiri; Telepatiaa, Kun rakkaus sanoo stop, Haava, Remontti, Sanansa mittainen mies, Mene pois sekä Tule nyt. Minusta Mullonikäväsua on levyn paras biisi.


Akin ystävät järjestivät Akin muistoksi Mielenrauhaa -hyväntekeväisyyskonsertin ja sen levy minulla on myös, siinä laulavat "laulujärjestyksessä" seuraavat artistit seuraavat kappaleet: 
Esa Kaartamo: Mielenrauhaa,
Jussu Pöyhönen: Hikinen iltapäivä ja Sanasta miestä,
Maarit Hurmerinta: Mustankipee, Suuri sydän ja Käärmeenkieli
Sami Saari: Miehen täytyy ja Vieläkö sun omenapuusi kasvaa
Maarit Hurmerinta sekä Sami Saari: Marvin Gaye
Antti Matikainen: Kissanainen
Petra: Enkeleitä onko heitä,
Niko Ahvonen: Sä jaksat tanssii ja Punatukkainen
Maija Vilkkumaa: Kun rakkaus sanoo stop ja Seksuaalista häirintää
Jiri Nikkinen: Helena ja Mikään ei muutu
Tuomari Nurmio: Naispaholainen.


Esa Kaartamo on tuottanut Akin kappaleita, ja taustalaulanut ja toiminut kosketinsoittajana, Sami Saari on kaiken muun ohella laulanut taustoja ja soittanut kitaraa, Jiri Nikkinen on laulanut myös taustoja.
Pidän Maarit Hurmerinnan versioista, sekä Sami Saari onnistuu, ja Maija Vilkkumaa onnistuu myös hyvin, mutta niin myös kaikki muutkin Naispaholaiseen Tuomari Nurmio tuo omaa näkemystään. TikTakin Petran Enkeleitä onko heitä myös sykähdyttää.

Akin musiikki avautuu ehkä hitaasti, mutta säilyttää tenhonsa. Kuuntelen aika ajoin Aki Sirkesalon levyjä, ja häntä kyllä kaipaan, mutta hyväksyn, että kaikella on aikansa ja kohtalonsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)