lauantai 11. helmikuuta 2017

Päivähoito ei ole ilmaistaKun muusta koulutuksesta leikataan leikkaamasta päästyäänkin, niin päivähoito halutaan kaikille avoimeksi ja ilmaiseksi.

Toisaalta ilmaisia palveluja ei ole. Nyt leikataan korkeakouluilta ja ammatillisesta koulutuksesta. Miksi halutaan ilmaistaa päivähoito? Valtion ja kuntien velkamäärä muutenkin kasvaa.

Mitä maksaa?
Yhden lapsen vuosittainen päivähoito maksaa 10 000 euroa, henkilöstökustannuksia tästä on noin 70%. Kuukausihoito maksaa miltei tonnin.

Itse asiassa oli vaikeaa löytää päivähoidosta mitään lukuja, mutta "vuonna 2009 päivähoidon kokonaiskustannukset olivat lähes 2,6 miljardia euroa, joka vastaa noin 14 prosenttia kaikista sosiaali- ja terveysmenoista."

Lastenhoitotukia saavia on 145 000, joista kodinhoidon tukea saa noin 110 000.

Asiakasmaksutulot ovat luultavasti aika pieni osa kokonaiskustannuksista, eli luultavasti 10 ja 15%:n välissä. Minusta nykyisessä valtion ja kuntien velkatilanteessa pitäisi hyvätuloisten asiakasmaksuja nostaa paljon ei poistaa. Minusta perheellä on kasvatusvastuu, ja olisi hyvä rajoittaa päivähoito-oikeutta niiltä, joilla molemmat vanhemmat ovat kotona. Ymmärrän, että päivähoidon puolesta puhuu eräät hankalat perhetilanteet.

Nykyisin vanhempien päivähoitomaksuun vaikuttavat perheen koko, ja tulot, ja Turussa suurin ensimmäisestä lapsesta perittävä maksu on 290 euroa kuussa, Minusta tämä kattaa vain noin kolmasosan lapsen hoidosta aiheutuneista kustannuksista. Alin maksu on 27 euroa, mutta siis tämän alle menevät maksut jätetään perimättä. Jos on kyse pariskunnasta, jolla on kaksi lasta, ja tulot 2000 euroa kuukaudessa, lapset hoidetaan ilmaiseksi eli kunta maksaa.

Maksuttomuuden hyötyjä (minun mielestäni)
+Vanhempien ei tarvitse maksaa päivähoitomaksuja.
+Tietyllä tavalla tasa-arvoinen järjestelmä, koska nyt vain parempi tuloiset maksavat, ehdotetussa mallissa kukaan ei maksa.
+Varhaiskasvatuksen kautta voidaan auttaa apua tarvitsevia lapsia

Maksuttomuuden haittoja
-Lasten kasvatuksen vastuu siirtyy yhä enemmän yhteiskunnalle
-Lapset laitostuvat
-Kotihoidontuki lopetetaan (miksi maksettaisiin kotona hoitamisesta, kun päiväkotikin on ilmainen).
-Pienille lapsille pitkät päiväkotipäivät ovat raskaita
-Perheiden paine laitostaa lapset kasvaa
-Lasten roudaus autoilla kasvaa
-Julkinen sektori velkaantuu entisestään
-Leikataan muusta koulutuksesta (ehkä?)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)