sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Lukion tuntijako ei juurikaan muuttunut


Lukion tuntijako ei juurikaan muuttunut
Muutokset ovat lähinnä kosmeettisia, eikä muuta käytännössä juuri mitään, suurempi vaikutus on sähköisillä ylioppilaskirjoituksilla. Tosin tieto- ja viestintätekniikkaa ei ole lainkaan pakollisten joukossa, enkä nähnyt listassa lainkaan.

Lukion ja ylioppilaskirjoitusten kesken oppiaine eli äidinkieli ja kirjallisuus ei muuttunut, eivätkä kielet.

Opinto-ohjausta on lukiossa jatkossa kaksi pakollista kurssia. Entisen yhden asemasta.

Matematiikassa ainoa muutos, joka minusta on todella huono, että ensimmäinen lukion kurssi on yhteinen. Tämä ei auta valitsemaan pitkää matematiikkaa, sillä matematiikkaa on peruskoulussa jo luettu yhdessä yhdeksän vuotta. Lisäksi lukion kurssivalinnat tehdään jo peruskoulun jälkeen kesällä, eikä syksyllä ykköskurssin jälkeen. Pitkän matematiikan yo-kirjoituksiin ilmoittautuu vuosittain noin 12000 kokelasta ja lyhyen matematiikan yo-kokeeseen noin 18 000 kokelasta

Reaaliaineista pakollisen kurssin menettivät uskonto ja historia, eli uskontoa on kaksi pakollista kurssia, historiassa kolme, kuten yhteiskuntaopissakin, joka sai kurssin lisää, kuten filosofiakin, jota on kaksi pakollista kurssia. Minusta todella pieniä muutoksia, jotka kuvaavat myös yo-kirjoituksiin ilmoittautumisia.
Yhteiskuntaoppiin ilmoittautuu nyt noin 8500 kokelasta, kun historiaan vastaavasti 7200 kokelasta, aiemmin historia oli suositumpi.
Uskontoon (ev.lut) ilmoittautuu noin 2500 kokelasta, kun filosofiaan vastaavasti 1200. Uskonnon valinnaisten kurssien määrää nostettiin neljään. Sekä filosofian että uskonnon ilmoittautumiset ovat olleet laskussa.
Terveystieto on suosituin reaaliaine ylioppilaskirjoituksissa, siihen ilmoittautui 15 400 kokelasta.

****
Ammatillisen koulutuksen tutkinnon perusteet muuttuvat pikavauhtia alkavaksi 1.8.2015. Muutokset ovat sangen suuria myös "yleissivistävissä aineissa". Elokuussa 2015 otetaan käyttöön osaamispisteet ja vieläpä taannehtivasti jo aloittaneilla samalla tutkinnon perusteet ovat päivitetty.

Ammatilliseen koulutukseen tuli 1990-luvun loppupuolella työssäoppiminen, sitten otettiin käyttöön uudet perusteet 2000-luvun alussa, seuraavaksi tulivat ammattiosaamisen näytöt nuorisoasteelle. Uudet tutkinnon perusteet tulivat myös 2009,

Ammatillisen koulutuksen opiskelijavalinta muuttui syksyllä 2013, eli yhdeksäsluokkalaiset saivat etusijan koulutukseen hakeutumisessa, sillä he saivat rutkasti lisäpisteitä.

Lukioon pääsyyn ratkaisee edelleen vain keskiarvo ja opintopolun mukaan "Lukiokoulutuksen opiskelijavalinnassa noudatetaan opetus- ja kulttuuriministeriön päätöstä lukion opiskelijaksi ottamisen perusteista (856/2006, muutosasetus 948/2007 ".
*****
Minusta lukion tuntijakouudistuksessa olisi pitänyt poistaa epätasa-arvo päivä ja iltalukion välillä. Toisessa 75 kurssia, joista vähintään 47 on pakollista, lisäksi on vähintään 10 syventävää kurssia. Aikuislukiossa kursseja on luokkaa 44. Minusta tämä on epätasa-arvoista. Epätasa-arvoista on minusta se, että jos on aloittanut päivälukion joutuu suorittamaan (tai sisällyttämään tutkintoon) aikuislukiossa liikunnan, terveystiedon ja kaksi kurssia kuvataidetta tai musiikkia.

Minusta on eri asia suorittaa lukio 44 kurssilla kuin 75 kurssilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)