maanantai 5. tammikuuta 2015

Emma kihlaa Mertarannan Hockey NightissaEmma-teatterin viime kesä 2014 meni penkin alle. Tämä on oma johtopäätökseni, katsojaluvut luultavasti notkahtivat paljonkin. Emma teatterin tyhjät katsomot pitää siis täyttää

Esityksestä juttu täällä. Suomi Hullu touhuu oli porilaista tuotantoa.

5.1.15  
Ilta-Sanomat vihjasi, että ensi kesänä Naantalin Muumimaailman Emmateatterissa mentäisiin Turun kaupunginteatterin voimin TPS-aiheisella näytelmällä, osassa selostajalegenda Antero Mertaranta.

8.1.15
Turun kaupunginteatterin sivut vahvistavat asian täällä.
Kesäteatteriesityksen nimi on Hockey Night ja Emma-teatterin ja Turun kaupungin teatterin yhteistyösopimuksen mitta on kolme vuotta, eli luvassa on siis kaksi muutakin näytelmää.

Kaupunginteatterin sivuilla on ylisanoja, toivotaan, että lupaukset lunastetaan, pari viime vuotta Emmateatterissa on ollut varsin vaisuja elämyksiä. Pelkkä Mertarannan selostus ei pitkälle kanna. Mertarannan kuuluisin lätkäselostus on vuoden 1995 jääkiekon MM-finaalin Suomi-Ruotsi selostus, peli oli jännittävä, tähänkin vaaditaan kunnon toimintaa, mitä selostetaan. Myös 2011 lätkän MM-loppuottelun selosti juuri Antero Mertaranta.

Varsin vanhoilta ja tutuilta kyvyiltä vaikuttavat taustavoimat, sillä käsikirjoituksesta vastaavat Satu Rasila ja monissa Emma-teatterirooleissa ollut Miska Kaukonen, ohjaus on Mikko Koukin. Lipun hinnat ovat "entiset" eli hulppeat 31 ja 33 euroa. Liput ovat jo myynnissä, kuva Turun Sanomista 9.1.2014, lisäksi on iso juttu.

TPS:n mukana oloa ihmettelen, jääkiekossa joukkue on SM-liigan vihoviimeinen, jalkapallossa pudottiin sarjasta, ja salibandyssakin ollaan putoamassa playoffeista. Ehkä kannattaisi keskittyä vaan pelaamaan ja valmentamaan. Urheiluun ei minusta kuulu näytteleminen eikä teatteri. Vaikka selitykset alkavat jo käydä tragikomediasta.

Esitykset ovat Kaupunginteatterin webbisivun mukaan aikavälillä 28.5 (on torstaipäivä) - 22.8.2015 (on lauantai). Ennakkonäytös (maksullinen on 27.5.2015).

Hockey Night -niminen ohjelma oli tai on kaupallisilla tv-kanavilla alkanut ohjelma, jota muistaakseni vetivät ensin Pertti Lindegren ja Ari Leinonen.


Turun kaupunginteatteri (remontissa oleva rakennus kuvassa) on muuttanut remontoitavasta teatterirakennuksesta Logomoon evakkoon, ja Mikko Kouki, joka oli ennen Linnateatterilla töissä, on nyt Turun kaupunkiteatterin taiteellinen johtaja. Kouki on lisäksi HC TPS:n hallituksessa, hallitusta johtaa Matti Perkonoja. Kuulin keväällä, että esitykset ovat Logomossa, mutta harjoitukset ovat edelleen teatterissa. Kummastuttaa Turun kaupungin löysä tilankäyttö, tilat olisi voitu antaa väliaikaisesti jollekin koululle, käsitykseni mukaan Kastun koulusta joudutaan pois.

Turun kaupunginteatteri on tietojeni mukaan Turun kaupungin veronmaksajien pääosin rahoittama, luultavasti nelisen miljoonaa euroa menee verorahaa. Turun kaupungin veronmaksajana ihmettelen tätä rönsyä, kesäteattereita on Turun seudulla useita, Emma-teatteri sijaitsee Naantalissa ei Turussa. Turun kaupunginteatterin kannattaisi minusta keskittyä Logomoon ja omiin esityksiin ja sitten siihen remontoitavaan rakennukseen, remonttikin maksaa yli 25 miljoonaa euroa, luultavasti yli 30 miljoonaa. Ilmeisesti myös HC-TPS rämpii taloudellisesti, jääkiekkokausi 2014 - 2015urheilullisesti oli ainakin fiasko TPS:n jäljessä taisi olla vain Vaasan Sport.

Emmateatterin ovet paukkuvat, kesän 2013 jälkeen loppui Linnateatterin esitykset, viimeiseksi jäi Vetämättömät. Nyt lähti siis porilaiset Rakastajat-teatteri.

Emma-teatteri viittaa tietenkin Tove Janssonin kirjaan Vaarallinen juhannus, jossa Emma (kuvassa vasemmalla) oli teatterin siivooja. Teatteri kellui Muumitalon ohi, joka oli jäänyt veden alle. Muumiperhe muutti teatteriin, Nuuskamuikkunen oli lähtenyt repimään puistoon kieltotauluja ja istuttamaan hattivattien siemeniä, Muumipeikko ja Niiskuneiti yöpyvät puussa, Emma irrottaa kuiskaajan kopissa olevan Muumipapan kävelykepin, joka piteli kiinnitysköyttä ... Muumipappa kirjoittaa näytelmää, joka on varsin heikko, mutta muuttuu paremmaksi, kun esityksen aikana perhe yhdistyy ja lavalle syntyy vipinää...

Aasinsiltana tai aasin mielipiteenä pohdin, että TPS-aiheinen teatteriesitys on minusta varsin lähellä Emma-teatterin alkuperäistä ideaa kuten aiemmatkin esitykset, eihän Muumipappa saanut mitään järkevää eikä taitellista aikaiseksi ja yleisökin tuli paikalle ristiriitaisin odotuksin, mutta saivat pääsylipuilleen vastinetta elämän suuren teatterin vuoksi, pääsymaksuksi kävi muukin kuin raha.

Onhan Emma-teatteri parempi nimi kuin Kailon kesäteatteri.
*****

10.5.2015
Hockey-Nightin "kenraalinäytöksen" liput olivat myynnissä Lippupalvelussa Turun Saniomien kestotilaajille "puoleen hintaan", ennen ennakkonäytös oli ILMAINEN. Kävimme sekä netissä että R-kioskilla mutta lippuja ei ollut, puhelinpalvelusta kuulin, että lippuja ei ole enää varattavissa. Jää tämän vuoden ennakko siis väliin.
10.6.2015
Kuulin, että Turun kaupungin työntekijät pääsevät 15.6.2015 näytökseen 10 eurolla, jo aiemmin pystyi teatterinäytöksen maksamaan ns. tykyrannekkeella eli halpaa on. Toisaalla on kallista. Samaan aikaan puhutaan teatterirakennuksen remontista, jonka hintalappu on jo yli 36 miljoonaa euroa, ja kaikkialta muualta valtakunnassa ja kunnassa säästetään mutta rahat tälle on luvattu ja varmasti vielä kaikki luvataan. On tämä aika farssi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)