keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Punkki pois kotikonstein, päivystykseen ei pääse

Z-pinsetti ja Guard Tick Remover punkkipihdit, saa apteekista, kuva suurentuu klikatessa

Punkit ovat kesäinen riesa, joita voi saada rantaniityillä. Puremaa ei tunne, sillä punkki puree niin, että se ei satu. Se ryömii nivustaipeisiin, polvitaipeisiin tai hiuksiin ja alkaa imeä verta, voi punkki olla muuallakin, minulla on ollut kaksi kertaa punkki lapsena. Silloin punkin vaaroista ei tiedetty vaan käytettiin rasvausta, jota nykyisin ei suositella.

Punkki levittää ainakin kahta sairautta (borrelioosi ja puutiaisaivokuume), joten sen poistamista suositellaan punkkipihdeillä. Puutiaisaivokuumetta vastaan on rokotus olemassa. Sairaudet ilmenevät vasta noin kuukauden tai pidemmän ajan kuluessa, joten aina sairautta ei yhdistetä punkin puremaan, sillä punkki tiputtautuu itse pois, eikä sitä ehkä aina huomaa. Vaikka molempien tautien todennäköisyys on suhteellisen pieni, aina on vaara olemassa.

Turussa, jonka saaristo kuuluu punkkialueeseen, ei punkkia oteta pois päivystyksessä, koska välitöntä vaaraa ei ole! Otatimme kerran punkin pois yksityisellä lääkäriasemalla, sillä kun punkki on juuri tarttunut, se on niin pieni, että yläkuvan välineilläkin sitä on vaikea saada pois (ainakin kokonaisena, vaikka lienevät parhaasta päästä), jos ei ole harjoitellut. Isompi punkki on helpompi poistaa. Punkin osat kannattaa kaikki poistaa, luultavasti kannattaa laittaa alkoholipitoista desinfiointiainetta ja poistaa osat pinseteillä tai steriilillä neulalla, kehotan soittamaan terveydenhoidon neuvontaan.

En ole ammattilainen, mutta vinkkini on seuraava.
Osta  muutamat punkkipihdit, ja harjoittele tikkujen poistoa sillä, koska ainakin pienen punkin poistaminen on hankalaa, netissä on videoita asiasta (esim. haulla "tick remove" tick on punkki englanniksi). Kuvassa olevat jouselliset ovat hyvät pihdit, sillä ne lukittautuvat itsestään, pidemmät ovat myös hyviä, ja markkinoilla (apteekissa) on lisääkin. Suurennuslasilla näkee tarkemmin punkin. Eli katsoo punkkia suurennuslasilla. Punkki saattaa tulla elävänä pois, pienenkin punkin jalat näkee suurennuslasilla.

Ulkoa tullessa, jos asuu punkkialueella, kannattaa tarkastaa punkkitilanne.

Koiran omistajat saavat harjoitusta enemmän, sillä koiraan punkit tarttuvat myös, ja ne on syytä poistaa.
___
Tämä ei ole mainos, eikä sponsoroitu juttu, ja tätä saa kommentoida.

Nimittäin punkin poistosta on erilaisia ohjeita, jotkut käskevät pyörittämään, toiset kieltävät.

Jotkut kehottavat poistamaan punkin heti, joidenkin mielestä voi odottaa, että punkin saa kokonaisena pois. Punkkihan lähtee vasta, kun se on saanut "veriateriansa". Ennen se tukahdutettiin rasvalla (kun olin pieni eli 1960- ja 1970-luvulla), mutta ongelmana on se, että punkki voi silloin tyhjentää suolensa ihmiseen, jolloin mahdollisen tartunnan riski kasvaa.

Minulla on kolmannet punkkipihdit, jotka ovat muovista, mutta luultavasti punkin pitää olla aika iso, että sen saa niillä pois, sen kuvaa en laittanut.
***
2013 Punkkilaastari ja -pyyhe

Punkkilaastari on tullut markkinoille, ostettiin laatikko, jossa kuusi laastaria, jolla punkki irrotetaan

Hinta on 11,90 E, toivottavasti ei tarvita. Laastari asetetaan punkin päälle muutamaksi minuutiksi ja otetaan pois. En ole kokeillut. Tärkeintä on saada punkin suuosat pois ja puhdistaa rippeet desinfiontiaineella.

Tässä 2 euron punkkipyyhe, joka ehkä estää punkin tulon iholle, ilmeisti hyönteiskarkote estää punkin tulemista iholle.

25.6.2016
Punkkimäärä on räjähtänyt Turussakin (yläspäin). Olen alkanut suhtautua punkkeihin "hysteerisesti", jos kävelen heinikossa tai metsässä, poistan punkit (tai punkin näköiset elikot) vaatteista. Ulkovaatteet ravistan jo ulkona ja tarkemmin suihkuhuoneessa puhtaiksi. Ruissalossa ja Hirvesalossa Turussa on punkkeja, lienee kauriskannan lisääntymisen "ansiota".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)