keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Mitkä kirjat menevät kirppiksellä kaupaksi?


Minulla on ollut aina säännöllisen väliajoin kirpputoripaikka, jossa myydään viikon tai muutaman viikon ajan lukemiani kirjoja. Tietyt kirjat menevät kaupaksi.

Yläkuvasta Ilkka Remeksen Omertan liitto ostettiin, Riikka Pelon Jokapäiväistä elämää ei, kirjoilla oli sama hinta.

Jos hinta on sopivan alhainen kirpparilla menee kaupaksi
Reijo Mäen tuotanto
Juha Vuorisen tuotanto
Ilkka Remeksen tuotanto
Mäen tuotanto ei mene kaupaksi pokkariversiona, mutta kovakantisena kelpaa.
Laadukkaat dekkarit oikealla hinnalla esim. Agatha Christie
Myös Stieg Larsson kelpaa ja tietyt Arto Paailinnat.

Luultavasti laadukkaat lastenkirjat menevät kaupaksi, jos hinta on riittävän alhainen. Muuten lastenkirjat eivät mene kaupaksi, jos on hieman tuntematonta, tai hinta on korkea. Sarjakuvista menee varmasti oikealla hinnalla Asterix, Tintti ja Lucky Luke, näitä ei minusta juuri ole myynnissä. Enkä itse ole myynyt.

Mikä ei tunnu menevän kaupaksi
Rosa Liksomin vanhempi tuotanto (en tarkoita Hytti nro 6:a)
1960- 1970- ja 1980-luvulla julkaistuja koti- tai ulkomaisia kirjoja,
eikä Mitä Missä Milloin -teokset mene kaupaksi, muutkin myyvät kukaan ei osta
eikä "tusinapokkarit",
mutta ei myöskään hieman vanhemmat nobelistit, esim. Undset, Rolland ei edes kovakantisena eikä edes hyväkuntoisena 1920-luvun erikoispainoksena ei lähtenyt edes eurolla.
eikä Eeva Joenpelto
eikä kirjakerhon kirjavaliot, varsinkaan jos ei ole paperikansia tallella
eikä vanhat tietosanakirjat.
Mutta ei myöskään Nuorten toivekirjat, ei kotimaiset ei ulkomaiset, ei edes original Tarzan. Yritin myydä joogakirjoja 2,5 euroon ovh yli 50 euroa, ei mene kaupaksi. Toisaalta olen ostanut Tarzan-kirjoja minulla on miltei kaikki, samoin olen ostanut Väinö Riikkilän kirjoja.

Maaliskuussa 2015 meni kirppiksellä edelleen Juha Vuorisen pari teosta kaupaksi ja Henning Mankellin teos. Sen sijaan esimerkiksi Charles Dickens ei samaan hintaan käy kaupaksi, eikä nobelistit William Golding eikä Mario Vargas Llosa.

--
Uutuuskirjat painetaan useimmiten kovakantisina, ja ne maksavat 20-40 euroa. Sarjakuvakirjoja myydään, ja lukiokirjoja, lukiokirjojen tilastoa ja myynnin arvoa en ole koskaan nähnyt. Lukiokirjoja myydään noin euron hintaan, kun painos tai teos on mennyt vanhaksi, asiasisältö sinänsä ei välttämättä ole vanhaa.

Nykyaikana kirjakaupatkaan eivät varastoja pidä, joten kirja-alennusmyyntejä on säännöllisesti, eli kovakantisia kirjoja saa edukkaasti. Alle kymmenen euron. Marketit myyvät kirjoja säännöllisesti pois.
Ne kirjat, joita ei aleista saa, painetaan pokkareina, eli jokaiselle tarjotaan mahdollisuus hankkia alle viiden euron hintaan kirjansa. Kun malttaa odottaa.
Vanhemmat kirjat saa antikvariaateista tai kirpputoreilta ja myös huutokaupoista, joissa muu tavara on pääasia, ja kirjapinot vaihtavat omistajaa edullisesti.
Minusta tullaan olennaiseen kysymykseen, mikä on kirjastolaitoksen rooli? Uutuuskirjoja saa odottaa kuukausikaupalla ja maksaa varausmaksut ja rampata monesti kirjastossa, markkinat luovat järjestelmää (kirpparit, alennusmyynnit, pokkarit), jossa teoksia saa halvalla. Lisäksi ipad-kirjat, e-kirjat astuvat esiin.

Ne joilla on rahaa ja eniten kiinnostusta ostavat kirjansa kovakantisena, eli hinnoittelulla saadaan heille markkinat, se on minusta aivan oikein. Kirjailijat saavat osuutensa, kirjakauppa ja kustantamo omansa.
__
Talvella kirpparilla ovat huutoa talvisin luistimet ja sukset varsinkin lasten, koko vuoden lasten hyväkuntoiset lelut ja lastenvaatteet. Kesällä todennäköisesti menee kaupaksi muoviautot, lasten pyörät paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)