maanantai 18. maaliskuuta 2013

J. Karjalaisen fani ei ole yksin


J. Karjalainen on palannut, vaikka ei ole poissa ollutkaan.

uusimman albumin olen tilannut

Toiseksi uusin albumi Et ole yksin on laatumusiikkia, musiikkia, joka ei aukea hetkessä fanillekaan, mutta on laatumusiikkia. Avausraita Mennyt mies on soinut radiossa, sekä iTunesissa taitaa olla soitossa, biisi on 4.13 pitkä ja siinä on riimi "mystinen hopeinen diskomies - kieltään lipova liskomies", liskonpojista J. on ennenkin laulanut, kuten myös keihään kärjistä, hyvä biisi, joka kokoaa J:n muita tarinoita ja  avaa siis albumin. Tämä ei ei ole arvostelu vaan arviointi J: veistää omat ukkonsa vinyyliin hienosti. Riisinjyvä, Kreosiitti, Yksi kerrallaan, Meripihkahuone seuraavat, kutosbiisinä on nimiraita Et ole yksin, Sydänlupaus on minusta hyvä biisi, sydämellinen lämmin, "sydänlupaus unohdu ei milloinkaan / muistatko kun kerran seisottiin / talviyönä tähtein alla/ ja nopealla suudelmalla .../ ". tässäkin puhutaan tähdistä ja kerran ollaan oltu aiemmin tähtilampun alla on suudeltu ja uskottu ihmeisiin, Marquitassa lauletaan kuolleiden päivästä, Kurkien äänet on minusta hyvä biisi, sitten Sinivalkoisia sirpaleita, Ole nuori ja Sinisestä kankaasta. Biisejä on tusina, mutta albumi ei ole tusinatavaraa. Vuonna 2014 J sai albumista Emman tai niitä taisi tulla kolmekin.

Sain albumin -paperiversion- lahjaksi, ostettu Anttilasta (ei mainos vaan informaatio). Informaatiota on ollut myös Hesarissa levyn logosta 19.2.2013. Logo on peräisin  vanhasta kirjan kannesta eli Reima Kampmanin. Kannesta on lainattu vain  "Et ole yksin" -teksti. Juttua Markku -sivupersoonasta oli myös Turun Sanomissa. Avaamalla  Mennyt mies -biisin sanoja löytyy tarinaa tosiaan Markusta, siitä että päähenkilö ei tartu aseeseen, ja ettei viihdy sokerijuurikaspellolla, ja metsästys jää elämäntarinaa tämäkin.


2015 on ilmestynyt J:n levy Sinulle, Sofia levy on minusta J Karjalaisen paluuta "taaksepäin" hyvässä mielessä. Biisilista on Sinulle Sofia (J Karjalainen laulaa akustisen kitaran näppäilyn säestyksellä), Stindebinde, Voikukkia (Nostalginen tarina vuoden 1964 Roihuvuoresta varmaan kesästä, kun voikukan siemeniä puhalletaan), Kaksi lusikkaa, Kitara ja viinii, Mennä huitelee, Hänen vasen kätensä, Se mies oli Tommy Ramone (Ramones muistoja?), Koska taas nähdä sut saan (koko bändi ja huuliharppu), Tuulentyttö, Mustikanlehti ja Sinulle, Sofia (jälkikirjoitus) eli viimeinen kappale on instrumentaaliversio avauskappaleesta.Edellinen albumi oli Lännen-Jukka.

Tällä levyllä J.Karjalainen Lännen Jukka Amerikansuomalaisia lauluja / Finnish-American folksongs hän kyllä astui rohkeasti uuteen musikilliseen maailmaan. Joka kappaleesta on sanat suomeksi ja englanniksi.

Levyllä on viisitoista laulua, joista etenkin pidän kappaleista PontikkapoikaPiupali paupali ja Amerikanlaiva.

Jukka soittaa luultavasti banjoa ja laulaa omintakeisesti. Inhosin lapsena esimerkiksi kansanlaulua Piupali paupali, ja Minun kultani kaunis  (myös levyllä) on, mutta näin esitettynä ne ovat kyllä loistavia.. Tämän albumin ostin vasta noin vuoden ilmestymisen jälkeen, enkä katunut koskaan.


Polkabilly Rebels otsikolla on lisää Amerikansuomalaisia lauluja, joista osa on traditionaalisia, mutta osa on J.Karjalaisen kynästä tai kitarasta esim. Hopeinen veitsi ja Amasa Blues.Sitä edellinen albumi on Valtatie, josta en aluksi pitänyt, mutta useammalla kuuntelulla albumi avautuu mahtavana. Avausbiisi on Valtatie, jossa lauletaan, että sun rakkautes on mun valtatie, Tässäkin albumissa on kurkibiisi Kolme kurkea (vrt. Kurkien äänet). Hulmukka on minusta hyvä biisi hieno huuliharppu soi, Hulmukka on ehkä hopeinen taru-lento-hevonen, samoin  Kehrääjä on hyvä biisi (sinkun kuva on alhaalla). Onnenkoukut, Rakkauden hinta ovat loistavia Rakkauden hinta biisissä lauletaan myös petoksesi hinnasta ja luultavasti soitetaan mandoliinia minusta levyn paras biisi, ja Miljoonas Rock päättää tyylillä albumin. Charlie Patton -niminen biisi on levyllä ja se alkaa "Hei Charlie Patton / pistä punttiin vipinää / soita mulle joku vanha blues ... Lännen Jukka -levyllä on puolestaan biisi Minä, Vili ja Charlie, jossa lauletaan Vili Browni oli ensimmäinen ja Charlie Patton toinen ...Levyn Marjaniemessä avaa biisi Paskahousua, jossa on korttipelistä kysymys, en aivan ymmärrä biisiä. Seuraavaksi on eräs J.Karjalaisen parhaita biisejä eli Verinen mies, missä J. Karjalainen kyselee laulaen, että "muistaako kukaan sitä veristä miestä silloin Marjaniemessä" ja kuvailee, kuinka "vene oli verta puolillaan ja miten "alasti mies retkotti veneessä", ja mainitsee jonkun huutavan, että  "se (mies) vuotaa kuiviin". Biisi on karmeudestaan huolimatta loistava. Maailma on globaali on ironiaa, sen biisissä sanoo suuri profeetta, sitä seuraa Lumihiutaleet. Vitosbiisi Toiset linnut on J:n lintuteemaa, Russakan helpeitä -biisi lauletaan kimeästi, Gladiola, Tokivai ja Kaikki pallot ilmassa seuraavat. Liskonpojat päättää albumin.


Electric Picnic julkaistiin vuonna 1999, levy alkaa biisillä Picnic. Tämä on hyvä levy ilman suurempia radiohittejä. Ostin tämän vasta 2014, ja levyn kannessa on painovuosi 2013, tämä on minusta siirtymää Marjaniemessä levyn soundeihin.


J.Karjalaisen Suurimmat hitit kokoaa 17 hyvää raitaa Ankkurinapista Pelastusrenkaaseen, ja löytyy Mies, jolle ei koskaan tapahdu mitään, Hän, Oi mikä ihana ilta, Sankarit, Kolme Cowboyta, Doris, Merenneitoni ja minä, kaikki suuria (radio)hittejä. Tulppaani ja sadepisara päättää albumin. Minusta Missä se Väinö on on kuitenkin J.Karjalaisen suurin biisi ja paras hitti, sen yli on vaikea mennä. Biisin tekee isoksi tunnelma, ja miksaus, kertosäkeen laulaminen senegalilaisittain on loistava lisä.

J.Karjalaisen albumi Laura Häkkisen silmät on erittäin ehjä albumi, jonka avaa loistava On kaikki niinkuin ennenkin.  Laura Häkkisen silmät on mahtava tarina sanoitukseltaan. Muut raidat ovat Villi poika, Prinssi kukkapadassa, Juonitaan ja jeesustellaan, Roc-n-roll, Pygmit bailaa, Aulaava Anki, Juhlakentällä, Vuokses sun ja Madimng päättää albumin. Madingin on säveltänyt L. Malang Cissokho, ja Aulaava Anki säveltäjiä on kaksi eli Pekka Gröhn ja  J.Karjalainen, joka on säveltänyt kaikki muut kappaleet ja sanoittanut, paitsi Madingin yhdessä Cissokhon kanssa. Kannen on taiteillut levyvihon mukaan loistavasti Kai Kujasalo.
Albumin 11 raitaa ovat kestoltaan laskujeni mukaan sekuntia vaille 56 minuuttia.


Villejä lupiineja on todella hyvä levy, biisit ovat: Maailman kallein kaupunki, Villejä lupiineja (hitti), Tuolla se menee, Volframisydän, Mä tahdon olla lähellä sinua, Myrskypääsky, Laulumies, Rokulipäivä, Numerotiedustelublues, Sana sai siivet, Sano rusetti ja päättöraita Mä käännyn hiljaa pois. Kokonaisuutena todella ehjä ja hyvä, jossa eri tyylisä kappaleita.
J.Karjalaisen Päiväkirja sisältää nimi biisin ja Asko-häsin ja Tissi-Deen, ei sisällä hittejä, mutta tavallaan suosikkilevy, esimerkiksi avausraita Menomonot on reipas biisi, albumilla on biisit rytmitetty oikein, eli täydentävät toisiaan temmoltaan. Esimerkiksi Asko häs:n jälkeen tulee loistava hitaampi Höyhen ilmassa. Voin tunnustaa, että en ole ymmärtänyt Asko häs:ä lieneekö häs englannin has , eli Askolla on asioita, mutta ei kaikkea tarvitse ymmärtää, vaan jos pitää kuulemastaan, se riittää.


J.Karjalaisen Doris sisältää avausraitana biisin Doris, joka on J:n suurimpia hittejä. Levyn päättöraita on toinen hitti eli Oi mikä ihana ilta. Kakkosraita Mikä mahtaa olla in? on minusta myös erittäin hyvä. Muut biisit ovat Älä soita minulle, Myrskytuuli, Kotimaa, Tähdenlento, Blues on mun kaveri, Iltapäivän ratoksi ja Soulbeibi. Kakki sävelet ja sanat J.Karjalainen. Vaikka levyllä on radiohittejä, se on minusta kokonaisuutena parhaita J:n levyjä. Tämä on tehty Mustien lasien kanssa.


J.Karjalainen ja Mustat lasit Tunnussävel, live
Levyllä on kaksitoista kappaletta. Freddy's bag eli suomennettuna Tunnussävel aloittaa "keikan ja se on myös raita 11. Muut ovat J:n omaa tuotantoa eli Rokkijuna, Jussi olet hyvä, Aurinkoon, En jaksa enää isä, Neiti Huhtikuu, Kauniskesäyö (hitti), Suolaa ja mausteita sekä levyn päättävä Rytmikone.J Karjalainen ja Mustat lasit: Tatsum Tisal, levy on J:n kolmas levy. Tatsum Tisal on itamaantietäjä, mutta myös Mustat Lasit toisin päin. Tatsum Tisal aloittaa levyn, suurin hitti on levyllä oleva Pelastusrengas. Myös Batman on minusta hyvä biisi, kuten Karilla on saksofoni. Muut biisit ovat Suuri tuntematon, Sinisten tähtien alla, Pitkä juna, Näkemiin kapteeni ja levyn päättävä Tiellä taas.


Yö kun saapuu Helsinkiin on toinen J:n levy, jonka biisilista on Blueskaava, Oot niin hyvä mulle, Löysin ystävän, Teräsmies, Hypnoosia klo 21.30, ROCK - N ROLL tänään, Ankkurinappi, Sankarit, Hyvästi John Lennon, sekä nimibiisi Yö kun saapuu Helsinkiin

J.Karjalaisen Mustat lasit levy lienee J:n ensimmäinen ja sisältää mm. biisit Mustat lasit, Kolme cowboyta ja albumin päättää "lastenlaulu" Apinaorkesteri. Minusta loistava albumi aikaansa edellä, ja sisältää kaikki J:n myöhempien aikojen elementit. Kolme cowboyta -biisissä J. viheltää varsin sympaattisesti. Tämä oli nuoren Deekoon lempibiisejä, ehjä tarina naisen kaipuusta.

J.Karjalaisen näin livenä ensimmäisen kerran muistaakseni keväällä 1982 Espoon Alvarin aukiolla, tämä albumi oli julkaistu vuonna 1981.


Minulla on siis ylläolevat CD:t, joitain kasetteja voi olla, myös sinkkuja on ja on ollut, Kehrääjä sinkun kuva yllä, muita en ehtinyt etsiä ja skannata.

J. Karjalainen on levyttänyt ainakin 21 studio LP:tä, Mustat lasit ja Electric Saunan kanssa, yhtyeineen ja yksin. Kokoelmalevyjä on neljä tai viisi, joista yksi ylhäällä, luultavasti on live-levy ja DVD:kin. Hämärästi muistelen, että J. olisi ollut töissä mainostoimistossa joskus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)