sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Pimeän hehku nyt Yle-Areenassa


Pimeän hehku (The Kiss of Plutonium) oli Ylen sarja 1990-luvun lopusta ja nyt se on katsottavissa Yle-areenassa.

Pimeän hehku  -sarjassa oli kaksi teemaa toisaalta pankkikriisi ja devalvaatio ja toisaalta plutonium-kuljetukset. Sarja on hidastempoinen, mutta sen kautta näkee silloisen tavan toimia, ei ollut älykännyköitä, matkapuhelimia oli, mutta aivan tavallisia. Tietokoneet ovat isoja ja antiikkisia, mutta internettiä ei ollut. Pankissa on tolkuttoman paljon henkilökuntaa, ja tilat ovat prameat. Sihteereitä on paljon. Lounaat olivat pitkiä ja "märkiä", saunottiin ja matkustettiin.
Sarjan vaikeuksissa oleva pankki on Kansallisen yrityspankki eli KYP. KYP:n johdossa on Matti Paavola (Tapani Perttu) ja riskienhallintajohtaja on  Jan Axelsson (Svante Martin), Paavolan kakkosmies on Ulf Tötterman (Ralf Grönberg), maakunnissa on haarakonttoreita, ja monet aiheuttavat hankaluuksia, Varkaudessa on omavaltainen Ossi Vesterinen (Martti Pennanen). Sarjasta ei tullut suosittua ja siinä on minusta liikaa sivuhenkilöitä, sivupolkuja lillukanvarsilla ja rönsyjä mutta viimeiset jaksot ovat tiiviitä ja hyviä. Pääosan esittäjistä onnistvat etenkin Tapani Perttu, Svante Martin, Teemu Lehtilä, Pertti Koivula, Risto Salmi ja Martti Pennanen sekä naisista Ritva Oksanen, Kristiina Halttu, Outi Mäenpää ja Mari Rantasila, oikeastaan muutkin, sillä ongelma on rönsyissä ei näyttelijäsuorituksissa

Jakso 1: Sopimus
Alussa professori  Vjatka Belowsky (Victor Drevitsky) vie plutoniumnäytteen Helsinkiin, missä on IAEA:n atomienergiakokous. Monikansalinen Alex Landau (Mikk Mikiver) ottaa salkun haltuunsa.
KYP:n Jan Axelsson menee  Matti Paavolan kanssa Varkauteen, missä KYP:llä on ongelmia Honkanurkkayhtiön kanssa. Varkauden konttorissa on vanha johtaja Ossi Vesterinen  ja nuori apulaisjohtaja Antti Nurminen (Pertti Koivula), jolla on hehkeä vaimo Annu (Kristiina Halttu) ja lapsia. Honkanurkkaan liittyy isompi riski eli Finnco. Honkanurkan juristi on Magnus Stolpe (Carl-Kristian Rundman). Jan pitää Magnusta epärehellisenä. Jan on naimisissa Magnuksen siskon Carolan kanssa, joskin Janilla on suhde Belowskyn entisen vaimon Riitta Salo-Belowskyn  (Mari Rantasila) kanssa. Riitta on KYP:n henkilöstöpäällikkö, mutta on mukana salaisessa Tacentumissa yhdessä Janin ja Alexin kanssa. Riitta Salo- Belowsky palaveeraa Alex Landaun kanssa, Jania kaipallaan, Jan sammuu Varkaudessa saunaillassa ja tuodaan Riitan luo, jonne tulee Landau, joka ehdottaa plutoniumin rahtausta. Idea on että plutonium laitetaan saman rahtiin uraanin kanssa, ja he käyttäisivat Tacentum-yritystä. Janilta halutaan rahoitus. Janilla tuntuu olevan alkoholi- ja asenneongelma.

Jakso 2: Murmansk
Alex neuvottelee Berliinissä sopimuksen plutonium-kuljetuksesta. Kapteeni Hui Kim saa kuljettaa plutoniumin.
Valtiovarainministeriöstä kysellään Paavolalta KYP:n tilanteesta. Axelsson tulee kännissä Luxemburgista ja pistää riskien hallinnassa merkonomi Juha Räsäsen (Teemu Lehtilä) selvittämään asiaa, ja ottaa itse viinaa ja pillereitä. Axelsson väittää, että Vesterinen on myöntänyt Finncolle huonoja luottoja. Riskien hallinnan sihteeri  Saara Räsänen (Ritva Oksanen) ja Matti Paavola halivat, mutta  Matti Paavola ehtii poikansa Maxin 8-vuotispäiville. Matilla on nuori kaunis vaimo Niina (Outi Mäenpää).
Riitta huomaa olevansa  raskaana.
Vesterinen putsaa Varkaudessa Finnco-papereita, ja käskee Nurmisen heittää joutavat pois.
Axelsson sammuu Saariselällä, ja Alex ottaa pankin bussin ja käy Venäjällä sopimassa kapteenin kanssa plutoniumin kuljetuksesta. Jan saa kohtauksen, jossa karjuu ja on juoppohullu.
Magnus käy tervehtimässä siskoaan Carolaa (Susanna Haavisto), joka on Janin vaimo.

Jakso 3 Burn out
Nurmiset ovat sängyssä. Antilla menee hyvin.
Murmanskissa lastataan M/S Odeon laivaa, se ei ole hyvässä kunnossa. Vjatka tuo extra-plutoniumit lastiksi.
Matti Paavola soittaa Saaralle, Niina-vaimo on myrtynyt. Matti järjestää KYP:n puolesta isot juhlat, jonne vaimot pääsevät, Janin virallinen avec on vaimo Carola. Jan käy hoitokodissa katsomassa kuolemansairasta isäänsä ja vetelee viinaa ja pillereitä ja on ihan loppu
Juha Räsänen löytää isot kuprut koskien Finnco-kuviota.
KYP järjestää juhlat, joissa on kaikki tärkeät ihmiset, Jan saa raivokohtauksen. Sixten Söderholm (Jukka Leisti) Matin poika edellisestä aviolitosta tulee paikalle. Jan hyppää alastomana saunasta - ei veteen vaan kalliolle, viedään sairaalaan, jalka on poikki.

Jakso 4 Kylmää sotaa
Jan on sairaalassa, jossa karjuu hoitajille, Matti Paavola pohtii Janille Sveitsin hoitolajaksoa. Janilla on jalka paketissa ja muita suunnitelmia.
Nurminen menee Helsinkiin haastatteluun. Juha raportoi hyvin Finncosta, ja Paavola pyytää Zenitistä raporttia, johon Juhalla ei le valtuuksia. Heikinpellon kupru-konttori laitetaan kiinni, Juhan kumppani joutuu pois, ja oireilee (tämä on minusta aivan turha rönsy sarjassa).
Vjatka menee M/S Odeonille plutoniumin mukana ja raivoaa kapteenille plutoniuin lastauksesta. Kapteeni ei ota palautetta vastaan.

Jakso 5 Tulta
Janin isä on kuollut. KYP:n miljoonatappiot on lööpeissä, (Stolpe on vuotanut jutun). Tiedotustilaisuutta Finncosta pidetään, Paavolan erosta kysytään. Paavola ei aio erota. Nurmiset asettuvat taloksi. Jan ottaa edelleen lääkkeitä.
Sixten pyytää Matilta KYP:n lainaa galleriaan ja Stolpe mukana Sixtenin bisneksissä, Matti ripittää poikansa, joka on heittänyt Kankkulan kaivoon, koko äitinsä miljonaperinnön.
Riitta puhuu Nurmisen kanssa, on tulossa riskienhallintaan. Antti Nurmisen appivanhennat Kauko Honkavaara (Matti Ranin) ja Elisabeth (Eila Roine) ovat tohkeissaan. Antti leveilee työasioilla ja ottaa perikunnaltaan rahaa rivitalon ostoon. Heikinpellon konttori ajetaan alas, ja henkilökunta oireilee, mutta tyhjentää konttoria.
Matti saa palautetta vaimoltaan, tiedotustilaisuus ei mennyt hyvin. Matti soittaa Saaralle, ja ruikuttaa.
Riittaa ottaa lapsivesipunktion. Jan tajuaa, että Riitta on sijoittanut Zenitiin Tacentumin rahoja ilman Janin lupaa. Riitta aikoo myydä osakkeet Nurmiselle. Jan vaatii Alexilta rahoja takaisin. Laivalla on konehuoneessa tulipalo.

Jakso 6 Valinta
Jan on isänsä hautajaisissa. Jan delegoi riskienhallinnan osuuden Paavolan palaverissa Nurmiselle. Laivalla epäillään säteilyä. Reittiä pohditaan.
Nurminen esittelee puhuu myös uraanin kuljetusbisneksestä Afrikkaan. Jan raivoaa Stolpelle, kun yllättää veneltä ja saa myöhemmin Stolpelta alkuperäisiä Finnco papereita. Jan houkuttelee Nurmista mukaan Tacentumiin 100 000 dollarilla. M/S Odeonilla on radioaktiivinen vuoto.

Jakso 7: Myrsky
Antti menee mukaan Tacentumiin ja järjestää tuparit Vuosaaressa. Nurmiset aikovat ostaa taideteoksia ja purjeveneen. Jan jättää Stolpen paperit Carolalle, johon luottaa.
Vjatka vaatii nelosruuman eristämistä, kapteeni on kovakorvainen.
Jan matkustaa Berliiniin, ja lähtee Zenitistä, ja katoaa lavastaen kuolemansa Berliinin pommi-iskussa ja jatkaa David McGregor -nimellä. Riitta näkee kotoa, että Sveitsin tili on tyhjennetty.

Jakso 8: Devalvaatio
M/S Odeon saapuu Bremerhaveniin, miehistöä on sairastunut. Alex lähtee Helsinkiin, tarvitaan lisää rahaa. Pankissa Matti Paavola kuulee yllätyksekseen delvalvaatiosta. Antin isoveli Ripa (Risto Salmi) soittaa Jämsästä devalvaatiosta Antti Nurmiselle, joka ei tiedä mitään. Antti Nurminen nimitetään toisaalla riskienhallinnan virkaatekeväksi johtajaksi. Janin hautajaisia vietetään ja Alex ja Riitta vaativat lisää rahaa Zenithiin Nurmiselta. Laivalla kuolee ensimmäinen mies säteilyyn ja hänet heitetään veteen.
Antin vaimolla Annulla on taideprojektia. Sixten suutelee Annua ja yrittää enemmän. Annu torjuu lähentelyt.

Jakso 9 Säteilevä kuolema
Laivalla Vjatka tarkastaa lastin, ja ottaa avaruuspuvussa plutoniumia ja betonoi lastin, josta kapteeni raivostuu ja soittaa Alexille. Vjatka lähtee laivasta ja neuvottelee kapteeni Huin kanssa, tarvitaan rahaa. Vjatkan betonointi
Riitta informoi Nurmista että Janin kaikki tilit on tyhjennetty. Juha löytää jäljen Zenitistä, ja Juha jännittää vaimonsa puolesta, hän joutui pois Heikinpellosta, ja uudessa konttrissa menee huonosti.
Vesterinen käy puhumassa ministeriössä ja eduskunnassa pahaa Matti Paavolasta.
Stolpe tapaa Sixtenin ja Annun. KYP:n organisaationmuutosta valmistellaan, Riitan henkilöstöosasto aiotaan lopettaa. Riitta viettelee Antti Nurmisen, jolla ei ilmeisesti homma toimikaan, mutta Riitta lypsää rahat Odeonin satamamaksuihin.
Paavolaa savustetaan ulos, ja hän epäilee Töttermanin lojaliutta, ja jää Saaran luo yöksi. Sixten ahdistelee Matin nuorta vaimoa.
Ripa (Antin veli?) haluaa Antilta rahaa, Antti ostaa aikaa.
Jan tapaa Vjatkan ja tajuaa, että tämä on ottanut plutoniumia itselleen, ja tekevät niistä kaupat.

Jakso 10 Kahden tulen välissä
Jan ja Vjatka tapaavat ja raha ja plutoniumi vaihtaa omistajaa. Tötterman ei halua tehdä Paavolan kanssa yhteistyötä. Paavola kertoo, että Riitta saaa potkut mutta raskaus etenee ja ottaa lapsivesipunktion. YT-kokousta ei viedä eteenpäin, koska henkilöstö haluaa kattavamman käsittelyn. Räsäsen siippa ei mene töihin Riihimäelle vaan herätystelttaan, ja hurahtaa uskoon. Vesterinen ja Tötterman menevät Eduskuntaan. Paavolan aika käy vähiin, seuraaja on katsottu. Stolpe haluaa Janin Finnco paperit.
Ripa kertoo, että Antti Nurminen ei ole lyhentänyt Nurmico-yhtiölle velkojaan. ongelmat kasaantuvat, Antin äiti soittaa Antille. Riitta lypsää Antilta rahaa. Annu epäilee äidille Antin uskollisuutta. Nurminen näyttää pojalleen purjevenettä ja riitelee Annun kanssa, mutta sopii ja myy Annunkin osakkeita. Nurminen ottaa Stolpelta rahaa.
Sixten luuhaa Paavoloilla, ja kertoo satuja kotielämästään.

Jakso 11 Bremerhaven
Vesterinen touhuaa fuusiota, ja selittää Töttermanille asioita. Stolpen paperi puuttuu, (Vesterinen on itse hävittänyt). Nurminen matkustaa Saksaan, Annu näkee rahat matkalaukussa, ja tulistuu, ja kutsuu Sixtenin tyköönsä. Annun imuroidessa hän näkee Tacentuminen paperin. Antti näkee Janin. Jan tekee kauppoja ilmeisesti plutoniumista.
Vesterinen tapaa Stolpen, ja haluavat salata Stolpen paperit. Vesterinen tapaa Riitan ja haluaa Janin paperit.
Paavola haluaa tutkinnan Zenitistä. Nurmista kaipallaan pankkiin, mutta on maksamassa Saksassa satamamaksuja, ja allekirjoittaa ne ja muitakin papareita ja nostaa Sveitsin pankista rahaa. Annu menee raivoamaan Riitalle, joka kertoo olevansa raskaana Janille, ja lähtevänsä ulkomaille.
Ripa näkee Antin ja karhuaa rahaa.
Matti viettää laatuaikaa Saaran kanssa, ja Sixten on Annun luona, kun Ripa ja Antti tulevat viinojen kanssa. Antti maksaa Ripalle saunassa taaloilla.

Jakso 12 Myrsky
M/S Odeon joutuu myrskyyn. Vjatka on lähtenyt pois laivasta ja menee Riitan luo Helsinkiin.
Nurminen menee työpaikalle, ja siellä on sisäinen tarkastus. Zenithin ja Tacentumin asioita pengotaan.
Sixten saa Niinan osakkaaksi. Annu pelmahtaa galleriaan. Annu menee isänsä luo. Matti Paavola on soittanut Antin apelle, ja sotkua on löytynyt.
Vjatka menee Riitan luo. Riitta kertoo raskaudesta, ja Vjatka, siitä, että Jan elää ja antanut tälle 3 miljooonaa taalaa.
Antti joutuu irtisanoutumaan KYP:stä. Paavola raivoaa Antille, ja tutkintapyyntö poliisille on tehty. Annu kuulee isältään Antin sotkuista, ja Annu ja Kasper muuttavat mummolaan. Antin äiti kuulee asiasta. Paavolalla on sydänoireita.
Riitta häiyy ja käskee Antin olla hiljaa. Antin luottokortti ei kelpaa, ja appiukko antaa palautetta. Teemun puoliso Piia on kirpparilla töissä, ja tuntee tekevänsä jotain hyödyllistä.
Antti joutuu yksin vastuuseen Tacentumista. Äiti soittelee ja saa kuulla, että Anttia epäillään kavalluksesta. Jan soittaa Antille ja kehottaa ottamaan rahat ja häipyä. Jan tekee kaupat plutoniumista ja näkee TV:stä, kunM/S Odeon on kelluva säteilypesäke. Kapteeni pidätetään.
Antti lähtee purjeveneeseen jonka aikoo ostaa, mutta Antti pidätetään. Stolpe etsii Anttia, Vesterisen pyynnöstä.

Jakso 13: Viides laukaus
Antti istuu putkassa. Espanjassa kapteeni Hui pidätetään. Hui käskee kysyä plutoniumista Nurmiselta. TV:ssä Nurminen koplataan yhteen Zenithiin ja KYP:iin. Stolpe tulee aseella uhkailemaan sisartaan. Sisar ei anna papereita.
Nurmista kuulustellaan, Nurminen ei muista mitään. Päästetään vapaaksi ja veli Ripa hakee Antin, ja toisaalla appiukko vaahtoaa Annille avioerosta.
Vesterinen tulee tapaamaan Paavolaa, ja ylimärräinen hallintoneuvoston kokous on kutsuttu koolle. KYP fuusioidaan Postipankkiin, ja Tötterman ajaa pankin alas. Zenith hakee miljardien korvauksia KYP:lle. Vesterisen mukaan Matti jäisi sairauslomalle, ja sitten eläkkeelle. Sixten haluaa lainan takauksia, Isä sanoo saaneensa potkut.
Antti menee Jämsään Ripan kanssa.
Jan soittaa Callelle, ja kertoo olevansa elossa, ja pyytää toimittamaan Magnuksen paperit Juha Räseselle. Papereissa on Holmströmin veljesten, Stolpen ja Vesterisen nimet. Stolpe lähtee pakoon, mutta merivartiosto ottaa Stolpen jahdin kiinni.
Matti Paavola polttaa KYP:n papereita, kun Niina tulee raivoamaan Saara Räsestä ja heittää sormuksesta takkaan. Matti menee Saaran luo ja saa sydänkohtauksen.
Räsäselle pedataan pestiä riskienhallinnan osastopäälliköksi, Räsäsen siippa pyörittää yhdistyksen kirppistä.
Myydyt plutoniumit löydetään Berliinistä.
Alex menee perheeseen, jossa on hänen poikansa ja pojan äiti, hänen menee kuolemaan sinne. On saanut aikonaan säteilyä?
Jan, Vjatka ja Riitta ovat etelässä. Jan antaa Citibankin kortin Riitalle, ja jatkaa Andeille

Antti leikkii revolveri mökkirannassa, Annu on menossa mökille, ja kuulee viisi laukausta. Antti on vedessä (mutta nousee vahingoittumatta ja suutelee Annua).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)