keskiviikko 18. lokakuuta 2023

Eropäiväkirjat

 

Eropäiväkirjat on Ylen TV2:n  6-osainen ohjelma, joka näkyy myös Areenassa.

Osia on kuusi. Ohjelmassa osallistujat kertovat tilanteestaan ja on myös yhteisistuntoja parisuhdekouluttaja Marianna Stolbowin "johdolla".

1. Koko maailma romahti
Viisi eronnutta: Ella, Kukka-Maaria, Outi, Osku ja Sami ovat juuri kokeneet eron. He avaavat eroaan ja menevät ensimmäiseen eroseminaariin. Prosessi kestää 11 viikkoa. Osallistujat pitävät tuntemuksistaan päiväkirjaa. Yhdellä eronneella lapset käyvät koulu toisella paikkakunnalla, joka kuormittaa. Yhtenä tehtävänä on soittaa yhdelle ryhmäläiselle, esimerkiksi Kukka-Maaria soittaa Oskulle, joka tekee erokodin loppusiivousta, kämppä myydään.

2. En halua olla enää ahdistunut kasa
Osallistujat käsittelevät vihaa ja surua sisällään. Osallistujien piti kirjoittaa vihan aiheita ylös. Stolbow on kirjoittanut kirjan Erosta eteenpäin. Toinen tehtävä: "Kirjaa surusi syyt paperille". Kuvaa paikka joka kuvaa omaa surua. esim. tyhjä leikkikenttä. "Keksi rakentavia tapoja ilmaista vihaasi" on hyvä kotitehtävä. Yritetään tehdäasioita kuten ennen.

3. Halusin niin paljon, että menetin kaiken
Pohtivat itsetuntoaan. Osallistujien pitää kirjata asian, jonka aikoo toteuttaa ja oppia. Kirjoittavat jäähyväiskirjeen, yhdessä kirjeessä on jakson nimi:"Halusin niin paljon,että menetin kaiken".

4. Tää huone kaipaa lapsia
Yksinäisyyttä tai ennemminkin yksinoloa pohditaan. Vanhoja muistoja ja tapoja palaa mieleen. Nyt pitää suunnata uuteen. Matkalla on ostettu jääkaappimagneetti, tai nauttinut teatteriesityksestä yhdessä. Eron takia lapset ovat (myös) ex-puolisolla. Pohtivat "mitä rakkaus on?"
Kuvaa paikka, joka kuvastaa (parisuhde)rakkautta. Kukka-Maaria maastopyöräilee ja menee kahvilaan, missä ex-kumppani ilmoitti eroavansa.

5. On tää vain ihan helvetin vaikeeta
Arki haastaa hyvässä ja pahassa.
Viha muuttuu suruksi?
Tehtävä "tee jotakin uutta ja erilaista" ja "tee jotain hyvää itsellesi".
Millaiseksi haluat tulla?

6. Tuntuu hyvältä olla minä
Osallistujat käyvät prosessia läpi ja oivalluksiaan ja jatkavat eteenpäin.

Hyvä sarja, joskin hyvin raskaista asioista puhutaan. 

"Ero on yksi elämän suurimmista kriiseistä",  mutta ohjelma osoittaa, että erosta voi toipua, mutta eroseminaari voi olla joillekin eronneille hyvä apu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)