maanantai 22. lokakuuta 2012

Ruoka, hotellit ja matkailu James Bond filmeissä

Ruoka, hotellit ja matkailu Sean Conneryn, Roger Mooren ja Timothy Daltonin aikana James Bond filmeissä on seuraavan Bond-postauksen aihe, olen kirjoittanut tämän vuonna 2002 ja siinä on myös muutama Pierce Brosnamin filmi mukana, tämä ei ole tuotemainontaa eikä alkoholimainontaa eikä tupakkamainontaa, vaan huomioita filmistä, eli elementit todella ovat filmeissä. 
Tässä filmissä puhutaan viinin ja ruuan yhdistämisestä, joka Grantille oli vaikeaa

Ruoka
Bond on sivistynyt ja hän joutuu usein aterioimaan konnien kanssa, joiden ruokalajitietämys ei nouse kovinkaan korkeaksi. Bond aterioi ensimmäisessä filmissään Tohtori Eissä kahdesti sekä neiti Taron kanssa että Tohtori Ein kanssa. Kummankaan vieraanvaraisuus ei ole vilpitöntä, eikä ruoka näin ollen ole kaksista eikä sitä itse asiassa olekaan kahvissakin on unilääkettä. Istanbulissa Bond paljastaa viinivalinnan seurauksena Grant-konnan, Bondin mielestä punaviini ei sovi pariloidun merianturan kanssa. Toisaalta lounas Ari-konnan (Erittäin salainen) sujuu hyvissä merkeissä, joten aina eivät hyvätkään ruokatavat tee kunnon ihmistä. Tällöinkin Bond valitsee valkoviiniä kalaruuan kanssa, tällä kertaa Bond herkuttelee katkarapujen kanssa, jotka tuodaan pöytään vadilla. Kamal Khan Octopussyssa tarjoaa kohokasta ja vasikan päätä, ja syö sormin silmiä ja sillä on yhteys hänen muuhunkin petollisuuteensa. Bondin kulinaristisia valintoja on Pallosalamassa simpukkakeitto ja kaviaari, merianturaa syödään Idänpikajunassa Istanbul-filmissä, joten Bond selvästi pitää merenantimista, kuten myös filmissä Kuolema saa odottaa, missä tilaa esim. hummeria.

Vain kahdesti Bond-filmeissä tapellaan keittiön puolella. Vaaran vyöhykkeellä käydään taistoa keittiössä, tosin Bond ei käy vaan Negros, keittiössä parila, ”sähköveitsi" ja kiehuva vesikattila saavat uutta käyttötarkoitusta, samaten Älä kieltäydy kahdesti elokuvassa, jossa lautasia menee muusiksi. Älä kieltäydy kahdesti ei ole ns. virallinen Bond-filmi, mutta on Sean Connery- ja James Bond filmi, missä Moneypennykin. Parantolassa Jamesilla on omat eväät mukana, syö mm. kaviaaria. Tilaa baarissa vodkaa.

Juoma
Bond juo viiniä tai samppanjaa ruuan kanssa, mutta hän on intohimoinen samppanjan ystävä, useimmiten hän juo samppanjaa sängyssä, mutta myös ruuan kanssa ja mihin vuorokauden aikaan tahansa. Hän juo yleensä Dom Perignonia. Pallosalama, kirjoissa ilmeisesti aina ja vieläpä 46:a Tohtori Ei:ssä vuosikertaa 1955, vaikka Bondille maistuisi enemmän 1953 kuten Kultasormessa, jossa haluaa sen alle 300 Fahrenheitin, filmi siis vuodelta 1962, Elät vain kahdesti vuosikerta on 59 eli ajan kuluessa vuosikertakin muuttuu isommaksi, myöhemmin hän juo myös Bollingeria (mm. Elä ja anna toisten kuolla ja Vaaran vyöhykkeellä). Samppanjan lämpötila Bondille on siis tärkeää, samppanjan kyytipojaksi Bondille maistuu kaviaari (beluga, viimeksi Casino Royalessa) ja muut herkut. Bond ei muutenkaan sylje lasiin ja lempidrinkinhän kaiken muistavat. Vodkamartiini sekoitettuna ei ravistettuna tai shaken not stirred , tätä perustellaan tehokkuudella, ravistamalla juoma viilenee nopeammin. Tohtori Ei:ssä hän juo kahdesti, toisen kerran itse Julius Ein tarjoamana. Tähän lempidrinkkiin liittyy Timantit ovat ikuisia filmissä pieni anekdootti filmissä puhutaan vodka martinista stirred not shaken, vaikka se on shaken not stirred. Vodkamartiinin lisäksi Bond juo kirkkaita viinoja mm. viskiä (bourbon). Elät vain kahdesti filmissä hän sylkee alkoholia pois, mutta tämä on Siamilaista "vodkaa". Kultasormessa Bond juo heikohkoa brandya, mutta tuntee iän.

Pitääkö Bond punaviineistä jää (minulle) arvoitukseksi, ? Hän paheksuu Grantin valitsemaa punaista Chiantia Merianturan kanssa toisessa Bond-filmissä, missä seikkaillaan Istanbulissa. Bond tuntee sherryn espanjalainen väkevän viinin. Kauppamerkit valmistetaan useiden eri ikäisten viinien sekoituksesta. Kypsyttäminen ja sekoittaminen tapahtuu erityisellä solera-menetelmällä. Bond tuntee soleran pohjana olevan rypäleen vuosikerran, joka on 1851 Timantit ovat ikuisia -filmissä.

Ian Fleming Bondkirjailija itse piti alkoholista, kuten Raili Suominen 14.12.02 Turun Sanomissa kirjoittaa: ”Liian samppanjan ja puolikuivan martiinin nauttiminen, tupakointi sekä voissa ja kermassa kylvetetty ruokavalio rapauttivat kirjailijan sydämen ja maksan”.

Hotellit
Bond asuu lähes poikkeuksetta hotelleissa. Hän käyttää hotellin palveluita, huonepalvelua, respaa ja joskus kantajiakin. Respassa on poikkeuksetta naishenkilöitä töissä, joiden kanssa voi jopa flirttailla, mutta pidemmälle ei mennä. Bondin hotelliin tosin ei kannata muiden majoittua, koska hotellihuoneita räjähtää mm. ”Älä kieltäydy kahdesti” –filmissä. Bondin hotellihuone on aikamoinen hollitupa: Pallosalamassa Fiona Volpe niminen konnatar murtautuu Bondin hotellihuoneeseen, Erittäin salaisessa taitoluistelijatar Bibi Dahl odottaa vähäpukeisena hotellihuoneessa ”älä häiritse” –kyltin kera, mutta ei ole "pipi". Huominen ei koskaan kuole -filmissä Paris Carver, tohtori Kaufman tulivat sisälle muutaman kerran luvatta. Bondin hotellihuoneeseen laitetaan usein myös eläimiä, tarantella Tohtori Eissä ja käärme elokuvassa Elä ja anna toisten kuolla. Hotellisiivoojat ovat perinteisissä asuissa ja naisia Istanbulissa Rosa Klebb ja Pallosalamassa henkilö, joka avaa oven Bondille kultasormen huoneeseen.

Jos respassa ei ole vain naisia siellä on sekä mies että nainen, Octopussyn Intiakohtauksessa hotellin vastaanotto on jopa ulkona. Tohtori EI, joka on ensimmäinen Bond, Bond asuu hotellissa, jonka huoneisto ei näytä hotellilta, se on asunto. Sinne tuodaan iso hämähäkki, lienee tarantella. Bond hakkaa lattiaa kohtauksen päätyttyä, mutta hämähäkkihän ryömii tyynylle, ei lattialle. Toinen kummallisuus on filmin autoissa. Lentokoneelta lähteneessä taksissa oli ratti vasemalla puolen, samoin auto, jossa oli Leiter, mutta muut Jamaikan autot ovat ainakin ns. englantilaisia, ratti oikealla puolen, esim. kun Bond autoilee neiti Taron luo!

Palvelu
Bond saa aina moitteetonta palvelua, hän on avokätinen esimerkiksi juomarahat Octopussyssa ja Tohtori Eissä on avokätiset (setelitukku). Tarjoilijat ovat useimmiten ja lähes poikkeuksetta miehiä, mustat housut, valkea paita ja rusetti (mm. Pallosalama), Tohtori Eissä, kaikki tarjoilijat miehiä, mustavalkoiset asut, rusetit joko mustia tai punaisia). Huominen ei koskaan kuole –elokuvassa järjestetään iso coctail-tilaisuus, jossa vain yksi tarjoilija on lähikuvassa, miehellä on musta rusetti kaulassa, mutta sanomalehtitakki päällä. Kun filmejä käy läpi naistarjoilijoiden puuttuminen pistää silmään, Erittäin salainen filmissä naistarjoilijat hoitavat jotakin pitopalvelua ulkopöytään, mistä Bond suhauttaa yli suksilla ja kaksi konnaa seuraa moottoripyörien kanssa, jälki on sen mukaista. Bondin vastapelurit ovat rikkaita, ja heillä on yksityiset hovimestarit. Hovimestareita on kahdentyyppisiä, on ns. suorantoiminnan miehiä, lihaskimppuja tai budolajien taitajia, kuten esim. Oddjob (Kultasormi) tai Cha (Erittäin salainen) tai sitten englantilaisen koulukunnan huippuhovimestareita.

Matkailu
Bond matkustaa laajasti. Hänen kulttuurien tuntemuksensa on loistava. Hän osaa varata lentomatkoja, hän matkustaa myös laivalla (Timantit ovat ikuisia) ja junassa (Istanbulissa, Octopussy). Hän tutustuu museoihin (Kuuraketti), ja paikallisiin juhliin (Istanbulissa, Pallosalama). Elokuvassa Kultainen ase hän kohtelee kaltoin nuorta paikallista puisen elefantin myyjää. Paikalliset maamerkit vetävät Bondia puo-leensa. Kuoleman katseessa kiipeillään Eiffel-tornissa ja Golden Gate-sillalla. Big Ben esitellään ainakin filmissä Pallosalama. Bond on talviurheilulajien expertti ja sukeltaja. Näin hän tutustuu myös matkailupalveluyrityksiin. Lentokone yritykset mm. Elä ja anna toisten kuolla Bleekerin lentokone yritys.

Erittäin salainen filmissä toimitaan osin myös eräässä talviurheilukeskuksessa kuten myös elokuvassa Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa. Matkailuyrittäjien elämä ei jatku Bondin tultua aina suotuisissa merkeissä. Venetsiassa Bond katkoo gondoleita ja elokuvassa Tohtori Ei Quarrel paikallinen vene-yrittäjä vetää viimeiset henkoset rautalohikäärmeen kärventäessä suolla tunkeilijoita. Quarrel junior auttaa veneily-yrityksellään Bondia elokuvassa Elä ja anna toisen kuolla Pussy Galoren lentosirkus on omalla tavallaan myös ohjelmapalveluyrityskin, kuten Octopussyn sirkuskin.

Pelit ja tupakointi ja sikarit
Bond viihtyy baaritiskin tuntumassa usein hän siirtyy pelipöydän ääreen. Bond pelaa chemin de feriä, eli punto bancoa eli baccaratia, jossa pelaaja yrittää saada korttien summaksi 9 (kuvakortit on nolla)

Xenia Onatopp polttaa pitkiä sikareja pelatessaan baccarattia, filmissä Kultainen silmä.

Bond tupakoi runsaasti ja sytyttää savukkeensa sytyttimellä (kirjoissa Dunhill), ja tarjoaa myös muille tulta, savukkeita hän säilyttää metallisessa laatikossa. Sikareita hän polttaa ainakin elokuvissa Kultasormi, jossa juo samalla "heikohkoa brandya, koska rypäle on ollut huono, Elä ja anna toisten kuolla ja Kultainen ase ja Kuolema saa odottaa. (Bondin elämä lyhentyy tupakoinnin ja liian runsaan alkoholin käytön vuoksi useilla vuosilla ?). Bondilla on jokunen hyväkin ruokailutottumus, hän pitää hedelmistä. Tohtori Ei:ssä hän valmistautuu hedelmien syöntiin, joskin hänet viedään tyrmään sitä ennen ja Pallosalamassa hän syö viinirypäleitä Herra Angelon huoneessa.

007-matkailuaiheinen hyvä blogi on täällä.

3 kommenttia:

 1. Kiitos tekstistä. Tervetuloa tutustumaan meidän Bond-sivustoon 007 Travelers. :)

  VastaaPoista
 2. Löysin bloginne ja on hieno, paljon korkeatasoisempi kuin omani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja laitan tähän linkin, jos joku tänne eksyy.

   Poista

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)