perjantai 18. joulukuuta 2015

Suitset nuorten someiluille


Luin 19.12.2015 aamuna Ylen teksti-tv:stä sivulta 111 että EU:ssa tulee vuonna 2018  voimaan asetus, jossa rajoitetaan alaikäisten henkilötietojen käsittelyä eli tämä tarkoittaa mm. sitä, että lapsi ei saa perustaa SoMe-tiliä ilman vanhempien lupaa.

Tämä auttaa kyllä meitä kaikkia, etenkin lapsia. Ikä on 16 vuotta, ja jäsenmaa voi päättää alemmasta ikärajasta, mutta ikäraja olisi vähintään 13 vuotta, toivottavasti Suomi ei päätä alentaa ikärajaa.

Minusta ikäraja pitää olla vähintään 15-vuotta (henkilö rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan). Paras ja oikea ikäraja olisi ollut 18 vuotta. Alaikäiset eivät osaa arvioida omien ja toisten henkilötietojen suojasta, omasta turvallisuudestaan, eikä alaikäisiin saisi kohdistaa piilomainontaa. Lisäksi alaikäisten someiluihin liittyy muitakin vakavia ja pitkäkestoisia riskejä.

Myöskin vanhemmille olisi pitänyt laittaa ja pitää laittaa suitset someilussa. Alaikäisten lasten henkilötietojen laittaminen someen pitää ehdottomasti kieltää, sekä alaikäisten lasten kuvien julkaiseminen. Täysikäisten kansalaisten henkilötietojen laittamisessa nettiin pitää vaatia kirjallista suostumusta. Kielto on jo voimassa nyt, olen soittanut asiasta kerran tietosuojavaltuutetulle, sillä oma kuvani oli laitettu nettiin ilman kirjallista suostumustani. Sain ohjeet, miten toimitaan, kuvaa ei ole enää netissä. Yhteydenotto ei ollut miellyttävää tehdä, mutta en halunnut kuvaani nettiin, lähinnä turvallisuussyistä.

Some-rajoitus rauhoittaa kouluja, koska peruskoululaiset eivät voi netin kautta  enää levittää toisten henkilötietoja, juoruja, toista loukkaavia viestejä eikä muutoin somekiusata toisia. Kouluissa tämä on ongelma, sillä koulun asioita puidaan henkilötietoineen eri  somefoorumeilla. Välitunnilla on helppo lähettää uusia viestejä eri sovelluksiin. Uusin riesa on kouluissa Periscope-ohjelma, jossa voi laittaa live-lähetystä nettiin.

Toivottavasti Suomi päättää pitää ikärajan eli vähintään 16 vuotta, eikä vanhemmat anna perustaa some-tilejä lapsilleen.

Toivottavasti vanhemmat eivät hanki lapsilleen myöskään älykännyköitä. Minusta älykännykkä sisältää tiettyjä tietoturva- ja muitakin riskejä lapselle. Muutamalla oikein osuvalla google-haulla saa henkilön kaikki julkiset sometilit näkyviksi ja kaikki muut henkilötiedot listatuiksi.

Sitä ihmettelen, miten alaikäisten somen perustamista valvotaan. Ainakin nykyisin voi syntymäajaksi voi ilmoittaa haluamansa päivän. Vaaditaanko jatkossa sähköistä tunnistautumista. Se veisi netin käytöstä anonymiteetin mahdollisuuden pois.

EU ja Suomi on pullollaan EU-asetuksia ja lakeja, joiden valvontaa on helppo vältellä. Aina on hyvä kuitenkin tiedostaa ongelmat ja parantaa tietosuojaa.

Tässä on taustalla koko EU:n tietosuojauudistus, joka saadaan voimaan kaikissa jänemaissa EU- asetuksella.
Mahdollisia vaikutuksia:
-Organisaatioihin tietosuojavastaavia, ainakin kuntiin
-Ennakkomenettelystä tarkemmat ohjeet
-Jäsenvaltioissa samat menettelyt
-Valvontaviranomaisilla mahdollisuus määrätä sakkoja
-Henkilötietojen tarkastukseen ja siirtoon tarkemmat ja "ankarammat" menettelyt
-Kaikkien organisaatioiden kustannukset kasvavat, ja rahaa kuluu siten enemmän, toisaalta kansalaisten tietosuoja on mahdollisesti paremmissa käsissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)