lauantai 15. syyskuuta 2012

TV-maksusta Yle veroon


Yleisradio tarvitsee meidän rahojamme, eli TV-maksusta Ylen veroon.

Tv-maksujen määrä elokuun 2012 lopussa oli viestintäviraston mukaan oli 1 867 314.

Minulla on yksi niistä, maksua olen maksanut hamasta 1980-luvusta, kun muutin opiskelijaperhekaksioon. TV-maksu oli koti-taloudeltani noin 250 euroa vuodessa


Yleisradiovero korvaa tv-maksun 2013 alkaen ja jotkut häviävät. Yle-vero on henkilökohtainen täysi-ikäisten vero, eli asuinpaikka ei enää ratkaise, eikä tv-lupatarkastajia tarvita.

vero.fi sivuilta löytyy summia, ja verokortteihinkin sitä luvataan laittaa ja periä ennakonpidätyksen mukana.

Yle-vero on henkeä kohti maksimissaan 140 euroa tai 0,68% ansio ja pääomatulojen yhteismäärästä. Alle viidenkymmenen euron maksuja ei peritä. Laskettaessa niin alle 7352,95:n tuloilla tv-maksua ei peritä. Eli osan ei tarvitse maksaa enää TV:n katselusta.

Mukava olla maksumiehenä, mukavampi olisi saada suorempaan vaikuttaa esimerkiksi urheilutarjontaan. Koripalloa toivoisin enemmän, jalkapallon Mestarien liigaa vähemmän. Rehellisyyden nimissä en katso juurikaan tv:tä, mutta Ylen uutiset, urheiluruutu ja säätiedotus ovat hyviä, Uutisvuodon katson, seuraan joitain laatusarjoja esim. Suuria odotuksia ja Kotiopettajaren romaani (neliosaisia), Rock-suomi historia oli hyvä ohjelma, jonkin verran FST:tä, mutta siihen se jää. Muita kanavia vielä vähemmän, katson Eurosportilta pyöräilyä ja koripalloa jos tulee,.
***
Mikä on maailman venyvin aine?

Luultavasti suomalaisen veronmaksajan selkänahka. Yle saa rahat varsin helposti, jos vajeita tulee, on helppo muuttaa veron periaatteita, alinta ja ylintä maksua. En vastusta Ylen rahoitusta, minusta tv-maksulla olisi voitu jatkaa, sillä tv-maksun maksanut sai käyttäjätunnukset areenaan, jolla sai katsoa laatu-sarjoja. Vero on asia, joka muuttuu automaatioksi. Miksi tarvitaan veroa, valtiohan olisi voinut suoraan rahoittaa Yleä?

***
Yritysten veronmaksuhalukkuus Suomeen ei ole aina niin kovin suurta. Hesarin mukaan monet pörssiyritykset maksavat veronsa muuallekin kuin Suomeen.

***
Tusarin mukaan maailman varat on pitkälti veroparatiiseissa.

***
Johtaako se lopulta siihen, että vain kiinteistöjä, televisioita, autoja ja ansiotuloja verotetaan, ja koska autot ja televisiot eivät maksa veroja niin ihmiset ne maksavat.

Ihminenkin voi transformoida tulonsa pääomatuloksi, eli kuka maksaa jatkossa veroa, suomalainen veronmaksaja sekä ansiotuloistaan, kinteistöstään, alveina ostoksistaan, että autonkäytöstään ..?

Pienet lapsetkin maksavat veroa talletustensa lähdeveroina!

***
Edit 18.9.2012
Isompi tv-ongelma minusta ovat urheilutapahtumien pako maksukanaville, joita on liuta, tuskin kenelläkään on koko nippua, myös sarjoja ja filmejä voi sitä kautta seurata. Meillä näkyy MTV3max (koko MTV-paketti, oli toisen tyyppinen "paketti", mutta se loppui, kokeilemme tätä vuoden, vain formulat on katsottu, jos niitäkään) ja Eurosport, maksullisia molemmat. Puhuttaessa siis yleisradiomaksusta pitää toki huomata, että sillä "saa" tai rahoitetaan radiokanavia, tv-kanavat ja areenan, eikä mainoksia tule.
Ongelma on koko viestinnän kenttä.
Itse kannatan mallia, jota muut eivät varmasti kannata, ja se on seuraava.
Yleisradio keskittyisi uutisiin, kotimaiseen urheiluun, joihinkin laatusarjoihin, mielummin kotimaisiin, ajankohtaisohjelmiin ja kulttuuriin sekä laadukkaisiin lasten ohjelmiin. Tämä ei onnistu luultavasti siksi, että muut kanavat kilpailevat viihteellä Ylen kanssa. Kilpailutlanteessa on pakko mennä mukaan. Minun mielestä pitäisi porautua laatuun vielä enemmän. Areena on minusta hyvä palvelu, Teeman laatua voi vielä terävöittää, voisi näyttää vaikka mykkäfilmejä, film noiria ...
Yleisradion Pikku Kakkonen on luultavasti vieläkin ykkönen laadussa lasten ohjelmien saralla, myös ostosarjat Maikki ja pelottava Pontso, Muumit, Alfred J Kwak, Arttu, Richard Scarryn touhukas maailma, Harri ja dinot ovat olleet laatusarjoja, joita meidän perheessä seurattiin joskus nenä ruudussa.
***
Kelan lehdessä myös luki, että perivät automaattisesti yle-maksua asiakkaiden puolesta.
Loppukaneetiksi voi todeta, vaikkei tv:tä eikä radiota ja läppäriä olisikaan.

Edit 1.1.2013
No emme tarvitse enää tv-lupaa.

Haku, näkyykö Eurosport kiinteistöissä tulee tänne, ja vastaus  tässä:
Meillä kanava 1.1.2013 on siirtynyt kanavapaikasta 22 kanavapaikkaan 128.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)