keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Sailaksen "uusin" lista


Valtiosihteeri Raimo Sailas esitteli Loppiaisen Ilta-Sanomissa ehdotuksensa valtion leikkauslistaksi tai näin sen ainakin tulkitsin. Hienoa, että leikkaus- ja säästökeskustelua käydään. Yleensä kaikkea aina vastustetaan, eli hienoa IS ja Sailas.

Laitan tähän listan ja joitain kommenttejani, uskon, että keskustelu asiasta jää laimeaksi, vaikka toivottavasti olisi vilkasta.

Lehden myyntiaikaa on vielä tänään, www-sivuilla ei listaa ole.

Työurat pidemmäksi:
Eläkeikä nostettava 63 vuodesta 65 vuoteen, mutta vähintään yhtä tärkeää on pidentää työuria alkupäästä. Yliopistoista ja ammattikorkeakouluista valmistutaan liian myöhään. Opiskelijakunnalla on liian paljon painoa yhteiskunnassa. Opintotuesta on tehtävä rahallisesti kannustava lainapainoitteinen järjestelmä
-Omasta ja tuttujen kokemuksesta tiedän, että myöhemmin aloittaneet valmistuvat nopeammin. Monesti on ongelmana se, että ei pääse haluamaansa paikkaan ja on töissä. Onko se ongelma, jos käy töissä rahoittaakseen opiskelua. Jos professorin luennolla on 100 tai 110 ei kustannukset ole erilaisia. Olen ollut korkeakoulussa joskus "kauan sitten" tuntiopettajana, enkä saanut eri palkkaa ryhmäkoon mukaan enkä tenttivien opiskelijoiden mukaan, kaikki korjattiin "samalla rahalla".
-Itse opiskelin, niin alkuun en saanut edes lainaa, vaikka en asunut kotipaikkakunnalla (vanhempien tulot tarkastettiin, ja tulorajat olivat alhaisia, asumistuessa ikäraja oli alussa jopa 24 v, ja tarkasteluajankohta oli lukukauden alku ja skorpionit syntyvät vasta loppuvuonna :), kun sain muutaman vuoden opintotukea, niin se oli miltei kokonaan valtion takamaa lainaa, eli onko 1980-luvun systeemi tulossa takaisin
-Toiseksi eläkeiän nosto ei onnistu, jos ihmisillä ei ole töitä tai työkykyä, eli tähän ei ole olemassa helppoa ratkaisua


Listassa on myös asumistuki ja sen kalleus eli "vähemmän asumistukia"
Tätä Sailas pitää ongelmana. Asumisen suoratuki ja verotuki maksoivat 6,3 mrd e lehden listan mukaan, eli yhtä paljon kuin monen ministeriön yhteiset menot. Mitä rahalla on saatu? Kalliita asuntoja ja vuokria, siis noin yksinkertaistan IS:n tekstiä.
- Asuminen on kallista, en tiedä mitä tapahtuu, jos asumistuki lopetetaan, tarvitaan epäilemättä joku toinen tuki, koska köyhyys ei poistu asumistuen poistamisen yhteydessä eivätkä suuret asuntolainat kuoletu, eli asuntolainojen verotuen poisto aiheuttaa ongelmia ihmisille ja sitten pankeille ja pankkeja tuetaan, koska se pitää koko yhteiskunnan pyörimässä, eli jos rahoitus sekoittuu, talous menee kuralle. Toisaalta, jos kustannukset ovat tätä luokkaa en yhtään ihmettele, että Sailas ja Hetemäki kiinnittävät asiaan huomiota, ja asialle olisi "ehkä" tehtävä jotain, mutta poliittisesti asia on iso ongelma. Markkinoiden vääristyminen on varmasti totta. Itse olen huomannut seikan, että markkinakorkojen taso vaikuttanee asuntojen hintaan.
Turha pois:
Tässä otetaan esimerkiksi etelämpänä sijaitsevan EU-maan 62 vankia. Usein sanotaan, että budjetti on loppuun kaluttu, tämä esimerkki osoittaa, ettei ole.

Tästä minulla ei ole mitään asiantuntemusta, tässä ei ehkä ole paljon säästettävääkään, kyse on siitä onko omia vankeja tässä toisessa maassa ja tietysti periaatteessa? Totta on, että pienetkin asiat maksavat ja turhasta ei kannata maksaa

Varuskuntia lakkautettava kriisivahvuus olisi pudotettava 350 tuhannesta 250 tuhanteen.
Varmasti järkevää. Armeija ja kriisivalmius kuitenkin oltava. YK-tehtävät (minusta) kannattaisi harkita maihin, jossa olisi jotain saavutettavaa (siis rauha) ja olosuhteiltaan kuten Suomi. Varuskuntiahan on kyllä lakkauteltukin, eli paikat joissa olen itse ollut ei ole enää.

Yritystuet leikkuriin
600 milj e suoraa tukea ja välillistä 500 milj e, vääristää kilpailun.
-Totta. Hieman sama asia kuin asumisen tuet, mutta kuka lähtee ajamaan. Ei poliittisesti kovinkaan suosittua, yrittäjyys on kuitenkin tärkeää ja rattaita pyörittävää, joten tukien leikkaus ei ole muodikasta, toivottavasti järkevöittäminen olisi. Kilpailun vääristäminen on tuissa yritys- ja asumistuissa aina ongelmana.

Sairaanhoitopiirejä karsittava
-En osaa sanoa mitään. Sairaanhoito kuitenkin järjestettävä. Kysehän on siitä miten hoito järjestetään. Minusta sairaanhoito, neuvolatoiminta pitää järjestää niin, että ennakolta estetään sairauksia ja edistetään terveyttä, eli aina suorat kustannukset eivät kerro totuutta, eikä tässä näin väitetäkään

Kuntien valtionavut kuriin, valtionavut tiukalla ja ei lisätä kunnille uusia velvotteita
-tämä on tietenkin totta, mutta kuntien kustannukset muodostuvat suurelta osin lakisääteisistä tehtävistä, eli pelkästään valtionapujen leikkaaminen ei minun mielestäni ratkaise mitään, vaikka ei uusia velvotteita tulekaan, koska monet velvoitteet maksavat yhä enemmään. Kyse on viime kädessä siitä, mitä yhteiskunta maksaa, ylläpitää ja mitä kansalainen maksaa, ja minkälaista palvelutasoa ylläpidetään.

Eli tällainen lista oli minun mielestä, voipi olla, että olen tulkinnut jotain väärin.

Kiitos kuitenkin IS ja Sailas. Nimeenomaan siitä, että asioilla on hintalaput, eli voi katsoa, mitä vaikuttaa. Monesti joku asian leikkaaminen voi tuoda säästöä esim 1 miljoonaa euroa ja toisen 1 miljardi euroa, eli koko luokka ratkaisee.

--
Ja tänään 19.5.2011 Iltasanomien mukaan Katainen on pyytänyt kommenttia leikkauslistaan, jossa summa on 6 mrd e, ja eräs kohde on kuntien valtionosuudet.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/kataisella-salainen-lista-nama-rahat-otetaan-pois/art-1288390284666.html

--
Tässä Niinistön lista, josta on hallitusohjelmassakin 17.6.2011

Katsastin Suomenmaan www-sivut ja Niinistön saldo oli tällainen:

"Vanha valtiovarainministeri ei kainostele kirjoittaa leikkauskohteita", kirjoittaa Suomenmaa.

Deekoo kirjoittaa: "leikkauskohteet ovat konkreettisia, mutta kokoluokka puuttuu, mikä oli Sailaksen listassa, voi olla, että olisi paperilehdessä".

"Niinistön lista ?"
1.juustohöylää heilautetaan,
Deekoo: vanha konsti julkishallinnossa, kaikesta höylätään, eli ei puututa rakenteisiin

2. elinkeinotukia kutistetaan,
Deekoo: Tämä oli Sailaksenkin listassa, eli jos vääristävät kilpailua, niin lienee ok.

3. hallinnosta ylimäärät pois,
Deekoo: Tämä mielsetäni sisältyy tähän juustohöylään, eli hallinto hallinnon vuoksi ei järkevää, eikä hallinnon hallinto, mutta kyllä asioita pitää hallinnoida ja johtaa ja tehostaa.

4. puolustus on vanha leikkauskohde,
Deekoo: Tämä oli Sailaksenkin listassa, minusta Niinistö on reservin upseeri, joten asiantuntemusta ja kiinnostusta löytyy. Tässä minusta kyllä pitää katsoa maanpuolustustarve ja -kyky, rauhanturvaamistehtävät maihin, jossa saavutettavaa ja olosuhteet avittavat omaa puolustusta (kuten kirjoitin Sailaksenkin listaan).

5. verotukiakin on paljon,
Deekoo: totta, ja luulen, että myös liikaa, ja uskon Niinistönkin olevan tätä mieltä.

6. asuntolainojen korkovähennyksiä hallitusti alemmas,
Deekoo: olen tästä kirjoittanut pari kertaa, eli pääpaino nimeenomaan sanalla hallitusti, muuten ollaan ongelmissa, koska velkaloukku laukeaa. Jos näin toimitaan, on myös muihin asumistukiin hallitusti puututtava. En ole kaavoituksen asiantuntija, mutta kaavoituksellakin varmasti voidaan vaikuttaa asumisen kustannuksiin?

7. työn verotuksen kevennyksiin ei ole nyt varaa,
Deekoo: Ikävää todeta, mutta uskon Niinistön olevan tässä oikeassa, ja arvostan, että hän uskaltaa sen kertoa.

8. arvonlisäveroa ylemmäs
Deekoo: tämä nostaa hintoja ja aiheuttaa ongelmia minusta lapsiperheille ja pienituloisille, eli nyt jo nostettiin alv:ta, ja alv-kantoja lienee jo ainakin 3, sekin on minusta ongelma, vaikka se on hyvä, että ruualla on alempi

9. pääomatuloveroon parin prosenttiyksikön korotus.
Deekoo: Muistan pääomatulon systeemin jo ennen uudistusta, joka tuli siinä 1990-luvun alussa. Kanta (veroprosentit) on tärkeä, mutta koko systeemin läpikäynti pitäisi olla tavoitteena.

***
20.1.2013
Niinistö presidenttinä, Sailas vielä töissä.
Tutustuin lakiin kuntien valtionosuuksista, se on monimutkainen laki laskentakaavojen osalta. Valtionosuuksista kunnat rahoittavat osan, ja osa tapahtuu verontasauksin. Suuri osa kuitenkin tulee valtiolta. Valtion osuuksia saadaan peruspalveluihin kuten sosiaali- ja terveyspalveluihin, koulutukseen, kirjatoihin, nuorisotoimiinta. Linkki lakiin on tässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)