perjantai 11. toukokuuta 2012

Juhana Vartiaisen teesit, ja kommenttini





Juhana Vartiainen Helsingin Sanomien mukaan 10.5.2012 ehdottaa tai pohtii

1. Eläkeiän vanhuusikärajan nostamista 63 vuodesta ylöspäin
*Tämä toteutuu portaattain, ikäluokka 1962 on ensimmäinen, jonka eläke iäksi määräytyy 65 vuotta.

2. Työttömyysputken poistamista, eli Vartiainen haluaa saada putken poikki, jolloin otettaisiin työtä vastaan?
*Olen tästäkin eri mieltä, koska luultavasti työtön yli kuusikymppinen ei herkästi enää työllisty ja siksi putki on tehty, pitääkö hänen mennä siivoamaan tai pikaruokalaan töihin. Tavoite on oikea, mutta olen keinosta eri mieltä. Moni kuusikymppinen on ollut töissä yli neljäkymmentä vuotta, eikä ole saanut nuoruudessaan sosiaalitukia.

3. Varhemmin valmiiksi yliopistosta ja töihin?
Samaa mieltä, jos kiinnostusta on.
En kannata kuitenkaan lukukausimaksuja yliopistoihin, kuten Hesarissa lukee Vartiaisen toivovan neljännen vuoden jälkeen. Minusta ensimmäinen tutinto voisi olla ilmainen, mutta seuraava tutkinto maksullinen.

Opiskelijat eivät pääse opiskelemaan haluamaansa alaa, tai eivät ylipäätään minnekään, ja työnteko opiskeluaikana on pakollista, koska opintotuki ei riitä, ja ilman työkokemusta ei pääse töihin valmistumisen jälkeen. Eli liemessä ollaan.

Nykyisin ihmisiä pyörii ammattikouluissa, ja aikuiskoulutuksessa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa, miksi yhdelle ryhmälle laitettaisiin stoppi, tai kepitettäisiin.

4. Työn verotuksen alentaminen?
Olen samaa mieltä, mutta ongelma on ollut nyt isoja pääomatuloja saavien pienet veroprosentit suhteessa työtä tekeviin. Veroja kuitenkin tarvitsee kantaa.

5. Omistusasumisen suosiminen?  Tätä Vartiainen kritisoi.
Tästä olen  eri mieltä. Vartiainen penää toimivia vuokra-asuntomarkkinoita omistusasumista rokottaen. Miksi siis vain omistusasumisen, miksei muiden asumisen tukien? Vuokratuet, asumislisät, asumistuki, nekin vääristävät markkinoita. Se, että ensiasunnon hankkimista tuetaan, on aivan oikein (leimavero, korot saa vähentää). Korkojen vähennysoikeushan lisää työhaluja, sillä vain jos on tuloja maksaa myös veroja, joista vähennykset tehdään.

Asumisen tuet ovat suuria tähän Sailas viittasi alkuvuonna 2011 täällä. Hän puhui myös vuokra-asumisen tukemisen kustannuksista, eli tämä on todella iso kysymys, ja asiassa pitää edetä varovasti ja kaikkia asumismuotoja ”rokottaen tau tukien”, nyt vuokrat voivat nousta asumistuen vuoksi??

6. Kotihoidontuen lyhentäminen.
Tästä olen eri mieltä. Jos kotihoidontukea lyhennetään, päiväkodit jäävät liian pieniksi. Perheillä pitää olla mahdollisuus hoitaa lapsia kotona, jos on monta lasta, tai lapsi on allerginen tai korvatulehduskierteessä. Siihen meillä pitää olla varaa, että edes joku korvaus maksetaan ”oman lapsen” hoitamisesta, kotihoidon tuki on vähemmän kuin lapsi maksaa yhteiskunnalle päiväkodissa, enemmän säästetään jos kyse on monilapsisesta perheestä. Päiväkoti on hieno mahdollisuus, mutta vaihtoehtoja pitää olla. Lapsia ja vanhuksia pitää tukea. Lapsissa on meidän tulevaisuutemme. Vanhukset taas ovat kantaneet oman vastuunsa. Eri asia on jos myös päivähoitomaksuja korotetaan, silloin voidaan kotihoitoa lyhentää (mikä lienee jo tapahtunut tai tapahtumassa).

7. Nuorten palkkojen alentaminen.
Tätä en ymmärrä. Minusta palkka määrätään työehtosopimusneuvotteluissa, Samasta työpanoksesta sama palkka. Tästä tulisi varmasti ongelmia. Yritys palkkaisi aina uusia nuoria, ja entiset nuoret saisivat lähteä pois, kun "alennus" poistuisi.

8. Sosiaalitukien uudistaminen.
Samaa mieltä, niin kuin kaikki, mutta Hesarissa ei ollut konkretiaa. Ne joiden palvelut lopetetaan jäävät tyhjän päälle, kaikki eivät koskaan työllisty, joku aina syrjäytyy, tarvitaan tukiverkkoja, eli sosiaalitukia. Minusta vastikeeton tuki on huono, samoin tuloloukut.

-
Juhana Vartiainen on tietojeni mukaan valtiotieteen tohtori, ja vaikuttanut ennen VATT:n aikaa Ruotsissa, ja Helsingin yliopistossa ainakin.


***
16.12.2012
Juhana Vartiaisen lausunnot pyörivät julkisuudessa, viimeksi tuli idea siitä, että eläkkeelle lähtevien palkkaa pudotetaan, koska tuottavuus on kuulemma alentunut.
Itse olen huomannut, että monella iäkkäällä työntekijällä on paljon hiljaista tietoa, eli häntä kannattaa käyttää mentorina, ja usein jos vaivoja ei ole, niin iäkkäät työntekijät ovat tehokkaita ja tunnollisia.
Kummallisia puheita muutenkin EK:n suunnasta viimeksi huomasivat, että 1960-luvulta alkaen työaika on pudonnut. Totta, itsekin kävin aluksi koulua lauantaisin.
Palkan alennukset kannattaa aloittaa aina yläpäästä, niitä on ehdotettu, minusta se vähentää ostovoimaa ja pienentää verokertymiä, ja vaikeuttaa lainantakaisin maksuja, mutta se nyt on vain minun oma mielipiteeni.

6.3.2015
Juhana Vartiainen löytyy nyt Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaana Helsingistä.
6.3.2015 klo 20 sivun osoite on http://vaalit.kokoomus.fi/ehdokkaat/vapaavuori-jan/
eli onko Vartiainen houkuteltu Jan Vapaavuoren tilalle.

En yleensä ota puolueisiin kantaa, enkä ole minkään puolueen jäsen, enkä ole Helsingin vaalipiirissä. Äänestämässä käyn nykyisin Turun vaalipiirissä.

11.3.2015
Viimeisin ehdotus yhdessä Anders Borgin kanssa oli vuorotteluvapaasta luopuminen. Toki tämä oli vain murunen. Palkkamaltti lienee ollut tärkein.

21.4.2015
Kansan tahdosta Juhana Vartiasesta tuli kansanedustaja, onneksi olkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)