sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Vastauskirjoja nettitilauksena

Kirjan takaa jo löytyy tällaiset vastaukset, mihin ratkaisukirjaa tarvitaan?
Eräs wsoy:n yleisen matematiikan kirja vuodelta 1989, opetin tämän mukaan ilman ratkaisukirjaa


Huomasin pikku-uutisen, jonka mukaan varsinkin alakoulun ratkaisukirjoja voi tilata netistä.

Tilaukset vaan sisälle :)

Onko tämä oikeasti ongelma?
Jokainen vanhempi on alakoulunsa käynyt ja tarvittaessa voi auttaa lastaan läksyissä?

Eikö koulu ole opettamista ja oppimista varten, mihin tarvitaan ratkaisukirjaa.

Kuka niitä tarvitsee? Vanhempi, lapsi vai opettaja?
Eikö opettaja osaa laskea laskuja tai ratkaista tehtäviä?
Lapsemme ainakin osasivat, paitsi silloin kun ratkaisukirjassa oli ollut väärä vastaus, silloin niitä kotona laskettiin jälkikäteen. Tapana oli, että ratkaisukirja oli luokan takana, ja oppilaat kävivät katsomassa ratkaisut.

Miksi opettajat siis tarvitsevat ratkaisukirjaa, siihenkö että oppilaat tarkastavat itse ratkaisunsa? Eikö opettaja voisi käydä tehtäviä -ainakin vaikeimpia- läpi taululla?

Itse autoin joskus lapsiani lukion pitkän matematiikan tehtävissä, varsinkin alkukursseissa apu kelpasi. Myöhemmin konsultaatiota ei enää tarvittu. Vaikka laskemisten välillä oli muutama vuosi, tiesin jo toisella kerralla laskun jujun, mitä kysyttiin, ja sitten kolmannella kerralla, muistin jo välivaiheetkin, eli herää kysymys, mihin opettaja tarvitsee ratkaisukirjaa, kun tehtävät on maallikonkin ratkaistavissa ja muistettavissa.

Fysiikan kurssit olivat haasteellisimpia. Niihin olisi tarvittu ehkä ratkaisukirja, ei siksi, että tehtävät olisivat olleet ylivoimaisia vaan siksi, että kirjan teoriaosa ei minusta antanut paljonkaan eväitä vaikeimpien laskujen laskemiseen.
***

Zahirlifen kommentti katso alla on asian ytimessä, koska Turun Sanomien mukaan: ”helposti tilattua opettajan oppaita, jotka sisältävät myös koevastauksia

Kuten omassa kommentissani paljastin, omaan opettajan koulutuksen ja toimin opettajana vuosien 1989-1999 välillä. Itse laskin itse ”kotitehtävät”, eikä minulla ollut oppaita eikä valmiita kokeita, eikä kouluissa, joissa opetin niitä käytetty. 

Kun lapsemme kävivät alakoulua ja ala-astetta huomasin, että useat opettajat (ei kaikki!) käyttivät matematiikassa valmiita kokeita. Onneksi ylioppilaskirjoitukset ovat olemassa. 

Jos netin käyttö, kuten opetusviranomaiset ilmeisesti haluavat, tulee myös ylioppilaskirjoituksiin, voi vastaukset piilottaa salasanojen taakse omiin resursseihin, ja hakea ”kavereiltaan” vastaukset visaisiin tehtäviin, vai mistä uudistuksessa on kyse internetistä vai intranetistä. Internetin käyttö johtaa ongelmiin, ja intranetin käyttö ei hyödytä.

***
Vastauskirjojen tilaus lienee siis mahdollista ja kannatettavaa, on perheellä yhteistä iltalukemista, ja opettajatkin ehkä laativat uusia kokeita.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)