keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Pummilajit

Suunnistuskausi alkaa, ja toivottavasti olen mukana suunnistamassa ja pummaamassa.

Rastin pummaaminen tarkoittaa sitä, että ei löydä rastia, siihen voi olla erilaisia syitä

Pummit johtuvat henkisistä, taidollisista ja vauhdillisista tekijöistä.

Seuraavassa on lista harrastelijaa vaanivista pummeista.

1. Ajattelupummi johtuu siitä, että ajattelee liikaa tai on liian hermostunut. Tyypillistä tällainen on joko ykkösvälillä tai pitkällä helpolla välillä, jolloin ehtii ajatella liikaa

2. Etanapummissa hitaampi suunnistaja hiillostaa harrastelijan ryntäilyyn ja usein ohi rastista. Hidas vauhti voi johtua usein rastin läheisyydestä ja hitaamman suunnistajan kokemuksesta.

3. Keskittymispummi on pummeista perinteisimpiä. Keskittyminen katoaa harrastelijalta useimmin hyvänolon tunteen hiipiessä puseroon. Keskittyminen herpaantuu joko ”helpolla” rastivälillä tai viimeisellä rastilla. Kuntosuunnistuksissa joskus maali on hankala, koska siitä puuttuu sekä määrite että viitoitus, ja innostuksissaan harrastelija kirmaa maalileimaukseen katsomatta lainkaan suuntaa.

4. Luupääpummi. Pummi johtuu siitä, että ei tunnusta itselleen, että etsii rastia väärästä paikasta. Tällöin harrastelija uskoo olevansa oikealla paikalla ja pyörii edestakaisin, vaikka jossain vaiheessa kannattaisi ottaa kiinni muualta ja lampsia rastille. Luupääpummi voi johtaa jopa keskeytykseen, koska oikeaa rastia ei väärästä paikasta löydy. Tämä voi johtua samastumisesta, eli maastossa voi sama muoto toistua, eli suunnistaja ei ymmärrä olevansa väärässä paikassa.

5. Osaamispummi on sellainen, missä harrastelija alkaa tehdä sellaista, mitä oikeasti ei osaa. Rynnätään ”toivotaan-toivotaan” -asenteella rastia päin, mutta suunnitelma puuttuu, kun ollaan hukassa, saattaa puuttua vielä varasuunnitelmakin.

6. Peesauspummi johtuu, että seuraa väärää suunnistajaa (eri rasti) tai oikeaa suunnistajaa, mutta ei pysy vauhdissa. Oma suunnistusvauhti on hyvä opetella. Myöskään peesajaa ei kannata noteerata katsomalla taaksepäin, koska se hajottaa keskittymistä vrt. keskittymispummi.

7. Pelkopummi tai pummin pelko ajaa pummiin, otetaan liian helppo toteutus eikä lueta maastoa, kun tähyillään lippua. Ei uskalleta ottaa rastia ja löytää rastilippua.

8. Potenssipummi tarkoittaa pummin kertaantumisen eli pummahdus, pummi, megapummi ja gigapummi. Eli ykköselle pummahdus, kakkoselle pummi… Haparoinnin jälkeen muutama kävelyaskel ja tilanteen nollaus on paikallaan.

9. Psyykepummi aiheutuu haitallisista ajatuksista. Harrastelija kiinnittää huomiota johonkin epäolennaiseen, päästää jonkin negatiivisen psyykkauksen korvasta sisään mutta ei sitä laske toisesta ulos, jo pelkästään ”älä pummaa ykköstä”, tai ”ota tarkasti”, ajaa kokemattoman pummahdukseen.

10. Rastimääritepummin syy on väärin katsottu tai ymmärretty rastinmäärite. Väärin katsottu määrite voi olla seuraavan rastin määrite.

Rastipummi. Tämä on suunnistaja, joka etsii rastia kyselemällä sen sijaintia muilta suunnistajilta. Harrastelija voi auttaa toista harrastelijaa kertomalla paikan kartalla ja auttaa aina eksynyttä ja joka tilanteessa lasta, mutta ammattimaista rastipummia ei kannata auttaa. On parempi olla vastaamatta ammattirastipummille tai sanoa, että etsin seuraavaa rastia tai kertoa summamutikassa joku koodi. Ammattirastipummi sekoittaa harrastelijan pään joskus usean minuutin verran vrt psyykkauspummi. Kaveripiirissäkin on aina veijari, joka pummaa muilta puuttuvia tavaroita, mutta ei itse anna koskaan mitään.

Rastinotossa voi tulla iso pummi, jos alkaa tähytä rastilippua liian aikaisin, eikä lue enää karttaa eikä katso suuntaa eikä katso maastoa vaan etsii rastia. Tästä voi tulla jopa kymmenen minuutin pummi, vaikka on alun alkaen voinut olla aivan rastin läheisyydessä.

11. Skriinipummissa suunnistaja ei näe rastilippua, koska muut suunnistajat peittävät lipun olematta kuitenkaan rastilla. Harrastelijalle voi tulla yllättävän monta lisäminuuttia tästä, koska tällöin mennään rastin ohi ja etsitään rastilippua muualta.

12. Suuntapummi voi johtaa harrastelijan eksymisen. Harrastelija voi pummata rastia tai tehdä koukun ja saapuu rastille eri puolelta kuin on ajatellut ja lähtee kompassia katsomatta seuraavalle, joka aiheuttaa lähtösuuntaan ison virheen. Jos rastin paikka on tiheikkö tai avokallioalue, voi tilanteesta kehittyä isokin harharetki.
Suunta voi sekoittua muutenkin tyhjässä maastossa tai maastossa, jonka lukemiseen harrastelijan taito ja varsinkaan kärsivällisyys ei riitä. Myös väärän rastivälin lukeminen voi johtaa ajautumiseen väärään suuntaan.

13. Taitopummi johtuu taidon puutteesta. Tulkitaan joku karttamerkki väärin, tai luetaan käyriä väärin. Aloittelija ei ehkä tajua tulla riittävästi rinnettä alas, monesti rasti on aika "alhaalla", tällöin varsinkin aloittelijan kannattaa malttaa mielensä ja tulla riittävän alas, silloin voi saada uudestaan kiinni kartasta.

14. Tiheikköpummi
Suunnistajan vauhti tiheikössä hidastuu merkittävästikin, tai suunta kääntyy liikaa (esim. oikeakätisille oikealle). Eli vaikka tietäisi tiheikön jälkeen, missä on, voi kulua aikaa liikaa. Tiheikössä kannattaa opetetella pitämään ainakin suunta.

15. Vauhtipummi johtuu väärästä vauhdista. Vauhti on taitoon nähden liian kova tai vauhti on liian hidas, jolloin on liikaa aikaa ajatella vrt ajattelupummi

16. Virhepummi johtuu virheestä kartassa, rastimääritteessä tai rasti on väärässä paikassa.

17. Väsypummi aiheutuu sippaamisesta. Tällöin liian kova rasitus sekoittaa suunnistuksen.

Nämä kaikki minä olen läpikäynyt ja jotain olen oppinut, mutta paljon on vielä opittavana.

Harrastelijan koettu menestysresepti on nöyrästi lukea karttaa, katsoa kompassia ja keskittyä seuraavaan rastiin.

*****
Suunnaton ilo -blogissa (ei enää netissä) on jatkettu tätä listaa tupla-, tripla-, haahuilu- ja mysteeripummeilla, hyvää analyysia. Mysteeripummeja joskus teen. Kerran jouduin vahingossa ykkösvälillä kartan ulkopuolelle, enkä jälkeenpäin hahmottanut syytä, pummi oli "vain" viiden minuutin mittainen. Iso pummi voi tulla esimerkiksi siitä, että juoksee väärää polkua, eli katsoo huolimattomasti polun suunnan. Taajamametsiin tulee monesti paljon uusia polkuja tai polun alkuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)